Joi, 25 septembrie 2014 a avut loc, in Aula Universitatii Vasile Alecsandri Bacau, conferinta AGRICULTURA ECOLOGICA - Oportunitate pentru Romania. In cadrul evenimentului s-au prezentat solutii pentru transformarea fermelor de subzistenta in ferme agricole ecologice si s-au informat firmele, potentialilii intreprinzatori si autoritatile publice cu privire la oportunitatile pe care le ofera sectorul agriculturii ecologice.
Conferinta a fost organizata de Camera de Comert si Industrie Bacau impreuna cu Patronatul Agricultorilor Bacau, Patronatul Regional Moldova al IMM si Centrul Enterprise Europe Network Bacau, in parteneriat cu Universitatea Vasile Alecsandri Bacau, Camera de Comert si Industrie Prahova, Directia pentru Agricultura a Judetului Bacau, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura Bacau, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale Bacau, Camera Agricola Bacau, Universitatea Bucuresti Departament- Catedra UNESCO pentru Schimburi interculturale si religioase si Swiss Institute for sustainable development.
Aria de acoperire a evenimentul a cuprins 20 de judete, din Regiunile Nord Est, Sud Est, Nord Vest, si Centru, fiind prezenti reprezentanti din 14 judete: Bacau, Vrancea, Botosani, Cluj, Iasi, Brasov, Neamt, Covasna, Suceava, Harghita, Vaslui, Sibiu, Galati, Bucuresti.
Celelalte 20 de judete au fost invitate si vor participa la un eveniment similar care va avea loc in data de 26 septembrie la Ploiesti, sub organizarea Camerei de Comert si Industrie Prahova.
Agenda evenimentului a cuprins urmatoarele teme:
In calitate de invitati au fost prezenti 179 de:
Conferinta a fost deschisa, in calitate de gazda si moderator al intalnirii de Doru SIMOVICI -Presedintele Camerei de Comert si Industrie Bacau care a indemnat participantii prezenti sa considere acest domeniu ca o alternativa la agricultura traditionala.
Rectorul Universitatii Vasile Alecsandri - Valentin NEDEFF a urat la randul sau un bun venit participantilor si si-a manifestat intregul sprijin pentru a dezvolta parteneriate cu fermierii interesati pe directia acestui domeniu.
De asemenea, Presedintele Camerei de Comert si Industrie Prahova - Aurelian GOGULESCU a apreciat numarul mare de participanti la eveniment si a invitat participantii la conferinta de la Ploiesti care are loc vineri 26 septembrie.
Reprezentantii Ministerului Agriculturii au prezentat stadiul agriculturii ecologice in Romania, remarcand ritmul de crestere al acestui domeniu, similar cu cel din Uniunea Europeana, desi Romania se afla inca la inceput. De asemenea, au prezentat legislatia nationala in acest domeniu, mentionand ca exista cadrul legal care incurajeaza producatorii sa abordeze acest domeniu. In continuare, s-au prezentat schemele de sprijin disponibile pentru perioada 2014 - 2020, formele de sprijin acordat operatorilor inregistrati in sistemul de agricultura ecologica, aflati in perioada de conversie, specificandu-se ca, pentru anul 2014, suma alocata acestui sector, in conformitate cu prevederile HG 759 /2010 este de 7.098.000 euro.
Reprezentantii Ministerului Agriculturii au precizat ca se afla in stadiu de pregatire viitoarea legislatie privind subventia pe suprafata, urmand ca in perioada urmatoare sa fie lansata in consultare.
Prezentarile au continuat cu descrierea schemelor de calitate pentru produsele agroalimentare, cu accent pe procedura de obtinere a atestarii de produs traditional.
In ceea ce priveste stadiul agriculturii ecologice din Judetul Bacau, Directorul Directiei pentru Agricultura Bacau a mentionat ca numarul operatorilor in agricultura ecologica este de 122. Dintre acestia 114 sunt operatori in sectorul vegetal si cresterea animalelor, 3 sunt procesatori, 3 comercianti, 1 exportator si unul opereaza in domeniul florei spontane.
Ca model de microferma ecologica, Presedintele Patronatului Agricultorilor din judetul Bacau a prezentat plantatiile pomicole in sistem de agricultura ecologica - pentru mar si cires, si un model de microferma ecologica de gaini ouatoare.
