Agricultura ecologica - o solutie pentru dezvoltarea rurala a Romaniei

Agricultura ecologica - solutie pentru dezvoltarea ruralaJoi, 25 septembrie 2014 a avut loc, in Aula Universitatii Vasile Alecsandri Bacau, conferinta AGRICULTURA ECOLOGICA - Oportunitate pentru Romania. In cadrul evenimentului s-au prezentat solutii pentru transformarea fermelor de subzistenta in ferme agricole ecologice si s-au informat firmele, potentialilii intreprinzatori si autoritatile publice cu privire la oportunitatile pe care le ofera sectorul agriculturii ecologice.

 

 

Conferinta a fost organizata de Camera de Comert si Industrie Bacau impreuna cu Patronatul Agricultorilor Bacau, Patronatul Regional Moldova al IMM si Centrul Enterprise Europe Network Bacau, in parteneriat cu Universitatea Vasile Alecsandri Bacau, Camera de Comert si Industrie Prahova, Directia pentru Agricultura a Judetului Bacau, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura Bacau, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale Bacau, Camera Agricola Bacau, Universitatea Bucuresti Departament- Catedra UNESCO pentru Schimburi interculturale si religioase si Swiss Institute for sustainable development.

Aria de acoperire a evenimentul a cuprins 20 de judete, din Regiunile Nord Est, Sud Est, Nord Vest, si Centru, fiind prezenti reprezentanti din 14 judete: Bacau, Vrancea, Botosani, Cluj, Iasi, Brasov, Neamt, Covasna, Suceava, Harghita, Vaslui, Sibiu, Galati, Bucuresti.

Celelalte 20 de judete au fost invitate si vor participa la un eveniment similar care va avea loc in data de 26 septembrie la Ploiesti, sub organizarea Camerei de Comert si Industrie Prahova.


Agenda evenimentului

Agenda evenimentului a cuprins urmatoarele teme:

  • Agricultura ecologica (preambul)
  • Prevederile europene in domeniul agriculturii ecologice
      • Legislatia europeana si nationala in domeniul agriculturii ecologice
      • Strategii europene si nationale din domeniul agriculturii ecologice
          • Speaker: Elena TATOMIR, Director General Directia Generala Politici Agricole si Strategii, Ministerul Agriculturii
  • Scheme de calitate pentru produsele agro alimentare
          • Speaker: Claudia ISTOC, expert Directia Generala Politici Agricole si Strategii, Ministerul Agriculturii
  • Stadiul agriculturii ecologice in judetul Bacau
          • Speaker Ghita BURLUI, Directorul Directiei pentru Agricultura Bacau
  • Microferme ecologice
          • Speaker Prof. Univ. Dr. Ing. Ioan Viorel RATI, Presedinte Patronatul Agricultorilor Bacau
  • Modalitati de sustinere ale agriculturii ecologice cu finantare de la bugetul de stat
          • Speaker Raluca DAMIAN, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura Bacau
  • Oportunitati si modalitati de dezvoltare si promovare a exportului de produse ecologice
          • Speaker Costin LIANU, Director Directia Generala pentru Promovare Export si Coordonator Strategia Nationala de Export, Ministerul Economiei
  • Performantele la export ale sectorului produselor ecologice
          • Speaker Vladimir STOIANOVICI, Director la Agrofood Consulting Srl
  • Inspectia si certificarea produselor in agricultura ecologica
          • Speaker Prof. Univ. Dr. Ing. Ioan Viorel RATI, Presedinte Patronatul Agricultorilor Bacau
  • Rolul si importanta consultantei in agricultura ecologica
          • Speaker Barbu MIHAIESCU, consultant MATTIG MANAGEMENT PARTNERS


Participanti

In calitate de invitati au fost prezenti 179 de:

  • Fermieri si producatori din industria alimentara din cele 14 judete
  • Camerele Agricole din judetele Bacau, Botosani, Brasov, Harghita, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui
  • Directiile judetene pentru Agricultura Bacau, Botosani, Covasna, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui si Vrancea
  • Primarii din judetele Bacau, Galati, Iasi, Neamt, Suceava


Deschiderea conferintei

Conferinta a fost deschisa, in calitate de gazda si moderator al intalnirii de Doru SIMOVICI -Presedintele Camerei de Comert si Industrie Bacau care a indemnat participantii prezenti sa considere acest domeniu ca o alternativa la agricultura traditionala.

Rectorul Universitatii Vasile Alecsandri - Valentin NEDEFF a urat la randul sau un bun venit participantilor si si-a manifestat intregul sprijin pentru a dezvolta parteneriate cu fermierii interesati pe directia acestui domeniu.

De asemenea, Presedintele Camerei de Comert si Industrie Prahova - Aurelian GOGULESCU a apreciat numarul mare de participanti la eveniment si a invitat participantii la conferinta de la Ploiesti care are loc vineri 26 septembrie.


Lucrarile conferintei

Reprezentantii Ministerului Agriculturii au prezentat stadiul agriculturii ecologice in Romania, remarcand ritmul de crestere al acestui domeniu, similar cu cel din Uniunea Europeana, desi Romania se afla inca la inceput. De asemenea, au prezentat legislatia nationala in acest domeniu, mentionand ca exista cadrul legal care incurajeaza producatorii sa abordeze acest domeniu. In continuare, s-au prezentat schemele de sprijin disponibile pentru perioada 2014 - 2020, formele de sprijin acordat operatorilor inregistrati in sistemul de agricultura ecologica, aflati in perioada de conversie, specificandu-se ca, pentru anul 2014, suma alocata acestui sector, in conformitate cu prevederile HG 759 /2010 este de 7.098.000 euro.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii au precizat ca se afla in stadiu de pregatire viitoarea legislatie privind subventia pe suprafata, urmand ca in perioada urmatoare sa fie lansata in consultare.

