Presedintia Cogeca a organizat in perioada 6-8 octombrie 2021 traditionalul sau Forum de afaceri, reunind reprezentanti ai cooperativelor agroalimentare internationale pentru a discuta rolul cooperativelor lor in construirea unor „Lanturi mondiale de aprovizionare alimentara durabile si reziliente”. Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sector Vegetal (UNCSV), a participat alaturi de colegii din cooperativele si organizatiile membre ale Confederatiei Europene a Cooperativelor Agricole (COGECA), la Business Forum.
Au fost prezenti fizic 48 de participanti si 53 online. Delegatia Romaniei a fost alcatuita din dl. Gabriel STANCIU - Presedinte Braicoop, dl. Claudiu HUSTI - Presedinte Somes Codru si dl. Florentin BERCU - Director Executiv UNCSV.
In cadrul Business Forum au fost prezentate modele ale unor cooperative de succes precum DANISH CRAWN (Danemarca), LANTMANNEN (Suedia), COOPERCITRUS (Brazilia), SPOMLEK (Polonia), Sollio (Canada), Arla (Danemarca) si vizite de lucru la centrul de inovare AGRA FOOD PARK, Cooperativele Agricole DANISH AGRO, ARLA, DLF si ferma Lyngbygaard.
Dl. Nan Dirk analist senior Rabobank a precizat ca pana in 2050 cantitatea hranei produsa pe Terra trebuie sa creasca cu 50%, iar cea mai mare problema va fi disponibilitatea terenurilor agricole. Strategiile propuse de UE schimba dinamica productiei si a investitiilor. Se impune o excelenta in productie cu sustenabilitate si durabilitate economica, responsabilitate sociala si comunicare mult mai eficienta decat pana in prezent.
Modelele lanturilor valorice se vor schimba de la abordarea unidisciplinara la cea multidisciplinara care poate fi realizata cel mai bine prin intermediul cooperativelor prin care sa se integreze cele 3-4 ambitii actuale.
Cea mai mare provocare este sa identificam finantari pentru realizarea investitiilor care sa permita sa se faca fata acestor noi provocari.
Dl. John CLARKE – Director International DG AGRI a subliniat ca se lucreaza la realizarea unui sistem de coordonare a aprovizionarii cu produse agroalimentare a populatiei UE. Vrem sa gestionam mai bine dezechilibrele. Pandemia a dus la o cerere mai mare pentru lanturi de aprovizionare mai scurte, care sa stimuleze vanzarile direct din ferme sau prin intermediul cooperativelor.
Dl. Karl Christian MOELLER – Analist Sef Strategie Cooperativa Agricola DANISH CROWN, mentioneaza ca se axeaza pe o relatie mai apropiata cu consumatorii si investesc in viitor pentru a creste eficienta fermierilor. DANISH CROWN se concentreaza pe scoaterea cat mai multor noi produse finite, cu o implicare crescuta a plantelor proteice. Durabilitatea va deveni pilonul principal, iar cooperativele asigura integrarea completa a lantului, sustenabilitatea fermierilor si produselor agroalimentare de calitate.
Dl. Jan EHRENSVARD – Membru Board Cooperativa Agricola LANTMANNEN, a spus ca pandemia COVID-19 ne-a demonstrat ca nu avem toate temele facute si ca pentru a trece peste criza, a fost necesara o colaborare corecta si stransa intre toti actorii de pe lant. Este nevoie de crearea unor lanturi de aprovizionare mai sigure.
Dl. Kristian Eriknauer – Director sustenabilitate ARLA: Cooperativele fac diferenta si sunt mult mai responsabile din punct de vedere social. Membrii acestora prin natura lor de organizare si functionare dupa principiile internationale ale cooperativelor sunt cu cativa pasi inaintea fermierilor neasociati. Cu cat mai armonizata va fi gandirea noastra la nivel de UE, cu atat vom fi mai pregatiti sa facem fata noilor provocari.
Dl. Florentin BERCU – Director Executiv UNCSV: Singura sansa sa putem indepli exigentele expuse in strategiile propuse la nivel european este sa avem acces liber la noile tehnici de amelioare moderne, in maximum 12 luni si sa ne asiguram ca producatorii din UE nu vor fi victimele unor practici neloiale extinse cauzate de legislatia europeana.
