Presedintia Cogeca a organizat in perioada 6-8 octombrie 2021 traditionalul sau Forum de afaceri, reunind reprezentanti ai cooperativelor agroalimentare internationale pentru a discuta rolul cooperativelor lor in construirea unor „Lanturi mondiale de aprovizionare alimentara durabile si reziliente”. Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sector Vegetal (UNCSV), a participat alaturi de colegii din cooperativele si organizatiile membre ale Confederatiei Europene a Cooperativelor Agricole (COGECA), la Business Forum.
Au fost prezenti fizic 48 de participanti si 53 online. Delegatia Romaniei a fost alcatuita din dl. Gabriel STANCIU - Presedinte Braicoop, dl. Claudiu HUSTI - Presedinte Somes Codru si dl. Florentin BERCU - Director Executiv UNCSV.
In cadrul Business Forum au fost prezentate modele ale unor cooperative de succes precum DANISH CRAWN (Danemarca), LANTMANNEN (Suedia), COOPERCITRUS (Brazilia), SPOMLEK (Polonia), Sollio (Canada), Arla (Danemarca) si vizite de lucru la centrul de inovare AGRA FOOD PARK, Cooperativele Agricole DANISH AGRO, ARLA, DLF si ferma Lyngbygaard.
Dl. Nan Dirk analist senior Rabobank a precizat ca pana in 2050 cantitatea hranei produsa pe Terra trebuie sa creasca cu 50%, iar cea mai mare problema va fi disponibilitatea terenurilor agricole. Strategiile propuse de UE schimba dinamica productiei si a investitiilor. Se impune o excelenta in productie cu sustenabilitate si durabilitate economica, responsabilitate sociala si comunicare mult mai eficienta decat pana in prezent.
Modelele lanturilor valorice se vor schimba de la abordarea unidisciplinara la cea multidisciplinara care poate fi realizata cel mai bine prin intermediul cooperativelor prin care sa se integreze cele 3-4 ambitii actuale.
Cea mai mare provocare este sa identificam finantari pentru realizarea investitiilor care sa permita sa se faca fata acestor noi provocari.
Dl. John CLARKE – Director International DG AGRI a subliniat ca se lucreaza la realizarea unui sistem de coordonare a aprovizionarii cu produse agroalimentare a populatiei UE. Vrem sa gestionam mai bine dezechilibrele. Pandemia a dus la o cerere mai mare pentru lanturi de aprovizionare mai scurte, care sa stimuleze vanzarile direct din ferme sau prin intermediul cooperativelor.
Dl. Karl Christian MOELLER – Analist Sef Strategie Cooperativa Agricola DANISH CROWN, mentioneaza ca se axeaza pe o relatie mai apropiata cu consumatorii si investesc in viitor pentru a creste eficienta fermierilor. DANISH CROWN se concentreaza pe scoaterea cat mai multor noi produse finite, cu o implicare crescuta a plantelor proteice. Durabilitatea va deveni pilonul principal, iar cooperativele asigura integrarea completa a lantului, sustenabilitatea fermierilor si produselor agroalimentare de calitate.
Dl. Jan EHRENSVARD – Membru Board Cooperativa Agricola LANTMANNEN, a spus ca pandemia COVID-19 ne-a demonstrat ca nu avem toate temele facute si ca pentru a trece peste criza, a fost necesara o colaborare corecta si stransa intre toti actorii de pe lant. Este nevoie de crearea unor lanturi de aprovizionare mai sigure.
Dl. Kristian Eriknauer – Director sustenabilitate ARLA: Cooperativele fac diferenta si sunt mult mai responsabile din punct de vedere social. Membrii acestora prin natura lor de organizare si functionare dupa principiile internationale ale cooperativelor sunt cu cativa pasi inaintea fermierilor neasociati. Cu cat mai armonizata va fi gandirea noastra la nivel de UE, cu atat vom fi mai pregatiti sa facem fata noilor provocari.
Dl. Florentin BERCU – Director Executiv UNCSV: Singura sansa sa putem indepli exigentele expuse in strategiile propuse la nivel european este sa avem acces liber la noile tehnici de amelioare moderne, in maximum 12 luni si sa ne asiguram ca producatorii din UE nu vor fi victimele unor practici neloiale extinse cauzate de legislatia europeana.
Dl. Ramon ARMENGOL – Presedinte COGECA a concluzionat ca sunt necesare mai multe garantii pentru securitatea alimentara a UE. Este foarte dificil ca producatorii din UE sa fie competitivi cu producatori din tari care folosesc masiv inteligenta artificiala, imaginile satelitare si mai ales tehnicile de amelioare moderne.
Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sector Vegetal - UNCSV este o organizatia profesionala umbrela a cooperativelor din sectorul vegetal infiintata in 2017, care raspunde provocarilor cu care se confrunta membrii sai din cele 35 de cooperative agricole. Aceasta reprezinta si apara interesele cooperativelor agricole din sectorul vegetal in relatiile cu administratia publica, autoritatile statului, alte persoane fizice sau juridice, publice ori private, organisme nationale si internationale si cu asociatii internationale echivalente, pentru sustinerea si promovarea principiilor cooperatiste, precum si de a asigura, prin cooperare, serviciile necesare menite sa contribuie la dezvoltarea si modernizarea mijloacelor si metodelor de crestere a eficientei economice a membrilor si de specializare si concentrare a activitatii cooperativelor agricole ce activeaza in Romania.
Reflectand in primul rand la anul trecut si evaluand situatiile si presiunile create de pandemia de Covid-19, reprezentantii cooperativelor agricole s-au concentrat asupra perspectivelor viitoare ale evolutiilor economice, comerciale si de reglementare care influenteaza direct competitivitatea intreprinderilor cooperative agroalimentare din intreaga lume.
Un public format din peste 100 de participanti a avut o viziune cuprinzatoare asupra evolutiilor economice de dupa pandemie si o prognoza precisa privind scenariile viitoare de investitii necesare pentru redresarea si cresterea sectorului agroalimentar. In plus, avand in vedere ca pandemia a adus la suprafata noi elemente critice care trebuie luate in considerare in agenda politicii comerciale a UE si din intreaga lume, Forumul s-a concentrat, de asemenea, asupra corelarii directe dintre comert si securitatea alimentara.
O serie de prezentari interesante realizate de cooperativele agroalimentare care isi desfasoara activitatea in Europa, Asia, America de Nord si America de Sud au evidentiat abordari diferite utilizate de aceste intreprinderi detinute de agricultori, nu doar pentru a rezista la socuri, ci si pentru a-si imbunatati modelele de afaceri si competitivitatea.
„Lantul de aprovizionare agroalimentar al UE a demonstrat un grad ridicat de rezistenta in timpul pandemiei. Cooperativele noastre agricole si-au jucat rolul!”, a declarat presedintele Cogeca, Ramon Armengol.
„De la ferma la consumator, cooperativele agricole au incercat sa rezolve deficientele de-a lungul lantului de aprovizionare alimentar, care riscau sa provoace perturbari si daune semnificative. Pe de alta parte, cooperativele au reusit si sa creeze noi oportunitati. Unele au lansat noi produse si au creat noi piete de desfacere, altele au sprijinit social pe cei care au fost in prima linie a luptei impotriva virusului. Am avut, de fapt, posibilitatea de a asista la inovatii care au imbunatatit rezilienta si au creat valoare economica sau sociala”, a continuat el.
In ceea ce priveste elementul de durabilitate al lantului de aprovizionare la nivel mondial, presedintele Armengol a indicat ca „suntem constienti de presiunile enorme exercitate asupra sistemelor noastre alimentare, in special in ceea ce priveste schimbarile climatice si, in sens mai larg, de provocarile legate de durabilitate. Desi ar putea parea ca raspunsurile noastre in materie de clima se concentreaza in principal pe masuri care au un efect pe termen scurt si de economisire a costurilor, cooperativele noastre sunt, in multe cazuri, precursoare care gasesc solutii pe termen lung si moduri de a imbunatati productia.”
Forumul a reprezentat, de asemenea, o ocazie excelenta de a discuta despre mecanismul de guvernanta si coordonare necesar pentru punerea in aplicare a unor strategii cuprinzatoare de durabilitate care se afla din ce in ce mai mult in centrul fiecarei intreprinderi cooperative prin evaluari, procese si planificare.
Copa-Cogeca
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
26-03-2025 Constructii, instalatii, echipamente
Ai observat că grătarul tău din cărămidă începe să-și piardă culoarea și să se degradeze în timp? Sau poate vrei să-l protejezi de ploaie, îngheț și grăsimea încinsă care poate păta suprafața? Dacă ai un grătar din cărămidă în curte, probabil că te-ai confruntat deja cu aceste probleme. Expunerea constantă la intemperii, temperaturile ridicate și depunerile de grăsime pot deteriora aspectul și structura grătarului, scurtându-i durata de viață. Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>