Tractoarele care sunt conduse automat de un calculator in locul soferului sunt pe aproape. Unii producatori de echipamente au experimentat tractoare fara sofer, dar nu le-au dus inca dincolo de stadiul de cercetare. Problema mare este aceea ca tractorul trebuie sa "vada" atunci cand o persoana, animal sau obiect este aproape si sa opreasca sau sa manevreze in jurul acestuia. Nu este loc pentru eroare. Dar tehnologia de orientare a avansat foarte mult in ultimii ani. Tractoare autonome nu poate fi departe, in special pentru munca plictisitore de teren.
S-au spus deja atat de multe despre biocombustibil, este inutil sa spunem mai multe. Dar fiti siguri, biocombustibilii vor continua sa fie critici in urmatorii zece ani, si va va fi nevoie de tot mai multe alternative pentru a satisface cererea noastra masiva de combustibil - de la etanol si biodiesel la uleiul de rapita si floarea-soarelui.
De ani de zile, problema a fost cum sa scapam de reziduul de recolta in exces, astfel incat sa nu afecteaze aparitia culturilor. Acum ca producatorii de combustibil alternativ au o alta utilizare pentru biomasa, companiile de masini si echipamentele cauta din greu noi solutii pentru a face fata. Intrebarea cheie pentru aceste companii este este daca sa sa modifice echipamentele existente, sa elaborareze noi prototipuri sau sa construiasca masini cu totul diferite de colectare a biomasei. Cultivatorii se pot astepta ca masinile colectoare de biomasa sa arate foarte mult cu seceratoarele-pologitoarele din zilele de altadata, dar cu un nume nou si cu o eticheta de pret mult mai mare. Se pare ca acest combustibil alternativ poate sa readuca agricultura in afaceri
Geneticienii au modificat prima data trasaturile usor de identificat in seminte, si acum lucreaza ore suplimentare la cele grele. Toleranta la seceta va fi cireasa de pe tort, iar compania de seminte care va reusi prima sa controleze cu succes acest set complicat de gene va fi castigatoarea unei cereri uriase din partea cultivatorilor. Toate marile companii de seminte se asteapta ca in urmatorii zece ani sa creeze si sa produca hibrizi si soiuri toleranti la seceta in urmatorii zece ani.
Pe masura ce fermele devin tot mai mari, proprietarii acestora sunt in cautarea unui mod mai util si mai sofisticat de a urmari vehiculele decat de a conduce cu masina pana la parcela ca sa vada de ce Ion nu a ajuns la siloz. Cultivatori mari vor incepe sa adopte (daca nu au inceput deja) tehnologiile utilizate de transporturi si logistica, pentru a monitoriza si de a gestiona flota de masini de la un singur ecran de computer, reusind astfel sa optimizeze foarte eficient costurile si timpul de lucru. Tehnologia de gestionare a flotei, numita telematica, include dispozitivele de urmarire a vehiculului si software-ul care arata unde sunt toate vehiculele in orice moment. Versiuni mai avansate ale sistemului permit posibilitatea generarii rapoartelor privind orele de lucru a utilajelor, masurarea nivelului de combustibil, furturilor de combustibil, statisticilor pe fiecare parcela in parte (timp de lucru, combustibil consumat, aria lucrata din acea parcela) samd…
Alte articole : Urmarirea utilajelor in agricultura
Industria de combustie cu hidrogen este in crestere si intr-un stadiu in care etanolul a fost cu aproximativ 10-15 ani in urma. Producatori Auto inclusiv Honda, Toyota, BMW, GM, DaimlerChrysler si Volkswagen lucreaza la motoare pe hidrogen cu ardere interna si cu pile de combustie. BMW a construit doar o mica flota de masini "high-end" pe baza de hidrogen si a prezentat una guvernatorului Californiei, Arnold Schwarzenegger. Este inca mult de lucru. Industria de hidrogen trebuie sa gaseasca modalitatile eficiente energetic pentru a obtine hidrogen. Gazul de hidrogen poate fi produs din surse regenerabile cum ar fi metanul, etanolul, biomasa si apa sau separat din apa cu ajutorul electrolizei care ar putea fi alimentata de energia eoliana si solara.
Disponibilitatea si pretul ingrasamintelor de azot va continua sa fie un factor enorm in rentabilitatea culturilor. Toate eforturile se vor concentra pe aplicarea de azot exact la momentul optim pentru a promova cresterea, deoarece N nu va fi o optiune ca si pret scazut in viitorul apropiat.
