Discursul Domnului Dacian Ciolos, la Conferinta FAO de la Roma

1faoroma.jpg

Discursul sustinut in cadrul intalnirii plenare, din cadrul Conferintei la nivel inalt pentru Securitatea Alimentara Mondiala, Schimbari Climatice si Bioenergie, desfasurata sub egida Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), la Roma de catre Domnul Dacian CIOLOS, Ministrul agriculturii si Dezvoltarii Rurale





Domnule Presedinte,

Doamnelor si Domnilor,

Salut, in numele Guvernului Romaniei, initiativa FAO de a organiza aceasta conferinta, al carui subiect prezinta un interes deosebit pe plan mondial, si inca de la inceput doresc sa va asigur ca Romania, in calitate de stat membru UE, va contribui in mod activ la dezbaterile ce vor urma.

Prin specificul sau, agricultura este unul din sectoarele economice care resimte cel mai puternic efectele schimbarilor climatice, impactul acestora avand efect si asupra capacitatii de a asigura securitatea alimentara.

In acest context, securitatea alimentara a devenit, inca o data, un subiect de prima pagina al dezbaterilor publice la nivel mondial. Ceea ce piata resimte cel mai stringent in acest proces este criza alimentara datorata cresterii preturilor.

Criza globala a resurselor, cresterea pretului petrolului, aparitia unor fenomene climatice cu efecte directe asupra recoltelor de cereale, cererea mare din tarile cu economii emergente al caror standard de viata a crescut in ultimii ani ca urmare a dezvoltarii economice, au impact direct asupra preturilor produselor alimentare, cu efecte directe asupra celor mai saraci.

Ne aflam in fata unei situatii paradoxale in care dezvoltarea la unii, poate avea ca rezultat saracia la altii, ceea ce justifica inca o data responsabilitatea comuna pentru solutionarea acestei probleme.

Toate acestea justifica faptul ca agricultura si productia de alimente trebuie sa-si redobândească locul prioritar în cadrul politicilor privind dezvoltarea durabilă la nivel mondial.

In acest context, Romania se alatura analizei si strategiei propuse de Uniunea Europeana care propune solutii privind masuri pe termen scurt, mediu si lung pentru a face fata provocarilor cu care se confrunta.

Daca termenul scurt presupune cresterea resurselor financiare destinate asistentei umanitare in favoarea tarilor care se confrunta cu probleme grave privind accesul la alimente si riscul subnutritiei, dezvoltarea unor mecanisme de protectie sociala, pe termen mediu si lung va fi necesara revizuirea politicilor pentru cresterea durabila a productiei agricole.

(Mica agricultura si pietele locale)

Astfel, consideram ca pe termen mediu si lung numai agricultura extensiva, specifica marilor exploatatii orientate catre piata mondiala, cu vocatie pentru export, nu constituie o rezolvare pentru criza alimentara. Un rol suplimentar poate si trebuie sa fie jucat de catre mica agricultura, pentru hrana si subzistenta, care reprezinta atat in Nord cat si in Sud, o resursa nevalorificata indeajuns, pentru aprovizionarea pietelor cu alimente. Desigur, acest tip de agricultura poate sa raspunda mai bine exigentelor si specificului pietelor locale, dar, din nefericire, in programele de dezvoltare nu s-a tinut suficient seama de aceasta oportunitate.

Acceptand aceasta, nu numai ca recunoastem dreptul popoarelor de a se hrani singure, dar depasim si ideea ca principala solutie pentru foamete este doar liberalizarea schimburilor si intensificarea si mai mult a productiei in Nord.

Desigur, tehnologiile moderne ne vor permite sa sporim productia agricola in tarile dezvoltate, dar logica gestionarii rationale a resurselor si utilizarea lor echilibrata, ne facem din ce in ce mai mult sa gandim global si sa actionam local.

In aceasta logica, mica agricultura, agricultura pentru hrana, trebuie sa se afle in centrul atentiei programelor de dezvoltare, deoarece, datorita numarului mare de mici agricultori, in special in multe din tarile care se confrunta astazi cu insuficienta alimentara, ea poate juca un rol mai important in reducerea foametei in lume.

Sprijinirea accesului la tehnologii moderne al acestei agriculturi trebuie, dupa parerea noastra coroborat cu sprijinul pentru organizarea agricultorilor si pentru organizarea pietelor locale.

