Pesca-i tara pitii si placintii

Ca sa dovedim aceasta vom urmarii in cele ce urmeaza cat mai multe elemenete ale activitatii culinare; moduri de preparare, ustensile, feluri de mancare, cotidiene sau la ocazii festive ce tin, e evident, de inventivitatea si priceperea gospodinei in realizarea retetelor bucatariei traditionale.

 

 

 

Pescanile”, intai de toate, bune gospodine erau maestre in prepararea painii; “pita da Pesca” a devenit faima localitatii, nu numai mare dar si deosebit de gustoasa, un simbol al harniciei pecicanilor fie romani, unguri, slovaci sau tigani.

1403254564 42Ce-i asigurau aceste calitati? Intai graul, foarte bogat in gluten ce dadea o faina de foarte buna calitate, e drept si datorita morilor Ghizela, Scherer, Bacsilla, Aconi – care scoteau “faina nulas”.

De altfel moara Ghizela, a doua moara industriala dupa Neuman, din Arad, realiza si gris de calitate si chiar “piparca rasnita” (boia de ardei), iar moara “lu Suli” (Elias) scotea uleiuri comestibile foarte fine “da ruje” (floarea soarelui)si “da ludaie” (dovleac); “maloiu” (sroturile) servea ca hrana pentru animale.

Dar nu in ultimul rand, calitatea painii era asigurata de priceperea gospodinelor. Acestea stiau sa pregateasca faina pentru aluat, fie ca-l preparau dospit cu “cumlau” (drojdie), fie ca nu. Aluatul trebuia foarte bine framantat “pana asuda grinda” si apoi lasat sa dospeasca pana sa fie “bagata in cuptori” la copt.

Era important, de asemenea si cum “era ars cuptoriu” si cat dura coacerea. Toate acestea coroborate faceau ca “pita da Pesca” sa-si pastreze fragezimea mai multe zile (o data pe saptamana se facea pita pentru familie; zilnic si de mai multe ori faceau pita “pitarii”, care o valorificau pe piata Aradului vanzand-o si “cu crisca” si “cu carhanocu” (bucata mai mare). Era buna si goala, cum ziceau batranii “invalita cu limba

5602 1 1324387146Alaturi de paine, gospodaria pecicanului ii oferea acestuia si multe alte produse alimentare pe care “socacitele” stiau sa le imbine potritivit: “crumpe” (cartofi), “pasula” (fasole), “bors” (mazare), verdeturi , fructe (prune, cirese, visine, nuci), lapte, branza, carnuri (afumate sau proaspete) – de vita, porc, gaina, rata, gasca, “tutca” (curca), “pirca” (bibilica), “golomb” (porumbel), peste.

Gustul bun al mancarurilor il dadeau si oalele “da pamant” in care se fierbeau “sarmile” (sarmalele), oalele “da droscau” (tuci), “caldarile” (ceaunele), “ fedeul” (pe care se frigea carnea).

Aproape fiecare zi din saptamana isi avea meniul sau, de la care nu prea se abatea gospodina: miercurea era “zaua aluaturilor” vinerea era “zaua cu pasula”.

O simpla enumarare a felurilor de mancare gatita in bucataria pecica e suficient de edificatoare: “crumpe cu bot”; “crumpe cu galuste”; “galuste tautasti cu nuca sau mac”; “gombot cu prune, branza, “pemnez” (magiun), cu “prezla” (pesmet); “taste (aluat) cu branza”.

tocanita-de-cartofiZamurile” (supele) “pa carne, pasula sau crumpe”, rezultau din apa in care se fierbea carnea, cartofii, fasolea, la care se adaugau aluaturile “taitai”, “lascuta”, “nodate”, “garlene”, “tarhana”, alte condimente precum frunze de patrunjel, telina, si verdeturi care se fierbeau o data cu carnea. Pa ce carne se facea zama?: “da gaina”, “da rata”, “da pirca”, “da tutca”, “da vaca”, “da golomb”, “da porc”. “Tat zama” era si cea “da paradaica” (rosii), “da pasula verde” (fasole), “da chimimoc” (chimen), la care se adauga carnati, “soanca”, “zdrentre de oua”, “perinci”(perisoare), ori aluaturi.

Ca fel doi se servea si “pasula stoarsa cu rantas”, “tocana de crumpe cu carnati sau soanca”. Cu rantas , mai ales de posturi erau servite “ crumpe coapte-n duba” , “crumpe fripte pa fedeu” cu “oloi (ulei) de ruje sau ludae”.

Mancaruri “da post” erau: “mamaliga cu chisalita” (de prune), “langos” (aluat da pita cu oloi), “ploate” (fructe uscate) cu paine.

In zile de sarbatoare, la nunti, botezuri, masa pescanilor era plina de mancaruri alese: “ zamuri”, “sarme da curechi”, da piparca”, carne fripta cu sos “ da paradaica”, “da hirean” (hrean), “da ai” (usturoi), “ da visine” impreuna cu “ crumpe fierte”, etc.

placintaUrmare a sacrificarii porcilor grasi, in preajma Craciunului, se asigura hrana peste an: “clisa” (slanina), “soanca” (sunca), “cardabosii” (caltabosii), carnatii, toba, “maiosul”, “sanjeretele”, “coastele afumate”. Din “clisa” vara se facea “jumere” si se servea cu diverse garnituri “pasula verde, bors, cureti de ludae”.

De pe masa de sarbatoare nu lipseau placintele: “colacul”, “coarda cu nuca si mac”, “placinta-ntinsa cu nuca mac, visine, branza, gris, “chifle cu untura cu nuca, mac, pemnez, branza”, “scoverzi” (clatite), “pancove”, “coapte” (gogosi), “rechise”, etc.

Ca desert era apreciata “ludaia fripta in duba sau cuptor”.

Cum aminteam mai sus nu lipsea nici de pe masa, nici din camara pescanului “dunturile” (compoturile) de prune, mere, pere, gutui, visine, cirese, caise; “acriturile” (muraturile) de varza, castraveti, gogonele, lubenize verzi (pepeni verzi).

In zilele noastre bucataria pecica s-a modernizat si datorita celor invatate la Scoala de Fete condusa de invatatoarea Livia Ghebeles. Au impus unele retete cele mai iscusite “socacite” ce pregateau mancaruri la ospete: “Ielina lu Americanu”; “Arselia lu Cozma”, “Tosa” (Aurel Denut) si ajutoarele lor. Astazi ele asigura prepararea mancarurilor in bucatarii igenice, conform normelor in vigoare.

 

Autor: prof. Doru Petescu

 

Sursa: Monografia Pecica – Editura Concordia Arad 2007

 

Noutati

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

29-08-2024 Turism rural

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

01-08-2024 Produse traditionale

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

25-07-2024 Produse traditionale

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

11-07-2024 Dezvoltare rurala

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>

Profi: reînviem tradiția

26-06-2024 Produse traditionale

Profi: reînviem tradiția

Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>