Intalniri de informare organizate de AFIR cu beneficiarii PNDR din Sud si Sud-Vest

Intalniri de informare organizate de AFIR cu beneficiarii PNDR din Sud si Sud-VestSecretarul de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Alexandru Potor a participat alaturi de Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Adrian - Ionut Chesnoiu, la o serie de intalniri de informare cu beneficiarii PNDR si oficialitatile, organizate de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale la nivelul Regiunii 3 Sud – Targoviste al regiunii 4 Sud-Vest – Craiova.


Evenimentul de la Targoviste, din data de 13 iulie 2017, a inceput cu o sesiune de discutii cu beneficiari si solicitanti ai PNDR, reprezentanti ai Grupurilor de Actiune Locala si ai firmelor de consultanta, intalnire desfasurata la Prefectura judetului Dambovita. Ulterior, a fost organizata o intalnire cu Alexandru OPREA, presedintele Consiliului Judetean Dambovita, precum si cu reprezentantii institutiilor cu care AFIR colaboreaza in implementarea proiectelor finantate prin PNDR, si anume cu reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare, ai Agentiei Nationale de Mediu, ai Garzii de mediu, Directia de Sanatate Publica, ai Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice si ai Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Dupa cele doua intalniri, Secretarul de stat si Directorul general al AFIR au convocat o intalnire de lucru cu structurile judetene si regionale ale AFIR, respectiv cu Directorul General Adjunct al Centrului Regional 3 Sud – Targoviste, Claudiu-Cezar POPESCU si cu Directorii Oficiilor judetene din Arges, Teleorman, Dambovita, Prahova si Giurgiu.

Scopul intalnirilor a fost identificarea, impreuna cu beneficiarii – inclusiv reprezentantii Grupruilor de Actiune Locala si firmele de consultanta, a eventualelor blocaje pe care acestia le-au constatat in implementarea proiectelor finantate prin PNDR 2020 si de a oferi informatii suplimentare si raspunsuri la intrebari specifice.

„AFIR are un rol bine definit si nu se afla in pozitie antagonica cu beneficiarii si consultantii, ci intr-un parteneriat a carui fezabilitate depinde de contributia si implicarea fiecarui partener. Scopul final este atingerea cu succes a obiectivului AFIR, acela de accesare a intregului buget pus la dispozitia Romaniei din Fondul European de Dezvoltare Rurala, insa numai in conformitate cu legislatia comunitara si nationala incidenta.” a declarat Adrian – Ionut CHESNOIU, Director General al AFIR.

Una dintre problemele ridicate de beneficiari a fost termenul mare de obtinere a avizelor pentru proiectele aflate in perioada de tranzitie (proiecte contractate prin PNDR 2013 si platite din PNDR 2020), acestia solicitand prelungirea termenului de plata a acestor proiecte, dupa decembrie 2018. Conducerea AFIR a precizat ca pentru toate proiectele contractate in programarea 2014 – 2020, dar si pentru cele aflate in tranzitie, se poarta discutii cu institutiile partenere (cele responsabile de emiterea avizelor si verificarea procedurilor de achizitie, de exemplu) pentru a gasi modalitati de micsorare a termenelor de emitere a actelor necesare beneficiarilor sau de simplificare a procedurilor de lucru.

„Intalnirile de astazi, au drept scop prezentarea problemelor cu care va confruntati dumneavoastra, beneficiarii, iar obiectivul nostru este acela de a ne asigura ca facem tot ce este posibil pentru a usura sarcina de implementare si finalizarea cu succes a proiectelor aflate in implementare.” a precizat Alexandru POTOR, Secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

De asemenea, AFIR analizeaza permanent stadiul proiectelor aflate in implementare pentru a putea preintampina si remedia, alaturi de beneficiari, eventualele blocaje.

„Trebuie sa ne asiguram ca beneficiarii pot implementa cu succes proiectele finantate si de aceea suntem si trebuie sa fim permanent informati de stadiul in care se afla fiecare proiect in parte. Contactul direct cu beneficiarii si firmele de consultanta ne ajuta sa intelegem blocajele pe care acestia le intalnesc. Simplificarea procedurilor de lucru, atat pentru partea de accesare, cat si pe cea de implementare, s-a facut cu ajutorul celor care implementeaza efectiv proiectele, care ne transmit permanent observatii pertinente.” a subliniat Adrian – Ionut CHESNOIU, Director General al AFIR.

 

Directorul general al AFIR a participat la o serie de intalniri de lucru la Craiova

De asemenea, Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Adrian – Ionut CHESNOIU, a participat vineri, 14 iulie 2017, la Craiova, la o serie de intalniri de lucru alaturi de Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Alexandru POTOR.

