Cum am pierdut sanatatea perfecta din paradis ?

Pierderea autocontrolului – primul pacat

 











In Eden, Adam si Eva aveau o statura nobila si erau desavarsiti ca simetrie si frumusete. Erau fara pacat si cu o sanatate perfecta.

 

Ce contrast cu neamul omenesc de astazi! Frumusetea a disparut. Sanatatea perfecta este ceva necunoscut. Oriunde privim, vedem boala, diformitate si imbecilitate.

 

Am intrebat care este cauza acestei degenerari uimitoare si atentia mi-a fost indreptata inapoi, catre Eden. Eva cea frumoasa era ademenita de sarpe sa manance din fructul singurului pom din care Dumnezeu le interzisese sa manance si chiar sa se atinga de el, ca sa nu moara.

 

Eva avea totul pentru a fi fericita. Era inconjurata de fructe de toate felurile. Cu toate acestea, fructul pomului oprit ii parea mai vrednic de dorit decat fructele tuturor celorlalti pomi din gradina, din care putea manca dupa cum dorea.

 

Era necumpatata in dorintele ei. A mancat si, prin influenta ei, a mancat si sotul ei, iar blestemul s-a abatut asupra amandurora. Si pamantul a fost blestemat din cauza pacatului lor. Si, de la cadere, a existat necumpatare in aproape orice formă. Apetitul a stapanit peste ratiune.

 

Reprezentantii familiei omenesti au mers pe un drum al neascultarii si, asemenea Evei, au fost ademeniti de catre Satana sa nesocoteasca interdictiile pe care le-a dat Dumnezeu, placandu-le sa creada ca urmarile nu vor fi atat de infricosatoare pe cat li se daduse de inteles.

 

Neamul omenesc a incalcat legile sanatatii si a facut excese in aproape toate lucrurile. Boala a crescut constant. Cauza a fost urmata de efect.

 

In pustia ispitei, Hristos S-a confruntat cu ispitele majore care il asaltează pe om. Acolo, cu mainile goale, a dat piept cu dusmanul cel viclean si rafinat si l-a biruit. Prima mare ispita a fost asupra apetitului; a doua, incumetarea; a treia, dragostea de lume.

 

Satana a biruit milioane de oameni, ispitindu-i sa-si ingaduie poftele. Prin satisfacerea gustului, sistemul nervos se excita si puterea creierului slabeste, aducandu-l in imposibilitatea de a gandi cu calm sau rational. Mintea este dezechilibrata. Facultatile ei, nobile sunt pervertite pentru a sluji senzualitatii animalice, iar interesele ei sfinte, vesnice, nu sunt luate in seamă. Cand acest obiectiv este atins, Satana poate veni cu celelalte doua ispite principale si poate gasi cu usurinta acces. Numeroasele sale forme de ispite cresc din aceste trei puncte de capetenie.

 

Cel ce se lupta impotriva poftei, sa priveasca la Mantuitorul in pustia ispitei, sa-L vada in agonie pe cruce cand a strigat: „Mi-e sete”. El a suportat toate cate pot fi suportate si de noi. Biruinta Lui este biruinta noastra.

 


 

 

Intrucat primii nostri parinti au pierdut Edenul prin ingaduirea apetitului, singura noastra speranta de a recastiga Edenul este prin reprimarea hotarata a poftei si pasiunii. Abtinerea in alimentie si stapanirea tuturor pasiunilor vor pazi intelectul si vor aduce vigoare mintala si morala, facandu-i pe oameni in stare sa-si puna toate inclinatiile sub controlul puterilor superioare si sa discearna raul si binele, sacrul si profanul. Toti cei ce au o intelegere adevarata a sacrificiului pe care l-a facut Hristos, parasindu-Si caminul din Cer pentru a veni in aceasta lume ca sa-i poata arata omului, prin propria Sa viata, cum sa reziste ispitei, isi vor tagadui cu voiosie eul si vor alege sa fie partasi cu Hristos la suferintele Sale.

 

Prin apetit, Satana controleaza mintea si intreaga faptura. Mii de oameni care ar fi putut trai au coborat in mormant ca niste epave fizice, mintale si morale pentru ca si-au jertfit toate puterile in scopul satisfacerii apetitului. Necesitatea ca oamenii acestei generatii sa cheme in ajutorul lor puterea vointei, intarita de harul lui Dumnezeu, pentru a invinge ispitele lui Satana si a se impotrivi si celei mai mici ingaduinte a apetitului pervertit, este cu mult mai mare decat a fost cu mai multe generatii in urma. Insa cei din generatia de acum au mai putina putere de stapanire decat cei care au trait atunci.

 

Zidurile autocontrolului si ale autolimitării nu ar trebui sa fie slabite si demolate in nici o imprejurare. Pavel, apostolul neamurilor, spune: „Ma port aspru cu trupul meu, si-l tin in stapanire, ca nu cumva, dupa ce am propovaduit altora, eu insumi sa fiu lepadat” (1 Cor. 9,27).

 

Evalueazat-ti cu grija dieta. Studiaza de la cauza la efect. Cultiva stapanirea de sine. Tine pofta sub controlul ratiunii.

 

Nu impovara niciodata stomacul prin supraalimentare, dar sa nu te lipsesti de hrana nutritiva si gustoasa necesara pentru o buna sanatate.

 

Daca luati loc la masa cu altii, mancati cumpatat si numai hrana ce nu tulbura mintea. Mancati numai ceea ce este cel mai bun si plecati apoi cu simtamantul clar in fata cerului si neavand nici o mustrare de constiinta.

 

O viata curata si nobila, o viata de biruinta asupra apetitului si senzualitatii este posibila pentru oricine isi va uni vointa slaba si sovaitoare a omului, cu vointa atotputernica si neclintita a lui Dumnezeu.

 
 

 

Autor: ElenWhite



Sursa: www.agriculturae.ro

 

 

Obiceiuri, traditii, sarbatori

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

31-08-2023 Obiceiuri si traditii

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc. Mai multe>>

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

26-10-2022 Obiceiuri si traditii

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc.. Mai multe>>

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

01-11-2020 Obiceiuri si traditii

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state. Mai multe>>

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

31-07-2020 Obiceiuri si traditii

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

Cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si cel... Mai multe>>

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

22-05-2019 Obiceiuri si traditii

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

USAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”. Mai multe>>

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

18-06-2018 Obiceiuri si traditii

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4. Mai multe>>

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

07-05-2018 Obiceiuri si traditii

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes. Mai multe>>

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

10-09-2017 Obiceiuri si traditii

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

In perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice tradit... Mai multe>>

Obiceiul Lolelor din Agnita

26-01-2017 Obiceiuri si traditii

Obiceiul Lolelor din Agnita

Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor. Mai multe>>

Traditii la inceput de ianuarie

05-01-2017 Obiceiuri si traditii

Traditii la inceput de ianuarie

Imediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat. Mai multe>>

Traditia impodobirii bradului

16-12-2016 Obiceiuri si traditii

Traditia impodobirii bradului

Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos. Mai multe>>