Maica schimonaha Nila, din Rusia prezicea ca vor veni timpuri cand pe crestini, ca si in zilele revolutiei din octombrie, ii vor intemnita in inchisori, rezervatii si ii vor ineca in mare.
Atunci cand vor incepe prigoanele asupra crestinilor, grabiti-va sa plecati in exil cu primul suvoi, faceti-va luntre si punte, dar sa nu ramaneti. Cei care vor pleca primii se vor mantui. Toate acestea le veti vedea cu ochii vostri, generatia voastra va intalni venirea lui antihrist. Copilasii mei, cat de mila imi este de voi – plangea maica spunand acestea. Dar adauga: totusi, slava Domnului pentru toate!
Un preot i se marturisi maicii: Maica, eu sunt slab, mi-e frică de ziua venirii lui antihrist. -Nu te teme, vei ajunge pana atunci, insa nu vei indura greutati.
Maica nu o data vorbea despre viitoarele încercari, spunand ca in vremurile instaurarii lui antihrist oamenilor le vor fi aplicate torturi de care din veac nu s-a mai auzit. Insa maica descoperea ceea ce vedea cu ochii duhovnicesti nu pentru a inspaimanta, ci pentru a intari in credinta si in nadejde in mila Domnului. Ea neincetat spunea ca Domnul nu-i va parasi pe cei credinciosi Lui si-i va hrani in vremea foamei, ii va mangaia in scarbe, ii va adaposti, ii va ingradi in necazuri si ii va ajuta cu vrednicie sa treaca prin orice chinuri, prigoane si munci. Amintindu-si in aceste cazuri cuvintele psalmistului David: Nu se vor rusina in vremea cea rea si in zilele foametei se vor satura (Psalm 36: 19).
Toate imi sunt cu putinta intarindu-ma intru Domnul. Si nu va inspaimantati de nimic, copii, nu va temeti de ceea ce se va intampla, sau se poate intampla, sau trebuie sa se intample dupa proorociile oamenilor lui Dumnezeu. Domnul este mai puternic decat toti si decat toate. El ne va da ajutor in incercari, ne va da putere de a rabda si ne va smeri la vremea cuvenita. Se cere doar sa fim ascultatori ai voii Sale sfinte. Rugati-o pe Aparatoarea noastra osardnica si ea nu va va lasa.
Odata, fata maicii a capatat brusc o expresie amenintatoare de parca ar fi vazut cu ochii sai duhovnicesti ceva inspaimantator. Ea a lovit de cateva ori cu varga în podele, zicand: Uite ce au mai inventat! Pruncilor sa le puna pecetea lui antihrist! Ingerul ii va rapune pe cei care se vor incumeta sa faca aceasta! Intr-o zi, maica Nila si-a cuprins capul cu mainile si a exclamat: - Vai, ce se va intampla! Ce va fi cu Rusia si cu noi toti?! A repetat aceasta de cateva ori, apoi, linistindu-se, a zis: - Nu, n-am sa va povestesc nimic, Domnul nu binecuvanteaza. Apoi, adresandu-se catre cei din chilie, adauga: - Trebuie sa aveti grija ca locuinta sa va fie in apropierea bisericii. Numai asa va veti mantui. Cand va este greu acasa – fugiti la biserica.
Cu ochii duhovnicesti, maica vedea ca generatia actuala si cea care o va urma vor avea de infruntat incercari si necazuri mult mai grele. Deseori ea povestea despre propria experienta de supravietuire in conditiile foamei din lagar, cand nu exista nici cea mai mica rezerva de hrana: - Cat e de groaznic sa induri foamea, sa nu dea Domnul sa treceti prin aceasta. In lagar aproape ca nu vedeam paine. Cand am iesit in libertate, mi se parea ca niciodata nu ma voi mai satura de paine. Dar foametea va veni. In anii copilariei in Ucraina, se intampla sa privesti in jur si pana la orizont sa vezi grane, spice pline, unul ca unul. Vantul bate si ele, ca valurile marii, se unduiesc pana la orizont. Niciun fel de buruiana nu era printre ele. Iar astazi, daca privesti, pana la orizont vezi doar buruieni. Au lasat pamantul de izbeliste, iar el este hranitorul nostru. Trebuie ca toti sa munceasca pamantul: oamenii vor fi nevoiti sa raspunda pentru faptul ca au parasit pamantul. Foamea va veni pentru aceea ca pamantul zace in paragina. Daca aveti un lot, fiecare coltisor al lui trebuie sa fie prelucrat si semanat si pamantul va va ajuta sa rezistati in vremea foamei. Saditi cartofi, legume pe toate parcelele care vi se vor oferi, cresteti gaini. Cand va fi greu, veti manca cartofi cu castraveti.
