Cea de-a treia editie VITICON, Conferinta Viticulturii Romanesti, organizata de AGRICOVER cu sprijinul VINARIUM International Wine Contest si cu participarea celor mai importante companii producatoare de tehnologii agricole la nivel global: SUMMIT AGRO, INTERMAG, SYNGETA, CORTEVA, BELCHIM si BAYER a avut loc in data de 5 martie 2021, in premiera pentru mediul online, intr-un format dedicat de emisiune TV.
“Suntem incantati ca am reusit sa gasim o formula dinamica, un format de televizune, pentru conferintele noastre traditionale adresate culturilor speciale si ca putem sa ii intalnim pe toti partenerii nostri. Ne dorim mai mult ca oricand sa sustinem afacerile fermierilor romani pentru un an agricol profitabil si facem tot posibilul, asa cum am facut-o si pana acum, pentru a furniza cea mai performanta tehnologie, impreuna cu intreaga noastra expertiza. Agricover este partenerul de nadejde al fermierilor romani,” a declarat Ghita PINCA, Director General, Agricover SA.
In deschiderea conferintei, Adrian Nechita OROS, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), a transmis un mesaj de incurajare pentru sectorul vitivinicol si a reafirmat sprijinul MADR pentru acest an, pe langa masurile deja cuprinse in Programul National de Sprijin adaugandu-se noi masuri de promovare si de finantare a investitiilor.
“Programul National de Sprijin pentru sectorul vitivinicol 2019 - 2023 are alocate 45,8 milioane euro, anual, pentru mai multe masuri cuprinse in program, dupa cum urmeaza: promovarea vinurilor cu submasura de informare pe teritoriul statelor membre, dar si submasura de promovare in state terte. Aici, personal, as vrea sa fim mai curajosi, sa facem mai mult, atat mediul asociativ din sectorul vitivinicol, cat si ministerul. Apoi, o masura care a functionat foarte bine si care a fost corect implementata este restructurarea si reconversia plantatiilor viticole, unde intensitatea de sprijin este de maximum 90% din valoarea cheltuielilor restructurarii. Asigurarea recoltei, unde incercam sa sprijinim cu maximum 70% costul primelor de asigurare platite de catre producatori. De asemenea, programe de investitii, tot cu o intensitate de sprijin de maximum 70% si distilarea produselor si a subproduselor. Anul trecut, datorita problemelor aparute in urma restrictiilor generate de pandemie s-au promovat si alte masuri tranzitorii care sa vina in sprijinul producatorilor, respectiv distilarea vinului in situatii de criza, taierea in verde si stocarea la sursa, masuri pe care le accesam si anul acesta. In speranta ca aceasta criza sanitara se va incheia curand, masurile sanitare se vor relaxa, iar economia se va relansa, inclusiv HoReCa, am credinta ca anul acesta sectorul vitivinicol va avea o viata mult mai usoara si mult mai buna decat anul trecut,“ a declarat Adrian Nechita OROS, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Conform statisticilor MADR, Romania detine o suprafata importanta cultivata cu vita-de-vie, aproape 180.000 de hectare, situandu-se pe locul cinci la nivelul Uniunii Europene si pe locul sase in ceea ce priveste productia de vin, cu 3,55 milioane de hectolitri.
Finantarea pentru sectorul agricol este vitala. Anul trecut, Agricover Credit IFN oferit finantare pentru produse mixte agrifinance & agribusiness in valoarea de peste 530 milioane de lei pentru peste 4,000 de fermieri, care lucreaza 1,62 milioane de hectare de teren arabil.
“Pentru noi vita-de-vie este o cultura importanta, iar finantarea acestui sector agricol a fost o lectie din care am invatat foarte mult. Am reusit sa intelegem nevoile clientilor si am propus solutii de finantare performante, adaptate nevoilor lor. Suntem lider de piata, sustinem permanent cresterea si eficientizarea afacerilor viticultorilor si avem resurse sa plasam peste doua miliarde de lei anul acesta," a declarat Robert Rekkers, Director General Agricover Credit IFN, invitat in cadrul VITICON 2021.
