Conferinta "Familia creste impreuna" dedicata constientizarii unui stil de viata sanatos

Conferinta dedicata constientizarii unui stil de viata sanatosAsociatia AGRICOLA – Neam de Gosdpodari, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau, Institutia Prefectului si Gradinita Agricola, a organizat joi, 25 mai, la sediul companiei AGRICOLA, o Conferinta sub genericul Familia creste impreuna, dedicata constientizarii importantei adoptarii unui stil de viata sanatos in familie, in special referitor la cresterea sanatoasa si armonioasa a copiilor.

 

Temele in dezbatere au fost selectate ca urmare a subiectelor de mare interes pentru parinti, rezultate ca urmare a concluziilor unei cercetari in plan local efectuate in randul acestora cu sprijinul cadrelor didactice de la Gradinita Agricola, repectiv:

 

    • Piramida stilului de viata sanatos: SOMN - MISCARE - HIDRATARE si.... MANCARE!;
    • Ce inseamna pentru copil sa manance sanatos. Principii;
    • Relatia parinte - copil. Cum si cand se formeaza comportamentul alimentar?;
    • Exemple concrete despre cum pregatesti simplu si sanatos pachetelul pentru scoala si alte gustari.

 

Demersul initiat de Asociatia AGRICOLA este unul de incurajare a invatarii din surse specializate si credibile despre principiile sanatoase de crestere si educare a copiilor, astfel incat la Conferinta Familia creste impreuna temele de interes au fost prezentate si lansate spre dezbatere de invitatii speciali ai organizatorilor: Alina Trifu – Consultant in nutritie, fondator iHealth, Dr. Andreea Manda, - Medic primar pediatru, fondator EAT-Telecare si binecunoscutul Chef Cezar Munteanu.

Cei trei invitati speciali care au dezbatut subiecte de interes in mijlocul celor 150 de parinti si cadre didactice de la Gradinita AGRICOLA si de la diverse alte unitati scolare din judetul Bacau sunt si partenerii Asociatiei AGRICOLA in proiectul de lansare a Ghidului de alimentatie echilibrata si dezvoltare armonioasa lansat anul trecut si recomandat tuturor ca instrument practic de invatare si insusire a unor principii relevante de adoptare a unui stil de viata sanatos si care poate fi descarcat de pe pagina companiei Agricola: https://agricola.ro/brosuri/ghidul-de-alimentatie-echilibrata-si-dezvoltare-armonioasa 

Parintii si cadrele didactice prezenti la dezbateri au fost insotiti si de Inspectorul scolar general Ana-Maria Egarmin, in conditiile in care ISJ Bacau deruleaza pentru cadrele didactice Proiectul „Esti ceea ce mananci” privind constientizarea impactului unei alimentatii sanatoase asupra organismului.

Lucrarile Conferintei s-au incheiat cu o Tombola la care cinci norocosi din auditoriu au castigat cate un cos plin cu produse din gama BRAVITO dedicata in special familiilor cu copii.

Concluziile studiului local efectuat in randul parintilor releva cateva aspecte pe care le retinem aici, pe scurt:

    • 94% dintre parintii chestionati sunt in cautarea de informatii cu privire la o alimentatie sanatoasa, iar mai bine de jumatate dintre acestia aleg ca principala sursa de informare websiteuri din domenii cum ar fi: retete culinare, lifestyle, parenting. Intr-un procent semnificativ acestia aleg sa-si ia informatiile de la specialisti in domeniu (ex: medici, nutritionisti, etc);
    • Alimentatia si miscarea sunt considerate cele mai importante doua activitati pentru formarea unui stil de viata sanatos pentru 81% din respondenti;
    • Ca subiecte de interes pentru parinti s-au detasat semnificativ: alimentatia sanatoasa a copilului, sanatatea emotionala a acestuia si activitatile in familie;
    • Peste 65% au raspuns ca fructele si legumele sunt consumate la ei in casa zilnic, iar 60% din respondenti au recunoscut faptul ca dulciurile din comert si produsele de panificatie sunt consumate zilnic sau de mai multe ori pe saptamana;
    • De asemenea, carnea alba (pui, peste) este preferata si consumata cu o incidenta mai mare in familii, in detrimentul carnii rosii (porc, vita);
    • Activitatile recreationale preferate in familie sunt activitatile in natura (drumetie, mers cu bicicleta) si calatoriile/ excursiile;
    • 78% din respondenti arunca mancare la gunoi (frecvent sau uneori), in special mancarea gatita si produsele de panificatie, principalele cauze ale risipei alimentare fiind cumparaturile in exces si consumul inconstant al unor categorii de alimente;
    • Majoritatea respondentilor-parinti obisnuiesc sa gateasca zilnic sau cand se termina mancarea.