Asteptati-va la noi evolutii cu privire dispozitivele montate pe vehicule care ajuta la reglarea distribuirii de seminte, ingrasaminte si produse chimice. Un distribuitor de ingrasaminte va putea fi dotat cu un senzor in fata care va testa, sa zicem, pH-ul solului la fiecare cativa metri si va putea modifica automat rata de aplicare a ingrasamantului imprastiat peste acea zona. Tehnologia de senzori in timp real a fost prezenta sub o forma sau alta inca din 1990 cand s-au folosit pentru prima data senzori de azot. Exemplele includ GreenSeeker, Norsk Hydro (Yara) N sensor, si Crop Circle, toate acestea masurand verdeata frunzelor pentru aplicarea variabila de azot.
Dupa ce au fost considerate mult timp "masinute de copii", vehicule utilitare au suferit o metamorfoza. Un exemplu in acest sens este noul "look" al utilitarului Gator de la John Deere. Noul XUV se incadreaza acum in categoria de "sport" UVS care include printre altele Rhino de la Yamaha, Polaris Ranger si Arctic Cat Prowler. Chiar Kawasaki a lansat un nou vehicul utilitar puternic pentru gama sa cu numele de Teryx si ai sai 750cc. Odata cu pretul in crestere al masinilor si utilajelor, tot mai multi producatori sunt dispusi sa-si achizitioneze un vehicul utilitar, mai ales cu noile functii si utilizari de care sunt capabile. Utilitarele pot acum sa duca mai multi pasageri la lucru sau sa traga greutati considerabile. Vehiculele utilitare din noua genaratie vor fi echivalentul ATV-urilor in urmatorul deceniu.
Alte articole: MULTIFUNCTIONALUL DE FERMA - un ajutor pentru fermierul roman
Imaginati-va ca va potriviti salata cu acelasi ulei pe care-l puneti in tractor in loc de motorina. Ceea ce poate parea o nebunie este acum mult mai aproape de realitate decat credeti. Proiectantii de la Deutz au dezvoltat primul motor diesel care ruleaza pe ulei produs din seminte de rapita. Fermierii pot cultiva propriile culturi de rapita, sa le proceseze direct la ferma, si sa foloseasca uleiul astfel obtinut pe post de combustibil direct in rezervorul tractorului. Sunt realizate deja un tractor de la Same Deutz-Fahr si unul de la Fendt gata echipate cu noul motor pe ulei vegetal. In plus, Deutz este in testarea motoarelor pe soia si ulei de floarea soarelui. Este interesant faptul ca in urma cu cateva decenii exista pe piata un tractor care putea folosi si ulei ca si combustibil. Ceea ce dovedeste ca putine sunt ideile noi, doar unele vechi si „reciclate”.
Ceea ce era vechi este din nou modern atunci cand vine vorba de mori de vant si energia eoliana. Fermele eoliene cu zeci de mori de vant apar peste tot prin Europa. Si a devenit deja o moda printre firmele si universitatile mari de la noi din tara sa fie „eco-friendly” si sa-si monteze proprile mori de vant pentru a produce energie. Dar doar cativa fermieri individuali au avut curajul sa o faca. Energia eoliana ca sursa gratuita de a suplini nevoile fermei este o investitie viabila si putem spera ca tot mai multi agricultori sa mearga in aceasta directie.
Graul ca si cultura a pierdut mult teren in ultimul deceniu, dar in viitorul foarte apropiat vom putea vedea o reinnoire a interesului pentru cereale la nivel mondial. O cerere in crestere si suprafetele cultivabile in scadere au creat o piata sanatoasa pentru aceasta cultura. Deci, cu o protectie mai buna a culturilor din partea statului si cu societatile de seminte care investesc foarte mult in soiuri noi si mai bune putem sa ne asteptam cat de curand la o revigorare a acestui sector puternic afectat de criza din ultimii ani.
Sursa:
farmindustrynews.com
31-08-2023 Obiceiuri si traditii
Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc. Mai multe>>
26-10-2022 Obiceiuri si traditii
Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc.. Mai multe>>
01-11-2020 Obiceiuri si traditii
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state. Mai multe>>
31-07-2020 Obiceiuri si traditii
Cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si cel... Mai multe>>
22-05-2019 Obiceiuri si traditii
USAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”. Mai multe>>
18-06-2018 Obiceiuri si traditii
In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4. Mai multe>>
07-05-2018 Obiceiuri si traditii
Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes. Mai multe>>
10-09-2017 Obiceiuri si traditii
In perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice tradit... Mai multe>>
26-01-2017 Obiceiuri si traditii
Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor. Mai multe>>
05-01-2017 Obiceiuri si traditii
Imediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat. Mai multe>>
16-12-2016 Obiceiuri si traditii
Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>