Pe parcursul celor patru ore de emisiune au fost prezentante inovatii tehnologice pentru sectorul vitivinicol prin intermediul prezentarilor sustinute de catre reprezentatii companiilor globale, producatoare de inputuri agricole. De asemenea, prin intermediul reportajelor dedicate, cativa dintre cei mai recunoscuti specialisti, oenologi si proprietari de crame din Romania isi spun povestile cu si din pasiune pentru vin. Alina Donici - Director de cercetare, SCDVV Pietroasa, Aurelia Visinescu - oenolog, fondator al companiei Domeniile Sahateni, Marcel Pascu si Marcel Vulpoi - Gramofon Wine, Dealu Mare si Constantin Lepadatu - Manager, Domeniile Zoresti povestesc despre provocarile anului pandemic pe care l-au traversat si, nu in ultimul rand, de ce vinul, alaturi de intreaga industrie vitivinicola, merita respect si apreciere.
Moderata de Catalin PADURARU, expert piata de vin si presedinte VINARIUM International Wine Contest, emisiunea prezinta si experienta inedita a organizarii unui concurs international de vin in pandemie.
VITICON este o traditie pentru Agricover si are forta necesara pentru a reuni viticultori, producatori de vin, reprezentanti ai cramelor, oenologi si experti din Lumea Vinului si continua sustinerea demersurilor pentru ne apropia de un obiectiv comun, acela de a construi impreuna un brand viticol pentru Romania.
Aici puteti vedea inregistrarea emisiunii: https://agricover.ro/evenimente/acces-viticon-2021
CONFERINTA POMICON 2021 – Noutati pentru sectorul pomicol
Marti, 9 martie 2021, in premiera pentru mediul online, intr-un format dedicat de emisune TV, s-a desfasurat cea de-a VIII-a editie POMICON, Conferinta Nationala a Pomiculturii, organizata de AGRICOVER cu sprijinul Asociatiei Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare de Legume si Fructe (PRODCOM), Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti-Maracineni (ICDP) si cu participarea celor mai importante companii producatoare de tehnologii agricole la nivel global - SUMMIT AGRO, INTERMAG, FMC.
“Suntem optimisti, 2021 a inceput bine, mai ales ca rezerva de precipitatii din sol s-a refacut. Prin intreg portofoliul de produse si servicii, prin conditiile comerciale si termenele de plata corelate cu momentul recoltarii si expertiza specializata oferita de echipele din teren, Agricover continua sa faca mai usoara viata fermierilor romani. As vrea sa prezint Campania Early Sales, una dintre campaniile de succes ale Agricover, peste 50% dintre fermierii parteneri fiind deja beneficiarii acesteia. Prin intermediul acestei campanii, fermierii au posibilitatea sa achizitioneze in pre-sezon, inainte de primavara 2022, inputurile de care au nevoie pentru noul an agricol. In fiecare an exista o tendinta evidenta de crestere a preturilor inputurilor, iar discounturile au ajuns la un nivel la care foarte greu mai pot sa creasca. Astfel, prin aceasta campanie reusim sa inghetam preturile de achizitie pentru fermieri, respectiv preturile din 2021 raman aceleasi si pentru 2022. Pe langa securizarea pretului, campania ofera si alte beneficii, inclusiv depozitarea gratuita a marfii in conditii optime de pastrare si livrarea la momentul necesar, a declarat Ghita PINCA, Director General, Agricover SA.
In deschiderea conferintei, Adrian Nechita OROS, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), a transmis un mesaj pentru pomicultori.
