Romania este o tara sfanta, cu un popor sfant

Ortodoxia noastra romaneasca a ramas singura de straja, in splendoarea ei de demnitate si prestigiu. Asa ca: strajuiti bine! Neamul acesta nu si-a pierdut inca seva!

 






Razboiul de acum este unul anevoios, dar nu fara stiinta lui Dumnezeu. Crestinul nostru de azi traieste niste vremuri grele, de neputinta. Poate ca niciodata nu a fost asa de neputincios crestinul cum este astazi. Dar Dumnezeu e inca printre noi, si va fi pana la sfarsitul veacului. Nu trebuie sa ne inspaimante neputinta noastra, pentru ca nu noi luptam pentru apararea Adevarului si a sufletelor noastre, ci mai intai Hristos este cel ce lupta pentru si prin noi. Noi nu suntem decat niste unelte prin care Dumnezeu lucreaza, daca noi Il lasam.

 

Crestinismul, asa cum a avut un rasarit, tot asa trebuie sa aiba si un apus; iata ca noi suntem martori acelor vremuri de apus al crestinatatii, in care Dumnezeu ne-a invrednicit sa traim. Sfantul Serafim de Sarov spunea undeva ca asa cum la sfarsitul vietii Sale pamantesti, Mantuitorul a simtit durerea maxima de parasire a Tatalui Sau, tot asa si crestinul, la sfarsitul veacurilor, va trai si va simti parasirea lui Dumnezeu. Acum, putem spune, intreaga crestinatate este rastignita pe cruce. Un om care este pe cruce oare nu se simte slabit? Oare sa ne scoatem piroanele si sa ne tamaduim ranile? Sau sa rabdam, rugandu-ne Domnului pentru iertarea celor ce ne prigonesc?

 

Daca pe Mine M-au prigonit, si pe voi va vor prigoni. Este oare cinste mai mare ca aceasta? Daca Hristos a numit rastignirea Sa slava, oare noi sa fugim de ea? Daca noi ne-am aduna cu totii si daca ne-am apuca sa facem o asceza, aceasta va tine loc de aparatoare impotriva tuturor acestor atacuri ale stiintei si tehnicii de acum, impotriva tuturor celor ce ne prigonesc, am realiza totul, n-ar mai avea niciun efect asupra noastra, nici duhurile rele, nici asupritorii nostri. Prin aceasta asceza noi trebuie sa formam o panză harica pentru a acoperi neamul crestinesc. Atunci suntem in masura sa discutam si sa facem o judecata hotaratoare asupra acestei situatii grele in care ne aflam.


 

Nu trebuie sa stam nepasatori, acesta este un mare pacat. Dumnezeu ne porunceste sa-L marturisim inaintea oamenilor. Dar nici sa o facem cu trufie, fara durerea inimii pe care a avut-o Mantuitorul fata de Iuda si fata de toti prigonitorii Lui. Vedeti diferenta? Dumnezeu Si-a iertat prigonitorii Lui, dar nu i-a luat cu El in rai, decat pe cei care s-au pocait!

 

Lumea, acum, este in pragul unui mare cataclism de razboi. Acesta este un razboi tehnic, electronic, care depaseste limita tuturor razboaielor de dinainte. Prin acest razboi se urmareste animalizarea noastra, aduce omul la starea in care sa nu mai poata gandi, sa nu mai poata simti si trai nimic, decat ceea ce i se comanda, devenind un rob al tehnicii.

 

Si daca vorbim de criza economica, sa vorbim si de criza spirituala prin care trece omenirea acum. Criza morala, criza spirituala care s-a abatut asupra noastra nu este altceva decat aspra judecata si maniere a lui Dumnezeu pentru pacatele noastre. Si asa cum spunea si Inaltul Teofan, traducand cuvantul criza ca judecata, apoi cu adevarat suntem sub judecata lui Dumnezeu pentru toate faradelegile noastre. Cu acest cuget trebuie sa mergem la razboi.

 

Oameni traiesc crestinismul caldicel, de aceea nu vad razboiul. Nu e de ajuns. Alaturi de pasca pe care ne-o face bunica in covatica ei acolo si impleteste sfanta cruce in mijlocul ei, acolo este prezenta si durerea mucenicilor, cuviosilor, a pustnicilor, a dreptilor care s-au nevoit in vederea acestei Rastigniri. Sa ne alaturam si zbuciumului sufletesc al Mantuitorului pe cruce, ca altfel n-ar fi fost Invierea. Ultimele ore ale Mantuitorului pe cruce au fost cele mai grele momente… pana la Savarsitu-s-a. Iubim prea mult lumea si patimile ei, de aceea nu mai vedem niciun pericol si ne lepadam usor cu zambetul pe buze.

 

Acestea sunt vremuri grele? Asta nu e nimic. Vor veni necazuri si mai mari, dar cu atat sa fim mai fericiti, ca ne-a invrednicit Dumnezeu sa ne facem partasi Rastignirii Lui. Noi sa ne lepadam de toată grija cea lumeasca, dupa cum spune Heruvicul si nu avem de ce sa deznadajduim. Pentru ca Mantuitorul spune foarte limpede: Nu te teme, turma mica! Noi suntem turma mica.

