Conferintele VITICON & POMICON 2021 – Noutati pentru sectorul vitivinicol si pomicol

In premiera pentru industria agribusiness din Romania Agricover transforma conferintele traditionale in emisiuni de televiziuneCea de-a treia editie VITICON, Conferinta Viticulturii Romanesti, organizata de AGRICOVER cu sprijinul VINARIUM International Wine Contest si cu participarea celor mai importante companii producatoare de tehnologii agricole la nivel global: SUMMIT AGRO, INTERMAG, SYNGETA, CORTEVA, BELCHIM si BAYER a avut loc in data de 5 martie 2021, in premiera pentru mediul online, intr-un format dedicat de emisiune TV.


Suntem incantati ca am reusit sa gasim o formula dinamica, un format de televizune, pentru conferintele noastre traditionale adresate culturilor speciale si ca putem sa ii intalnim pe toti partenerii nostri. Ne dorim mai mult ca oricand sa sustinem afacerile fermierilor romani pentru un an agricol profitabil si facem tot posibilul, asa cum am facut-o si pana acum, pentru a furniza cea mai performanta tehnologie, impreuna cu intreaga noastra expertiza. Agricover este partenerul de nadejde al fermierilor romani,” a declarat Ghita PINCA, Director General, Agricover SA.

In deschiderea conferintei, Adrian Nechita OROS, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), a transmis un mesaj de incurajare pentru sectorul vitivinicol si a reafirmat sprijinul MADR pentru acest an, pe langa masurile deja cuprinse in Programul National de Sprijin adaugandu-se noi masuri de promovare si de finantare a investitiilor.

Programul National de Sprijin pentru sectorul vitivinicol 2019 - 2023 are alocate 45,8 milioane euro, anual, pentru mai multe masuri cuprinse in program, dupa cum urmeaza: promovarea vinurilor cu submasura de informare pe teritoriul statelor membre, dar si submasura de promovare in state terte. Aici, personal, as vrea sa fim mai curajosi, sa facem mai mult, atat mediul asociativ din sectorul vitivinicol, cat si ministerul. Apoi, o masura care a functionat foarte bine si care a fost corect implementata este restructurarea si reconversia plantatiilor viticole, unde intensitatea de sprijin este de maximum 90% din valoarea cheltuielilor restructurarii. Asigurarea recoltei, unde incercam sa sprijinim cu maximum 70% costul primelor de asigurare platite de catre producatori. De asemenea, programe de investitii, tot cu o intensitate de sprijin de maximum 70% si distilarea produselor si a subproduselor. Anul trecut, datorita problemelor aparute in urma restrictiilor generate de pandemie s-au promovat si alte masuri tranzitorii care sa vina in sprijinul producatorilor, respectiv distilarea vinului in situatii de criza, taierea in verde si stocarea la sursa, masuri pe care le accesam si anul acesta. In speranta ca aceasta criza sanitara se va incheia curand, masurile sanitare se vor relaxa, iar economia se va relansa, inclusiv HoReCa, am credinta ca anul acesta sectorul vitivinicol va avea o viata mult mai usoara si mult mai buna decat anul trecut,a declarat Adrian Nechita OROS, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.


Conform statisticilor MADR, Romania detine o suprafata importanta cultivata cu vita-de-vie, aproape 180.000 de hectare, situandu-se pe locul cinci la nivelul Uniunii Europene si pe locul sase in ceea ce priveste productia de vin, cu 3,55 milioane de hectolitri.

Finantarea pentru sectorul agricol este vitala. Anul trecut, Agricover Credit IFN oferit finantare pentru produse mixte agrifinance & agribusiness in valoarea de peste 530 milioane de lei pentru peste 4,000 de fermieri, care lucreaza 1,62 milioane de hectare de teren arabil.

Pentru noi vita-de-vie este o cultura importanta, iar finantarea acestui sector agricol a fost o lectie din care am invatat foarte mult. Am reusit sa intelegem nevoile clientilor si am propus solutii de finantare performante, adaptate nevoilor lor. Suntem lider de piata, sustinem permanent cresterea si eficientizarea afacerilor viticultorilor si avem resurse sa plasam peste doua miliarde de lei anul acesta," a declarat Robert Rekkers, Director General Agricover Credit IFN, invitat in cadrul VITICON 2021.

