Fereste-te sa fii fatarnic, ca de cea mai hidoasa fiara.
Cand te intalnesti cu el, iti strange amandoua mainile. Iti zambeste cu caldura si orice ii spui aproba si te admira. Fatarnicul vorbeste de rau pe cei care-i crede ca-i sunt dusmani. Lauda pe cei pe care-i crede ca-i sunt prieteni si te proslaveste pe tine, pe deasupra tuturor.
Cand e vorba de vreo virtute, se da exemplu pe sine. Daca se intampla sa se intalneasca cu vreun preot, isi arata pravoslavnicia sa si rautatea in care zace lumea.
Daca vorbeste cu vreun necredincios, barfeste si pe preoti si Biserica. Cand merge la biserica, nu cumpara numai o lumanare, doua, mari, ci ia un snop de lumanarele marunte. Le aprinde si le imparte prin toate sfesnicile. Calca rar de la icoana la icoana. Se inchina larg si se roaga cu ochii inchisi, soptind cu oftaturi, dar aceasta cand este lume multa in biserica.
Daca-i laptar, pune apa in lapte mai multa ca altii.
Daca vinde lana, o tine in beci sa se umezeasca, iar mitele cu turturi de noroi, le baga inlauntrul valului de lana.
Adeseori, cand este cu vacile la pasune, il surprinzi ingenuncheat printre tufe, cu mainile impreunate pt. rugaciune, iar vacile lui au trecut pe langa el si au intrat in iarba de coasa a vecinului, dar n-a bagat de seama pt. ca era scufundat in rugaciune. Alearga dupa ele inchinandu-se si blestemandu-le: ”Hei!...Na!...mancav-ar binele.”
Intr-un buzunarel de la inima poarta totdeauna ”Visul Maicii Domnului”.
Are un buzunar, sub haina, de trei ocale. Daca trece pe sub pomul cuiva, pune si el cateva fructe in buzunar. Niciodata nu merge acasa cu buzunarul gol.
Nu da nimanui nimic, decat vorbe dulci amestecate cu rautate, dusmanoase...
Cu toti e prieten, dar nimeni nu-i prieten cu el. Pe toti ii lauda in fata si-i vorbeste de rau in dos, deopotriva. Nu spune adevarul nici cu mana pe cruce.
La infatosare este o bogatie de virtuti, dar sufletul sau este un mormant de putregai si de ticalosii. Este ca o fantana frumoasa la rascruci de drumuri, cu troita si icoane pictate in culori vii, cu roata de scos apa, cu lant si ciutura noua, dar fara pic de apa.
Este ca o floare frumoasa, rumena si bogata in petale, dar albinele nu culeg din ea nici miere nici ceara. N-are miros nici viata, pt. ca-i facuta din hartie colorata pe bat de sarma fara seva.
Este precum cainele care te musca cand nici nu te astepti, se gudura pana langa picior si... cand ii vine bine, te-a muscat.
Este rasad de flori frumoase intre care s-a ascuns o vipera, cand te apropii sa le mirosi, iti sare vipera in fata si te musca de moarte.
Raiul are nevoie de boboci de floare.
Pe buna dreptate, cate ganduri urate nu stau ascunse in camarutele inimii?
Cate priviri pofticioase nu sunt, care atrag pacate fatise?
Cati oameni morali nu nutresc in inima pe ascuns pacatul desfranarii?
Cine nu vede ca destrabalarea merge mereu crescand si din ce creste mai mult se adanceste?
Cati nu sunt care vadesc duplicitate?
Cati nu sunt ca se otravesc singuri din invidie?
Cati nu sunt, ca spun adevarul pe jumatate?
Cati nu sunt, care poarta de grija, ce se petrece in curtea vecinului?
Adevarat este ca fiecaruia ii place a trai dupa capul sau si a se uni cu cei de un gand cu sine. Dar, daca Dumnezeu e in mijlocul nostru, datorie avem pentru binele pacii a jertfi uneori simtamantul nostru.
Urmarea ta daca va fi dupa cum ii place lui Dumnezeu va fi mai mult de folos decat atunci cand te-ai lua doar dupa capul tau, altfel este un semn aratat de mandrie nebuna, de cap ingamfat.
Fatarnicia astazi creste ca o buruiana. Este naravul cel mai des intalnit in lumea noastra. O infectie ptr trup si suflet.
Fatarnicii sunt pilda rea, feriti-va sa nu fiti ca ei. Temeti-va de Ochiul Vesnic care vede orice ascuns ca vor veni toate cand vom da raspuns, nu mergeti pe o cale moarta care arata nebunie si indracire.
Caci chiar de n-ai pus foc cu chibritul la casa, dar cate case poate n-ai aprins cu fatarnicia, cu limba, prin invidie, prin iscodiri, prin fel de fel de minciuni sau cate si mai cate alte rele.
Autor: Andriesei Florentina
Sursa: www.crestinortodox.ro
31-08-2023 Obiceiuri si traditii
Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc. Mai multe>>
26-10-2022 Obiceiuri si traditii
Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc.. Mai multe>>
01-11-2020 Obiceiuri si traditii
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state. Mai multe>>
31-07-2020 Obiceiuri si traditii
Cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si cel... Mai multe>>
22-05-2019 Obiceiuri si traditii
USAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”. Mai multe>>
18-06-2018 Obiceiuri si traditii
In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4. Mai multe>>
07-05-2018 Obiceiuri si traditii
Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes. Mai multe>>
10-09-2017 Obiceiuri si traditii
In perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice tradit... Mai multe>>
26-01-2017 Obiceiuri si traditii
Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor. Mai multe>>
05-01-2017 Obiceiuri si traditii
Imediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat. Mai multe>>
16-12-2016 Obiceiuri si traditii
Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>