“Anul acesta definitivam Planul National Strategic pentru 2021–2027 si incercam sa finalizam programul de tranzitie pentru 2021–2022, unde alocari importante au fost destinate si pomiculturii. Din statisticile pe care le avem, suprafata patrimoniului pomicol este de 147.000 de hectare, reprezentand 1,1% din suprafata agricola a tarii, iar 50% din aceasta suprafata are un potential producator redus. Din analiza nevoilor pe care am realizat-o, am observat ca deficitul balantei comerciale este semnificativ, pomicultura situandu-se pe locul al treilea dupa carnea de porc si legumicultura. O cauza principala este si deficitul de stocare si procesare al fructelor. Am alocat 120 de milioane de euro, atat pentru investitii in ferme pomicole, cat si in facilitati de depozitare si procesare a fructelor. In paralel, vom continua si celelalte proiecte: spijinul cuplat pentru fructele destinate industrializarii, programul de fructe in scoli, ajutorul de stat pentru motorina utilizata si vom oferi sprijin financiar pentru infiintarea grupurilor de producatori prin PNADR,” a declarat Adrian Nechita OROS, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Agricover Credit IFN este prima institutie financiara specializata pentru sectorul agricol si a oferit finantare prin produse mixte agrifinance & agribusiness in valoare de peste 530 de milioane de lei pentru peste 4,000 de fermieri care lucreaza 1,62 milioane de hectare de teren arabil la nivel national. Peste 1,75 miliarde de lei sunt acum in piata de la Agricover Credit IFN.
“Pentru noi, pomicultura este un sector important. Avem clienti care au achizitionat teren cu ajutorul nostru, iar acum se gandesc sa investeasca in unitati de procesare. Am reusit sa intelegem nevoile clientilor si am propus intotdeauna solutii de finantare performante, adaptate nevoilor lor. Suntem lider de piata, sustinem permanent cresterea si eficientizarea afacerilor fermierilor romani si avem resurse sa plasam peste doua miliarde de lei anul acesta," a declarat Robert Rekkers, Director General Agricover Credit IFN.
Speciile perene, viticultura si pomicultura, inseamna investitii. Din 2014, Programul de Dezvoltare Rurala a beneficiat de o submasura speciala care a cheltuit aproximativ 500 – 600 milioane de euro, fiind infiintate plantatii pe aproximativ 9,000 de hectare.
“Avem o veste buna pentru pomicultori, programul de investitii va continua si in perioada de tranzitie, respectiv pana in 2023, iar apoi in Planul National Strategic, de asemenea, strategia este de a finanta investitiile din pomicultura. Ne asteptam ca in urmatorii zece ani, Romania sa poata produce aproape 2 milioane de tone de fructe si sa planteze 50.000 de hectare cu livezi, acoperind cele 20 de specii care se consuma preponderent. Din fericire, Programul Pomicol nu a avut fonduri necheltuite, ba mai mult, a existat o supracontractare de peste 3%. Acest lucru a determinat autoritatile sa continue investitiile in pomicultura si pentru perioada de tranzitie, ulterior pana in 2027. 112 milioane de euro vor fi folosite pentru finantarea publica, la care se adauga cofinantare pentru urmatorii doi ani. Speram ca din acesti bani sa putem sa mai platam inca 5,000 de hectare,” a declarat Dr. Ing. Mihail COMAN, Director, (ICDP) Pitesti-Maracineni.
Pomicultura nu inseamna doar consum de fructe proaspete si procesare. Mai nou, la ICDP Pitesti-Maracineni se experimenteaza folosirea produsului pomicol si pentru industria farmaceutica. In acest moment vorbim despre arbusti fructiferi - aronia, catina, lonicera – cu reale beneficii pentru sanatate.
“Cercetam tot ce inseamna cultura acestor specii, deoarece exista probleme generate de schimbarile climatice (boli, daunatori, polenizatori). Institutul pomicol are acest bagaj genetic, deocamdata testam in diferite centre din Romania. Sper ca acest segment nou sa creasca, pentru ca in tarile dezvoltate din Europa si Statele Unite se folosesc intensiv acesti arbusti fructiferi pentru productia de produse farmaceutice,” a declarat Dr. Ing. Mihail COMAN, Director, (ICDP) Pitesti-Maracineni.
Din pacate, Romania importa fructe si legume care se produc si la nivel local, iar pentru acesta situatie, trebuie gasita o solutie. Aurel TANASE, Presedintele PRODCOM a vorbit despre o posibila solutie, cea a depozitarii, mentionand faptul ca “exista in plan constructia a opt depozite regionale, care sa aiba in jurul lor centre de achizitie, de preluare, care sa puna la dispozitia producatorilor pe langa know-how si materialele necesare, ma refer la ambalaje. Astfel, produsele pot fi depozitate in atmosfera controlata, potentialul Romaniei fiind urias, 80 % din consum putand fi acoperit din resurse proprii.”
