Forumul privind Viitorul Agriculturii 2017

Forumul privind Viitorul Agriculturii 2017Marti, 28 martie, delegatia membrilor Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), a facut o deplasare in capitala Belgiei pentru a participat la cea de-a X-a editie a "Forumului privind Viitorul Agriculturii", conferinta ce a avut loc la centrul de conferinte "The Square", amplasat in centrul Bruxelles. Evenimentul care urmareste an de an dezvoltarea continua a politicilor agricole si de mediu la nivel national si european.


Forumul este organizat de catre Organizatia Europeana a Proprietarilor de Teren (ELO), organizatie unde LAPAR este membra, in parteneriat cu compania Syngenta.

Printre invitatii de marca a ”Forumului privind Viitorul Agriculturii 2017” s-au numarat Kofi Annan, Fondatorul si Presedintele Fundatiei Kofi Annan, cel de-al saptelea Secretar General al Natiunilor Unite (1997-2006), Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Phil Hogan, comisar european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si Jyrki Katainen, vicepresedinte pentru locuri de munca, crestere economica, investitii si competitivitate, Comisia Europeana.

”Cresterea populatiei la nivel mondial si cresterea prosperitatii ar putea creste cererea de alimente cu 50% pana in 2050. Dar granitele noastre planetare si-au atins deja limitele lor. Terenuri si resursele de apa dulce, insasi baza productiei noastre de alimente, sunt sub stres si oceanele, padurile, si alte ecosisteme sunt degradate, la o scara fara precedent. Conflictele de resurse si efectele devastatoare ale riscului schimbarilor climatice imping milioane de oameni in saracie si foame. Si, ca intotdeauna, lumea cea mai saraca este cea care sufera cel mai mult. Vedem acest lucru acum in Yemen, Sudanul de Sud, Somalia si Nigeria de Nord, unde mai mult de 20 de milioane de oameni sunt in nevoie disperata de asistenta alimentara”, a declarat Kofi Annan, Fondatorul si Presedintele Fundatiei Kofi Annan, cel de-al saptelea Secretar General al Natiunilor Unite (1997-2006), Laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Obiectivele de Dezvoltare durabila ONU (Sustainable Development Goals, SDGs) asa cum sunt definite in agenda 2030 a Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabila impreuna cu Acordul de la Paris privind Schimbarile Climatice COP21 stabilesc calendarul dezvoltarii durabile pentru viitor. Cu toate acestea, implementarea calendarului ramane principala provocare si reprezinta calea succesului in atingerea obiectivelor stabilite. Astfel, in contextul acestor Acorduri internationale importante, temele de discutie ale ”Forumul privind Viitorul Agriculturii 2017” s-au concentrat asupra modului in care Obiectivele de Dezvoltare durabila ONU incep sa fie aplicate in practica si ce impact au acestea deja in Europa si in lume.

Forumul privind Viitorul Agriculturii 2017 - LAPAR


Evenimentul din acest an dedicat identificarii acelor masuri necesare pentru dezvoltare durabila a marcat si cateva elemente de noutate, printre care si mesajul video transmis de Papa Francisc pentru fermieri.

”Odata am auzit ceva frumos: pamantul nu este o mostenire pe care am primit-o de la parintii nostri ci o indatorire pe care copiii nostri ne-au dat-o pentru ca noi sa il conservam si dezvoltam pentru ei. In mod paradoxal, agricultura nu mai este considerata un sector primar al economiei si totusi continua sa fie importanta pentru politicile de dezvoltare si pentru abordarea sigurantei alimentare si problemele din viata comunitatii rurale. Intr-adevar nu exista omenire fara cultivarea pamantului, nu exista viata buna fara mancarea care se produce pentru barbatii si femeile de pe fiecare continent. Prin urmare, agricultura isi arata rolul central. Opera celor care cultiva pamantul, dedicand cu generozitate timp si energie, pare a fi o adevarata vocatie, merita sa devina recunoscuta si adecvat valorificata si in politici economice concrete. Pamantul ne-a fost incredintat pentru ca poate fi ca o mama pentru noi capabila sa ne ofera cat avem nevoie fiecare pentru a trai. Este mancare pentru toti dar nu toti pot manca, in timp ce risipa, consumul excesiv si folosirea alimentelor in alte scopuri au fost mereu sub ochii nostri. Acesta este paradoxul! In fata acestor intrebari, lansez un apel si o propunere. Apelul este acela de a redescoperi dragostea pentru pamant, ca si ”mama” -ar fi spus Sfantul Francisc- , din care suntem facuti si la care suntem chemati in mod constant sa ne intoarcem. Si de aici apare si propunerea: sa protejam pamantul facand o alianta cu el ca sa poata fi in continuare, asa cum vrea Dumnezeu, o sursa de viata pentru intreaga familie umana”, a fost mesajul emotionant al Papei.

Un lucru de remarcat a fost acela ca, in cadrul mesajul video al Papei au fost inserate si imagini cu tarabele de legume ale taranilor din pietele romanesti.

In 2017, ”Forumul privind Viitorul Agriculturii” a marcat al zecelea an reinnoindu-si angajamentul de a cataliza si a urmari idei care sa sustina sustenabilitatea in cadrul lantului valoric alimentar, de la ferma la farfurie. Printre subiectele de maxim interes abordate in cadrul forumului se numara:

    • Importanta agriculturii pentru indeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabila; 
    • Impactul obiectivelor de dezvoltare durabila ale ONU privind elaborarea politicilor care sa permita schimbarea.
    • De asemenea, dezbaterile din cadrul evenimentului si-au propus sa gaseasca raspuns la urmatoarele intrebari:
        • Este politica agricola comuna (PAC) pregatita sa raspunda provocarilor legate de dezvoltarea sustenabila?
        • Tranzitia durabila a lantului alimentar: cum sa transforme provocarile in oportunitati?


Printre concluziile generale ale ”Forumului pentru Viitorul Agriculturii” se numara reducerea amprentei climatice a agriculturii si trecerea catre surse regenerabile de energie, actiune ce ajuta fermierii sa evite, pe de o parte catastrofe climatice, iar pe de alta parte creeaza noi oportunitati pentru investitii, crestere economica si ocuparea fortei de munca. In acelasi timp, trebuie consolidata rezistenta agricultorilor la socurile legate de clima, inclusiv prin intermediul sistemelor informatice meteorologice si de programe de asigurare a culturilor. Nu poate exista o dezvoltare pe termen lung fara pace si securitate. Si nici o societate nu poate prospera mult timp fara respectarea statului de drept si a drepturilor omului. Asa ca indemnul celor care au vorbit in cadrul forumului organizat in Capitala Belgiei, ii indeamna, pe cei implicati direct in procesul de productie, sa gandeasca obtinerea unui aliment sigur si durabil.

Cu stima,
Eugenia Dragnea
Director executiv - LAPAR

Noutati

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

21-11-2024 Erbicide

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

Când vine vorba de protejarea culturilor tale împotriva buruienilor dăunătoare, alegerea erbicidului potrivit poate face diferența între o recoltă bogată și una afectată. Cu atâtea opțiuni pe piață, este necesar să înțelegi cum să selectezi produsul care să îți asigure cele mai bune rezultate. Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

14-10-2024 Masini si utilaje agricole

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>