Pe parcursul celor patru ore de emisiune au fost prezentante inovatii tehnologice pentru sectorul vitivinicol prin intermediul prezentarilor sustinute de catre reprezentatii companiilor globale, producatoare de inputuri agricole. De asemenea, prin intermediul reportajelor dedicate, cativa dintre cei mai recunoscuti specialisti, oenologi si proprietari de crame din Romania isi spun povestile cu si din pasiune pentru vin. Alina Donici - Director de cercetare, SCDVV Pietroasa, Aurelia Visinescu - oenolog, fondator al companiei Domeniile Sahateni, Marcel Pascu si Marcel Vulpoi - Gramofon Wine, Dealu Mare si Constantin Lepadatu - Manager, Domeniile Zoresti povestesc despre provocarile anului pandemic pe care l-au traversat si, nu in ultimul rand, de ce vinul, alaturi de intreaga industrie vitivinicola, merita respect si apreciere.

Moderata de Catalin PADURARU, expert piata de vin si presedinte VINARIUM International Wine Contest, emisiunea prezinta si experienta inedita a organizarii unui concurs international de vin in pandemie.

VITICON este o traditie pentru Agricover si are forta necesara pentru a reuni viticultori, producatori de vin, reprezentanti ai cramelor, oenologi si experti din Lumea Vinului si continua sustinerea demersurilor pentru ne apropia de un obiectiv comun, acela de a construi impreuna un brand viticol pentru Romania.

Aici puteti vedea inregistrarea emisiunii: https://agricover.ro/evenimente/acces-viticon-2021 

 

 

CONFERINTA POMICON 2021 – Noutati pentru sectorul pomicol


Marti, 9 martie 2021, in premiera pentru mediul online, intr-un format dedicat de emisune TV, s-a desfasurat cea de-a VIII-a editie POMICON, Conferinta Nationala a Pomiculturii, organizata de AGRICOVER cu sprijinul Asociatiei Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare de Legume si Fructe (PRODCOM), Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti-Maracineni (ICDP) si cu participarea celor mai importante companii producatoare de tehnologii agricole la nivel global - SUMMIT AGRO, INTERMAG, FMC.

Suntem optimisti, 2021 a inceput bine, mai ales ca rezerva de precipitatii din sol s-a refacut. Prin intreg portofoliul de produse si servicii, prin conditiile comerciale si termenele de plata corelate cu momentul recoltarii si expertiza specializata oferita de echipele din teren, Agricover continua sa faca mai usoara viata fermierilor romani. As vrea sa prezint Campania Early Sales, una dintre campaniile de succes ale Agricover, peste 50% dintre fermierii parteneri fiind deja beneficiarii acesteia. Prin intermediul acestei campanii, fermierii au posibilitatea sa achizitioneze in pre-sezon, inainte de primavara 2022, inputurile de care au nevoie pentru noul an agricol. In fiecare an exista o tendinta evidenta de crestere a preturilor inputurilor, iar discounturile au ajuns la un nivel la care foarte greu mai pot sa creasca. Astfel, prin aceasta campanie reusim sa inghetam preturile de achizitie pentru fermieri, respectiv preturile din 2021 raman aceleasi si pentru 2022. Pe langa securizarea pretului, campania ofera si alte beneficii, inclusiv depozitarea gratuita a marfii in conditii optime de pastrare si livrarea la momentul necesar, a declarat Ghita PINCA, Director General, Agricover SA.

In deschiderea conferintei, Adrian Nechita OROS, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), a transmis un mesaj pentru pomicultori.