Atat la nivelul MADR, cat si in cadrul AFIR, exista o permanenta preocupare pentru a realiza proceduri de lucru mai simple, mai usor de pus in practica, dar in acelasi timp care sa respecte legislatia nationala si regulamentele europene in vigoare.” a mentionat Secretarul de stat al MADR, Alexandru POTOR in deschiderea intalnirii cu beneficiarii PNDR din Dolj.

In cadrul evenimentului programat au avut loc mai multe intalniri de lucru. Astfel, intre orele 10:00 si 12:00 in aula Facultatii de Agronomie a Universitatii din Craiova, s-a desfasurat o sesiune de discutii cu beneficiarii publici si privati ai Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 2020 (PNDR 2020). Reprezentantii legali ai proiectelor au prezentat problemele pe care le-au intalnit in implementarea proiectelor finantate de AFIR in vederea solutionarii acestora, dar si pentru evitarea aparitiei altor blocaje.

„Ne aflam aici pentru a purta un dialog deschis si util, in primul rand, cu beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala pentru a identifica probleme concrete, intalnite in implementarea proiectelor si pentru a gasi cele mai bune rezolvari la aceste situatii care pot produce intarzieri in absorbtia fondurilor europene. De asemenea, in cursul zilei, vom avea intalniri si cu reprezentantii altor institutii de la nivelul judetului Dolj, implicate in derularea fondurilor europene. Vom lucra impreuna cu dansii pentru a diminua povara administrativa si pentru a realiza un flux procedural mai eficient pentru beneficiarii PNDR, pentru cei care doresc sa investeasca in diversele sectoare din agricultura si mediul rural” a declarat directorul general al AFIR, Adrian – Ionut CHESNOIU.

Alaturi de oficialii MADR si AFIR, la discutii au luat parte si Directorul General Adjunct al Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale (CRFIR) 4 Sud Vest, Dorel STAICUT. Reprezentantii MADR si AFIR au raspuns intrebarilor venite din partea celor prezenti si au clarificat anumite aspecte legate de procedurile de lucru si de legislatia specifica implementarii PNDR 2020.

Incepand cu ora 12:30, intalnirea a continuat cu noi discutii la sediul Prefecturii Dolj, la care au participat Prefectul Judetului, Dan – Narcis PURCARESCU si Vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj, Oana BICA. Alaturi de acestia, la intalnire au luat parte si reprezentantii institutiilor publice deconcentrate, implicate in accesarea si in derularea fondurilor europene pentru agricultura si mediul rural din judetul Dolj si din regiunea Olteniei (Directia Agricola Judeteana, Directia Sanitar Veterinara, Garda de Mediu, Administratia Finantelor Publice, Serviciul de Verificare a Achizitiilor Publice din regiunea de sud-vest). Scopul intalnirii a vizat gasirea celor mai bune solutii care sa faciliteze obtinerea de avize si autorizatii necesare obtinerii fondurilor europene de catre solicitanti.

De la ora 15:00, Alexandru POTOR si Adrian – Ionut CHESNOIU, s-au intalnit la sediul CRFIR 4 Craiova cu intreaga conducere a Centrului Regional, dar si cu directorii Oficiilor Judetene din regiunea Olteniei (judetele Dolj, Olt, Gorj, Valcea, Mehedinti). Tema discutiilor a reprezentat-o analiza implementarii PNDR in Regiunea 4 Sud – Vest dar si identificarea modalitatii de eficientizare a fluxului procedural in vederea atingerii obiectivelor propuse pentru anul in curs si pentru obtinerea unui grad de absorbtie cat mai ridicat a fondurilor europene derulate prin PNDR 2020.

Activitatea AFIR vizeaza cresterea calitatii vietii concetatenilor nostri care locuiesc in mediul rural. Toate programele noastre sunt dedicate lor, beneficiarilor directi sau indirecti ai muncii noastre. Pentru a le reda increderea in sistemul de gestionare a fondurilor europene, va rog sa constientizati ca beneficiarii fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala sunt in primul rand partenerii nostri.” a subliniat Adrian – Ionut CHESNOIU in cadrul intalnirii cu reprezentantii AFIR din teritoriu.

A.F.I.R.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale

Noutati

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

13-05-2025 Produse traditionale

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

Săptămâna Bucătăriei Turcești, celebrarea anuală a patrimoniului culinar bogat al Turciei, revine cu cea de-a patra ediție între 21 și 27 mai, pentru a sărbători metode de gătit durabile, sănătoase și tradiționale. Tema din acest an, „Preparatele Clasice ale Bucătăriei Turcești”, evidențiază rețetele clasice atemporale. Mai multe>>

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

08-05-2025 Invatamant agricol

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

08-05-2025 Protectia mediului

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

08-05-2025 Utilaje agricole

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

07-05-2025 Protectia mediului

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

Fundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>