Subiectele prezentate de delegatia romana la Congresul Agricultorilor Europeni organizat de COPA-COGECA | 12-14 octombrie, Croatia

Subiectele prezentate de delegatia romana la Congresul Agricultorilor Europeni organizat de COPA-COGECADelegatia Aliantei pentru Agricultura si Cooperare a participat la cea de-a zecea editie a Congresului Agricultorilor Europeni organizat de COPA-COGECA, in perioada 12-14 octombrie, in Sibenik, Croatia, cu tematica: O agricultura europeana rezilienta si provocarile mondiale. Evenimentul a avut peste 40 de vorbitori si au fost prezenti peste 350 de producatori, reprezentanti de cooperative si organizatii ale acestora din Europa.

 

Printre aspectele de interes pentru fermierii si cooperativele din Romania s-a discutat de:

    • Necesitatea urgentarii aprobarii utilizarii tehnicilor de ameliorare moderne;
    • Propunerea de regulament privind utilizarea sustenabila a produselor de protectia plantelor;
    • Preturile foarte crescute la inputuri;
    • Necesitatea oferirii de alternative inainte de a interzice substante de protectia plantelor;
    • Nevoia de actualizare a legislatiei privind animalele carnivore mari;
    • Criza cauzata de Razboiul din Ucraina;
    • Seceta pedologica si arsita atmosferica;
    • Instrumente de managementul riscurilor in Agricultura flexibile si adaptate la specificitatile fiecarui stat;
    • Planurile Nationale Strategice si strategiile dezbature;
    • Promovarea agriculturii ca o solutie pentru asigurarea hranei, securitatii alimentare a globului si un contributor important la biodiversitate si mediu, nu un dusman asa cum lasa de inteles poluarea industriala ca este zootehnia sau Pactul Ecologic European, Strategia de la Ferma la Consumator si Strategia Biodiversitate.

 

delegatia romana la Congresul Agricultorilor Europeni organizat de COPA-COGECA foto 1

 

Delegatia romana a ridicat problemele cele mai stringente cu care se confrunta fermierii si cooperativele din tara noastra. AAC a sustinut public ca instrumentele pe care le are astazi fermierul european sunt insuficiente pentru a ramane sustenabil iar problemele provocate de criza actuala trebuie sa isi gaseasca raspuns si sustinere europeana nu doar locala.

La categoria provocarilor din agricultura, fara mentionarea celor evidente, create de criza sanitara, de conflictul prelungit din Ucraina si consecintele sale multivalente pe care intreaga lume le resimte, Comisia Europeana merge mai departe, in acelasi ritm, cu implementarea Pactului Verde iar strategia ”De la ferma la consumator”, asa cum a fost lansata este o adevarata provocare, care insa devine impediment in noile contexte.

Exemplul elocvent este cel al unui Regulament care se doreste a fi instrument al acestei Strategii: Regulamentul privind utilizarea sustenabila a pesticidelor. Fara a mentiona ca reducerea sub forma unor procente nete nu are nicio justificare iar daca forma actuala va fi aprobata, productia Romaniei va suferi o scadere de 40%, conform estimarilor AAC.

Preturile inputurilor cresc si exista o reala problema cu capacitatea de autosustinere a fermierilor, dublata de o criza a fertilizantilor. In Romania, foarte multi fermieri nu mai pot sustine COSTURILE de productie , iar aceasta este o problema generala a fermierului European. Dublate de o interdictie de a utiliza suficiente pesticide, cei care vor mai reusi sa produca vor produce cu costuri foarte mare, ceea ce va impacta pretul final si jumatate de miliard de consumatori europeni.

Este clar ca fermierii si cooperativele au nevoie de mai multe instrumente pentru a-si putea continua activitatea in aceste conditii si sa nu se ajunga la o problema sociala. Pentru acesti oameni, daca se vor afla in imposibilitatea de a mai face agricultura, sansele sa se reprofileze sau sa isi gaseasca alte locuri de munca sunt mici. Se va ajunge la o problema sociala care ne va costa pe noi toti mai mult. Pentru a avea acces mai facil la instrumente este necesar ca actele delegate ale regulamentului PAC sa cuprinda flexibilizari pentru a permite asigurarea cofinantarii instrumentelor de managementul riscurilor adaptate la nevoile specifice ale fiecarui stat.

Una dintre solutii este ca autoritatile europene, sa introduca in acelasi pachet, alaturi de proiectul de regulament privind utilizarea durabila a produselor de protectie a plantelor, proiectul de directiva/regulament pentru utilizarea inovarii si a tehnicilor de ameliorare moderne.

Conflictul din Ucraina se prelungeste, din pacate. Se pare ca nu va exista consens prea repede, in ciuda tuturor eforturilor. Poporul ucrainian va trebui sustinut in tot acest timp si chiar o buna perioada dupa incheierea conflictului, fiindca violenta atacurilor este de neimaginat. Ajutorul va trebui sa vina de la fiecare dintre noi, iar Uniunea Europeana trebuie sa fie, in continuare, solidara. Romania si celelalte state vecine au sustinut acest ajutor, uneori chiar prin sacrifcarea unor interese proprii. Cerealele din Ucraina au preturi mult mai mici si au fost importate in cantitati mari iar acest lucru nu este posibil sa nu creeze dezechilibre ale preturilor si ale capacitatilor logistice, dar NU putem fi de acord cu importul de floarea soarelui, porumb tratate cu substante interzise in U.E. sau cu rapita modificata genetica care ajunge pe teritoriul european, din moment ce producatorilor nostri li se aplica reguli mult mai stricte.

Ingrijorarile delegatiei romane au fost confirmate si in concluziile presedintilor Copa si Cogeca care atras atentia asupra situatiei noi, cu provocari inedite si extrem de complicata in care se afla sectorul agro-alimentar european.

Cea de-a 11-a editie a Congresului Fermierilor Europeni, va avea loc in anul 2024, in Romania, in Bucuresti iar acesta va fi un nou prilej prin care vom putea arata colegilor europeni care sunt provocarile majore ale fermierilor si cooperativelor noastre.

Cele 4 organizatii profesionale din agricultura, industrie alimentara si servicii conexe, reunite informal in Alianta pentru Agricultura si Cooperare, insumeaza aproximativ 3500 de fermieri care lucreaza o suprafata totala de 2,5 mil ha, la care se adauga 1,5 mil ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe intreg teritoriul Romaniei. Alianta cuprinde totodata si membri care activeaza in industria alimentara si cumuleaza a cifra de afaceri de 24,2%, respectiv un numar de angajati de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar romanesc.

Detalii privind evenimentul se regasesc aici: http://europeanfarmerscongress.eu/  #FarmersCongress22@COPACOGECA 

 

delegatia romana la Congresul Agricultorilor Europeni organizat de COPA-COGECA foto 2

 

delegatia romana la Congresul Agricultorilor Europeni organizat de COPA-COGECA foto 3

UNCSV  

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>