 

Programul dedicat de Asociatia AGRICOLA invatarii si adoptarii unui stil de viata sanatos a continuat si dupa-amiaza urmatoare, 26 august, in livada din curtea Gradinitei AGRICOLA, unde peste 100 de copii prescolari insotiti de parintii lor, cadre didactice ale gradinitei si reprezentanti ISJ Bacau au sarbatorit Ziua Gradinitei Agricola gatind impreuna salate din legume sanatoase si carne de pui cu crestere lenta sub indrumarea pretioasa a renumitului Chef Cezar Munteanu.

Copii au gatit, s-au distrat, au mancat si au facut fotografii cu eroii Universal de desene animate care personalizeaza gama de produse BRAVITO lansata de Agricola anul trecut.

„Proiectele Asocitiei AGRICOLA vor continua prin lansarea unor alte ghiduri si actiuni de promovare a cresterii calitatii vietii. Proiectele noastre se nasc din emotie, un atribut al brandului AGRICOLA pe care oamenii, consumatorii il apreciaza. Gustul care face bine este un univers ofertant sub care vom imagina si pune in practica obiective care sa fie utile oamenilor, in ideea de a oferi ceva inapoi comunitatii din care facem parte. Noi consideram ca demersurile in educarea nutritiei si dezvoltarii armonioase dedicate celor mici este un lucru esential pentru viitoarele generatii, pentru ca acestea sa vina din urma mult mai puternice si mai sanatoase.”Daniel Bitere, presedinte Asociatia AGRICOLA – Neam de Gospodari.

 

Conferinta Familia creste impreuna - Asociatia Agricola

 

Conferinta Familia creste impreuna - Asociatia Agricola 2

 

Conferinta Familia creste impreuna - Asociatia Agricola 3

 

 

Despre Asociatia Agricola

AGRICOLA – Neam de gospodari este o asociatie tanara si inca de la inceputurile sale, in 2019, foarte intentionata sa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii in primul rand prin EDUCATIE, deoarece fara o educare continua nu putem vorbi de sanatate, mediu, cultura, angajati, integrare sociala si orice altceva mai afirma semenii nostri ca ar fi frumos si de dorit! Este o asociatie nonprofit, infiintata de cativa oameni cu specializari de comunicare care au alte joburi in sine si care, atragand diverse finantari inclusiv de la firmele Grupului Agricola au pornit cu domeniul cu care sunt familiari – alimentele si cu credinta ca a invata sa mananci sanatos constituie si calea optima prin care ei isi pot aduce contributia in comunitate. Asta in contextul in care viitorul cat si ceea ce ne «face bine» au drept componenta esentiala hrana si modul sanatos si educat in care alegem sa ne alimentam.

 

Elevii de la clasele de bucatari au simtit Gustul Viitorului

Proiectul de suflet al Asociatiei AGRICOLA este Gustul Viitorului care, investind in educatie, si-a propus sa trezeasca o vibratie aparte noii generatii, sa fie un motor inspirational pentru tineri si sustinatorul celor care creeaza gust viitorului!

Asociatia a oferit in 2019 (si va continua in vremuri nepandemice) un context in care tineri liceeni au putut sa practice, sa invete, sa gateasca si sa ajunga la produse finite lucrand in echipa, in bucataria unui restaurant si cu materii prime foarte diverse care nu le sunt disponibile in cadrul orelor de curs de la scoala si intr-un ritm catalizat de pasiune si know-how-ul Chef-ului Cezar Munteanu.

Copii au fost invatati, testati, premiati si trimisi ulterior la alte cursuri specializate de chefi bucatari.