In ultimii sapte ani, in Romania, s-au plantat 495 hectare de cires, plantatii intensive, foarte valoroase, productive, cu o prezentare foarte buna. Romania este al treilea stat in UE raportat la suprafata de productie pentru cires, care inseamna 8.000 de hectare.
“PRODCOM participa in prezent la opt targuri internationale, in Asia, Orientul Mijlociu, Orientul Indepartat, cautam sa ducem ce este mai bun. Am exportat cirese la costul de 7 euro/kilogram, livrate in ambalaje speciale. Le-am transport cu avionul in Dubai, Arabia Saudita, iar acum avem cereri pentru Malaezia, Coreea de Nord si Singapore,” a declarat Aurel TANASE, Presedinte, PRODCOM.
Moderata de Andreas Petrescu, emisiunea propune o discutie obiectiva despre nevoile sectorului pomicol pentru a deveni cu adevarat performant si sustenbil, in compania reprezentantilor celor mai mari companii producatoare de tehnologii agricole, experti si cercetatori, pomicultori recunoscuti.
Aici puteti vedea inregistrarea emisiunii: https://agricover.ro/evenimente/acces-pomicon-2021/
Despre Grupul Agricover
Grupul Agricover este unul dintre cei mai importanti jucatori din agribusiness-ul romanesc, cu o activitate de peste 20 de ani. Cu un model de business puternic integrat si original, Grupul Agricover sustine eficienta intregului lant valoric din agricultura, oferind solutii specializate pentru dezvoltarea afacerilor fermierilor din Romania. Agricover Holding SA este actionar majoritar si investitor in activitatile de Agri-Business, Agri-Finance, Agri-Food si Agri-Technology derulate prin subsidiarele sale, Agricover SA, Agricover Credit IFN SA, Abatorul Peris SA si Agricover Technology SRL. In prezent, in cadrul subsidiarelor Agricover Holding SA isi desfasoara activitatea peste 1.050 de angajati. Grupul deserveste un portofoliu de peste 6.500 de clienti fermieri, care exploateaza peste 2,5 milioane de hectare de teren arabil la nivel national.
Agricover SA, infiintata in anul 2000, este entitatea exclusiv dedicata activitatii de distributie a tehnologiilor agricole (produse pentru nutritia plantelor, produse pentru protectia plantelor, seminte certificate) si combustibil (motorina). Numarul de clienti activi la data de 30 iunie 2020 a depasit 6.000 de fermierii. In octombrie 2019, Agricover Holding SA a finalizat o tranzactie in urma careia ADAMA, membra a Grupului Syngenta, unul dintre liderii globali in solutii integrate pentru protectia plantelor, a devenit actionar minoritar in cadrul subsidiarei, cu o participatie de 10%.
Agricover Credit IFN SA, infiintata in anul 2007, este prima institutie financiara din Romania care ofera produse financiare exclusiv fermierilor din sectoarele vegetal si zootehnic. Numarul de clienti activi ai Agricover Credit IFN SA a depasit pragul de 4.000 la data de 30 iunie 2020, marea majoritate fiind fermieri de culturi principale vegetale mari.
Pentru mai multe referinte accesati www.agricover.ro
20-05-2025 Stiri agricole
Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>
15-05-2025 Stiri agricole
AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>
13-05-2025 Produse traditionale
Săptămâna Bucătăriei Turcești, celebrarea anuală a patrimoniului culinar bogat al Turciei, revine cu cea de-a patra ediție între 21 și 27 mai, pentru a sărbători metode de gătit durabile, sănătoase și tradiționale. Tema din acest an, „Preparatele Clasice ale Bucătăriei Turcești”, evidențiază rețetele clasice atemporale. Mai multe>>
08-05-2025 Invatamant agricol
Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>
08-05-2025 Protectia mediului
În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>
08-05-2025 Afaceri agricole
România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>
08-05-2025 Utilaje agricole
Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>
07-05-2025 Targuri si expozitii
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>
07-05-2025 Protectia mediului
Fundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual. Mai multe>>
03-05-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>