Aspecte privind ispita
Toate pacatele si faradelegile din lume rezulta din sapte pacate de moarte: mândria, iubirea de argint, curvia, mânia, lacomia pântecelui, zavistia si lenea. Cu acestea ne dau razboi trei vrajmasi mari: trupul, lumea si diavolul. Trupul ne îndeamna, ne sileste si ne trage aruncându-ne în curvie, lacomia pântecelui si în lene. Lumea ne trage spre iubirea de argint si pofta nesaturata a lucrurilor celor pamântesti. Diavolul ne împinge la mândrie, la mânie si la zavistie.
.
Omul a fost lasat de Dumnezeu sa fie ispitit de diavol si de slugile lui, oamenii cei rai (Iacob 1, 13), “spre încercarea dragostei fata de Dumnezeu” (Deuteronom 8, 2); spre încercarea supunerii noastre (Deuteronom 8, 2); spre încercarea nedoririi de câstig (Iov 1, 9, 12). De fapt, ispitele corespund întotdeauna slabiciunii firii omenesti. Celor mai tari în credinta, le rânduieste Dumnezeu ispite mai grele, ca sa sporeasca în sfintenie si sa se învredniceasca de cununi mai mari. Iar celor mai slabi în credinta si rabdare, le rânduieste pronia divina ispite usoare, ca sa le poata birui si sa nu deznadajduiasca. Iata ce spune proorocul David în acest sens: “Nu va lasa Domnul toiagul pacatosilor peste soarta dreptilor pâna la sfârsit, ca sa nu-si tinda dreptii spre faradelegi mâinile lor”. (Psalmi 124, 3)
Crestinul este ispitit de diavol din opt parti, dupa marturia Sfântului Meletie Marturisitorul, si anume:
Iata, dar, ca din toate partile satana arunca sagetile asupra noastra, cautând sa ne raneasca prin pacate si sa ne traga la pierzare.
Diavolul nu ne sileste la pacat, ci doar ne forteaza vointa noastra, atâta patimile si pornirile trupesti si sufletesti ale firii noastre, creeaza ocazii de pacat, aducându-ne aminte mereu de caderile noastre. El asteapta doar ca omul sa slabeasca în vointa si în rugaciune, fapt care-l va determina sa accepte pacatul, facându-l raspunzator de acesta.
De aceea, i s-a rânduit omului înger pazitor ca sa-l ajute, i s-a dat harul Duhului Sfânt ca sa-l întareasca, i s-a rânduit Biserica, spovedanie, adica baie de curatie a pacatelor si duhovnic sa-l dezlege si sa-l sfatuiasca. De aceea, i s-a hotarât omului plata, daca biruieste, sau osânda, daca este biruit.
Cele mai puternice arme cu care biruim toate cursele si ispitele diavolului sunt: rugaciunea staruitoare cu lacrimi, cu post, cu inima înfrânta si smerita, socotindu-ne cei mai pacatosi, considerând ca pentru pacatele si mândria noastra suntem ispititi.
Alte arme în vreme de ispite sunt: rabdarea ispitelor cu barbatie, marturisirea deasa a gândurilor, citirea cartilor sfinte, ocolirea pricinilor de pacat, Sfânta Împartasanie, tacerea, înstrainarea de cele pamântesti si altele.
Dumnezeu a îngaduit diavolului sa ispiteasca pe om, ca sa-l faca mai tare în credinta, ca omul sa-si puna toata nadejdea mântuirii numai în Dumnezeu, iar nu în puterile sale, pentru ca omul credincios sa-si agoniseasca mai multa plata de la Dumnezeu.
Aspecte privind suferinta
Omul este nascut pentru suferinta (Iov 5, 7). Iar Sfântul Pavel zice ca toata faptura este în suferinta (Romani 8, 21).
Scopul suferintei pentru crestini este unul singur: ispasirea pacatelor pe pamânt prin tot felul de boli, necazuri si dureri, spre curatirea si mântuirea sufletului.
Pentru cei rai, care nu voiesc sa se îndrepte, sa se pocaiasca, suferinta de pe pamânt ramâne ca o arvuna a suferintelor celor vesnice. Iar pentru cei ce primesc suferinta cu rabdare si cu multumire catre Dumnezeu si se întorc la pocainta, suferinta, de orice fel ar fi, este cea mai buna cale de îndreptare si ispasire a pacatelor, izbavindu-i prin aceasta de chinurile cele vesnice.
Suferinta este rânduita de sus spre mântuire, spre ispitire, spre iertarea pacatelor si spre crestere duhovniceasca. Numai sa o primim cu multumire, ca din mâna lui Dumnezeu, precum spune si proorocul David: “Toiagul Tau si varga Ta, acestea m-au mângâiat”. (Ps. 22, 5)
Rabdarea în suferinta sporeste în noi prin rugaciune, prin spovedanie deasa si prin Sfânta Împartasanie, prin citirea cartilor sfinte, prin cugetarea la patimile Domnului nostru Iisus Hristos si ale tuturor sfintilor Lui, prin cercetarea celor ce sunt în suferinte mai grele decât ale noastre si prin cugetarea la fericirea vesnica din Rai.
Nu exista alta cale de mântuire decât numai prin cruce, prin suferinta, prin rabdare si jertfa, precum spune Mântuitorul: “Întru rabdarea voastra veti dobândi sufletele voastre (Luca 21, 19). Cel ce va rabda pâna la sfârsit, acela se va mântui”. (Matei 24, 13)
Reamintim ca Biserica a rânduit diferite rugaciuni pentru alinarea si vindecarea suferintei. Cea mai importanta rugaciune si slujba pentru cei bolnavi este Taina Sfântului Maslu, precum si diferite molitfe pentru dobândirea sanatatii.
Datoria crestinilor, fata de cei în suferinta, este ca sa-i ajute dupa putere, atât prin mijloace materiale, cât si prin mijloace spirituale: rugaciune pentru cei bolnavi, îmbarbatare prin cuvinte duhovnicesti, compatimire, mângâiere etc., asa cum ne învata Sfântul Apostol Pavel, care zice: “Bucurati-va cu cei ce se bucura si plângeti cu cei ce plâng”. (Romani 12, 15)
Marele Atanasie întreaba pe Sfântul Nifon înainte de a pleca la Domnul: “- Parinte, are omul oarecare folos din boala sau nu ? Sfântul a raspuns: - Precum se curata aurul de rugina arzându-se în foc, asa si omul bolnav se curateste de pacatele sale”. (V. Sf. 23 a XII-a pg. 1203)
31-08-2023 Obiceiuri si traditii
Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc. Mai multe>>
26-10-2022 Obiceiuri si traditii
Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc.. Mai multe>>
01-11-2020 Obiceiuri si traditii
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state. Mai multe>>
31-07-2020 Obiceiuri si traditii
Cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si cel... Mai multe>>
22-05-2019 Obiceiuri si traditii
USAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”. Mai multe>>
18-06-2018 Obiceiuri si traditii
In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4. Mai multe>>
07-05-2018 Obiceiuri si traditii
Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes. Mai multe>>
10-09-2017 Obiceiuri si traditii
In perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice tradit... Mai multe>>
26-01-2017 Obiceiuri si traditii
Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor. Mai multe>>
05-01-2017 Obiceiuri si traditii
Imediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat. Mai multe>>
16-12-2016 Obiceiuri si traditii
Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>