Fermierii din Banat vor fi premiati la Conferintei PRIA Agriculture | Timisoara, 10 aprilie 2019

PRIA AGRICULTURE SI PRIA GALA GFERMIERILOR DIN BANAT 2019Fermierii romani din Banat vor fi premiati in cadrul Conferintei PRIA Agriculture care va avea loc la Timisoara in 10 aprilie 2019, la Hotel Continental, incepand cu ora 9,30, organizata de PRIAevents. Ne-am bucura sa dati curs invitatiei noastre si, astfel, sa recunoastem impreuna eforturile facute de fermierii romani pentru agricultura din tara noastra. Conferinta PRIA Agriculture si PRIA Gala Fermierilor Romani din Banat este un eveniment important pentru agricultura si reprezinta o reala platforma de dezbatere intre fermieri, autoritati, si companiile care isi desfasoara activitatea in acest sector.


In cadrul acesteia vom recunoaste eforturile si contributia fermierilor romani ce au investit multa munca, resurse si experienta lor de-a lungul timpului, au contribuit la dezvoltarea sau mentinerea agriculturii Romaniei pe un loc bun in UE. Au investit cunostinte si energie pentru agricultura romaneasca – motor extrem de important al economiei tarii noastre. De asemenea, vom recunoaste meritele cercetatorilor si al celor care au avut un aport important pentru agricultura noastra. 

Haideti sa recunoastem impreuna eforturile facute de fermierii romani pentru agricultura din tara noastra!

Agricultura este vitala pentru intreaga lume. Uniunea Europeana aloca un buget mare si o atentie deosebita acestui sector. De aceea, politica agricola comuna (PAC) consolideaza competitivitatea si sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plati directe fermierilor si prin masuri de piata, si finanteaza programele dezvoltare a zonelor rurale din Uniune.

Agricultura este ramura care contribuie la cresterea economica a tarii noastre. Spre ex. tara noastra se afla pe locul al doilea in UE ca producator apicol. La sfarsitul lui mai 2017, Romania a devenit principalul exportator de cereale din Uniunea Europeana.

Potentialul Romaniei in sectorul agricol este foarte mare si inca exista loc de crestere. In continuare vom vedea probleme cu care ne confruntam, dar si solutii sau sugestii pentru a exista o crestere esentiala a agriculturii romanesti.

Foarte important este sa vedem cum putem beneficia de PAC dupa 2020, cum atragem mai multe fonduri europene, cum avem rezultate bune, constante si sustenabilitate, cum crestem agricultura Romaniei.

Cele 527.762 de hectare de teren arabil din Timis pentru care s-au inregistrat recent cereri de plati reprezinta, comparativ cu anul trecut, o crestere a suprafetei cu 2,38 la suta. E de bine atat in ceea ce priveste marirea suprafetei totale cultivate, cat si la capitolul financiar, deoarece va creste proportional si absorbtia fondurilor europene, pe componenta platilor directe destinate fermierilor.

Centrul Judetean Timis al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a preluat, in intervalul 1 martie – 15 mai, 18.347 de solicitari de subventii pe unitatea de suprafata arabila. Din nou s-a facut simtit fenomenul concentrarii suprafetelor in exploatatii mai mari, acesta gasindu-si expresia in aproximativ 200 de cereri in minus fasa de nivelul solicitarilor din 2017.

 

Printre temele abordate se vor regasi:

    • Cum va arata Politica Agricola Comuna dupa anul 2020? Cum realizam cresterea absorbtiei fondurilor europene?

    • Cadastrul national. Cum ar trebui sa arate legea fondului funciar? De cand se va face identificarea si delimitarea tuturor parcelelor agricole obligatoriu pe baza datelor cadastrale? Ce ar trebui schimbat la legea care a liberalizat piata funciara?

    • Legea risipei alimentare. Cum se va aplica ea in Romania? Ce spun autoritatile? Dar toate celelalte parti implicate?

    • Cum functioneaza lantul dintre producatori, procesatori si retaileri?

    • Ce are trebui sa aiba in vedere fermierii sau cooperativele atunci cand se gandesc sa stabileasca parteneriate cu retelele comerciale?

    • Importanta produselor romanesti in strategia retailerilor. Ce trebuie sa stie partenerii locali ai retelelor comerciale pentru a avea cat mai multe produse prezente la raft? Cum pot avea o colaborare de lunga durata si fructuoasa?

    • Care este strategia privind cercetarea pe termen lung?
    • Sprijinirea investitiilor pentru cresterea competitivitatii exploatatilor agricole, ferme de animale, fructe si legume sau pajisti si pasuni?

    • Agricultura de precizie folosirea tehnologiei pentru a eficientiza costurile in procesul de productie agricola.

    • Diversificarea productieicresterea calitatii produselor obtinute si imbunatatirea performantei generale a exploatatiilor agricole; extinderea la nivel national sau international.

    • Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri in agricultura.

    • Ajutoarele de stat in agricultura - cine poate beneficia de ele? Ce subventii primesc fermierii romani pentru Campania 2020?

    • Cum pot ajuta bancile, societatile de leasing si fondurile de garantare la cresterea absorbtiei fondurilor UE?

    • Care este rolul fondurilor de investitii destinate agriculturii?

    • Activitatea agentiilor AFIR si APIA care au un rol esential in aplicarea Politicii Agricole Comune.

 

Lectorii invitati sunt:

Calin Ionel DOBRA– Presedinte, Consiliul Judetean TimisReprezentant Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii RuraleValeriu TABARA  Presedinte ASAS/Fost Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii RuraleProf.univ.dr. Cosmin Alin POPESCU- Rector, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a BanatuluiFlorin Marius FAUR – Director Executiv, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura TimisReprezentant CEC BankGelu BARNA  Presedinte, Cooperativa Agricola Banat Agro Vest, jud. Timis; Adriana Szekely  Presedinte, Cooperativa Agricola TimlactAgro; Stelica Malaestean  Proprietar, Ferma OvegProf.univ.dr.ing. Doru Ion PETANEC  DirectorDJA Timis. Conferinta va fi moderata de catre Raluca VOIVOZEANU, CEO PRIA Conferences.

Participati la cea mai importanta conferinta, cu festivitate de premiere pentru fermieri, destinata agriculturii in Timisoara, dezbateti cele mai importante teme pentru agricultura Romaniei alaturi de fermieri, reprezentanti ai autoritatilor si presa.

Conferinta PRIA Agriculture si PRIA Gala Fermierilor Romani din Banat fac parte din seria conferintelor organizate de PRIAevents care aduc in atentie cele mai importante si mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu si beneficiaza de o prezenta mare a participantilor si a mass - mediei. Cu o experienta de peste 12 ani in organizarea evenimentelor premium, echipa PRIAevents este recunoscuta pentru organizarea evenimentelor bine documentate din cele mai reprezentative sectoare ale economiei.

Mai multe detalii despre agenda evenimentului Conferinta PRIA Agriculture si PRIA Gala Fermierilor Romani din Transilvania si modalitati de inscriere pentru participare puteti gasi pe https://priaevents.ro/conferinta-pria-agriculture-si-gala-fermierilor-romani-din-banat-2019/ 

PRIA AGRICULTURE SI PRIA GALA GFERMIERILOR DIN BANAT

  

Noutati

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

18-07-2025 Stiri agricole

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

11-07-2025 Alimentatie sanatoasa

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro.  Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

07-07-2025 Invatamant agricol

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand.  Mai multe>>