Gandirea patristica rasariteana a fost obligata sa regandeasca raportul dintre universal si particular in lumina Revelatiei divine, pentru a depasi opozitia dintre lumea sensibila si cea inteligibila, care facea imposibila intruparea reala a lui Dumnezeu, ca Spirit absolut, in hotarele lumii sensibile sau naturale.
Cel care a reusit pentru prima data sa depaseasca opozitia dintre cele doua pe baza Revelatiei divine a fost Sfantul Atanasie cel Mare din Alexandria Egiptului. Iata ce ne spune el din acest punct de vedere: "Caci Cuvantul Tatalui, salasluindu-Se si intinzand puterile Lui in toate si pretutindeni si luminand toate cele vazute si nevazute, le tine si le strange, nelasand nimic gol de puterea Lui, ci pazindu-le pe toate impreuna si pe fiecare in parte, alcatuieste o singura lume si o unica randuiala frumoasa si armonioasa a ei, El insusi ramanand nemiscat, dar miscandu-le pe toate, dupa bunavoirea Tatalui".
Aceasta ordine universala si armonioasa a intregii creatii, asaza identitatea specifica a fiecarei persoane sau a fiecarui lucru la baza comuniunii. Acolo unde nu se pastreaza identitatea persoanelor, comunitatea se transforma intr-o colectivitate impersonala, care ignora diversitatea persoanelor.
Ordinea armonioasa si rationala a creatiei are doua calitati majore. Mai intai, ordinea, care incepe aici pe pamant si va fi deplin dincolo, scoate in evidenta sensul existentei omului si a creatiei. Intr-o lume dezorientata din punct de vedere spiritual, care nu mai stie de unde vine si incotro merge, apostolatul crestin are misiunea profetica de a fi lumina lumii pe calea care duce catre imparatia vesnica si netrecatoare a lui Dumnezeu, care va fi instaurata la sfarsitul veacurilor. Aceasta structura sau ordine rationala a creatiei a fost adoptata de oamenii de stiinta contemporani ca postulat de baza al cercetarilor pe care le intreprind in domeniul fizicii subatomice. "O ordine implicita foarte profunda si invizibila lucreaza dedesubtul dezordinii explicite”, declara Jean Guitton, membru al Academiei Franceze. “Natura modeleaza in haos formele complicate si superior organizate ale viului. La originea creatiei nu exista evenimente intamplatoare, nu exista hazard, ci o ordine cu mult superioara tuturor celor pe care le putem imagina, ordinea suprema care regleaza constantele fizice, conditiile initiale, comportamentul atomilor si viata stelelor. Puternica, libera, existenta in infinit, tainica, implicita, invizibila, sensibila, ordinea se afla acolo, eterna si necesara, in spatele fenomenelor, foarte sus deasupra universului, dar prezenta in fiecare particula". Ordinea universala a creatiei depaseste opozitia dintre lumea naturala si constituie mijlocul intalnirii si al dialogului spiritual dintre Dumnezeu si om. Le tine pe toate impreuna si pe fiecare in parte, se regaseste in porunca pe care Domnul Iisus Hristos, ca Logos Mantuitor, a dat-o Sfintilor Apostoli ca sa propovaduiasca Evanghelia la neamuri si sa le boteze in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. Mantuitorul pune accentul pe diversitatea si identitatea neamurilor, ca realitati create de Dumnezeu, cu darurile lor specifice, menite sa traiasca in legatura lor reciproca, dupa chipul comuniunii trinitare. Intr-o Declaratie a cultelor din tara noastra, pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, semnata de Prea Fericitul Parinte Teoctist, fostul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, dar si de sefii celorlalte culte din tara, se spune ca "procesul de unificare europeana, care vizeaza in mare masura o unificare economica, poate fi deplin in conditiile in care se realizeaza si o imbogatire spirituala europeana. Pastrandu-si identitatea spirituala proprie, modelata in decursul istoriei, alaturi de celelalte tari europene, contributia Romaniei va spori valoarea tezaurului spiritual si cultural european". Cultura globala nu mai este data pe deasupra culturilor particulare ca sa le anuleze ca atare, ci este data prin culturile particulare, pentru a afirma fiecare cultura in parte, dar si pe toate impreuna, spre imbogatirea reciproca a tuturor.
In al doilea rand, rostul apostolatului crestin nu este cel de a sacraliza lumea sau de a o seculariza, ci de a da nastere unei culturi care sa transfigureze omul si creatia din interior prin puterea lui Hristos ca Dumnezeu si Om, nedespartit. Aceasta cultura a transfigurarii are temeiul in evenimentul capital de pe Muntele Tabor, atunci cand fata lui Hristos stralucea ca soarele iar hainele erau mai albe ca lumina. Expresia estetica a acestui eveniment o descoperim in icoana ortodoxa care ne infatiseaza omul si lumea transfigurate in puterea Duhului, fiindca rostul icoanelor nu este cel de a ne prezenta lumea asa cum este ea, supusa pacatului, ci asa cum trebuie sa devina in Hristos, plina de marire dumnezeiasca. Acest proces duhovnicesc al transfigurarii, catre Cultura globala sau globalizarea reprezinta un proces ireversibil. Datoria noastra este de a pleda pentru o cultura globala care depaseste opozitia dintre globalizare si identitate nationala si urmareste transfigurarea omului si a creatiei in Hristos ca Logos Creator si Mantuitor, sau Pantocrator.
