Desi multi vor sa ne convinga ca suntem rai, lenesi, prosti, s.a.m.d cineva ne iubeste totusi, chiar daca nu toti sunt convinsi de acest lucru. Dumnezeu.
Hulit de unii, ignorat de altii, insa iubit si respectat de marea majoritate a romanilor, Dumnezeu ramane singura speranta a unei tari aflate de ani buni in deriva.
Media ne ofera zeci de reportaje despe siruri intregi de oameni care merg sa isi aduca omagiul lor la Sfintele Moaste (Cuv. Parascheva, Sf. Dumitru Basarabov, Sf. Nectarie, Sf. Nicolae, etc) sau in alte locuri pline de har (Manastirea Nicula, Manastirea Prislop unde se afla mormantul parintelui Arsenie Boca, Manastirea Ghighiu unde este icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, etc.)
Papa Ioan Paul al-II-lea spunea ca Romania este “Gradina Maicii Domnului”. Ce stia el si noi nu stim ? Poate ca avea acces la alte informatii, la alte nivele. Un lucru este cert, istoria Romaniei abunda de istorisiri si intamplari care mai de care mai ciudate pentru oamenii de rand.
Se vorbeste despre portaluri energetice, porti spre alte lumi, despre ministerele din muntii Buzaului, despre zona initiatica Retezat-Godeanu, despre energiile misterioase din Bucegi, despre muntele sacru Ceahlau, etc.
Romania, asa hulita cum este astazi, a dat lumii nume sonore ca Nicolae Tesla, Henri Coanda, Victor Babes, Emil Racovita, Traian Vuia, etc. Tot in Romania noastra au fost gasite vestigii arheologice cunoscute mai bine de altii: Tablitele de la Tartaria, scheletul descoperit tot la noi si despre care se spune ca a fost primul om din Europa, etc.
Sa ne amintim si despre “Fatima” romaneasca, Fecioara de la Parepa. Nu te teme, fiica fecioara Marie! a auzit copila. Eu sunt Tatal Ceresc Dumnezeu si te-am ales sa spui oamenilor Cuvântul Meu. Ai auzit de Dumnezeu? De doua ori mi-a pus aceasta întrebare”.. ar fi relatat fetita, Maria Petre, denumita si Fecioara din Parepa.
Sa te duci sa spui la lume, cu cine te-ntalnesti pe cale, sa-i spui: Daca nu ne pocaim, daca nu tinem sarbatorile, daca nu ne ducem la biserica sa ne rugam la Dumnezeu de sanatate, daca nu tinem posturile, daca nu ne ducem la popa… atunci foc, atunci ne rupe muncile noastre, fratilor!… Sa nu mai facem fapte rele, sa nu mai radem de fratii nostri, sa ne unim cu totii la faptele bune, sa nu mai arunce nimeni copiii pe la gropi… si sa nu ne mai dusmanim (…) Nimeni sa nu fure, sa nu puna foc, sa nu ia dreptul altuia! Sa ne unim cu toate neamurile noastre! Sa facem fapte bune, ca de nu – moarte, ca de nu – foc!, i-a spus Mosul, ciobanului Petrache Lupu de la Maglavit.
Bisericile noastre chiar daca au fost trecute prin foc si sabie, stau marturie a iubirii. Divinitatea ne-a daruit Icoane Facatoare de Minuni pe care romanii le cinstesc cu evlavie si Sfinte Moaste. Chiar daca unii considera romanii inapoiati, ei se aseaza frumos la cozi, petrec zile si nopti in arsita sau frig, siguri pe Credinta lor, pe minunile ce se infaptuiesc sub ochii lor.
Despre “Sfantul Ardealului” putini au aflat inainte de ’89 insa acum, mii de credinciosi sau simpli curiosi, trec pragul Manastirii Prislop cu un buchet de flori si cateva lumanari. Se duc cu incredere la cel ce a fost denumit “Sfantul ardelenilor”. Parintele Arsenie Boca a lasat in urma invataturi si exemple, despre care oameni mai depun marturie si astazi.
Iubirea Sfantului Nectarie, unul din cei mai mari Sfinti ai Greciei, pentru romani exista. Oamenii povestesc minunile pe care le-au trait ei sau cunoscutii. Oare toti acesti oameni au o problema ? Toti vad ceva ce nu exista ? Ma indoiesc !
Daca ai avea credinta cat un bob de mustar ai putea muta muntii din loc” cam asa suna unul din mesajele lui Isus catre discipolii sai.
Relatarile despre parintele Manuil, lipoveanul care mergea pe apa si disparea in vazduh sunt mai putin cunoscute. In anul 1914, pe insula Carcaliu, pierduta in Marea Balta a Brailei, intr-o familie de pescari lipoveni s-a nascut un baiat care a fost botezat Manuil. Ce l-a indemnat pe copilul scuturat de febra mare sa le spuna parintilor “Daca mor si ma ingropati, sa deschideti mormantul dupa cateva zile. O sa vedeti ca trupul meu nu va mai fi acolo .” Ce putere nestiuta il calauzea pe Parintele Manuil, facandu-i pe sateni sa relateze speriati ca “Parinte, mergeam. La podul peste Siret, preotul a disparut din autobuz. Am ramas toti inmarmuriti. Ne priveam unul pe altul si n-am putut vorbi pana la Braila. ” sau ” Noi eram 11 barbati si 7 femei. Ne uitam si, cand s-au apropiat, erau 3 barbati pe apa, care mergeau ca pe gheata. Cand ne uitam mai bine, era preotul nostru Manuil si 2 batranei de-o parte si de alta a lui“.
Multi crestini straini au iubit mult tinuturile acestea, unde asteptau sa se petreaca o mare transformare spirituala. Nu a dat niciodata lamuriri dar spunea ca ei sunt numai niste vestitori.
Toate aceste marturii sa fie simple iluzii ? De ce mereu plecam urechea la vecini si cuvinte rau voitoare si pe Hristos il ignoram ? Ce motiv ar fi avut sa se dea pe El exemplu, un exemplu care dainuie de 2000 de ani ?
Dumnezeu iubeste Romania, numai noi suntem orbi si nu vedem. Poftim la ce este al altora, dar nu stim ce ne rezerva clipa urmatoare.
Credem sau nu Dumnezeu iubeste Romania
Sursa: http://portal.tfm.ro
31-08-2023 Obiceiuri si traditii
Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc. Mai multe>>
26-10-2022 Obiceiuri si traditii
Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc.. Mai multe>>
01-11-2020 Obiceiuri si traditii
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state. Mai multe>>
31-07-2020 Obiceiuri si traditii
Cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si cel... Mai multe>>
22-05-2019 Obiceiuri si traditii
USAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”. Mai multe>>
18-06-2018 Obiceiuri si traditii
In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4. Mai multe>>
07-05-2018 Obiceiuri si traditii
Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes. Mai multe>>
10-09-2017 Obiceiuri si traditii
In perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice tradit... Mai multe>>
26-01-2017 Obiceiuri si traditii
Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor. Mai multe>>
05-01-2017 Obiceiuri si traditii
Imediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat. Mai multe>>
16-12-2016 Obiceiuri si traditii
Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>