Asociatia AGRICOLA – Neam de Gosdpodari, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau, Institutia Prefectului si Gradinita Agricola, a organizat joi, 25 mai, la sediul companiei AGRICOLA, o Conferinta sub genericul Familia creste impreuna, dedicata constientizarii importantei adoptarii unui stil de viata sanatos in familie, in special referitor la cresterea sanatoasa si armonioasa a copiilor.
Temele in dezbatere au fost selectate ca urmare a subiectelor de mare interes pentru parinti, rezultate ca urmare a concluziilor unei cercetari in plan local efectuate in randul acestora cu sprijinul cadrelor didactice de la Gradinita Agricola, repectiv:
Demersul initiat de Asociatia AGRICOLA este unul de incurajare a invatarii din surse specializate si credibile despre principiile sanatoase de crestere si educare a copiilor, astfel incat la Conferinta Familia creste impreuna temele de interes au fost prezentate si lansate spre dezbatere de invitatii speciali ai organizatorilor: Alina Trifu – Consultant in nutritie, fondator iHealth, Dr. Andreea Manda, - Medic primar pediatru, fondator EAT-Telecare si binecunoscutul Chef Cezar Munteanu.
Cei trei invitati speciali care au dezbatut subiecte de interes in mijlocul celor 150 de parinti si cadre didactice de la Gradinita AGRICOLA si de la diverse alte unitati scolare din judetul Bacau sunt si partenerii Asociatiei AGRICOLA in proiectul de lansare a Ghidului de alimentatie echilibrata si dezvoltare armonioasa lansat anul trecut si recomandat tuturor ca instrument practic de invatare si insusire a unor principii relevante de adoptare a unui stil de viata sanatos si care poate fi descarcat de pe pagina companiei Agricola: https://agricola.ro/brosuri/ghidul-de-alimentatie-echilibrata-si-dezvoltare-armonioasa
Parintii si cadrele didactice prezenti la dezbateri au fost insotiti si de Inspectorul scolar general Ana-Maria Egarmin, in conditiile in care ISJ Bacau deruleaza pentru cadrele didactice Proiectul „Esti ceea ce mananci” privind constientizarea impactului unei alimentatii sanatoase asupra organismului.
Lucrarile Conferintei s-au incheiat cu o Tombola la care cinci norocosi din auditoriu au castigat cate un cos plin cu produse din gama BRAVITO dedicata in special familiilor cu copii.
Concluziile studiului local efectuat in randul parintilor releva cateva aspecte pe care le retinem aici, pe scurt:
Programul dedicat de Asociatia AGRICOLA invatarii si adoptarii unui stil de viata sanatos a continuat si dupa-amiaza urmatoare, 26 august, in livada din curtea Gradinitei AGRICOLA, unde peste 100 de copii prescolari insotiti de parintii lor, cadre didactice ale gradinitei si reprezentanti ISJ Bacau au sarbatorit Ziua Gradinitei Agricola gatind impreuna salate din legume sanatoase si carne de pui cu crestere lenta sub indrumarea pretioasa a renumitului Chef Cezar Munteanu.
Copii au gatit, s-au distrat, au mancat si au facut fotografii cu eroii Universal de desene animate care personalizeaza gama de produse BRAVITO lansata de Agricola anul trecut.
„Proiectele Asocitiei AGRICOLA vor continua prin lansarea unor alte ghiduri si actiuni de promovare a cresterii calitatii vietii. Proiectele noastre se nasc din emotie, un atribut al brandului AGRICOLA pe care oamenii, consumatorii il apreciaza. Gustul care face bine este un univers ofertant sub care vom imagina si pune in practica obiective care sa fie utile oamenilor, in ideea de a oferi ceva inapoi comunitatii din care facem parte. Noi consideram ca demersurile in educarea nutritiei si dezvoltarii armonioase dedicate celor mici este un lucru esential pentru viitoarele generatii, pentru ca acestea sa vina din urma mult mai puternice si mai sanatoase.” – Daniel Bitere, presedinte Asociatia AGRICOLA – Neam de Gospodari.