Aceasta cultura a transfigurarii are doua componente principale. Pe de o parte, se trateaza despre componenta spirituala, viata in Hristos, care tinde la renasterea spirituala si morala a omului intreg, prin sinergia dintre lucrarea lui Dumnezeu si lucrarea omului. Fara aceasta cultura a transfigurarii, care se sprijina pe puterea pe care Hristos o comunica Bisericii Sale de la Cincizecime, omul nu va putea sa biruiasca fortele irationale. "Stiinta a dobandit victorii dincolo de asteptarile secolului al XVIII-lea”, spune un teolog englez, “dar lumea care a rezultat de aici nu pare sa fie mai rationala decat cea pe care au cunoscut-o secolele precedente. Din ce in ce mai multa lume apartinand natiunilor celor mai dezvoltate si celor mai puternice de pe Pamant se simte prinsa in ghearele fortelor irationale care cauta sa transforme viata in infern". Prin lucrarea Duhului si prin propria lor lucrare duhovniceasca, credinciosii pot converti fortele irationale din fiinta lor in forte rationale, care inalta omul spre asemanarea cu Dumnezeu, in Hristos. Sfantul Grigore Palama spune ca scopul spiritualitatii crestine nu este cel de a omori partea pasionala din fiinta omului, ci de a o muta de la rau la bine. Aceasta este forta extraordinara a apostolatului ortodox de care trebuie sa fim constienti astazi mai mult ca oricand.
Pe de alta parte, este vorba de componenta etica a culturii ortodoxe, care are in vedere urmarea lui Hristos, care se regasesc in chemarea pe care Mantuitorul a adresat-o ucenicilor Sai: "Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34). Crestinii sunt chemati sa lupte nu numai impotriva fortelor intunericului care confrunta omul din adancul fiintei lui, ci si cu fortele intunericului care confrunta societatea omeneasca si sunt indreptate impotriva dreptatii, adevarului, libertatii sau iubirii de aproapele. Chiar in decursul activitatii pamantesti a Mantuitorului descoperim mai intai o perioada in care Domnul Se retrage in pustiu si duce viata de rugaciune si asceza aspra timp de 40 de zile, pentru ca apoi sa asistam la o alta perioada, in care Mantuitorul lupta impotriva celor care promovau fatarnicia, egoismul, filetismul, nedreptatea sau indiferenta fata de semen, sau interesul lor pentru comorile pamantesti, in dispretul comorii ceresti. Cultura ortodoxa nu s-a opus niciodata progresului stiintific, tehnic, economic sau social, dar a preluat din cuprinsul acestui progres material numai acele aspecte care corespundeau voii lui Dumnezeu si progresului spiritual, caci scopul misiunii ortodoxe nu este cel de a seculariza lumea, ci de a transfigura omul si creatia in Iisus Hristos. Daca ne-am multumi numai cu viata spirituala in Hristos, ar insemna sa uitam de lume si problemele ei, iar daca ne-am ocupa numai de etica si actiune, ar insemna sa ramanem fara raspuns in fata lumii secularizate care se intereseaza de valorile materiale in detrimentul celor spirituale. In lumina ordinii universale a creatiei si a dimensiunii cosmice a mantuirii in Hristos ca Logos Creator si Mantuitor, cultura transfigurarii ramane expresia crestinismului integral care impleteste duhovnicia cu filantropia sau viata interioara a omului cu viata sociala.
Astazi se recunoaste ca "Orientul crestin a imbracat forme interioare diferite, care s-au aratat capabile sa adopte trasaturile specifice ale fiecarei culturi si sa manifeste respect deosebit pentru fiecare comunitate particulara. Nu putem decat sa multumim lui Dumnezeu cu profunda emotie pentru minunata varietate cu care a alcatuit, cu modele diferite, un mozaic atat de bogat si compozit. Vestirea Evangheliei trebuie sa fie in acelasi timp inradacinata in specificitatea culturilor si deschisa convergentei intr-o universalitate care este un schimb spre imbogatirea reciproca a tuturor". Acest text pare destul de magulitor la adresa Ortodoxiei, dar ni se pare ca insista prea mult pe caracterul particular al culturilor ortodoxe, ca si cum Ortodoxia ar duce lipsa de caracterul universal sau global al culturii. Bisericile ortodoxe, indiferent de apartenenta lor etnica, in lumina Logosului etern al Tatalui care le tine pe toate impreuna si pe fiecare in parte, asa cum am vazut mai sus. De aceea, cu ajutorul Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant, Ortodoxia are misiunea de a sustine, in lumina lui Hristos ca Logos Creator si Mantuitor, o cultura globala capabila sa militeze pentru transfigurarea omului si a creatiei in Hristos, sa respecte identitatea neamurilor si sa promoveze un dialog spiritual, social sau ecologic la nivel local si international, cultural si religios, spre slava lui Dumnezeu si bunavoirea intre oameni. Trebuie sa cunoastem si sa marturisim valorile netrecatoare ale Ortodoxiei.
Pr. Prof. Dr. Dumitru Popescu
31-08-2023 Obiceiuri si traditii
Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc. Mai multe>>
26-10-2022 Obiceiuri si traditii
Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc.. Mai multe>>
01-11-2020 Obiceiuri si traditii
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state. Mai multe>>
31-07-2020 Obiceiuri si traditii
Cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si cel... Mai multe>>
22-05-2019 Obiceiuri si traditii
USAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”. Mai multe>>
18-06-2018 Obiceiuri si traditii
In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4. Mai multe>>
07-05-2018 Obiceiuri si traditii
Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes. Mai multe>>
10-09-2017 Obiceiuri si traditii
In perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice tradit... Mai multe>>
26-01-2017 Obiceiuri si traditii
Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor. Mai multe>>
05-01-2017 Obiceiuri si traditii
Imediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat. Mai multe>>
16-12-2016 Obiceiuri si traditii
Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>