Subiectele prezentate de delegatia romana la Congresul Agricultorilor Europeni organizat de COPA-COGECA | 12-14 octombrie, Croatia

Subiectele prezentate de delegatia romana la Congresul Agricultorilor Europeni organizat de COPA-COGECADelegatia Aliantei pentru Agricultura si Cooperare a participat la cea de-a zecea editie a Congresului Agricultorilor Europeni organizat de COPA-COGECA, in perioada 12-14 octombrie, in Sibenik, Croatia, cu tematica: O agricultura europeana rezilienta si provocarile mondiale. Evenimentul a avut peste 40 de vorbitori si au fost prezenti peste 350 de producatori, reprezentanti de cooperative si organizatii ale acestora din Europa.

 

Printre aspectele de interes pentru fermierii si cooperativele din Romania s-a discutat de:

    • Necesitatea urgentarii aprobarii utilizarii tehnicilor de ameliorare moderne;
    • Propunerea de regulament privind utilizarea sustenabila a produselor de protectia plantelor;
    • Preturile foarte crescute la inputuri;
    • Necesitatea oferirii de alternative inainte de a interzice substante de protectia plantelor;
    • Nevoia de actualizare a legislatiei privind animalele carnivore mari;
    • Criza cauzata de Razboiul din Ucraina;
    • Seceta pedologica si arsita atmosferica;
    • Instrumente de managementul riscurilor in Agricultura flexibile si adaptate la specificitatile fiecarui stat;
    • Planurile Nationale Strategice si strategiile dezbature;
    • Promovarea agriculturii ca o solutie pentru asigurarea hranei, securitatii alimentare a globului si un contributor important la biodiversitate si mediu, nu un dusman asa cum lasa de inteles poluarea industriala ca este zootehnia sau Pactul Ecologic European, Strategia de la Ferma la Consumator si Strategia Biodiversitate.

 

delegatia romana la Congresul Agricultorilor Europeni organizat de COPA-COGECA foto 1

 

Delegatia romana a ridicat problemele cele mai stringente cu care se confrunta fermierii si cooperativele din tara noastra. AAC a sustinut public ca instrumentele pe care le are astazi fermierul european sunt insuficiente pentru a ramane sustenabil iar problemele provocate de criza actuala trebuie sa isi gaseasca raspuns si sustinere europeana nu doar locala.

La categoria provocarilor din agricultura, fara mentionarea celor evidente, create de criza sanitara, de conflictul prelungit din Ucraina si consecintele sale multivalente pe care intreaga lume le resimte, Comisia Europeana merge mai departe, in acelasi ritm, cu implementarea Pactului Verde iar strategia ”De la ferma la consumator”, asa cum a fost lansata este o adevarata provocare, care insa devine impediment in noile contexte.

Exemplul elocvent este cel al unui Regulament care se doreste a fi instrument al acestei Strategii: Regulamentul privind utilizarea sustenabila a pesticidelor. Fara a mentiona ca reducerea sub forma unor procente nete nu are nicio justificare iar daca forma actuala va fi aprobata, productia Romaniei va suferi o scadere de 40%, conform estimarilor AAC.

Preturile inputurilor cresc si exista o reala problema cu capacitatea de autosustinere a fermierilor, dublata de o criza a fertilizantilor. In Romania, foarte multi fermieri nu mai pot sustine COSTURILE de productie , iar aceasta este o problema generala a fermierului European. Dublate de o interdictie de a utiliza suficiente pesticide, cei care vor mai reusi sa produca vor produce cu costuri foarte mare, ceea ce va impacta pretul final si jumatate de miliard de consumatori europeni.

Este clar ca fermierii si cooperativele au nevoie de mai multe instrumente pentru a-si putea continua activitatea in aceste conditii si sa nu se ajunga la o problema sociala. Pentru acesti oameni, daca se vor afla in imposibilitatea de a mai face agricultura, sansele sa se reprofileze sau sa isi gaseasca alte locuri de munca sunt mici. Se va ajunge la o problema sociala care ne va costa pe noi toti mai mult. Pentru a avea acces mai facil la instrumente este necesar ca actele delegate ale regulamentului PAC sa cuprinda flexibilizari pentru a permite asigurarea cofinantarii instrumentelor de managementul riscurilor adaptate la nevoile specifice ale fiecarui stat.

Una dintre solutii este ca autoritatile europene, sa introduca in acelasi pachet, alaturi de proiectul de regulament privind utilizarea durabila a produselor de protectie a plantelor, proiectul de directiva/regulament pentru utilizarea inovarii si a tehnicilor de ameliorare moderne.