 

Amenajare Laborator COVID 19 la SJU Bacau

Vremurile tulburi de la inceputul anului 2020, cand bacauanii nu aveau unde sa se testeze pentru Covid, au determinat Asociatia AGRICOLA – Neam de gospodari sa identifice aceast neajuns public, sa adune fonduri si sa finanteze cu 250.000 lei amenajarea la standarde impecabile a Laboratorului de microbiologie din cadrul Spitalului Judetean Bacau. Cand nu se gaseau masti si dezinfectanti, asociatia a donat catre ISU Bacau produse tehnico-sanitare in valoare de peste 63 000 lei. A sprijinit financiar un copil de 13 ani oferindu-i sansa de a se putea opera de cancer in Italia. A ajutat o persoana care si-a pierdut o mana si ambele picioare sa-si achizitioneze un fotoliu rulant electric. A oferit, de Craciun, produse alimentare copiilor dintr-un orfelinat. Toate aceste proiecte au fost finantate de Asociatia AGRICOLA intr-un an in care apropierea a vizat mai mult nevoi elementare ale semenilor nostri, iar comunicarea a fost preponderent digitala.

 

Gustul care face bine copiilor

Distantarea sociala care a operat si in anul 2021 a inseamnat pentru Asociatia AGRICOLA lansarea Proiectului Gustul care face bine - un program educational parinti – gradinite/ scoli care sa armonizeze si consolideze parteneriatul social in ingrijirea copiilor si educatie prin incurajarea unei viziuni comun acceptate privind alimentatia optima, sanatoasa a prescolarilor si scolarilor.

Cu ajutorul D&D Research, Asociatia AGRICOLA a realizat o cercetare calitativa privind perceptia parintilor referitoare la nevoile alimentatiei copiilor 3-8 ani, insight-uri care au constituit baza realizarii unui Ghid de retete si solutii de incadrare intr-un buget practicat in piata specifica, incadrat legislatiei in vigoare si conceput in parteneriat cu Chef Cezar Munteanu, nutritionisti si medici pediatri cu diverse specializari.

Ghidul isi propune remedierea unei probleme actuale la nivel national: ingrijirea copiilor in baza unei viziuni comun acceptate privind alimentatia optima si sanatoasa a prescolarilor si scolarilor. „Gustul care face bine” este un program educational destinat parintilor si mai ales persoanelor care pregatesc hrana copiilor din gradinite cu program prelungit si after school, care pot invata astfel despre alimentatia potrivita celor mici, despre retete dedicate si modalitati in care pot face preparatele mai atractive si mai sanatoase pentru copii.

 

Viata sanatoasa insemna alegeri sanatoase

In cadrul proiectului au fost implicati specialisti din diverse arii de activitate care vizeaza alimentatia sanatoasa, dar si ingrijirea celor mici. Gandit ca un proiect pe termen lung, in sprijinul acestuia s-au alaturat oameni si specialisti care vor sa faca o schimbare in societate. Renumitul bucatar Cezar Munteanu este unul dintre cele mai cunoscute personalitati ale gastronomiei romanesti, cu peste 30 ani de activitate, si promoter al unei alimentatii sanatoase. Acesta a contribuit la realizarea meniurilor complete pentru gradinite cu program prelungit, pe o perioada de 10 zile formate din 30 retete (mic dejun, gustare si pranz) si la realizarea a 10 retete dedicate copiilor cu afectiuni oncologice.

In cadrul proiectului s-a alaturat si clinica KiloStop Junior, prima clinica de nutritie dedicata exclusiv copiilor si adolescentilor. KiloStop Junior a contribuit la redactarea principiilor privind alimentatia corecta a copiilor de gradinita. Alina Trifu, fondator iHealth si consultant in nutritie, s-a alaturat proiectului prin redactarea principiilor privind alimentatia corecta a copiilor cu afectiuni oncologice. In timp ce Catalin Hladi si Laura Matac sunt fotografii oficiali ai proiectului, specializati pe fotografia culinara si cei care dispun de un amplu portofoliu de colaborare cu o serie de branduri renumite la nivel national.

Ghidul este disponibil pe pagina web agricola.ro pentru toti cei care doresc sa diversifice alimentatia celor mici si, in acelasi timp, poate functiona si ca punct de start al unei conversatii atat de necesare despre alegeri sanatoase, educatie alimentara si resurse pe care copiii, dar si cei responsabili de ingrijirea lor le pot accesa pentru a creste oameni mari si sanatosi.

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

14-10-2024 Masini si utilaje agricole

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

01-10-2024 Bovine

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>