Reprezentantul APIA Bacau a prezentat solutii de finantare pentru agricultura ecologica si schemele de sprijin disponibile, respectiv schema de ajutor specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica a carei termen de depunere cereri este in data de 28 noiembrie 2014.
Pentru promovarea produselor ecologice la export, reprezentantul Ministerului Economiei si Coordonatorul Strategiei Nationale de Export a mentionat ca agricultura ecologica este un domeniu cuprins in Strategia Nationala de Export ca un domeniu strategic. Astfel, in Strategia Nationala de Export s-au prevazut actiuni care vizeaza realizarea de studii de piata pe pietele tinta pentru acest tip de produse, intensificarea eforturilor de promovare a brandurilor romanesti, selectarea mai eficienta a canalelor de distributie, actiuni care sunt cumulate si cu interventiile disponibile prin Programul National de Promovare a Exporturilor.
Pentru perioada viitoare, Ministerul Economiei a precizat ca exista intentia de a dezvolta Centre regionale de export care sa identifice oferta locala si sa o promoveze la export, pe pietele unde exista cerere. Luand in considerare interesul si amploarea evenimentului organizat de Camera de Comert si Industrie Bacau, reprezentatul Ministerului a constatat ca un prim Centru Regional de Export poate fi infiintat la Bacau.
Reprezentantul Asociatiei operatorilor ecologici - Bio Romania a prezentat proiectele care sunt implementate la acest moment la nivel national pentru a sprijini producatorii de produse ecologice si impactul pe care acestea l-au avut in sensul sprijinirii fermierilor cu informatiile necesare pentru certificarea produselor ecologice si promovarea acestor produse catre consumatori.
Etapele si documentele necesare pentru realizarea inspectiei si certificarii produselor ecologice au fost prezentate de Presedintele Patronatului Agricultorilor din Judetul Bacau.
La finalul prezentarilor consultantul societatii elvetiene MATTIG MANAGEMENT PARTNERS a precizat ca este important ca in etapele obtinerii certificarii de produs ecologic dar si ulterior, agricultorul sa fie insotit de un consultant care sa implementeze un plan de afaceri viabil, adaptat la nevoile si potentialul acestuia.
In incheierea conferintei, gazda a multumit sponsorilor care au sustinut evenimentul: AGRICULTORUL SRL Bacau, INTERAGROALIMENT SA Bacau, AGRICOLA INTERNATIONAL SA Bacau, ALMERA INTERNATIONAL SRL Bacau, INAN PROD COM SRL Bacau, PROAMY DISTRIBUTION SRL Bacau si PFA POPA IRINA DANIELA Consulting Bacau si a mentionat ca toate prezentarile speakerilor vor fi disponibile pe site-ul evenimentului www.ccibc.ro.
Acest eveniment va fi urmat de o serie de alte evenimente similare, dedicate informarii si formarii agricultorilor cu privire la acest domeniu.
De asemenea, Presedintele Camerei de Comert si Industrie Bacau a acceptat provocarea lansata de reprezentantul Ministerului Economiei si a declarat disponibilitatea de a participa la infiintarea unui Centru Regional de Export a produselor bio, la Bacau, care sa sprijine promovarea produselor locale pe pietele internationale.
Lucrarile conferintei au fost incheiate cu un apel din partea Camerei de Comert si Industrie Bacau catre participanti - autoritati si institutii publice de a disemina catre fermieri informatiile care au fost prezentate in cadrul evenimentului si de a deveni promotori si difuzori in aria lor de activitate pentru a incuraja agricultorii sa abordeze acest domeniu, ca o solutie pentru dezvoltarea rurala durabila a Romaniei.
Camera de Comert si Industrie Bacau
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
26-03-2025 Constructii, instalatii, echipamente
Ai observat că grătarul tău din cărămidă începe să-și piardă culoarea și să se degradeze în timp? Sau poate vrei să-l protejezi de ploaie, îngheț și grăsimea încinsă care poate păta suprafața? Dacă ai un grătar din cărămidă în curte, probabil că te-ai confruntat deja cu aceste probleme. Expunerea constantă la intemperii, temperaturile ridicate și depunerile de grăsime pot deteriora aspectul și structura grătarului, scurtându-i durata de viață. Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>