Marea agricultura trebuie sa poata coexista cu mica agricultura, atat pe camp, cat si pe piata, iar cercetarile tehnologice si economice trebuie sa aduca solutii in acest sens.

Astfel, echilibrul preturilor produselor alimentare (important atat pentru stabilitatea veniturilor agricultorilor, cat si pentru accesul la alimente al consumatorilor) ar putea fi mai bine asigurat prin politici agricole regionale, in regiunile omogene din punct de vedere al conditiilor naturale de productie si al conditiilor de piata. In acest fel este incurajata libera concurenta si sunt oferite sanse egale de acces la piata pentru toti agricultorii.


(Biocarburanti)

Dezvoltarea biocarburantilor poate reprezenta o provocare din punct de vedere al combaterii schimbarilor climatice si in acelasi timp o sansa pentru atingerea securitatii energetice. Totusi, e necesar sa se faca o evaluare a consecintelor politicii privind biocarburantii asupra securitatii alimentare. In acelasi timp, noi consideram importanta sustinerea cercetarilor pentru dezvoltarea si imbunatatirea productiei de biocarburanti din generatia a doua.

Doamnelor si domnilor,

Vreau sa ma refer de asemenea la cercetare si rolul pe care aceasta poate si trebuie sa-l joace pentru a gasi solutii pentru problemele legate de schimbarile climatice si de securitatea alimentara.

Logica noastra pe termen scurt si „complet economica” trebuie sa cedeze locul din ce in ce mai mult unei abordari integrate, sustinute de rezultatele unor cercetari aplicate care, in spiritul expresiei „a gandi global si a actiona local”, ne permite sa combinam rezultatele stiintei moderne cu cunostintele traditionale privind productia agricola, care deseori sunt mai durabile si respecta mai mult gestiunea resurselor ca apa si solul.

Doamnelor şi domnilor,

Aceste discutii asupra securitatii alimentare, care se afla pe prim plan in preocuparile societatii noastre, efectele pe care le au din ce in ce mai mult schimbarile climatice asupra vietii noastre cotidiene in toate zonele planetei, dau o imagine din ce in ce mai concreta notiunii de „sat planetar”.

Aceasta ne obliga din ce în ce mai mult sa iesim din casele noastre, sa facem eforturi pentru a cunoaste si intelege mai bine pe ceilalti, pentru a putea imagina solutii impreuna.

Ieri, aici, au fost aratate mai multe cifre care dovedesc faptul ca in lume exista capacitatea economica pentru a rezolva problema foametei.

Totul este sa stim sa ne stapanim egoismul si uneori ipocrizia pentru a putea apoi lasa sa apara solutiile bune.

Daca aceasta reuniune m-a invatat ceva, atunci ea mi-a oferit mai ales cheile pentru citirea unei realitatii ale carei probleme ofera deja solutii. Acum ne trebuie curajul si memoria pentru a actiona zilnic in acest sens.

Va multumesc pentru atentie!


Biroul de presa al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Data publicarii: 9 iunie 2008

Obiceiuri, traditii, sarbatori

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

31-08-2023 Obiceiuri si traditii

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc. Mai multe>>

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

26-10-2022 Obiceiuri si traditii

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc.. Mai multe>>

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

01-11-2020 Obiceiuri si traditii

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state. Mai multe>>

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

31-07-2020 Obiceiuri si traditii

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

Cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si cel... Mai multe>>

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

22-05-2019 Obiceiuri si traditii

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

USAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”. Mai multe>>

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

18-06-2018 Obiceiuri si traditii

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4. Mai multe>>

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

07-05-2018 Obiceiuri si traditii

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes. Mai multe>>

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

10-09-2017 Obiceiuri si traditii

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

In perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice tradit... Mai multe>>

Obiceiul Lolelor din Agnita

26-01-2017 Obiceiuri si traditii

Obiceiul Lolelor din Agnita

Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor. Mai multe>>

Traditii la inceput de ianuarie

05-01-2017 Obiceiuri si traditii

Traditii la inceput de ianuarie

Imediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat. Mai multe>>

Traditia impodobirii bradului

16-12-2016 Obiceiuri si traditii

Traditia impodobirii bradului

Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos. Mai multe>>