Conferinta Nationala „Tineri Lideri pentru Agricultura”, un real succes la cea de-a III-a editie

Conferinta Nationala Tineri Lideri pentru Agricultura - editia IIIClubul Fermierilor Romani a organizat cu succes cea de-a III-a editie a Conferintei Nationale „Tineri Lideri pentru Agricultura” in data de 7 iunie 2023. Evenimentul a reunit peste 400 de fermieri tineri si seniori, actori politici importanti, experti in agribusiness, reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale, precum si parteneri din Romania si de la Bruxelles.


Printre participantii remarcabili se numara Marcel Ciolacu, Presedinte al Camerei Deputatilor, Barna Tanczos, Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Victor Negrescu, europarlamentar, Thierry de l'Escaille, Presedintele ELO (Organizatia Europeana a Proprietarilor de Pamant) si Adam Nowak, Vicepresedintele CEJA (Consiliul European al Tinerilor Agricultori).

Cu o participare semnificativa si diversificata, conferinta a avut loc la Face Convention Center din Bucuresti, incepand cu ora 12:00 si a reprezentat un forum de discutii si schimb de idei esential in ceea ce priveste problemele si oportunitatile sectorului agricol. Evenimentul a reusit sa aduca la un loc experientele si cunostintele fermierilor tineri si seniori, sa faciliteze dialogul intre actorii politici importanti si sa incurajeze colaborarea cu parteneri internationali.

Agricultura reprezinta un pilon vital al economiei Romaniei si Europei, iar aceasta conferinta a avut ca scop identificarea si promovarea solutiilor inovatoare pentru dezvoltarea durabila a acestui sector. Participantii au avut ocazia sa abordeze provocarile semnificative cu care se confrunta agricultura, cum ar fi imbatranirea populatiei fermierilor, scaderea veniturilor si schimbarile climatice, si sa propuna solutii inovatoare pentru a depasi aceste obstacole.

Conferinta a debutat cu o sesiune dedicata oportunitatilor si provocarilor pentru tinerii fermieri din Romania si Europa. In cadrul acesteia, au fost prezentate si analizate politicile publice romanesti si europene, precum si contextul social-politic si economic in care opereaza sectorul agricol. Participantii au avut ocazia sa afle despre cele mai recente initiative si proiecte care vizeaza sprijinirea dezvoltarii fermierilor tineri.

Momentul culminant al conferintei a fost prezentarea propunerii de creare a unui Centru European pentru Formarea si Promovarea Tinerilor Lideri in Agricultura. Propunerea pentru infiintarea acestui centru a fost sustinuta de reprezentantii si partenerii Clubului Fermierilor Romani, fiind considerata o oportunitate deosebita de dezvoltare si promovare a tinerilor lideri din agricultura.

In continuarea conferintei, primul panel de dezbateri a abordat problemele economice ale sectorului agricol, cu accent pe dezvoltarea durabila si sprijinirea tinerilor fermieri. Participantii au discutat despre mecanismele de sprijinire a tinerilor fermieri, inclusiv finantarea prin fonduri europene, accesul la credite si piete, dezvoltarea si promovarea de noi modele economice pentru cresterea valorii adaugate.

Al doilea panel s-a concentrat pe aspecte de mediu si pe solutiile digitale necesare pentru dezvoltarea agriculturii si cresterea sustenabilitatii in acest sector. Expertii invitati au prezentat exemple concrete de aplicare a solutiilor digitale in agricultura si au discutat despre modalitatile de formare si educare a tinerilor fermieri pentru a utiliza aceste tehnologii inovatoare.

Florian Ciolacu, Director Executiv al Clubului Fermierilor Romani, a subliniat: "Suntem incantati sa constatam succesul rasunator al acestei conferinte si implicarea activa a fermierilor tineri si seniori, a actorilor politici si a tuturor celor activi in dezvoltarea agriculturii. Prin aceasta conferinta, am reusit sa promovam initiativele si modelele de succes care contribuie la cresterea performantei agriculturii din Romania. Ne dorim sa continuam sa sprijinim si sa pregatim tinerii fermieri pentru a deveni lideri de succes in agricultura si sa transformam agricultura romaneasca intr-un model de referinta pentru performanta economica, sociala si de mediu."

 

Conferinta Nationala TLA - Florian Ciolacu



Conferinta Nationala „Tineri Lideri pentru Agricultura” a oferit participantilor oportunitatea de a-si impartasi experientele si de a-si dezvolta retele de contact. Prin schimbul de opinii si transferul de cunostinte, participantii au identificat solutii inovatoare care vor contribui la cresterea performantei si sustenabilitatii afacerilor lor.

Evenimentul a marcat, de asemenea, continuarea programului de formare „Tineri Lideri pentru Agricultura”, derulat cu succes de Clubul Fermierilor Romani inca din 2019. Peste 200 de tineri fermieri au absolvit acest program pana in prezent, iar obiectivul Clubului este de a pregati 1.000 de tineri in urmatorii ani, oferindu-le instrumentele si cunostintele necesare pentru a conduce afaceri agricole de succes si pentru a contribui la dezvoltarea durabila a sectorului agricol romanesc.

 

Despre Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.

Clubul Fermierilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare. www.cfro.ro 

 

Conferinta Nationala TLA - Consiliul Director

 

Conferinta Nationala TLA Florin Tiutiu

 

Conferinta Nationala TLA - participanti

 

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

25-06-2025 Energie regenerabila

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>