Anul acesta definitivam Planul National Strategic pentru 2021–2027 si incercam sa finalizam programul de tranzitie pentru 2021–2022, unde alocari importante au fost destinate si pomiculturii. Din statisticile pe care le avem, suprafata patrimoniului pomicol este de 147.000 de hectare, reprezentand 1,1% din suprafata agricola a tarii, iar 50% din aceasta suprafata are un potential producator redus. Din analiza nevoilor pe care am realizat-o, am observat ca deficitul balantei comerciale este semnificativ, pomicultura situandu-se pe locul al treilea dupa carnea de porc si legumicultura. O cauza principala este si deficitul de stocare si procesare al fructelor. Am alocat 120 de milioane de euro, atat pentru investitii in ferme pomicole, cat si in facilitati de depozitare si procesare a fructelor. In paralel, vom continua si celelalte proiecte: spijinul cuplat pentru fructele destinate industrializarii, programul de fructe in scoli, ajutorul de stat pentru motorina utilizata si vom oferi sprijin financiar pentru infiintarea grupurilor de producatori prin PNADR,” a declarat Adrian Nechita OROS, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

 

Solutia pentru pomicultura - finantare si investitii

Agricover Credit IFN este prima institutie financiara specializata pentru sectorul agricol si a oferit finantare prin produse mixte agrifinance & agribusiness in valoare de peste 530 de milioane de lei pentru peste 4,000 de fermieri care lucreaza 1,62 milioane de hectare de teren arabil la nivel national. Peste 1,75 miliarde de lei sunt acum in piata de la Agricover Credit IFN.

Pentru noi, pomicultura este un sector important. Avem clienti care au achizitionat teren cu ajutorul nostru, iar acum se gandesc sa investeasca in unitati de procesare. Am reusit sa intelegem nevoile clientilor si am propus intotdeauna solutii de finantare performante, adaptate nevoilor lor. Suntem lider de piata, sustinem permanent cresterea si eficientizarea afacerilor fermierilor romani si avem resurse sa plasam peste doua miliarde de lei anul acesta," a declarat Robert Rekkers, Director General Agricover Credit IFN.

Speciile perene, viticultura si pomicultura, inseamna investitii. Din 2014, Programul de Dezvoltare Rurala a beneficiat de o submasura speciala care a cheltuit aproximativ 500 – 600 milioane de euro, fiind infiintate plantatii pe aproximativ 9,000 de hectare.

Avem o veste buna pentru pomicultori, programul de investitii va continua si in perioada de tranzitie, respectiv pana in 2023, iar apoi in Planul National Strategic, de asemenea, strategia este de a finanta investitiile din pomicultura. Ne asteptam ca in urmatorii zece ani, Romania sa poata produce aproape 2 milioane de tone de fructe si sa planteze 50.000 de hectare cu livezi, acoperind cele 20 de specii care se consuma preponderent. Din fericire, Programul Pomicol nu a avut fonduri necheltuite, ba mai mult, a existat o supracontractare de peste 3%. Acest lucru a determinat autoritatile sa continue investitiile in pomicultura si pentru perioada de tranzitie, ulterior pana in 2027. 112 milioane de euro vor fi folosite pentru finantarea publica, la care se adauga cofinantare pentru urmatorii doi ani. Speram ca din acesti bani sa putem sa mai platam inca 5,000 de hectare,a declarat Dr. Ing. Mihail COMAN, Director, (ICDP) Pitesti-Maracineni.

 

Inovatie – Produsul pomicol este folositor si pentru industria farmaceutica

Pomicultura nu inseamna doar consum de fructe proaspete si procesare. Mai nou, la ICDP Pitesti-Maracineni se experimenteaza folosirea produsului pomicol si pentru industria farmaceutica. In acest moment vorbim despre arbusti fructiferi - aronia, catina, lonicera – cu reale beneficii pentru sanatate.

Cercetam tot ce inseamna cultura acestor specii, deoarece exista probleme generate de schimbarile climatice (boli, daunatori, polenizatori). Institutul pomicol are acest bagaj genetic, deocamdata testam in diferite centre din Romania. Sper ca acest segment nou sa creasca, pentru ca in tarile dezvoltate din Europa si Statele Unite se folosesc intensiv acesti arbusti fructiferi pentru productia de produse farmaceutice, a declarat Dr. Ing. Mihail COMAN, Director, (ICDP) Pitesti-Maracineni.

 

Consumatorul roman vrea fructe si legume romanesti!