Dl. Ramon ARMENGOL – Presedinte COGECA a concluzionat ca sunt necesare mai multe garantii pentru securitatea alimentara a UE. Este foarte dificil ca producatorii din UE sa fie competitivi cu producatori din tari care folosesc masiv inteligenta artificiala, imaginile satelitare si mai ales tehnicile de amelioare moderne.
Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sector Vegetal - UNCSV este o organizatia profesionala umbrela a cooperativelor din sectorul vegetal infiintata in 2017, care raspunde provocarilor cu care se confrunta membrii sai din cele 35 de cooperative agricole. Aceasta reprezinta si apara interesele cooperativelor agricole din sectorul vegetal in relatiile cu administratia publica, autoritatile statului, alte persoane fizice sau juridice, publice ori private, organisme nationale si internationale si cu asociatii internationale echivalente, pentru sustinerea si promovarea principiilor cooperatiste, precum si de a asigura, prin cooperare, serviciile necesare menite sa contribuie la dezvoltarea si modernizarea mijloacelor si metodelor de crestere a eficientei economice a membrilor si de specializare si concentrare a activitatii cooperativelor agricole ce activeaza in Romania.
Reflectand in primul rand la anul trecut si evaluand situatiile si presiunile create de pandemia de Covid-19, reprezentantii cooperativelor agricole s-au concentrat asupra perspectivelor viitoare ale evolutiilor economice, comerciale si de reglementare care influenteaza direct competitivitatea intreprinderilor cooperative agroalimentare din intreaga lume.
Un public format din peste 100 de participanti a avut o viziune cuprinzatoare asupra evolutiilor economice de dupa pandemie si o prognoza precisa privind scenariile viitoare de investitii necesare pentru redresarea si cresterea sectorului agroalimentar. In plus, avand in vedere ca pandemia a adus la suprafata noi elemente critice care trebuie luate in considerare in agenda politicii comerciale a UE si din intreaga lume, Forumul s-a concentrat, de asemenea, asupra corelarii directe dintre comert si securitatea alimentara.
O serie de prezentari interesante realizate de cooperativele agroalimentare care isi desfasoara activitatea in Europa, Asia, America de Nord si America de Sud au evidentiat abordari diferite utilizate de aceste intreprinderi detinute de agricultori, nu doar pentru a rezista la socuri, ci si pentru a-si imbunatati modelele de afaceri si competitivitatea.
„Lantul de aprovizionare agroalimentar al UE a demonstrat un grad ridicat de rezistenta in timpul pandemiei. Cooperativele noastre agricole si-au jucat rolul!”, a declarat presedintele Cogeca, Ramon Armengol.
„De la ferma la consumator, cooperativele agricole au incercat sa rezolve deficientele de-a lungul lantului de aprovizionare alimentar, care riscau sa provoace perturbari si daune semnificative. Pe de alta parte, cooperativele au reusit si sa creeze noi oportunitati. Unele au lansat noi produse si au creat noi piete de desfacere, altele au sprijinit social pe cei care au fost in prima linie a luptei impotriva virusului. Am avut, de fapt, posibilitatea de a asista la inovatii care au imbunatatit rezilienta si au creat valoare economica sau sociala”, a continuat el.
In ceea ce priveste elementul de durabilitate al lantului de aprovizionare la nivel mondial, presedintele Armengol a indicat ca „suntem constienti de presiunile enorme exercitate asupra sistemelor noastre alimentare, in special in ceea ce priveste schimbarile climatice si, in sens mai larg, de provocarile legate de durabilitate. Desi ar putea parea ca raspunsurile noastre in materie de clima se concentreaza in principal pe masuri care au un efect pe termen scurt si de economisire a costurilor, cooperativele noastre sunt, in multe cazuri, precursoare care gasesc solutii pe termen lung si moduri de a imbunatati productia.”
Forumul a reprezentat, de asemenea, o ocazie excelenta de a discuta despre mecanismul de guvernanta si coordonare necesar pentru punerea in aplicare a unor strategii cuprinzatoare de durabilitate care se afla din ce in ce mai mult in centrul fiecarei intreprinderi cooperative prin evaluari, procese si planificare.
Copa-Cogeca
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
02-07-2025 Rapita
Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>
02-07-2025 Insecticide
În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Animale de companie
Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
25-06-2025 Energie regenerabila
Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>