Rezervele nu va vor salva, deoarece foametea nu va incepe brusc. Din an in an va fi tot mai greu, recolta va scadea, tot mai putin pamant va fi prelucrat. Toti trebuie sa se ingrijeasca sa fie mai aproape de pamant, in orasele mari viata va fi deosebit de grea. Foamea va fi atat de groaznica, incat oamenii vor da buzna prin case in cautare de ceva alimente. Vor sparge geamurile si usile, vor ucide oameni pentru hrana. Multi vor purta in maini arme si viata omului nu va mai avea nicio valoare.
La venirea lui antihrist se va lasa asa o foamete, incat se vor epuiza cerealele. Trebuie sa pregatiti flori de tei, urzica si alte ierburi, sa le uscati si apoi sa faceti din ele ceai – aceasta fiertura va fi de ajuns pentru hrana.
Maica spunea ca, la sfarsitul vremurilor, in locul Petersburgului, va fi mare. Moscova partial se va prabusi, in subterana ei se afla multe goluri. Iar cand au intrebat-o despre casa si oraselul in care locuieste, ea a raspuns: - Din orasel nu va ramane nimic. Va ramane casuta mea si inca una. Va fi razboi, distrugeri, insa casuta mea nu va fi distrusa. Eu nu voi vedea acestea, iar voi o sa le vedeti. Iata, drumul spre Egorievsk va ramane si casuta mea, si nu-i nimic langă ea. In timpul razboiului, oraşelul va fi distrus.
Sosi-va timpul cand chinezii vor navali asupra noastra si tuturor le va veni foarte greu. Aceste cuvinte maica le-a repetat de doua ori.
Copilaşi, am văzut un vis. Va fi război. Doamne, adolescentii, de la paisprezece ani, vor fi recrutati si trimisi pe front. Acasa vor ramane doar copiii si batranii. Soldatii vor umbla din casa in casa, ii vor mobiliza pe toti si-i vor goni la razboi. Vor domni jaful si nelegiuirile celor inarmati si pamantul va fi impresurat cu cadavre. Copilasii mei, cat de milă imi este de voi! – de multe-multe ori repeta maica.
Dintre toti sfintii, maica il iubea cel mai mult pe Sfantul apostol si evanghelist Ioan Teologul. Ea spunea ca sfantul iubeste Rusia si ca el va veni la noi in vremurile lui antihrist.
Unui fiu duhovnicesc maica i-a dat o astfel de rugaciune: Doamne, fie voia Ta intru mine, pacatosul, in toate caile vieţii. Ajuta-mi sa-Ti raman credincios Tie pana la sfarsit. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ma pe mine, pacatosul. Sfinte apostole Ioan Teologul, fii indrumatorul meu, fii mijlocitor si rugator pentru mine inaintea Domnului si a Preacuratei Sale Maici“.
Sursa: garduldefier.wordpress.com
31-08-2023 Obiceiuri si traditii
Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc. Mai multe>>
26-10-2022 Obiceiuri si traditii
Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc.. Mai multe>>
01-11-2020 Obiceiuri si traditii
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state. Mai multe>>
31-07-2020 Obiceiuri si traditii
Cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si cel... Mai multe>>
22-05-2019 Obiceiuri si traditii
USAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”. Mai multe>>
18-06-2018 Obiceiuri si traditii
In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4. Mai multe>>
07-05-2018 Obiceiuri si traditii
Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes. Mai multe>>
10-09-2017 Obiceiuri si traditii
In perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice tradit... Mai multe>>
26-01-2017 Obiceiuri si traditii
Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor. Mai multe>>
05-01-2017 Obiceiuri si traditii
Imediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat. Mai multe>>
16-12-2016 Obiceiuri si traditii
Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>