Joi, 25 septembrie 2014 a avut loc, in Aula Universitatii Vasile Alecsandri Bacau, conferinta AGRICULTURA ECOLOGICA - Oportunitate pentru Romania. In cadrul evenimentului s-au prezentat solutii pentru transformarea fermelor de subzistenta in ferme agricole ecologice si s-au informat firmele, potentialilii intreprinzatori si autoritatile publice cu privire la oportunitatile pe care le ofera sectorul agriculturii ecologice.
Conferinta a fost organizata de Camera de Comert si Industrie Bacau impreuna cu Patronatul Agricultorilor Bacau, Patronatul Regional Moldova al IMM si Centrul Enterprise Europe Network Bacau, in parteneriat cu Universitatea Vasile Alecsandri Bacau, Camera de Comert si Industrie Prahova, Directia pentru Agricultura a Judetului Bacau, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura Bacau, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale Bacau, Camera Agricola Bacau, Universitatea Bucuresti Departament- Catedra UNESCO pentru Schimburi interculturale si religioase si Swiss Institute for sustainable development.
Aria de acoperire a evenimentul a cuprins 20 de judete, din Regiunile Nord Est, Sud Est, Nord Vest, si Centru, fiind prezenti reprezentanti din 14 judete: Bacau, Vrancea, Botosani, Cluj, Iasi, Brasov, Neamt, Covasna, Suceava, Harghita, Vaslui, Sibiu, Galati, Bucuresti.
Celelalte 20 de judete au fost invitate si vor participa la un eveniment similar care va avea loc in data de 26 septembrie la Ploiesti, sub organizarea Camerei de Comert si Industrie Prahova.
Agenda evenimentului a cuprins urmatoarele teme:
In calitate de invitati au fost prezenti 179 de:
Conferinta a fost deschisa, in calitate de gazda si moderator al intalnirii de Doru SIMOVICI -Presedintele Camerei de Comert si Industrie Bacau care a indemnat participantii prezenti sa considere acest domeniu ca o alternativa la agricultura traditionala.
Rectorul Universitatii Vasile Alecsandri - Valentin NEDEFF a urat la randul sau un bun venit participantilor si si-a manifestat intregul sprijin pentru a dezvolta parteneriate cu fermierii interesati pe directia acestui domeniu.
De asemenea, Presedintele Camerei de Comert si Industrie Prahova - Aurelian GOGULESCU a apreciat numarul mare de participanti la eveniment si a invitat participantii la conferinta de la Ploiesti care are loc vineri 26 septembrie.
Reprezentantii Ministerului Agriculturii au prezentat stadiul agriculturii ecologice in Romania, remarcand ritmul de crestere al acestui domeniu, similar cu cel din Uniunea Europeana, desi Romania se afla inca la inceput. De asemenea, au prezentat legislatia nationala in acest domeniu, mentionand ca exista cadrul legal care incurajeaza producatorii sa abordeze acest domeniu. In continuare, s-au prezentat schemele de sprijin disponibile pentru perioada 2014 - 2020, formele de sprijin acordat operatorilor inregistrati in sistemul de agricultura ecologica, aflati in perioada de conversie, specificandu-se ca, pentru anul 2014, suma alocata acestui sector, in conformitate cu prevederile HG 759 /2010 este de 7.098.000 euro.
Reprezentantii Ministerului Agriculturii au precizat ca se afla in stadiu de pregatire viitoarea legislatie privind subventia pe suprafata, urmand ca in perioada urmatoare sa fie lansata in consultare.
Prezentarile au continuat cu descrierea schemelor de calitate pentru produsele agroalimentare, cu accent pe procedura de obtinere a atestarii de produs traditional.
In ceea ce priveste stadiul agriculturii ecologice din Judetul Bacau, Directorul Directiei pentru Agricultura Bacau a mentionat ca numarul operatorilor in agricultura ecologica este de 122. Dintre acestia 114 sunt operatori in sectorul vegetal si cresterea animalelor, 3 sunt procesatori, 3 comercianti, 1 exportator si unul opereaza in domeniul florei spontane.