Conflictul din Ucraina se prelungeste, din pacate. Se pare ca nu va exista consens prea repede, in ciuda tuturor eforturilor. Poporul ucrainian va trebui sustinut in tot acest timp si chiar o buna perioada dupa incheierea conflictului, fiindca violenta atacurilor este de neimaginat. Ajutorul va trebui sa vina de la fiecare dintre noi, iar Uniunea Europeana trebuie sa fie, in continuare, solidara. Romania si celelalte state vecine au sustinut acest ajutor, uneori chiar prin sacrifcarea unor interese proprii. Cerealele din Ucraina au preturi mult mai mici si au fost importate in cantitati mari iar acest lucru nu este posibil sa nu creeze dezechilibre ale preturilor si ale capacitatilor logistice, dar NU putem fi de acord cu importul de floarea soarelui, porumb tratate cu substante interzise in U.E. sau cu rapita modificata genetica care ajunge pe teritoriul european, din moment ce producatorilor nostri li se aplica reguli mult mai stricte.

Ingrijorarile delegatiei romane au fost confirmate si in concluziile presedintilor Copa si Cogeca care atras atentia asupra situatiei noi, cu provocari inedite si extrem de complicata in care se afla sectorul agro-alimentar european.

Cea de-a 11-a editie a Congresului Fermierilor Europeni, va avea loc in anul 2024, in Romania, in Bucuresti iar acesta va fi un nou prilej prin care vom putea arata colegilor europeni care sunt provocarile majore ale fermierilor si cooperativelor noastre.

Cele 4 organizatii profesionale din agricultura, industrie alimentara si servicii conexe, reunite informal in Alianta pentru Agricultura si Cooperare, insumeaza aproximativ 3500 de fermieri care lucreaza o suprafata totala de 2,5 mil ha, la care se adauga 1,5 mil ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe intreg teritoriul Romaniei. Alianta cuprinde totodata si membri care activeaza in industria alimentara si cumuleaza a cifra de afaceri de 24,2%, respectiv un numar de angajati de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar romanesc.

Detalii privind evenimentul se regasesc aici: http://europeanfarmerscongress.eu/  #FarmersCongress22@COPACOGECA 

 

delegatia romana la Congresul Agricultorilor Europeni organizat de COPA-COGECA foto 2

 

delegatia romana la Congresul Agricultorilor Europeni organizat de COPA-COGECA foto 3

UNCSV  

Noutati

ZETOR TRACTOR - Noua Serie 6 la AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025 - Premieră Românească pentru Noul Vârf de Gama

23-05-2025 Tractoare

ZETOR TRACTOR - Noua Serie 6 la AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025 - Premieră Românească pentru Noul Vârf de Gama

Începând de vineri, 23 mai 2025, comunitatea agricolă din România va avea ocazia să vadă în premieră absolută noul tractor ZETOR – Seria 6. Lansarea va avea loc în cadrul expoziției agricole AgriPlanta – RomAgroTec, care se desfășoară până duminică, 25 mai. Seria 6 va fi prezentată la standul distribuitorului ZETOR din România, ZETOR TRACTOR SRL, aflat la standul E140. Invităm cu căldură toți vizitatorii și persoanele interesate să ne viziteze. Mai multe>>

Al 4-lea Congres European al Sorgului va avea loc la Budapesta, Ungaria, pe 8 și 9 octombrie 2025

23-05-2025 Intalniri si conferinte

Al 4-lea Congres European al Sorgului va avea loc la Budapesta, Ungaria, pe 8 și 9 octombrie 2025

• Acest congres este evenimentul emblematic pentru industria sorgului, o cereală cu multe avantaje care devine din ce în ce mai importantă în peisajul agro-industrial european. • Inovații, piețe și povești de succes: aceasta este oportunitatea de a descoperi cele 1001 motive pentru a investi în sorg. Mai multe>>

Din Germania către Europa: UGS Europe își lansează oferta

22-05-2025 Energie regenerabila

Din Germania către Europa: UGS Europe își lansează oferta

Un nou reper în modernizarea avansata a biogazului, orientat spre piață: Grupul UGS, un furnizor global de top în tehnologii de separare și modernizare a gazelor regenerabile, care include și compania Unconventional Gas Solutions LLC din Houston și H-Iron GmbH din Dortmund, a fondat UGS Europe GmbH, cu sediul în Ratingen, Germania, în ianuarie 2025. Mai multe>>

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

22-05-2025 APIA

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari cu privire la publicarea pe site-ul instituției www.apia.org.ro a două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol, respectiv:- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 „Investiții în active corporale și necorporale” din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027;- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-07 „Investiții în active c... Mai multe>>

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

21-05-2025 Targuri si expozitii

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

21-05-2025 Stiri agricole

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

●  FieldBee aduce inovația pe teren ●  Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ●  Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

13-05-2025 Produse traditionale

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

Săptămâna Bucătăriei Turcești, celebrarea anuală a patrimoniului culinar bogat al Turciei, revine cu cea de-a patra ediție între 21 și 27 mai, pentru a sărbători metode de gătit durabile, sănătoase și tradiționale. Tema din acest an, „Preparatele Clasice ale Bucătăriei Turcești”, evidențiază rețetele clasice atemporale. Mai multe>>

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

08-05-2025 Invatamant agricol

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

08-05-2025 Protectia mediului

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>