AGRICOLA – Neam de gospodari este o asociatie tanara si inca de la inceputurile sale, in 2019, foarte intentionata sa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii in primul rand prin EDUCATIE, deoarece fara o educare continua nu putem vorbi de sanatate, mediu, cultura, angajati, integrare sociala si orice altceva mai afirma semenii nostri ca ar fi frumos si de dorit! Este o asociatie nonprofit, infiintata de cativa oameni cu specializari de comunicare care au alte joburi in sine si care, atragand diverse finantari inclusiv de la firmele Grupului Agricola au pornit cu domeniul cu care sunt familiari – alimentele si cu credinta ca a invata sa mananci sanatos constituie si calea optima prin care ei isi pot aduce contributia in comunitate. Asta in contextul in care viitorul cat si ceea ce ne «face bine» au drept componenta esentiala hrana si modul sanatos si educat in care alegem sa ne alimentam.
Proiectul de suflet al Asociatiei AGRICOLA este Gustul Viitorului care, investind in educatie, si-a propus sa trezeasca o vibratie aparte noii generatii, sa fie un motor inspirational pentru tineri si sustinatorul celor care creeaza gust viitorului!
Asociatia a oferit in 2019 (si va continua in vremuri nepandemice) un context in care tineri liceeni au putut sa practice, sa invete, sa gateasca si sa ajunga la produse finite lucrand in echipa, in bucataria unui restaurant si cu materii prime foarte diverse care nu le sunt disponibile in cadrul orelor de curs de la scoala si intr-un ritm catalizat de pasiune si know-how-ul Chef-ului Cezar Munteanu.
Copii au fost invatati, testati, premiati si trimisi ulterior la alte cursuri specializate de chefi bucatari.
Vremurile tulburi de la inceputul anului 2020, cand bacauanii nu aveau unde sa se testeze pentru Covid, au determinat Asociatia AGRICOLA – Neam de gospodari sa identifice aceast neajuns public, sa adune fonduri si sa finanteze cu 250.000 lei amenajarea la standarde impecabile a Laboratorului de microbiologie din cadrul Spitalului Judetean Bacau. Cand nu se gaseau masti si dezinfectanti, asociatia a donat catre ISU Bacau produse tehnico-sanitare in valoare de peste 63 000 lei. A sprijinit financiar un copil de 13 ani oferindu-i sansa de a se putea opera de cancer in Italia. A ajutat o persoana care si-a pierdut o mana si ambele picioare sa-si achizitioneze un fotoliu rulant electric. A oferit, de Craciun, produse alimentare copiilor dintr-un orfelinat. Toate aceste proiecte au fost finantate de Asociatia AGRICOLA intr-un an in care apropierea a vizat mai mult nevoi elementare ale semenilor nostri, iar comunicarea a fost preponderent digitala.
Distantarea sociala care a operat si in anul 2021 a inseamnat pentru Asociatia AGRICOLA lansarea Proiectului Gustul care face bine - un program educational parinti – gradinite/ scoli care sa armonizeze si consolideze parteneriatul social in ingrijirea copiilor si educatie prin incurajarea unei viziuni comun acceptate privind alimentatia optima, sanatoasa a prescolarilor si scolarilor.
Cu ajutorul D&D Research, Asociatia AGRICOLA a realizat o cercetare calitativa privind perceptia parintilor referitoare la nevoile alimentatiei copiilor 3-8 ani, insight-uri care au constituit baza realizarii unui Ghid de retete si solutii de incadrare intr-un buget practicat in piata specifica, incadrat legislatiei in vigoare si conceput in parteneriat cu Chef Cezar Munteanu, nutritionisti si medici pediatri cu diverse specializari.
Ghidul isi propune remedierea unei probleme actuale la nivel national: ingrijirea copiilor in baza unei viziuni comun acceptate privind alimentatia optima si sanatoasa a prescolarilor si scolarilor. „Gustul care face bine” este un program educational destinat parintilor si mai ales persoanelor care pregatesc hrana copiilor din gradinite cu program prelungit si after school, care pot invata astfel despre alimentatia potrivita celor mici, despre retete dedicate si modalitati in care pot face preparatele mai atractive si mai sanatoase pentru copii.
In cadrul proiectului au fost implicati specialisti din diverse arii de activitate care vizeaza alimentatia sanatoasa, dar si ingrijirea celor mici. Gandit ca un proiect pe termen lung, in sprijinul acestuia s-au alaturat oameni si specialisti care vor sa faca o schimbare in societate. Renumitul bucatar Cezar Munteanu este unul dintre cele mai cunoscute personalitati ale gastronomiei romanesti, cu peste 30 ani de activitate, si promoter al unei alimentatii sanatoase. Acesta a contribuit la realizarea meniurilor complete pentru gradinite cu program prelungit, pe o perioada de 10 zile formate din 30 retete (mic dejun, gustare si pranz) si la realizarea a 10 retete dedicate copiilor cu afectiuni oncologice.
