Parintele Arsenie PAPACIOC: „Dar e necesar si dracul. Ce ne facem fara el?”

Marea greseala este ca oamenii au un Dumnezeu inventat de ei. Ca sa asculte Dumnezeu de ei, nu ei de Dumnezeu. Ne inzestreaza Dumnezeu, ne imbogateste. Dar nu se angajeaza omul la o credinta traitoare.

 









Vedeti. Si nu un Dumnezeu pe care sa-L vorbesti de bine, ci sa-L asculti, sa-L traiesti. Sa te indumnezeiesti. Deci, nu un Dumnezeu inventat de tine, sa-ti menajezi slabiciunile. Ca nu e usor sa te desprinzi de o comoditate in care te-ai simtit bine si ai crezut ca ai atins cote inalte. Si Dumnezeu cere lucrul acesta.

 

In ierarhia bisericeasca, dupa vrerea Mantuitorului, cel mai inalt nu e imparatul, nici patriarhul, ci smerenia. In masura in care te smeresti, in masura aceea existi. Omul smerit primeste forte, ca omul are nevoie de asa ceva continuu, de improspatare a fortelor.

 

Nici un soldat nu s-a imbracat in haine soldatesti sa fie infrant. Nu exista infrangere. Dar trebuie sa stii intai sa mori. Eu nu sunt pentru nevointa, sunt pentru stare de prezenta continua. Sa inviezi in fiecare zi. Ca viata inseamna moarte continua. Toata maretia invierii n-ar fi fost asa de grozava daca n-ar fi fost crucea mai intai. Si de-asta spun: orice jertfa e foarte bine primita si te adauga, iti da contur. Esti om! Te rogi ca un om, si nu ca un inchipuit om.

 

Sfantul Grigorie de Nysa a spus ca Dumnezeu este coplesitor si de neinteles. Dumnezeu are inca taine nedescoperite nici de ingeri, nici de om.

 

Hristos ne-a dat sa intelegem ca trebuie sa stim sa murim Omul este stapanul creatiei. Este singura verigă posibila intre Dumnezeu si creaţie. Omul! Si satana lupta din rasputeri sa ne puna in situatia sa nu recunoastem ca suntem de o insemnare cu Dumnezeu. Poate sa zica el orice, suntem creatie, chip si asemanare, si sigur ca nu-i convine. Dar e necesar si dracul. Ce ne facem fara el? Ajuta foarte mult in lupta noastra, in angajamentul vietii noastre ca luptatori. Ca nu vad un om sa nu lupte. N-are chip dumnezeiesc in el atunci! Iisus Hristos, Dumnezeu fiind, a luptat. A luptat ca un ostas, pur si simplu, ca cel mai neinsemnat om, ca cea mai neinsemnata fiinta. A luptat. Ca daca nu lupta, nu murea! Si tocmai asta ne-a dat sa intelegem. Sa stii sa mori!

 

In mic, in mare, daca nu stii sa jertfesti, esti un profitor. Un trandav. Si nu poti sa ridici niciun fel de steag. Nu trebuie renuntat la jertfa. Dracul lupta impotriva noastra, dar nu-si da seama ca lupta cu rezultate pozitive pentru noi. Stare de prezentă continua recomand, nu nevointa. Posturile Bisericii, bineinteles, nu le putem ignora. Si nici n-aveam voie sa ne atingem de ele. Decat sa le executam.

 

Marea greseala strategica este ca nu facem unitate durabila intre noi in momentul istoric pe care il traim. Ne aratam pozele unul la altul. In sfarsit, avem avantajul ca sa ne pomenim in rugaciune, asta e un mare lucru. Dar nu putem caracteriza un calugar sau un crestin dupa amanunte. E foarte complex. E foarte complicat un om simplu, zice Dostoievski.

 

V-ati gandit ce-i cu numarul 666? Dracul se considera creatorul lumii. Ce indrazneala, va dati seama! 666 adunate ca simple unitati, insemneaza 18. 18 cete, 9 sus si 9 jos. Satana crede ca el e Dumnezeu. Scuipat, batut, amarat, El e Dumnezeu si gata. Si e propovaduit, spune Sfantul Ioan Evanghelistul, spune Apocalipsa, sunt semne de Apocalipsa. Noi nu credeam, noi care ne gandeam la Apocalipsa cu vreme de groaza, sa inceapa sa ne ia in primire si pe noi. Nu pot sa concep, sa accept 666. Cum e asta? Le dam cu crucea-n cap! E nevoie de luptători de front, nu de teorii.

 

Dumnezeu nu ne judeca dupa poruncile lui Moise, ne judeca dupa talantii pe care-i avem fiecare. Dupa cate ti s-a descoperit! Sa nu crezi ca e o gluma! Mortii nu trebuie sa-i faci o cafea! Nu-i gluma! Ma tem mai mult de iubirea lui Dumnezeu decat de pedeapsa lui.

 

Noi nu putem face o greseala pe care a facut-o Sfantul Apostol Petru, sa te lepezi de Hristos. S-a lepadat, dar s-a cait. Si a fost iertat! Si Iuda ar fi putut fi iertat, daca se pocaia!

 

Parintele Teofil m-a vizitat si m-a intrebat daca ma mantuiesc. Si zic: nu ma mantuiesc. Cum? a sarit in sus. Pai, Parinte, imi fixez eu tronurile pana in imparatia cereasca? Dumnezeu da harurile astea, dar la smeriti… Avem datoria sa ne pomenim intre noi. Sa ne bagam in traista merinde!

 

Fratilor, nu stati pe loc! Asta inseamna munca si ramane! Uite, raman scrise! Ramane scris ce-a spus cutare parinte despre vremurile ce le traim. Cat se poate, nu stati pe loc. Avem datoria sa ne pomenim intre noi. Sa ne bagam in traista merinde! Cate ceva ca sa reziste! Ramane un lucru, dragii mei. Daca nu e duhul lui Dumnezeu, nu e nimic!

 

Marea greseala e ca nu vrei, nu ca nu poti. Striga la Hristos! Te asteapta! Iar Maica Domnului e foarte suparata pe cei care nu-i cer nimic. Sa stiti sa muriti, sa stiti sa inviati in fiecare zi! Ultimul meu cuvant.

 

Din convorbirea cu Parintele Arsenie Papacioc aparuta in Revista VEGHEA

 

Sursa: Roncea.ro

 

 

Obiceiuri, traditii, sarbatori

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

31-08-2023 Obiceiuri si traditii

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc. Mai multe>>

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

26-10-2022 Obiceiuri si traditii

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc.. Mai multe>>

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

01-11-2020 Obiceiuri si traditii

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state. Mai multe>>

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

31-07-2020 Obiceiuri si traditii

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

Cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si cel... Mai multe>>

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

22-05-2019 Obiceiuri si traditii

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

USAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”. Mai multe>>

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

18-06-2018 Obiceiuri si traditii

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4. Mai multe>>

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

07-05-2018 Obiceiuri si traditii

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes. Mai multe>>

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

10-09-2017 Obiceiuri si traditii

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

In perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice tradit... Mai multe>>

Obiceiul Lolelor din Agnita

26-01-2017 Obiceiuri si traditii

Obiceiul Lolelor din Agnita

Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor. Mai multe>>

Traditii la inceput de ianuarie

05-01-2017 Obiceiuri si traditii

Traditii la inceput de ianuarie

Imediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat. Mai multe>>

Traditia impodobirii bradului

16-12-2016 Obiceiuri si traditii

Traditia impodobirii bradului

Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos. Mai multe>>