Fermierii din Banat vor fi premiati la Conferintei PRIA Agriculture | Timisoara, 10 aprilie 2019

PRIA AGRICULTURE SI PRIA GALA GFERMIERILOR DIN BANAT 2019Fermierii romani din Banat vor fi premiati in cadrul Conferintei PRIA Agriculture care va avea loc la Timisoara in 10 aprilie 2019, la Hotel Continental, incepand cu ora 9,30, organizata de PRIAevents. Ne-am bucura sa dati curs invitatiei noastre si, astfel, sa recunoastem impreuna eforturile facute de fermierii romani pentru agricultura din tara noastra. Conferinta PRIA Agriculture si PRIA Gala Fermierilor Romani din Banat este un eveniment important pentru agricultura si reprezinta o reala platforma de dezbatere intre fermieri, autoritati, si companiile care isi desfasoara activitatea in acest sector.


In cadrul acesteia vom recunoaste eforturile si contributia fermierilor romani ce au investit multa munca, resurse si experienta lor de-a lungul timpului, au contribuit la dezvoltarea sau mentinerea agriculturii Romaniei pe un loc bun in UE. Au investit cunostinte si energie pentru agricultura romaneasca – motor extrem de important al economiei tarii noastre. De asemenea, vom recunoaste meritele cercetatorilor si al celor care au avut un aport important pentru agricultura noastra. 

Haideti sa recunoastem impreuna eforturile facute de fermierii romani pentru agricultura din tara noastra!

Agricultura este vitala pentru intreaga lume. Uniunea Europeana aloca un buget mare si o atentie deosebita acestui sector. De aceea, politica agricola comuna (PAC) consolideaza competitivitatea si sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plati directe fermierilor si prin masuri de piata, si finanteaza programele dezvoltare a zonelor rurale din Uniune.

Agricultura este ramura care contribuie la cresterea economica a tarii noastre. Spre ex. tara noastra se afla pe locul al doilea in UE ca producator apicol. La sfarsitul lui mai 2017, Romania a devenit principalul exportator de cereale din Uniunea Europeana.

Potentialul Romaniei in sectorul agricol este foarte mare si inca exista loc de crestere. In continuare vom vedea probleme cu care ne confruntam, dar si solutii sau sugestii pentru a exista o crestere esentiala a agriculturii romanesti.

Foarte important este sa vedem cum putem beneficia de PAC dupa 2020, cum atragem mai multe fonduri europene, cum avem rezultate bune, constante si sustenabilitate, cum crestem agricultura Romaniei.

Cele 527.762 de hectare de teren arabil din Timis pentru care s-au inregistrat recent cereri de plati reprezinta, comparativ cu anul trecut, o crestere a suprafetei cu 2,38 la suta. E de bine atat in ceea ce priveste marirea suprafetei totale cultivate, cat si la capitolul financiar, deoarece va creste proportional si absorbtia fondurilor europene, pe componenta platilor directe destinate fermierilor.

Centrul Judetean Timis al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a preluat, in intervalul 1 martie – 15 mai, 18.347 de solicitari de subventii pe unitatea de suprafata arabila. Din nou s-a facut simtit fenomenul concentrarii suprafetelor in exploatatii mai mari, acesta gasindu-si expresia in aproximativ 200 de cereri in minus fasa de nivelul solicitarilor din 2017.

 

Printre temele abordate se vor regasi:

    • Cum va arata Politica Agricola Comuna dupa anul 2020? Cum realizam cresterea absorbtiei fondurilor europene?

    • Cadastrul national. Cum ar trebui sa arate legea fondului funciar? De cand se va face identificarea si delimitarea tuturor parcelelor agricole obligatoriu pe baza datelor cadastrale? Ce ar trebui schimbat la legea care a liberalizat piata funciara?

    • Legea risipei alimentare. Cum se va aplica ea in Romania? Ce spun autoritatile? Dar toate celelalte parti implicate?

    • Cum functioneaza lantul dintre producatori, procesatori si retaileri?

    • Ce are trebui sa aiba in vedere fermierii sau cooperativele atunci cand se gandesc sa stabileasca parteneriate cu retelele comerciale?

    • Importanta produselor romanesti in strategia retailerilor. Ce trebuie sa stie partenerii locali ai retelelor comerciale pentru a avea cat mai multe produse prezente la raft? Cum pot avea o colaborare de lunga durata si fructuoasa?

    • Care este strategia privind cercetarea pe termen lung?
    • Sprijinirea investitiilor pentru cresterea competitivitatii exploatatilor agricole, ferme de animale, fructe si legume sau pajisti si pasuni?

    • Agricultura de precizie folosirea tehnologiei pentru a eficientiza costurile in procesul de productie agricola.

    • Diversificarea productieicresterea calitatii produselor obtinute si imbunatatirea performantei generale a exploatatiilor agricole; extinderea la nivel national sau international.

    • Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri in agricultura.

    • Ajutoarele de stat in agricultura - cine poate beneficia de ele? Ce subventii primesc fermierii romani pentru Campania 2020?

    • Cum pot ajuta bancile, societatile de leasing si fondurile de garantare la cresterea absorbtiei fondurilor UE?

    • Care este rolul fondurilor de investitii destinate agriculturii?

    • Activitatea agentiilor AFIR si APIA care au un rol esential in aplicarea Politicii Agricole Comune.

 

Lectorii invitati sunt:

Calin Ionel DOBRA– Presedinte, Consiliul Judetean TimisReprezentant Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii RuraleValeriu TABARA  Presedinte ASAS/Fost Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii RuraleProf.univ.dr. Cosmin Alin POPESCU- Rector, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a BanatuluiFlorin Marius FAUR – Director Executiv, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura TimisReprezentant CEC BankGelu BARNA  Presedinte, Cooperativa Agricola Banat Agro Vest, jud. Timis; Adriana Szekely  Presedinte, Cooperativa Agricola TimlactAgro; Stelica Malaestean  Proprietar, Ferma OvegProf.univ.dr.ing. Doru Ion PETANEC  DirectorDJA Timis. Conferinta va fi moderata de catre Raluca VOIVOZEANU, CEO PRIA Conferences.

Participati la cea mai importanta conferinta, cu festivitate de premiere pentru fermieri, destinata agriculturii in Timisoara, dezbateti cele mai importante teme pentru agricultura Romaniei alaturi de fermieri, reprezentanti ai autoritatilor si presa.

Conferinta PRIA Agriculture si PRIA Gala Fermierilor Romani din Banat fac parte din seria conferintelor organizate de PRIAevents care aduc in atentie cele mai importante si mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu si beneficiaza de o prezenta mare a participantilor si a mass - mediei. Cu o experienta de peste 12 ani in organizarea evenimentelor premium, echipa PRIAevents este recunoscuta pentru organizarea evenimentelor bine documentate din cele mai reprezentative sectoare ale economiei.

Mai multe detalii despre agenda evenimentului Conferinta PRIA Agriculture si PRIA Gala Fermierilor Romani din Transilvania si modalitati de inscriere pentru participare puteti gasi pe https://priaevents.ro/conferinta-pria-agriculture-si-gala-fermierilor-romani-din-banat-2019/ 

PRIA AGRICULTURE SI PRIA GALA GFERMIERILOR DIN BANAT

  

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

14-10-2024 Masini si utilaje agricole

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

01-10-2024 Bovine

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>