Din pacate, Romania importa fructe si legume care se produc si la nivel local, iar pentru acesta situatie, trebuie gasita o solutie. Aurel TANASE, Presedintele PRODCOM a vorbit despre o posibila solutie, cea a depozitarii, mentionand faptul ca exista in plan constructia a opt depozite regionale, care sa aiba in jurul lor centre de achizitie, de preluare, care sa puna la dispozitia producatorilor pe langa know-how si materialele necesare, ma refer la ambalaje. Astfel, produsele pot fi depozitate in atmosfera controlata, potentialul Romaniei fiind urias, 80 % din consum putand fi acoperit din resurse proprii.”

In ultimii sapte ani, in Romania, s-au plantat 495 hectare de cires, plantatii intensive, foarte valoroase, productive, cu o prezentare foarte buna. Romania este al treilea stat in UE raportat la suprafata de productie pentru cires, care inseamna 8.000 de hectare.

PRODCOM participa in prezent la opt targuri internationale, in Asia, Orientul Mijlociu, Orientul Indepartat, cautam sa ducem ce este mai bun. Am exportat cirese la costul de 7 euro/kilogram, livrate in ambalaje speciale. Le-am transport cu avionul in Dubai, Arabia Saudita, iar acum avem cereri pentru Malaezia, Coreea de Nord si Singapore,” a declarat Aurel TANASE, Presedinte, PRODCOM.

Moderata de Andreas Petrescu, emisiunea propune o discutie obiectiva despre nevoile sectorului pomicol pentru a deveni cu adevarat performant si sustenbil, in compania reprezentantilor celor mai mari companii producatoare de tehnologii agricole, experti si cercetatori, pomicultori recunoscuti.

Aici puteti vedea inregistrarea emisiunii: https://agricover.ro/evenimente/acces-pomicon-2021/ 

 

Despre Grupul Agricover

Grupul Agricover este unul dintre cei mai importanti jucatori din agribusiness-ul romanesc, cu o activitate de peste 20 de ani. Cu un model de business puternic integrat si original, Grupul Agricover sustine eficienta intregului lant valoric din agricultura, oferind solutii specializate pentru dezvoltarea afacerilor fermierilor din Romania. Agricover Holding SA este actionar majoritar si investitor in activitatile de Agri-Business, Agri-Finance, Agri-Food si Agri-Technology derulate prin subsidiarele sale, Agricover SA, Agricover Credit IFN SA, Abatorul Peris SA si Agricover Technology SRL. In prezent, in cadrul subsidiarelor Agricover Holding SA isi desfasoara activitatea peste 1.050 de angajati. Grupul deserveste un portofoliu de peste 6.500 de clienti fermieri, care exploateaza peste 2,5 milioane de hectare de teren arabil la nivel national.

Agricover SA, infiintata in anul 2000, este entitatea exclusiv dedicata activitatii de distributie a tehnologiilor agricole (produse pentru nutritia plantelor, produse pentru protectia plantelor, seminte certificate) si combustibil (motorina). Numarul de clienti activi la data de 30 iunie 2020 a depasit 6.000 de fermierii. In octombrie 2019, Agricover Holding SA a finalizat o tranzactie in urma careia ADAMA, membra a Grupului Syngenta, unul dintre liderii globali in solutii integrate pentru protectia plantelor, a devenit actionar minoritar in cadrul subsidiarei, cu o participatie de 10%.

Agricover Credit IFN SA, infiintata in anul 2007, este prima institutie financiara din Romania care ofera produse financiare exclusiv fermierilor din sectoarele vegetal si zootehnic. Numarul de clienti activi ai Agricover Credit IFN SA a depasit pragul de 4.000 la data de 30 iunie 2020, marea majoritate fiind fermieri de culturi principale vegetale mari.

Pentru mai multe referinte accesati www.agricover.ro 

  

Noutati

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

21-11-2024 Erbicide

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

Când vine vorba de protejarea culturilor tale împotriva buruienilor dăunătoare, alegerea erbicidului potrivit poate face diferența între o recoltă bogată și una afectată. Cu atâtea opțiuni pe piață, este necesar să înțelegi cum să selectezi produsul care să îți asigure cele mai bune rezultate. Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

14-10-2024 Masini si utilaje agricole

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>