Prezentarile au continuat cu descrierea schemelor de calitate pentru produsele agroalimentare, cu accent pe procedura de obtinere a atestarii de produs traditional.

In ceea ce priveste stadiul agriculturii ecologice din Judetul Bacau, Directorul Directiei pentru Agricultura Bacau a mentionat ca numarul operatorilor in agricultura ecologica este de 122. Dintre acestia 114 sunt operatori in sectorul vegetal si cresterea animalelor, 3 sunt procesatori, 3 comercianti, 1 exportator si unul opereaza in domeniul florei spontane.

Ca model de microferma ecologica, Presedintele Patronatului Agricultorilor din judetul Bacau a prezentat plantatiile pomicole in sistem de agricultura ecologica - pentru mar si cires, si un model de microferma ecologica de gaini ouatoare.

Reprezentantul APIA Bacau a prezentat solutii de finantare pentru agricultura ecologica si schemele de sprijin disponibile, respectiv schema de ajutor specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica a carei termen de depunere cereri este in data de 28 noiembrie 2014.

Pentru promovarea produselor ecologice la export, reprezentantul Ministerului Economiei si Coordonatorul Strategiei Nationale de Export a mentionat ca agricultura ecologica este un domeniu cuprins in Strategia Nationala de Export ca un domeniu strategic. Astfel, in Strategia Nationala de Export s-au prevazut actiuni care vizeaza realizarea de studii de piata pe pietele tinta pentru acest tip de produse, intensificarea eforturilor de promovare a brandurilor romanesti, selectarea mai eficienta a canalelor de distributie, actiuni care sunt cumulate si cu interventiile disponibile prin Programul National de Promovare a Exporturilor.

Pentru perioada viitoare, Ministerul Economiei a precizat ca exista intentia de a dezvolta Centre regionale de export care sa identifice oferta locala si sa o promoveze la export, pe pietele unde exista cerere. Luand in considerare interesul si amploarea evenimentului organizat de Camera de Comert si Industrie Bacau, reprezentatul Ministerului a constatat ca un prim Centru Regional de Export poate fi infiintat la Bacau.

Reprezentantul Asociatiei operatorilor ecologici - Bio Romania a prezentat proiectele care sunt implementate la acest moment la nivel national pentru a sprijini producatorii de produse ecologice si impactul pe care acestea l-au avut in sensul sprijinirii fermierilor cu informatiile necesare pentru certificarea produselor ecologice si promovarea acestor produse catre consumatori.

Etapele si documentele necesare pentru realizarea inspectiei si certificarii produselor ecologice au fost prezentate de Presedintele Patronatului Agricultorilor din Judetul Bacau.

La finalul prezentarilor consultantul societatii elvetiene MATTIG MANAGEMENT PARTNERS a precizat ca este important ca in etapele obtinerii certificarii de produs ecologic dar si ulterior, agricultorul sa fie insotit de un consultant care sa implementeze un plan de afaceri viabil, adaptat la nevoile si potentialul acestuia.

In incheierea conferintei, gazda a multumit sponsorilor care au sustinut evenimentul: AGRICULTORUL SRL Bacau, INTERAGROALIMENT SA Bacau, AGRICOLA INTERNATIONAL SA Bacau, ALMERA INTERNATIONAL SRL Bacau, INAN PROD COM SRL Bacau, PROAMY DISTRIBUTION SRL Bacau si PFA POPA IRINA DANIELA Consulting Bacau si a mentionat ca toate prezentarile speakerilor vor fi disponibile pe site-ul evenimentului www.ccibc.ro.

Acest eveniment va fi urmat de o serie de alte evenimente similare, dedicate informarii si formarii agricultorilor cu privire la acest domeniu.

De asemenea, Presedintele Camerei de Comert si Industrie Bacau a acceptat provocarea lansata de reprezentantul Ministerului Economiei si a declarat disponibilitatea de a participa la infiintarea unui Centru Regional de Export a produselor bio, la Bacau, care sa sprijine promovarea produselor locale pe pietele internationale.

Lucrarile conferintei au fost incheiate cu un apel din partea Camerei de Comert si Industrie Bacau catre participanti - autoritati si institutii publice de a disemina catre fermieri informatiile care au fost prezentate in cadrul evenimentului si de a deveni promotori si difuzori in aria lor de activitate pentru a incuraja agricultorii sa abordeze acest domeniu, ca o solutie pentru dezvoltarea rurala durabila a Romaniei.


Camera de Comert si Industrie Bacau



Noutati

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

13-05-2025 Produse traditionale

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

Săptămâna Bucătăriei Turcești, celebrarea anuală a patrimoniului culinar bogat al Turciei, revine cu cea de-a patra ediție între 21 și 27 mai, pentru a sărbători metode de gătit durabile, sănătoase și tradiționale. Tema din acest an, „Preparatele Clasice ale Bucătăriei Turcești”, evidențiază rețetele clasice atemporale. Mai multe>>

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

08-05-2025 Invatamant agricol

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

08-05-2025 Protectia mediului

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

08-05-2025 Utilaje agricole

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

07-05-2025 Protectia mediului

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

Fundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>