TEORIA IDENTITATII si lupta impotriva pasivitatii

Chipul materialist al lumii, care in zilele noastre este infiltrat in diferite fatete si imbracaminti in imaginea oamenilor, nu admite existenta unei realitati nevazute sau a unei personalitati nevazute de sine statatoare pe care o putem denumi suflet sau duh.

 








 

Pentru a lamuri mai indeaproape, trebuie sa patrundem in natura pasivitatii. Pareri in legatura cu acest fenomen ne procura probabil rezultatele cercetarilor oamenilor de stiinta eruditi ai lumii. In legatura cu cercetarile asupra creierului, numele lui Wilder Penfield si Sir John Eccles, au obtinut un renume mondial. Eccles este detinător al premiului Nobel si probabil cea mai mare capacitate pe acest taram. In prezentarea cartii sale "Eul creierului" se poate acum recunoaste cat de falsa este teoria identitatii a materialistilor.



Ce vrea sa se exprime acum prin aceasta teorie? Personalitatea omului dupa aceasta teorie ar fi numai totalul descarcarii foarte complicate si de natura electrochimica a creierului. Creierul este prin urmare identic cu persoana mea. Fara creier nu exista persoana si daca creierul moare, dupa aceasta teorie se stinge si personalitatea omului.



Cei doi savanti eruditi au recunoscut insa ca aceasta parere nu corespunde realitatii. Rezultatul cercetarii lor, au adus la cunostinta ca creierul nostru se poate compara mai mult cu o masina suprasofisticata, care insa nu se poate conduce singura ci este servita de o parte nevazuta.



La acest volum mare de servire este vorba intrucatva de o persoana nevazuta. Sir Eccles o numeşte "eul insusi".



Acesti doi cercetatori au recunoscut (lucrul acesta vrem sa fie bine formulat) ca creierul singur nu poate gandi. Ceea ce gandeste este o dimensiune a fiintei nevazute care, ca o instanta superioara, se serveste de creier ca de o masina. Creierul, in mare spus, este asemanator cu un pian. Hotarator nu este asadar pianul insusi, ci acela care il deserveste, adica acela care canta pe el. "Eul" nostru gandeste cu ajutorul creierului, asa cum un programator conlucreaza cu computerul sau.



Deci, putem deduce urmatorul lucru: nu numai duhul meu poate sa se serveasca de masinaria complicata a creierului, ci si un alt duh pur si simplu strain. Nici natura nu tolereaza aici de fapt vreo sfera neutra. Daca omul singur refuza sa intrebuinteze creierul sau, adica se transpune intr-o stare de pasivitate, atunci cineva strain, alt duh, se va servi de acest organ. Cu primul fapt se inlantuie fenomenul gandurilor de constrangere si de blestemare, hulire, defaimare. Acest duh este mult mai raspandit in zilele noastre, decat se crede general.



Oamenii nutresc ganduri, imagini, inspiratii impotriva vointei lor, literalmente impuse cu sila. Crestini care s-au intors la Dumnezeu din starea de drogati, pot sa istoriseasca despre acest lucru, cum la inceput ei erau chinuiti de presiuni, de inchipuiri nedorite, ca si de sclipiri de imagini din trecut.



David Hunt a formulat acest lucru in felul urmator: Sir John Eccles, detinator al premiului Nobel si cunoscut in lumea intreaga, a caracterizat creierul ca fiind o masina pe care si un duh poate sa o deserveasca. In mod normal personalitatea mea este "duhul" care se serveste de creierul meu. Daca insa eu cedez in deplina cunostinta, adica predau de buna voie controlul unei puteri pe care un spiritist sau un initiator in meditatie o numeste putere cosmica sau "medium", atunci nimic nu impiedica acest "duh" nou ca sa manuiasca creierul meu si sa suscite prin aceasta evenimente care par foarte reale, insa nu sunt posibile.



Un misionar care a lucrat catva timp in India, mi-a istorisit mie personal: daca cineva merge in India la o ghicitoare, ea spune in primul rand: "Goleste-ti mintea!". Astazi se aude tot mai adesea despre guru, invataturi meditative, terapeuti, grupe care se ocupa cu dinamica si alte propuneri ca: "Deschide-te", "Lasa-te sa cazi", "Goleste-te, afunda-te", "Lasa-te sa aluneci", etc. In afară de acestea hipnotizorul sau spiritistul cere sa te predai pur si simplu in mod pasiv unei alte vointe sau duh. Acest lucru il spune orice hipnotizor, ca el nu poate sa reuseasca nimic, daca cineva in mod voit i se împotriveste in mod activ.



A urma pe Isus si rugaciunea sunt tocmai opusul absolut al propunerilor mai sus amintite. In Biblie ni se spune: Luptati, cereti, cautati, bateti, urmariti, impotrivii-va, fugiti, apropiati-va de Dumnezeu, deci opusul pasivitatii este vegheati sau fiti treji.




 


Aceste doua fapte de baza trebuie aici in mod special sa fie puse fata in fata. Duhul Sfant lumineaza mintea si activeaza vointa noastra, duhul inselator insa intrerupe mintea si actioneaza - dupa cat de diferita este infiltratia - in mod puternic constrangerea.




Duhul Sfant te face veghetor, duhul inselator te face pasiv.



Duhul Sfant influenteaza inima omului (Romani 5:5), duhul care rataceste se foloseste de trupul omului (de firea veche).




Duhul Sfant actioneaza controlul de sine. In Galateni 5:22 sunt enumerate roadele Duhului, intre care este amintita si roada "enkrateia" adica infranarea poftelor, care poate sa fie redată cu alte cuvinte si prin controlul de sine. Duhul inselator cauta el sa aiba controlul direct, Duhul Sfant insa lucreaza in asa fel ca eu sa fiu capabil sa manuiesc tot mai bine aceasta masinarie, ca sa pot gandi tot mai lamurit, insa El niciodata nu va face direct intreruperea. Acest lucru ar tine de domeniul constrangerii.



Dumnezeu insa respecta oranduirea Sa in creatie si S-a marginit aici pentru ca El Isi iubeste creatia Sa si nu vrea sa-l manipuleze pe om.



 

Autor: Alexander Seibel


Fragment din cartea:SUBTILA SEDUCERE A BISERICII”

Obiceiuri, traditii, sarbatori

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

31-08-2023 Obiceiuri si traditii

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc. Mai multe>>

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

26-10-2022 Obiceiuri si traditii

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc.. Mai multe>>

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

01-11-2020 Obiceiuri si traditii

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state. Mai multe>>

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

31-07-2020 Obiceiuri si traditii

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

Cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si cel... Mai multe>>

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

22-05-2019 Obiceiuri si traditii

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

USAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”. Mai multe>>

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

18-06-2018 Obiceiuri si traditii

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4. Mai multe>>

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

07-05-2018 Obiceiuri si traditii

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes. Mai multe>>

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

10-09-2017 Obiceiuri si traditii

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

In perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice tradit... Mai multe>>

Obiceiul Lolelor din Agnita

26-01-2017 Obiceiuri si traditii

Obiceiul Lolelor din Agnita

Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor. Mai multe>>

Traditii la inceput de ianuarie

05-01-2017 Obiceiuri si traditii

Traditii la inceput de ianuarie

Imediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat. Mai multe>>

Traditia impodobirii bradului

16-12-2016 Obiceiuri si traditii

Traditia impodobirii bradului

Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos. Mai multe>>