ECCE HOMO!

 

 

 

"...Iata OMUL" le-a zis Pilat. (Ioan 19:5)

 

 



In Grecia antica, filozoful Diogene se plimba prin Piata Atenei, ziua in amiaza mare cu lumanarea aprinsa. Si oamenii il intrebau:

-          Ce faci Diogene?

-          Caut un om.

-          Pai nu vezi ca toata Piata e plina cu oameni?

-          Da, dar eu caut un om curat!

Aceasta cautare pentru multi e actuala si astazi, continua de mii de ani. De cate ori in viata nu exclamam sau am concluzionat: CE OM!?! - cu multa dezamagire, tristete, durere, resemnare, rusine, etc.

Se pare ca mai devreme sau mai tarziu ajungem si noi ca Diogene.

In protoistoria omenirii Iov ne spune si in capitolul 14:4 "Cum ar putea sa iasa dintr-o fiinta necurata - un om curat?" In capitol 15:14-16 se intareste aceasta constatare si cu cauza: "Ce este omul ca sa fie curat? ... omul care bea nelegiuirea ca si apa!"

Si totusi OMUL - este COROANA CREATIUNII.

Omul a fost creat de DUMNEZEU dupa "chipul NOSTRU si asemanarea NOASTRA" (trinitate) (Geneza 1:26);

Cuvantul "barch = a crea este folosit o singura data in Biblie, doar pentru a crea omului, celelalte au fost facute". Dupa crearea omului, DUMNEZEU constata in Geneza 1:31 = un lucru foarte bun".

Numele de "om" - la dat Dumnezeu: - "i-a facut parte barbateasca si parte femeiasca, i-a binecuvantat si le-a dat nume de om" (Geneza 5:2). I-a asezat in Gradina Edenului si le-a dat urmatoarele porunci: "cresteti, inmultiti-va, umpleti pamantul si supuneti-l - stapaniti ..." (Geneza 1:28).

Si atunci ce s-a intamplat cu omul perfect, curat de care S-a bucurat Dumnezeu. Omul care a fost inzestrat cu sentimente, inima, ratiune, a avut posibilitatea sa aleaga. Si a ales :Neascultarea!

Neascultarea a inceput cu Adam in Gradina Edenului: "Sa nu mananci deloc din el..." (Geneza 3:17), si istoria ne confirma aceeasi neascultare pe parcusul celor patru carti a lui Moise si  culminand cu Deuteronomul, (care este incununarea celor cinci carti, Pentateuhul lui Moise), care ne arata clar ce asteapta Dumnezeu de la om = O viata de ascultare - fara compromisuri.

Samuel ne spune ca: "Ascultarea face mai mult ca jertfele". (1Sam 15:22).

Isaia ne confirma ceea ce zice Iov despre nelegiuire: "ci nelegiuirile voastre vor pune un zid de despartire intre voi si Dumnezeu..." (Isaia 59:22).

In cartea lui Ezechil gasim cea ce vrea Dumnezeu de la popor: "caut printre ei un om ca sa inalte un zid si sa stea in mijlocul sparturii inaintea Mea pentru tara... (Ez. 22:30).

La mijlocul istoriei omenirii, Dumnezeu   - "Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurului Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba o viata vesnica." (Ioan 3:16) -  termina cu jertfele si intareste Legea prin jertfa FIULUI SAU, incepand o noua era: ERA HARULUI.

Aceasta era a inceput in urma cu 2000 de ani "cand ISUS si-a facut intrarea in rasa umana intr-o mica asezare evreiasca. El a fost membru unei familii sarace dintr-un grup minoritar, traind in una din cele mai sarace tari ale lumii". J.Mc. Dowell.

S-a nascut in familia unui tamplar din Nazaret si a trait treizeci si trei de ani, din care numai ultimii trei au cuprins activitatea publica.

Raspunsul la cautarile oamenilor privind un "OM CURAT" ni-l da cea mai autorizata voce a vremii, guvernatorul Pilat in fata unei mari multimi, adunati din mai multe parti, veniti sa praznuiasca Pastele la Ierusalim:

"ISUS a iesit afara, purtand cununa de spini si haina de purpura. "Iata OMUL" le-a zis Pilat (Ioan 19:5).

CE REVELATIE!... a avut Pilat. Pilat puternicul zilei, om compromis, om care aplica legea dupa bunul lui plac, omul in a carui gratii era Caiafa, liderul religios al evreilor, are misiunea sa prezinte omenirii: "OMUL"

OMUL - despre care vorbeste toata  "Legea si Prorocii" incepand cu Cartea Genesei si pana la Maleahi.

OMUL - pe care inainte de a rosti Pilat aceste istorice cuvinte "IATA OMUL" (care erau si raspuns la intrebarile lui) il intreba"

"-Esti Tu Imparatul iudeilor?" (Ioan 18:33)

"-Ce este adevarul?" (Ioan 18:38)

* Pilat a realizat ca in fata lui sta: IMPARATUL IUDEILOR a celor taiati imprejur si implicit si al nostru al neamurilor: "cei taiati imprejur suntem noi care slujim Domnului" (Filip. 3:3) "si taierea imprejur este aceea a inimii in duh" (Rom. 2:29) si a scris in evreieste, greceste si latineste "ISUS din Nazaret, Imparatul Iudeilor" (Ioan 19:19).