Ca model de microferma ecologica, Presedintele Patronatului Agricultorilor din judetul Bacau a prezentat plantatiile pomicole in sistem de agricultura ecologica - pentru mar si cires, si un model de microferma ecologica de gaini ouatoare.
Reprezentantul APIA Bacau a prezentat solutii de finantare pentru agricultura ecologica si schemele de sprijin disponibile, respectiv schema de ajutor specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica a carei termen de depunere cereri este in data de 28 noiembrie 2014.
Pentru promovarea produselor ecologice la export, reprezentantul Ministerului Economiei si Coordonatorul Strategiei Nationale de Export a mentionat ca agricultura ecologica este un domeniu cuprins in Strategia Nationala de Export ca un domeniu strategic. Astfel, in Strategia Nationala de Export s-au prevazut actiuni care vizeaza realizarea de studii de piata pe pietele tinta pentru acest tip de produse, intensificarea eforturilor de promovare a brandurilor romanesti, selectarea mai eficienta a canalelor de distributie, actiuni care sunt cumulate si cu interventiile disponibile prin Programul National de Promovare a Exporturilor.
Pentru perioada viitoare, Ministerul Economiei a precizat ca exista intentia de a dezvolta Centre regionale de export care sa identifice oferta locala si sa o promoveze la export, pe pietele unde exista cerere. Luand in considerare interesul si amploarea evenimentului organizat de Camera de Comert si Industrie Bacau, reprezentatul Ministerului a constatat ca un prim Centru Regional de Export poate fi infiintat la Bacau.
Reprezentantul Asociatiei operatorilor ecologici - Bio Romania a prezentat proiectele care sunt implementate la acest moment la nivel national pentru a sprijini producatorii de produse ecologice si impactul pe care acestea l-au avut in sensul sprijinirii fermierilor cu informatiile necesare pentru certificarea produselor ecologice si promovarea acestor produse catre consumatori.
Etapele si documentele necesare pentru realizarea inspectiei si certificarii produselor ecologice au fost prezentate de Presedintele Patronatului Agricultorilor din Judetul Bacau.
La finalul prezentarilor consultantul societatii elvetiene MATTIG MANAGEMENT PARTNERS a precizat ca este important ca in etapele obtinerii certificarii de produs ecologic dar si ulterior, agricultorul sa fie insotit de un consultant care sa implementeze un plan de afaceri viabil, adaptat la nevoile si potentialul acestuia.
In incheierea conferintei, gazda a multumit sponsorilor care au sustinut evenimentul: AGRICULTORUL SRL Bacau, INTERAGROALIMENT SA Bacau, AGRICOLA INTERNATIONAL SA Bacau, ALMERA INTERNATIONAL SRL Bacau, INAN PROD COM SRL Bacau, PROAMY DISTRIBUTION SRL Bacau si PFA POPA IRINA DANIELA Consulting Bacau si a mentionat ca toate prezentarile speakerilor vor fi disponibile pe site-ul evenimentului www.ccibc.ro.
Acest eveniment va fi urmat de o serie de alte evenimente similare, dedicate informarii si formarii agricultorilor cu privire la acest domeniu.
De asemenea, Presedintele Camerei de Comert si Industrie Bacau a acceptat provocarea lansata de reprezentantul Ministerului Economiei si a declarat disponibilitatea de a participa la infiintarea unui Centru Regional de Export a produselor bio, la Bacau, care sa sprijine promovarea produselor locale pe pietele internationale.
Lucrarile conferintei au fost incheiate cu un apel din partea Camerei de Comert si Industrie Bacau catre participanti - autoritati si institutii publice de a disemina catre fermieri informatiile care au fost prezentate in cadrul evenimentului si de a deveni promotori si difuzori in aria lor de activitate pentru a incuraja agricultorii sa abordeze acest domeniu, ca o solutie pentru dezvoltarea rurala durabila a Romaniei.
Camera de Comert si Industrie Bacau
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Masini si utilaje agricole
Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
14-10-2024 Irigatii
Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
01-10-2024 Bovine
Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>