Suceveanul Gheorghe Rudnic s-a apucat de afaceri cu bani europeni la varsta la care altii se retrag la pensie. Omul are 63 de ani si si-a facut o pensiune turistica pe care o administreaza cu succes.
Suceveanul a trebuit sa respecte conditii stricte legate de marimea camerelor, calitatea mobilierului si altele. Oficialii Sapard l-au verificat "la centimetru" pentru a fi convinsi ca normele europene in domeniul turismului sunt respectate.
Conform statisticilor oficiale, 772 de pensiunituristice din Romania, dintr-un total de peste 4.000, au fost ridicate ori modernizate pana in prezent cu ajutorul fondurilor europene.
Daca vrei sa-ti schimbi meseria, o poti face la orice varsta. Iata exemplul cel mai bun, din acest punct de vedere, pe care l-am intalnit in comuna suceveana Todiresti. La cei 63 de ani ai sai, Gheorghe Rudnic a decis ca e momentul sa intre in industria turismului. A fost primul om din comuna care s-a gandit sa faca o pensiune. Plus ca noua locatie, inaugurata la inceputul acestui an, e practic "inconjurata", pe o raza de vreo 30 de kilometri, de majoritatea manastirilor bucovinene. "Pot spune ca sunt un autodidact", recunoastebarbatul, atunci cand vine vorba de "stiinta turistica", mai ales ca inainte a fost mecanic agricol. Dar nu numai rigorile noii meserii trebuie luate in calcul, ci si ospitalitatea bucovinenilor, "care la noi se perpetueaza din generatie in generatie", ne atrage atentia barbatul. La care, inevitabil, se adauga bucatele traditionale.
Daca cineva s-ar intreba de ce un sucevean se apuca de turism, ar primi un raspuns cat se poate de simplu. Turismul e deja una dintre principalele activitati economice din Bucovina. Informatiile furnizate de Consiliul Judetean Suceava arata ca in acest judet sunt la ora asta peste 600 de locatii turistice, de la pensiuni pana la hoteluri, totalizand mai mult de 9.000 de locuri de cazare. Judetul este vizitat, in fiecare an, de cel putin 200.000 de turisti, romani si straini, iar autoritatile locale prevad, in viitorul apropiat, un ritm anual de crestere cu 20%, in privinta numarului de oaspeti. E clar, in conditiile astea, de ce "virusul" turismului, ca afacere, evident, poate sa contamineze orice bucovinean, la orice varsta...
Povestea intreprinzatorului din Todiresti a inceput cu aproape trei ani in urma, cand omul a decis ca e timpul sa bata la usa Uniunii Europene ca sa-si implineasca visul. Proiectul sau, in valoare de 200.000 de euro, avea nevoie de sprijinul Programului Sapard. Mai intai a comandat un proiect la o firma de consultanta. A urmat un studiu de fezabilitate, al unei firme de constructii, iar dupa trei luni i s-a aprobat demararea afacerii. A primit jumatate din suma, cu titlul de bani nerambursabili, conform uzantelor. "Ei mi-au dat 100.000 de euro, iar eu am mai facut rost de inca 100.000 de euro, din credite. Am girat cu pensiunea", ne-a explicat investitorul.
Numai ca de aici incolo a vazut romanul cum e sa-ti faci o pensiune turistica dupa normele europene. "Sunt conditii foarte stricte. Trebuie sa respecti tot ce-ti cer ei, pentru ca altfel risti sa pierzi finantarea", ne-a relatat bucovineanul. si nu e deloc o figura de stil atunci cand e vorba de centimetru. De exemplu, i s-a impus ca paturile sa fie de anumite dimensiuni. Un pat dublu are 1,80 metri si unul simplu e de 90 de centimetri. Lungimea e de doi metri, in ambele cazuri. La randul lor, camerele trebuie sa fie inalte de 2,80 metri si fiecare incapere are 17 metri patrati. Temperatura minima in cladire nu poate fi mai mica de 18 grade, in timp ce apa calda va avea tot timpul cel putin 28 de grade. Pensiunea are sase camere, fiecare cu televizor, telefon si conexiune la Internet, plus baie proprie. Alta conditie a fost ca una dintre camere sa fie special amenajata pentru persoanele cu handicap. Asta inseamna usi mai late, pe unde sa poata intra o persoana in carut, dar si dotari specifice in baie. La care se adauga rampa pentru carucioare de la intrarea in cladire.