* A mai realizat ca in fata Lui sta ADEVARUL.

"EU SUNT CALEA, ADEVARUL SI VIATA..." (Via, Veritas, Vita) (Ioan 14:6)

OMUL - al carui nume cand il rostesti = ISUS = provoaca tulburare, oamenii par ofensati si incearca sa schimbe subiectul sau devin defensivi.

OMUL - care imparte istoria omenirii in doua: inainte de HRISTOS si dupa HRISTOS.

OMUL - care este FIUL OMULUI - si a venit sa slujeasca facand din stergar un simbol al crestinilor pe langa cruce, peste, porumbel, etc.

OMUL - al carui nume frumos si sfant ne onoreaza sa-l purtam = CRESTIN =

OMUL - "FIUL LUI DUMNEZEU" Unul Nascut, Care din Tatal S-a nascut mai inainte de toti vecii. Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut iar nu facut; Cel de o fiinta cu Tatal, prin care toate-sau facut;

Care, pentru noi oamnenii si pentru a noastra maintuire, S-a coborat din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara si S-a facut om:

Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat si a patimit si S-a ingropat;

Si a inviat a treia zi dupa Scripturi;

Si S-a inaltat la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui; Si iarassi va sa vina cu marire sa judece vii si mortii, a Carui imparatie nu va avea sfarsit."

OMUL - "acela caruia i se zice Isus" (Ioan 9:11) n-a obosit in facerea binelui, a facut multe vindecari, semne si minuni: "Mai sunt multe alte lucruri, pe care le-a facut Isus, care daca s-ar fi scris cred ca nici chiar in lumea aceasta n-ar fi putut incapea cartile care s-ar fi scris". (Ioan 21:25)

OMUL - despre care chiar in acest moment penita inimii tale scrie cea mai frumoasa poveste de dragoste a ta cu cel care este DRAGOSTE (Agape)

OMUL - care este DRAGOSTE si IUBIRE "cine nu iubeste, n-a cunoscut pe Dumnezeu, fiindca Dumnezeu este dragoste" (1Ioan 4:8)

= Poti sa nu uiti tot ce ai auzit despre Isus, daca nu incepe si daca nu se termina cu cuvantul dragoste =

OMUL - "OMUL CURAT"

-          Suntem mantuiti prin OMUL IISUS HRISTOS: "In nimeni altul nu este mantuire:caci nu este sub cer nici un alt Nume dat oamenilor, in care trebuie sa fim mintuiti." (Faptele apostulilor 4:12)

-          Suntem bucurosi sa avem mijlocitor la Dumnezeu: "Caci exista un singur Dumnezeu, si este un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: OMUL IISUS HRISTOS" (1Tim. 5:2)

-          Suntem binecuvantati sa avem harul sa-l vedem zilnic in tot ceea ce ne inconjuoara, in tot ceea ce e frumos si, si astazi ca de altfel in fiecare zi, El ne-a sarutat cu raza de soare calda pe care scria: "Si iata ca eu sunt cu voi in toate zilele pana la sfarsitul veacului" (Matei 28:20)

Ce-i de facut?

-          "Cuvinte pline de farmec i-mi clocotesc in inima si zic: Lucrarea mea de lauda este pentru Imparatul! Ca pana unui scriitor iscusit sa-mi fie limba!" (Ps.45:1)

-          Sa ne comportam demni de numele pe care il purtam: Nici sa pari crestin fara sa fii, nici sa fi crestin fara sa pari. Singura posibilitate de a parea crestin, este SA FII CRESTIN!


NIHIL SINE DEO

APRILIE 2009

 

 

 

 

Obiceiuri, traditii, sarbatori

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

31-08-2023 Obiceiuri si traditii

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc. Mai multe>>

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

26-10-2022 Obiceiuri si traditii

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc.. Mai multe>>

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

01-11-2020 Obiceiuri si traditii

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state. Mai multe>>

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

31-07-2020 Obiceiuri si traditii

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

Cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si cel... Mai multe>>

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

22-05-2019 Obiceiuri si traditii

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

USAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”. Mai multe>>

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

18-06-2018 Obiceiuri si traditii

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4. Mai multe>>

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

07-05-2018 Obiceiuri si traditii

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes. Mai multe>>

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

10-09-2017 Obiceiuri si traditii

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

In perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice tradit... Mai multe>>

Obiceiul Lolelor din Agnita

26-01-2017 Obiceiuri si traditii

Obiceiul Lolelor din Agnita

Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor. Mai multe>>

Traditii la inceput de ianuarie

05-01-2017 Obiceiuri si traditii

Traditii la inceput de ianuarie

Imediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat. Mai multe>>

Traditia impodobirii bradului

16-12-2016 Obiceiuri si traditii

Traditia impodobirii bradului

Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos. Mai multe>>