 

Pai, degeaba te rogi tu daca nu vezi fratele care cade in prapastie. Zadarnic inalti ochii la cer daca nu stii sa ti-i cobori la cel care boleste langa tine. Care a fost atitudinea monahismului din primele secole crestine? Aceasta, nepasatoare la durerile aproapelui lor? Tocmai rugaciunea este aceea care ne da puterea sa vedem ranile fratilor nostri. Si ce biruinta este mai mare in fata lui Hristos decat aceea ca ai salvat un suflet de la pieire? Dar daca nu vrei sa il salvezi, macar nu descuraja! Nu au fost ei cei care au dat tonul si au fost prezenti in toate problemele care framantau crestinatatea? Ce a facut Sf. Vasile cel Mare? Nu a scos calugarii si i-a adus in cetate sa fie la dispozitia credinciosilor? Ca sa fie modele de infranare, de virtute, de contemplaţie, de dragoste? Aceasta este smerenia? Monahul a fost si va ramâne ochiul de veghe al crestinatatii.

 

Suntem prea cuprinsi de balarie, suntem cuprinsi prea mult de neghina, ca sa mai putem curata noi ogorul. Trebuie sa mai treaca o generatie de martiraj ca sa putem avea noi o claritate si o limpezire si o nadajduire cu adevarat, de la om la om. Pana nu cream omul acesta al crestinului de altadata… cu tehnica si cu stiintele economice si politice actuale, niciodata nu vom ajunge la un liman desavarsit pana ce nu realizam sufletul nostru cu adevarat, cum l-am primit asa sa si-l predam.

 

Crestinul trebuie sa fie ca iepurele pe hat: in doua labute, cu urechile ciulite dreapta-stanga sa vada de unde vine pericolul. Asta-i trezvirea noastra! Dar la noi primeaza interesele personale. Pentru un interes personal, nu pot eu sa inabus un adevăr istoric sau crestin! Pentru ca politicienii nostri nu au decat un singur lucru de realizat – sa faca avere pe seama acestui popor. Cu toate partidele care s-au perindat politic, nu s-a schimbat nimic. Se putea ca taranul sa traiasca deplin si demn in Tara Romanească, dar nu i-a interesat asta. Esti pus sub control daca vrei sa faci ceva bun, el trebuie sa o duca bine si tu trebuie sa te desfiintezi.

 

Tara Romaneasca este o tara sfanta, cu un popor sfant. Noi nu suntem consecinta a nimanui, politic sau a altor stari de lucruri, dar noi suntem tinta multor razbunari vrajmase de 2000 de ani; asa cum Mantuitorul a fost vandut de la un neam la altul, asa si poporul roman de la un stapan la altul. De aceea noi trebuie sa avem aceasta multumire sufleteasca si sa ne bucuram pentru aceste zile in care suntem loviti si sa ne dea Dumnezeu sa ducem mai departe crucea catre Golgota a acestui neam si sa ajungem si la Invierea Domnului.

 

Sa facem ceva catusi de putin sa aducem un numar de crestini curati pe care sa-i dam şcolii, sa-i dam societatii romanesti. Trebuie sa aparam societatea si familia de handicapul acesta modern care s-a infiltrat si la noi in tara, prin acceptarea incestului si a prostitutiei si a altor mari faradelegi. Ei incearca sa desfiinteze valorile natiei din temelii, si o face actionand prin ambele planuri: unul moral, spiritual dar si cel biologic, virusand familia si vointa omului.

 

Sa ne amintim de martirii si strabunii nostri si sa nu ingaduim strainilor sa ne rapeasca mostenirea aceasta primita prin harul lui Dumnezeu si plamadita prin sangele si sudoarea martirilor nostri. Sa stiti ca noi putem fi strajerul Europei.

 

O Europa fara o Romanie nu poate exista. Ortodoxia noastra romaneasca a ramas cam singura de straja, in splendoarea ei de demnitate si prestigiu. Asa ca: strajuiti bine! Neamul acesta nu si-a pierdut inca seva!

 
 

Parintele Justin Parvu

Revista de Gandire si Traire Romaneasca ATITUDINI Nr. 5

 

Sursa: Victor Roncea

 

Obiceiuri, traditii, sarbatori

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

31-08-2023 Obiceiuri si traditii

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc. Mai multe>>

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

26-10-2022 Obiceiuri si traditii

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc.. Mai multe>>

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

01-11-2020 Obiceiuri si traditii

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state. Mai multe>>

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

31-07-2020 Obiceiuri si traditii

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

Cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si cel... Mai multe>>

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

22-05-2019 Obiceiuri si traditii

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

USAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”. Mai multe>>

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

18-06-2018 Obiceiuri si traditii

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4. Mai multe>>

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

07-05-2018 Obiceiuri si traditii

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes. Mai multe>>

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

10-09-2017 Obiceiuri si traditii

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

In perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice tradit... Mai multe>>

Obiceiul Lolelor din Agnita

26-01-2017 Obiceiuri si traditii

Obiceiul Lolelor din Agnita

Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor. Mai multe>>

Traditii la inceput de ianuarie

05-01-2017 Obiceiuri si traditii

Traditii la inceput de ianuarie

Imediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat. Mai multe>>

Traditia impodobirii bradului

16-12-2016 Obiceiuri si traditii

Traditia impodobirii bradului

Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos. Mai multe>>