In cadrul proiectului s-a alaturat si clinica KiloStop Junior, prima clinica de nutritie dedicata exclusiv copiilor si adolescentilor. KiloStop Junior a contribuit la redactarea principiilor privind alimentatia corecta a copiilor de gradinita. Alina Trifu, fondator iHealth si consultant in nutritie, s-a alaturat proiectului prin redactarea principiilor privind alimentatia corecta a copiilor cu afectiuni oncologice. In timp ce Catalin Hladi si Laura Matac sunt fotografii oficiali ai proiectului, specializati pe fotografia culinara si cei care dispun de un amplu portofoliu de colaborare cu o serie de branduri renumite la nivel national.
Ghidul este disponibil pe pagina web agricola.ro pentru toti cei care doresc sa diversifice alimentatia celor mici si, in acelasi timp, poate functiona si ca punct de start al unei conversatii atat de necesare despre alegeri sanatoase, educatie alimentara si resurse pe care copiii, dar si cei responsabili de ingrijirea lor le pot accesa pentru a creste oameni mari si sanatosi.
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
26-03-2025 Constructii, instalatii, echipamente
Ai observat că grătarul tău din cărămidă începe să-și piardă culoarea și să se degradeze în timp? Sau poate vrei să-l protejezi de ploaie, îngheț și grăsimea încinsă care poate păta suprafața? Dacă ai un grătar din cărămidă în curte, probabil că te-ai confruntat deja cu aceste probleme. Expunerea constantă la intemperii, temperaturile ridicate și depunerile de grăsime pot deteriora aspectul și structura grătarului, scurtându-i durata de viață. Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-03-2025 Floarea soarelui
Perioada critică pentru nutriția cu N,P,K a culturii de floarea soarelui începe din primele faze de vegetație, efectul lipsei acestora în această etapă nu poate fi compensată ulterior !Strategia de fertilizare a culturii de floarea soarelui trebuie să ia în considerare particularitățile biologice ale plantei, condițiile pedoclimatice, consumul specific și producția scontată. Mai multe>>
20-03-2025 Masini, utilaje, instalatii
IulianCântar, divizie a Grupului SILOBAG, se numără printre cei mai importanți producători autohtoni de cântare auto și cântare platformă omologate, certificate SRAC, și de aparatură de laborator pentru testarea cerealelor. IulianCântar anunță extinderea portofoliului de produse prin introducerea generatoarelor PTO produse de Schneeberger, Austria, o soluție eficientă pentru ferme și industria agricolă.Aceste produse sunt lansate în premieră pe piața din România, IulianCântar fiind unic importa... Mai multe>>
20-03-2025 Porumb
Omnia Europe este o companie agribusiness de top, specializată în procesarea porumbului și producția de materii prime de înaltă calitate. Fiind cel mai mare procesator din Europa de Sud-Est, Omnia Europe joacă un rol esențial în furnizarea de ingrediente indispensabile pentru industriile de ulei și furaje. Operațiunile companiei se extind la nivel global, exportând produse în aproximativ 55 de țări. Mai multe>>
15-03-2025 Floarea soarelui
Floarea-soarelui este o cultură valoroasă, cu numeroase utilizări, de la producția de ulei până la utilizarea semințelor în industria alimentară. Totuși, cultura de floarea-soarelui nu este lipsită de provocări. Fermierii se confruntă cu decizii complexe, cum ar fi alegerea hibridului potrivit, pregătirea corespunzătoare a solului, fertilizarea adecvată și gestionarea bolilor. Aceste aspecte, deși pot părea dificile, pot fi gestionate cu succes prin informare și planificare corespunzătoare.... Mai multe>>
25-02-2025 Utilaje agricole
Dacă ai un teren de lucrat, fie că vorbim despre o mică grădină de legume sau o suprafață mai extinsă de cultivat, un motocultor poate deveni aliatul tău de nădejde. Acesta este mai mult decât un simplu utilaj agricol – reprezintă o investiție în productivitate, sănătate și chiar în calitatea vieții tale. Descoperă în rândurile următoare modul în care acest echipament îți poate transforma radical modul în care îți gestionezi terenul. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>