Declaratia de presa a Principelui Radu al Romaniei din 16 iunie 2009
Partidele politice din Romania si-au trimis reprezentantii in Parlamentul Europei. Nu acelasi lucru se poate spune si despre societatea romaneasca. In structura sa profunda, ea continua sa fie nereprezentata in Europa, ca si la ea acasa, in institutiile puterii si in politicile guvernarilor.
In timp ce alte tari europene se zbat pentru fiecare cent alocat agriculturii, Romania isi ignora cu buna stiinta unul din cele mai valoroase capitaluri. Satele Romaniei nu numai ca nu se integreaza in Europa, dar sunt impinse in afara ariei sale de civilizatie. Inca un exemplu grav de decuplare a Statului de Societate.
Am ales astazi sa vorbesc despre criza satului romanesc. Situatiei dramatice a taranului roman i se adauga acum o criza economica si financiara ale carei consecinte vor lovi mult mai crud mediul rural. Se vorbeste de recesiune, dar de doua decenii satul romanesc este intr-o recesiune continua. Din pacate, taranul roman si problemele lui lipsesc din peisajul dialogului public. El este fie ignorat, fie tratat cu dispret.
Asemenea romanilor din Italia si Spania, celor din Basarabia sau maghiarilor din Harghita si Covasna, agricultorii romani sunt folositi doar ca subiecte electorale bune de adus voturi.
Desi inseamna traiul de zi cu zi a jumatate din populatia tarii, agricultura nu a fost niciodata tratata cu adevarat ca o prioritate, in politicile guvernamentale. Seceta anului 2009, desi anticipata de institutiile specializate, este ignorata de lumea politica, absorbita, in principal, de lupta pentru putere.
Asistam la o criza a satului romanesc, iar ea nu este doar una economica. Supus discriminarilor si presiunilor distructive, sistematice, decenii la rind, satul nostru a fost transformat intr-un spatiu social semi-desertic. Intr-un loc predestinat esecului, de unde trebuie sa fugi, daca vrei sa ai sansa unei vieti decente, demne, contemporana cu lumea secolului XXI.
Criza aceasta nu a inceput acum, dar ultimii 20 de ani de guvernare au impins satul in pragul distrugerii totale. Invadat de subcultura urbana, ajuns loc de refugiu pentru victimele dezindustrializarii, adapost precar al celor mai multi dintre batranii tarii, aflat mereu in afara oricaror programe sistematice de dezvoltare, satul nostru a incetat sa mai fie reper al unui mod traditional si coerent de viata.
Mesajul meu vine la acest inceput de vara, cand prognoza din ianuarie a Administratiei Nationale de Meteorologie a fost reiterata: intre 1 iunie si 31 august seceta va afecta 6 milioane de hectare, mai mult de jumatate din suprafata arabila a tarii. Este posibil sa avem pierderi de peste 50% la culturile de grau si orz, iar Romania sa nu-si poata asigura rezervele pentru productia de paine; sa depindem de importuri masive intr-un an in care nu sunt bani, in timp ce resursele interne sunt neglijate si irosite!
Lipsa creditarii si reducerile pana la 50% ale alocatiilor bugetare destinate agriculturii, operate de guvern, ameninta sa lase aproape jumatate din populatia tarii, nu sub pragul minim de saracie, cum este acum, ci sub pragul de supravietuire. Specialistii avertizeaza ca din totalul de peste 3 milioane de hectare de pamant irigabil, anul acesta nu pot fi irigate mai mult de 300.000 ha. Adica doar 10%.
Pe fondul incalzirii globale si al distrugerii infrastructurii agricole a Romaniei, comunitatile rurale au nevoie de un program national de urgenta, sustinut de investitii europene si alocatii bugetare, care sa asigure:
Mesajul meu catre responsabilii guvernarii este: Puneti ordine in prioritatile tarii! Este cea mai buna garantie pe care o puteti da Europei. Faceti politica pentru a administra bine tara, nu folositi administratia pentru a face politica intereselor proprii. Utilizarea institutiilor publice in interes personal este o grava forma de dispret si de subminare a autoritatii Statului.
Priviti satul romanesc drept un mod de viata, un tipar al societatii romanesti, nu ca pe partea invalida a economiei nationale!
Mai mult decat politicienilor, mesajul meu se adreseaza elitei acestei tari si tinerilor. Avem nevoie de idei proaspete, surprinzatoare, curajoase in comunitatile rurale. Ele pot veni de la tineri, de la intelectuali, de la asociatii de breasla, de la organizatii, de la intreaga societate romaneasca, nu doar din comunitatea rurala.
Parteneriatul dintre Federatia Sindicatelor din Agricultura Agrostar si Casa Regala este un model de initiativa in favoarea satului romanesc. Sper ca acest model sa inspire pe cat mai multi. El sustine proiecte de specializare in domenii traditionale, accesare de fonduri europene, atragere de investitii si proiecte de dezvoltare locala in domeniile turismului agricol, turismului balneo-climateric din comunitatile rurale, agriculturii ecologice, serviciilor, comertului cu produse traditionale, etc.
Studentii si liceenii romani isi pot oferi inteligenta, cunostintele si imaginatia pentru a ajuta mediul rural sa gaseasca solutii de dezvoltare. La fel, comunitatile citadine. Satul romanesc nu este subiect de interes doar pentru populatia rurala si autoritatile publice. El are nevoie sa fie ajutat, re-creat, cultivat de intreaga elita a Romaniei, de tinerii ei, de personalitatile din societatea civila, economie si din invatamant.
Uniunea Europeana nu are un proiect pentru salvarea satului romanesc. El va fi construit de romani, acasa la ei. Toti cei care sunt gata sa contribuie la reintegrarea satului romanesc in istorie au intregul meu sprijin!
Sursa: www.princeradu.ro
31-08-2023 Obiceiuri si traditii
Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc. Mai multe>>
26-10-2022 Obiceiuri si traditii
Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc.. Mai multe>>
01-11-2020 Obiceiuri si traditii
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state. Mai multe>>
31-07-2020 Obiceiuri si traditii
Cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si cel... Mai multe>>
22-05-2019 Obiceiuri si traditii
USAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”. Mai multe>>
18-06-2018 Obiceiuri si traditii
In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4. Mai multe>>
07-05-2018 Obiceiuri si traditii
Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes. Mai multe>>
10-09-2017 Obiceiuri si traditii
In perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice tradit... Mai multe>>
26-01-2017 Obiceiuri si traditii
Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor. Mai multe>>
05-01-2017 Obiceiuri si traditii
Imediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat. Mai multe>>
16-12-2016 Obiceiuri si traditii
Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>