Intre raiul dreptilor si iadul pacatosilor

ingeri1.jpg
Cand pulberea mormintelor se misca si din toate partile multimea mortilor alearga la picioarele dreptului judecator, toate tainele se dezvaluie, constiinta nu mai are intunecimi si fiecare asteapta in tacere, soarta ce-i este destinata pentru intotdeauna. Cele doua cete se despart; sentinta cea mare e rostita. Inconjurat de multimea stralucitoare a alesilor, Isus Hristos, se urca iarasi in slava Sa; satan i-si apuca prada sa si o tareste in iad: toate s-au sfarsit pentru intotdeauna; nimic nu mai ramane decat bucuriile cerului si deznadejedea iadului.





Sa traim cu prevedere pentru ziua judecatii

In toate lucrurile cauta la sfarsit sa te intrebi, cum te vei infatisa inainte strasnicului Judecator. Acestuia nu-i este nimic ascuns si astfel va judeca dupa dreptate. Nu este important cum esti judecat de oameni pe pamant. Important este sa iesi OK la judecata de dincolo de moarte. Este tragic ca traim fara nici o prevedere pentru ziua judecatii. Acum este important sa ne dezvinovatim. Acum lacrimile ne sunt ascultate, suspinul ne este primit si durerea ne este curata.



Purificare pentru ziua judecatii

Viata este o continua incercare in care se purifica intocmai ca aurul in cuptor, pentru barbatul care:

  • se roaga pentru dusmani;
  • iarta din inima greselile altora;
  • i-si cere iertare cand supara pe altii;
  • mai lesne se milostiveste decat se manie;
  • care i-si face lui sila deseori pentru a supune carnea la duh;

Este mult mai folositor a te spala de pacat cat esti in viata, decat a te incredinta dupa moarte rugaciunilor urmasilor tai. Iar daca nu ai urmasi, care sa se roage, sperantele tale de spalare a pacatului sunt zero.



In ce a pacatui omul, in aceea se va pedepsii mai aspru

Daca urmezi poftele trupului aduni mult material pentru ardere. In ce a pacatui omul, in aceea se va pedepsii mai aspru, astfel:

  • ghimpii puternici nu vor lasa in veci pe lenes in odihna;
  • foamea si setea vor muncii pe lacom;
  • in rusinea clocotitoare si in pucioasa fierbinte vor fi desfranatii;
  • ca si cainele turbat va urla de durere pizmasul;
  • rusinea si ocara navalnica va cadea pe cel mandru;
  • saracia cu toate ticolasiile sale va apasa pe avar si zgarcit;

Acolo, un ceas de chin va fi mai greu decat aici o suta de ani in cea mai aspra pocainta. Acolo saracul si smeritul vor avea mare indrazneala iar cel mandru se va cutremura.



Atunci, vom avea o mare bucurie pentru necazurile suferite

Atunci, se va vedea ca acela a fost Intelept si mare om in lumea aceasta care a invatat a spune adevarul si a fi virtos, pentru Hristos.

Atunci ne vom bucura pentru necazurile suferite cu rabdare; si toata "faradelegea isi va stupa gura sa".

Atunci va salta de intristare tot necredinciosul.

Atunci trupul pedepsit aici, pentru duh, se va bucura mai mult decat ar fi avut, pe pamant, toate bunurile.

Atunci imbracamintea cea groasa a dreptilor va straluci, iar cea de matase a pacatosilor se va intuneca.

Atunci proasta casuta a saracului in care locuia fapta buna, se va pretui mai scump decat palatul aurit al bogatului, in care domnea pacatul.

Atunci, mai mult va putea rabdarea statornica, decat toata puterea lumii si ascultarea simpla se va inalta peste toata vicleana intelepciune a capului celui mai mare intrigat.

Atunci o constiinta buna si curata va inveseli mai mult, decat toata invatatura filozofului.

Atunci, lepadarea de bogatii va apasa in cumpana mai mult decat toate comorile pamantului.

Atunci, aducerea aminte de o rugaciune sfanta iti va pricinui mai multa bucurie, decat pranzul cel mai stralucit.

Atunci vor fi laudate faptele cele mai bune decat cuvintele cele mai frumoase.

Atunci viata aspra, lepadarea de sine, pocainta, vor plati mai mult decat toate placerile lumii.




Decat suferinte vesnice, mai bine necazuri vremelnice

Trebuie sa invatam sa patimim putin acum, ca sa fim scapati atunci de suferinte mai mari.

Acum trebuie sa rabdam durerea cea mica, pentru a nu suferi muncile fara sfarsit ale iadului.

Sunt doua feluri de bucurii care nu se pot unii, repectiv, placerile trecatoare pe pamant si bucuria vesnica in cer cu Isus Hristos.

Toate bucuriile de pe pamant sunt pana la urma o desertaciune, in afara de aceea de a iubii pe Dumnezeu si a sluji Lui, Unuia.

Cel ce iubeste pe Dumnezeu cu toata inima sa nu se teme nici de moarte, nici de chin, nici de judecata, nici de iad, pentruca dragostea cea desavarsita ii daruieste puterea de a se apropia cu indrazneala de Dumnezeu.

Daca nu avem inca dragoste de Dumnezeu ne este de folos si frica de iad.

Orice om care leapada frica de Dumneze si frica de iad, nu va ramane multa vreme in dragostea binelui, ci curand va cadea in cursa diavolului.

Obiceiuri, traditii, sarbatori

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

31-08-2023 Obiceiuri si traditii

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc. Mai multe>>

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

26-10-2022 Obiceiuri si traditii

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc.. Mai multe>>

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

01-11-2020 Obiceiuri si traditii

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state. Mai multe>>

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

31-07-2020 Obiceiuri si traditii

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

Cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si cel... Mai multe>>

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

22-05-2019 Obiceiuri si traditii

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

USAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”. Mai multe>>

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

18-06-2018 Obiceiuri si traditii

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4. Mai multe>>

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

07-05-2018 Obiceiuri si traditii

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes. Mai multe>>

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

10-09-2017 Obiceiuri si traditii

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

In perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice tradit... Mai multe>>

Obiceiul Lolelor din Agnita

26-01-2017 Obiceiuri si traditii

Obiceiul Lolelor din Agnita

Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor. Mai multe>>

Traditii la inceput de ianuarie

05-01-2017 Obiceiuri si traditii

Traditii la inceput de ianuarie

Imediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat. Mai multe>>

Traditia impodobirii bradului

16-12-2016 Obiceiuri si traditii

Traditia impodobirii bradului

Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos. Mai multe>>