80% din productia agricola a Uniunii Europene se vinde prin grupurile de producatori, organizate sub forma de cooperative sau societati comerciale (SRL, SA). In Romania productia agricola se vinde foarte putin prin grupurile de producatori. Si asta pentruca nu s-au format inca acele grupuri mature de producatori. Un rol important al Consultantei Agricole trebuie sa fie acela de a forma aceste grupuri mature de producatori.
.
Consultanta individuala este anevoioasa, cere mult timp si de aceea, se recomanda consultanta oferita grupului deoarece aceasta are un spectru mai larg de actiune, iar rezultatele obtinute sunt mai rapide, mai bune si mai durabile.
Legaturile sociale sunt vitale pentru oameni, ele sunt o parte componenta a educatiei lor si genereaza sentimentul de siguranta si utilitate. Prin acestea oamenii afla ce inseamna recunoasterea, afirmarea, puterea si influenta. Grupul constituie legatura care se stabileste intre oameni ce reprezinta entitati si structurile sociale organizate. Acesta actioneaza, pe de o parte educational, prin intermediul unor conceptii si valori, iar pe de alta parte, indeplineste anumite cerinte principiale, oferind membrilor grupului sentimentul de utilitate, siguranta si posibilitati reale de autorealizare.
Factorii cu influenta mare asupra grupului sunt comportamentul liderului, comportamentul si idealul fiecarui membru, experienta si proiectele grupului, stadiul de dezvoltare al grupului, rezolvarea conflictelor; normele interne si structura grupului; presiunea mediului asupra grupului; numarul de intalniri; numarul subgrupurilor; procedee de control si sanctiuni.
Se poate vorbi despre un grup, daca un anumit numar de oameni se afla in legatura permanenta, se intalnesc regulat si prin aceasta incearca sa atinga scopuri comune. Apartenenta la un grup il incatuseaza pe individ pe de o parte, il forteaza sa traiasca sub anumite constrangeri, insa, pe de alta parte, ii ofera satisfactii in viata sociala si sansa de a participa la performantele grupului.
Principalele constrangeri pe care le impune grupul se refera la adaptare, la dezvoltarea unui sentiment comun. Fiecare membru al grupului trebuie sa se adapteze deoarece in cazul in care se gaseste intr-o pozitie extrema sau singulara este fortat sa paraseasca grupul. Prin aceasta, grupul are tendinta de a egaliza membrii sai.
Conducatorii sau liderii grupului sunt supusi la o presiune suplimentara deoarece ei sunt cei care reprezinta in mod special idealurile si normele grupului si aceasta inseamna ca un comportament instabil este mult mai riscant pentru ei decat pentru ceilalti membrii, deoarece aceasta poate insemna pierderea pozitiei pe care o au in grup.
Cine insa se adapteaza suficient grupului, se va identifica puternic cu aceasta si prin confirmarea reciproca din partea celorlalti membri ai grupului, rezulta unitatea de masura a intensitatii apartenentei la grup. Aceasta constiinta a grupului se exprima prin orientari valorice comune, cum ar fi mandria, vizavi de rezultatele obtinute impreuna, cat şi elementele de jargon care apar de regula in grup.
Prin sentiment comun, membrii grupului se apropie intre ei si în acelasi timp se indeparteaza puternic de mediul ce nu apartine grupului. Prin scopurile si realizarile sale grupul încearcă sa castige o anumita recunoastere sociala, insa alaturi de aceasta apare deseori concurenta, critica sau chiar dusmania. Ambele aspecte sunt necesare pentru dezvoltarea sentimentului comun si pentru a marii presiunea de adaptare a membrilor la normele grupului.
Grupul ca intreg, inseamna mai mult decat suma partilor sale componente si aceasta constatare este valabila si pentru performantele grupului, care in conditii prielnice pot fi mult mai mari decat suma performantelor particulare ale membrilor grupului. Aceste avantaje rezulta din principiile insumarii fortelor, a compensarii greselilor si capacitatilor, a concurentei stimulative, a planului de actiune comun si a capacitatii rapide de transpunere in practica a unui plan.
Insumarea fortelor (capacitatilor) conduce la un avantaj clar al grupului daca sarcina pusa unui membru depaseste forta acestuia si aceasta nu poate fi rezolvata decat prin efort comun. Aceasta regula este valabila de la simpla ridicare a unei greutati pana la o reprezentare efectiva a intereselor.
Compensarea greselilor si a capacitatilor conduce la acea situatie in care partile mai slabe sau mai bune ale membrilor grupului se completeaza reciproc astfel incat, greseala unui membru poate fi evitata, atenuata sau corectata prin activitatea celorlalti membri.
In conditii favorabile, se ajunge in cadrul grupului de lucru la concurenta stimulativa, adica fiecare membru al grupului este stimulat mai puternic in rezolvarea sarcinii comune decat ar fi facut-o in particular.
Grupul dezvolta norme comune pentru atingerea scopurilor sale, precum si un plan de acţiune pentru realizarea sarcinilor ce ii revin, de care membrii grupului se simt atasati. Respectarea planului de actiune este controlata de ceilalti membri ai grupului iar cel care se abate de la aceasta este amenintat cu sanctiuni. Daca normele existente sunt prielnice scopului comun iar planul de actiune este realizabil, atunci probabilitatea de atingere a scopului grupului este mai mare in medie pentru grup decat pentru fiecare membru in parte.
Grupul isi asuma mai usor un risc decat cei care actioneaza singuri, deoarece membrii grupului se hotarasc mai usor sa accepte o inovatie si nu se mai pot razgandi pe parcursul procesului de difuzie intrucat aceasta contravine normelor stabilite.
Grupurile mature (care au depasit problemele tipice formarii grupului si distribuirii rolurilor) pot oferi membrilor un sentiment de siguranta, iar apartenenta este perceputa ca fiind pozitiva si demna de obtinut.
Pentru activitatea de consultanta este de preferat munca cu grupuri de beneficiari datorita particularitatilor si dinamicii grupului, prin care se poate realiza mai usor telul propus. Concentrarea activitatii pe lideri cu influenta mare asupra grupurilor este mai putin eficienta decat elaborarea continutului activitatii de consultanta cu asentimentul intregului grup.
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Turism rural
În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>
01-08-2024 Produse traditionale
Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>
25-07-2024 Produse traditionale
Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>
11-07-2024 Dezvoltare rurala
Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>
26-06-2024 Produse traditionale
Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>
05-03-2024 Dezvoltare rurala
ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>