Bucataria a fost facuta tot dupa normele stabilite la Bruxelles. Am vazut trei chiuvete, una pentru legume si fructe, alta pentru carne si cea de-a treia pentru peste. "Nu se spala diverse alimente in aceeasi chiuveta", ni se explica. A fost facuta o anexa pentru spalarea vaselor. "Vasele murdare nu trebuie sa se intalneasca niciodata cu mancarea pregatita la bucatarie", iata lectia europeana pe care localnicul zice ca a invatat-o din scoarta-n scoarta.
Interlocutorul nostru ne povesteste ca, dupa ce cladirea a fost terminata si era gata de deschidere, au venit specialistii de la Sapard si i-au masurat pensiunea, sa vada daca toate dimensiunile au fost respectate, conform proiectului. "Au masurat camerele, paturile, sa vada daca am respectat la centimetru toate dimensiunile pe care mi le-au impus ei." Mai mult decat atat, proprietarul stie ca de acum incolo, timp de cinci ani, vor aparea controale pe nepusa masa, "sa vada domnii de la UE ca respect normele lor". Daca nu aplica toate cerintele, risca sa dea banii inapoi, cei primiti de la UE, stie proaspatul proprietar al pensiunii din Todiresti, clasata cu trei margarete.
O afacere cu bani europeni in domeniul turismului nu-i deloc simpla. Unii au renuntat la un asemenea proiect, chiar daca il castigasera initial, din cauza ca n-au reusit sa respecte in detaliu toate regulile contractuale. "E o tensiune nervoasa, pentru ca trebuie sa fii atent la toate detaliile, la tot ce decontezi, sa respecti toate normele. Sunt oameni care n-au rezistat unei asemenea presiuni", spune Cristina Partal, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural.
Dar asta nu inseamna nici pe departe ca banii europeni, cei destinati agroturismului, au ramas necheltuiti. Dimpotriva. Se poate vorbi de o adevarata "explozie" a pensiunilor turistice din Romania, in ultimii ani, datorita finantarilor de la Bruxelles. "Numai anul trecut, in zona Bran, au fost depuse 80 de proiecte pentru pensiuni agroturistice", exemplifica interlocutoarea noastra.
Cert este ca romanii au reusit, pana in decembrie 2007, sa ridice ori sa modernizeze 772 de pensiuni, cu ajutorul banilor europeni, conform statisticii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, urmasa fostei Agentii Sapard. Toate aceste locatii turistice insumeaza 12.600 de locuri de cazare. Daca ne gandim ca in Romania sunt in acest moment cel putin 4.000 de pensiuni, cu un total de aproximativ 50.000 de paturi, atunci se poate spune ca investitia UE in agroturismul romanesc e semnificativa.
Asta inseamna ca aproape 20% din pensiunile romanesti au deja "fata" europeana. Pe langa faptul ca asemenea case de oaspeti acopera tot mai bine zonele pitoresti din tara, agroturismul a oferit si locuri de munca pentru tinerii din mediul rural, dupa cum remarca sefa ANTREC. "Este o afacere rentabila, in continua dezvoltare", e convinsa Cristina Partal. Peisaj de vis, drumuri bune, servicii de calitate si succesul e garantat. Teoretic, cel putin.
Dan Gheorghe
www.romanialibera.ro
De asemenea, puteti viziona imagini, cu "Pensiunea Casa Mate" (situata in Berca, la 16 km distanta de orasul Buzau, langa drumul national Buzau-Brasov), pe:
www.youtube.com/watch?v=hA9s7bM0Eo8&feature=related
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Turism rural
În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>
01-08-2024 Produse traditionale
Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>
25-07-2024 Produse traditionale
Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>
11-07-2024 Dezvoltare rurala
Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>
26-06-2024 Produse traditionale
Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>
05-03-2024 Dezvoltare rurala
ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>