Turistii care viziteaza satele sasesti din Transilvania se vor putea caza in curand intr-o casa reconstruita in stil traditional, fosta casa parohiala din Crit, care asigura un nivel de confort adecvat cerintelor zilelor noastre.
Fosta casa parohiala din Crit a fost inaugurata sambata aceasta, in urma unui proces elaborat de reconstructie dupa planurile vechii cladiri datand din secolul al XIX-lea. Denumita in prezent Casa Kraus, dupa numele preotului care a pus bazele casei initiale, locatia va asigura conditii de cazare premium in aceasta zona.
Delimitata de zidul de fortificare al cetatii din Crit, Casa Kraus, ofera 9 camere de cazare spatioase, decorate cu piese unicat de mobilier sasesc. Restaurantul — crama are o capacitate de 60 de locuri si dispune de o bucatarie care va combina retetele vechi traditionale cu tendintele culinare internationale. In curtea casei va fi amenajata o gradina de legume proprie, care va servi exclusiv prepararii mancarurilor servite aici.
Mai mult, Fundatia Michael Schmidt, cea care a finantat reconstructia casei, isi propune sa gazduiasca grupuri de copii in tabere educative pentru ca micutii sa invete mestesuguri vechi sasesti, dar si istoria locului povestita de sasii care se intorc in fiecare an pe aceste meleaguri.
Printre proiectele viitoare, aflate pe lista Fundatiei, se numara sprijinirea invatamantului in limba germana din Transilvania si restaurarea a doua noi gospodarii din satul Crit, datand din secolul al XVIII-lea.
Inaugurarea Casei Kraus a avut loc in cadrul Saptamanii Haferland, cel mai mare eveniment cultural din Romania, dedicat promovarii acestei regiuni.
Aflat la cea de-a doua editie, evenimentul are loc in perioada 15 — 24 august 2014 si include numeroase manifestari cultural — artistice.
Vizitatorii pot participa la concerte, slujbe religioase, picnicuri, drumetii prin padure si trasee cu bicicleta, precum si alte activitati de petrecere a timpului liber.
Saptamana Haferland urmareste promovarea mai multor localitati pitoresti din Tara Ovazului in randul sasilor, precum si a turistilor din Romania, si nu numai.
Pe langa Viscri, Sighisoara si Rupea, localitati deja bine-cunoscute dincolo de granitele tarii, participantii vor avea ocazia sa descopere locuri de poveste din Saschiz, Crit, Fiser, Mesendorf si Roades.
Editia de anul acesta se desfasoara sub inaltul patronaj al domnului Dr. Gunter Krings, Secretar de Stat in Ministerul de Interne in Germania si Membru in Bundestag, al domnului Dr. Bernd Fabritius — Presedinte al Federatiei Mondiale a Sasilor si Membru in Bundestag si al domnului Ovidiu Victor Gant, Deputat in Parlamentul Romaniei din partea Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR).
Initiatorii evenimentului, Fundatia Michael Schmidt, impreuna cu Fundatia Peter Maffay / Tabaluga, sustinute de Fundatia Adept, Mihai Eminescu Trust si Consiliul Local Bunesti, isi propun sa sprijine activ conservarea si restaurarea mostenirii culturale a sasilor, inclusiv promovarea turistica a acestei zone.
Investitiile realizate in acest scop, pana in prezent, sunt de ordinul milioanelor de euro, fondurile fiind obtinute din donatiile sasilor plecati din tara, dar si prin contributia si efortul personal al unor membri ai comunitatii care au revenit in Romania si sunt detinatorii unor afaceri de succes.
In afara acestei saptamani culturale, fundatiile s-au implicat in alte proiecte precum restaurarea cladirilor de patrimoniu si sustinerea consolidarii bisericilor fortificate, programe umanitare dedicate ajutorarii membrilor comunitatii si a copiilor, conservarea biodiversitatii zonei si sustinerea micilor producatori de produse traditionale, sustinerea educatiei in limba germana, initiative culturale incluzand filme documentare, carti si albume fotografice, concerte, precum si evenimente organizate de catre autoritatile locale si Biserica Evanghelica CA.
Regiunea a fost denumita 'Tara Ovazului' sau Haferland, intrucat localnicii obisnuiau sa cultive cu precadere ovazul, din cauza climatului mai aspru.
Fundatia Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural sasesc, precum si dezvoltarea de proiecte educationale pentru promovarea limbii germane in Romania. Fundatia a fost infiintata in 2010, iar, pana in acest moment, a implementat numeroase proiecte in Tara Ovazului si nu numai.
Printre proiectele implementate de fundatie se numara: ajutorarea victimelor inundatiilor in anul 2010 in judetul Botosani, sustinerea Fundatiei Peter Maffay in inaugurarea centrului destinat copiilor provenind din familii cu probleme de la Roades, participarea la proiectele UNICEF privind prevenirea abandonului scolar, sustinerea Premiului Cultural Sasesc, sprijinirea unor manifestari artistice precum proiectul 'Clasic e fantastic' sau 'Musica Coronensis', finantarea a doua locuri pentru copii in 'Casa Prietenia', restaurarea Orgii Bisericii din Crit si productia filmului 'Orgile din Transilvania, o intoarcere in timp'. Cel mai recent proiect realizat de Fundatia Michael Schmidt este reconstructia vechii case parohiale din Crit dupa planurile initiale.
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Turism rural
În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>
01-08-2024 Produse traditionale
Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>
25-07-2024 Produse traditionale
Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>
11-07-2024 Dezvoltare rurala
Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>
26-06-2024 Produse traditionale
Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>
05-03-2024 Dezvoltare rurala
ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>