Povete in proza si versuri scrise de parintele Pr. Stavr. RADU BOTIS, care ne ajuta sa trecem mai usor peste necazurile si rautatile pricinuite de cei care conduc si iubesc lumea.
"Imparatia lui Dumnezeu este inlauntrul vostru", zice Domnul. Deci te intoarce la Dumnezeu din toata inima ta, lasa la o parte lumea aceasta cu atatea pacate pentru ca atunci numai, sufletul tau va gasi linistea atat de dorita.
De ce te framanti cu lucruri trecatoare, gandeste-te in permanenta la mantuirea sufletului si atunci vei vedea imparatia lui Dumnezeu pogorandu-se inlauntrul tau. Imparatia lui Dumnezeu este liniste si bucurie in Duhul Sfant.
Domnul Iisus va veni la tine binecuvantandu-te daca va gasi in sufletul tau loc pentru El, linistea adusa de El este nesfarsita iar bunavointa Sa nespus de mare.
Pregateste-ti inima pentru Domnul, suflet credincios caci El vrea sa vina si sa locuiasca inlauntrul tau. El spune: "De ma iubeste cineva, acela pazeste poruncile mele, si Eu voi veni la el si voi locui…". Lasa pe Iisus ca sa intre in inima ta, El va priveghea purtand grija de tine, oamenii sunt schimbatori dar El ramane in veac mereu langa tine.
Nu te intrista cand cineva ti se impotriveste ori se ridica asupra ta; cel care astazi este cu tine, maine se poate ridica impotriva ta, asa sunt oamenii, schimbatori precum vantul. Dar tu pune-ti nadejdea in Dumnezeu, El va raspunde in locul tau facand ce este mai bine pentru tine.
Pentru ce te uiti in jurul tau? Aici nu este loc de odihna pentru tine, casa ta este in ceruri, asa ca nu te uita la lucrurile de pe pamant decat numai in treacat, nu te lipi de nimic din lumea aceasta ca nu cumva sa ajungi sluga a pacatului si sa te prapadesti.
Gandul tau sa fie pururea la Cel Prea Inalt si rugaciunea ta sa se ridice la ceruri, intareste-te in vremi de suferinta, rabda cu usurinta gura celor ce graiesc nedreptati.
Domnul Iisus Hristos a fost batjocorit de oameni în lumea aceasta fiind parasit in mijlocul celor mai grele chinuri. El a fost chinuit si batjocorit pentru ca omul sa fie rascumparat din pacatul neascultarii. El a avut dusmani si oameni care ii doreau raul, tu ai vrea sa ai numai prieteni si binefacatori? Cum vrei sa primesti cununa indelungii rabdari daca nu ai iesit biruitor din toate încercãrile? Sufera deci impreuna cu Iisus si pentru Iisus daca in tine exista dorinta de a imparati alaturi de El.
Daca ai fi inteles viata launtrica a lui Iisus si daca ai fi gustat numai o farama din iubirea Lui cea mare, atunci nu te-ai mai gandi nici la prieteni, nici la vrasmasi. Dimpotriva, te-ai bucura de ocarile primite, caci dragostea lui Iisus te face sa nu mai tii la tine.
Cine iubeste pe Domnul si cine iubeste adevãrul, cine s-a dezlipit de poftele trupesti si cine a uitat de el insusi, acela doar se poate apropia de Dumnezeu, putandu-se odihni langa El chiar din viata aceasta.
Omul care este intelept pretuieste lucrurile asa cum este necesar a fi pretuite, el asculta mai mult de Dumnezeu decat de oameni. Cel care nu se framanta cu ganduri desarte, ci se ingrijeste numai de propriul suflet, acela poate sa se indeletniceasca cu ceea ce este placut Domnului care s-a jertfit pentru noi.
Crestinul adevarat isi strange usor puterile sufletului sau, caci el niciodata nu le-a risipit pe toate. Munca si grijile vietii de toate zilele nu il tulbura cu nimic caci se invoieste cu toate nevoile care vin asupra lui. Cel care si-a hotarat drumul sufletului sau, acela nu se framanta cu binele ori cu raul pricinuit de altii; nimeni nu iti poate face raul pe care ti-l faci tu insuti.
Daca ai fii asa cum trebuie sa fii, adica bun si curat ai simti ajutorul, sporul si desavsrsirea ta. Adesea esti tulburat cu lucruri de nimic, lucruri care iti produc suparari; si acestea ti se intampla pentru ca nu vrei sa rastignesti poftele trupului si sa renunti la desertaciuni. Nimic nu intuneca mai mult inima omului decat poftele trupului si doar daca le curmi te vei putea gandi la Dumnezeu şi vei putea gusta mereu din bucuriile sufletesti.
Smerenia
Sa nu pui niciodata pret nici pe prieteni si nici pe dusmani, in tot ceea ce faci trebuie sa ai grija ca Dumnezeu sa ramana in preajma ta; pastreaza-ti cugetul curat si El te va apara pretutindeni caci rautatea omeneasca nu poate sa vateme pe cel care crede in Domnul. Daca te vei obisnui sa taci si sa rabzi, Dumnezeu va fi langã tine, deci lasa-te in voia Lui si vei primi ajutor dandu-te pilda de smerenie tuturor.
Cel care isi recunoaste pacatele, usor potoleste pe altii si se impaca lesne cu cei pe care i-a suparat caci Dumnezeu ajuta pe cel ce este smerit si il fereste de nevoi, se coboara la el umplandu-l de daruri iar din umilinta il ridica la marire. Celui smerit ii descopera tainele Sale iar sufletul ii este linistit pentru ca nadajduieste intotdeauna in Purtatorul (Proniatorul) si Aparatorul Domn Iisus Hristos.
Vorbeste Doamne, clipele se scurg
Si cerul parca-i mai sarac de stele,
Par zilele adeseori mai grele
Cand totul se invesmanta in amurg.
Vorbeste Doamne, vremea e putina
Cararea se ingusteaza tot mai mult
As vrea cat mai e timp s-ascult
Cereasca simfonie in surdina.
Si de-as mai vrea sa ma rasfat o vreme
Cu lumea pironita-n pamantesc,
Adu-mi aminte de-un taram ceresc
Lipsit de inguste, sumbre teoreme.
Nu inceta Prea Bune sa-mi vorbesti
In asta lume atat de trecatoare,
Cuprinsa-n cea din urma incercare
Pierzaniei, in lucruri nefiresti.
Pr. Stavr. RADU BOTIS
31-08-2023 Obiceiuri si traditii
Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc. Mai multe>>
26-10-2022 Obiceiuri si traditii
Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc.. Mai multe>>
01-11-2020 Obiceiuri si traditii
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state. Mai multe>>
31-07-2020 Obiceiuri si traditii
Cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si cel... Mai multe>>
22-05-2019 Obiceiuri si traditii
USAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”. Mai multe>>
18-06-2018 Obiceiuri si traditii
In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4. Mai multe>>
07-05-2018 Obiceiuri si traditii
Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes. Mai multe>>
10-09-2017 Obiceiuri si traditii
In perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice tradit... Mai multe>>
26-01-2017 Obiceiuri si traditii
Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor. Mai multe>>
05-01-2017 Obiceiuri si traditii
Imediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat. Mai multe>>
16-12-2016 Obiceiuri si traditii
Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>