Agricultura ecologica - o solutie pentru dezvoltarea rurala a Romaniei

Agricultura ecologica - solutie pentru dezvoltarea ruralaJoi, 25 septembrie 2014 a avut loc, in Aula Universitatii Vasile Alecsandri Bacau, conferinta AGRICULTURA ECOLOGICA - Oportunitate pentru Romania. In cadrul evenimentului s-au prezentat solutii pentru transformarea fermelor de subzistenta in ferme agricole ecologice si s-au informat firmele, potentialilii intreprinzatori si autoritatile publice cu privire la oportunitatile pe care le ofera sectorul agriculturii ecologice.

 

 

Conferinta a fost organizata de Camera de Comert si Industrie Bacau impreuna cu Patronatul Agricultorilor Bacau, Patronatul Regional Moldova al IMM si Centrul Enterprise Europe Network Bacau, in parteneriat cu Universitatea Vasile Alecsandri Bacau, Camera de Comert si Industrie Prahova, Directia pentru Agricultura a Judetului Bacau, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura Bacau, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale Bacau, Camera Agricola Bacau, Universitatea Bucuresti Departament- Catedra UNESCO pentru Schimburi interculturale si religioase si Swiss Institute for sustainable development.

Aria de acoperire a evenimentul a cuprins 20 de judete, din Regiunile Nord Est, Sud Est, Nord Vest, si Centru, fiind prezenti reprezentanti din 14 judete: Bacau, Vrancea, Botosani, Cluj, Iasi, Brasov, Neamt, Covasna, Suceava, Harghita, Vaslui, Sibiu, Galati, Bucuresti.

Celelalte 20 de judete au fost invitate si vor participa la un eveniment similar care va avea loc in data de 26 septembrie la Ploiesti, sub organizarea Camerei de Comert si Industrie Prahova.


Agenda evenimentului

Agenda evenimentului a cuprins urmatoarele teme:

  • Agricultura ecologica (preambul)
  • Prevederile europene in domeniul agriculturii ecologice
      • Legislatia europeana si nationala in domeniul agriculturii ecologice
      • Strategii europene si nationale din domeniul agriculturii ecologice
          • Speaker: Elena TATOMIR, Director General Directia Generala Politici Agricole si Strategii, Ministerul Agriculturii
  • Scheme de calitate pentru produsele agro alimentare
          • Speaker: Claudia ISTOC, expert Directia Generala Politici Agricole si Strategii, Ministerul Agriculturii
  • Stadiul agriculturii ecologice in judetul Bacau
          • Speaker Ghita BURLUI, Directorul Directiei pentru Agricultura Bacau
  • Microferme ecologice
          • Speaker Prof. Univ. Dr. Ing. Ioan Viorel RATI, Presedinte Patronatul Agricultorilor Bacau
  • Modalitati de sustinere ale agriculturii ecologice cu finantare de la bugetul de stat
          • Speaker Raluca DAMIAN, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura Bacau
  • Oportunitati si modalitati de dezvoltare si promovare a exportului de produse ecologice
          • Speaker Costin LIANU, Director Directia Generala pentru Promovare Export si Coordonator Strategia Nationala de Export, Ministerul Economiei
  • Performantele la export ale sectorului produselor ecologice
          • Speaker Vladimir STOIANOVICI, Director la Agrofood Consulting Srl
  • Inspectia si certificarea produselor in agricultura ecologica
          • Speaker Prof. Univ. Dr. Ing. Ioan Viorel RATI, Presedinte Patronatul Agricultorilor Bacau
  • Rolul si importanta consultantei in agricultura ecologica
          • Speaker Barbu MIHAIESCU, consultant MATTIG MANAGEMENT PARTNERS


Participanti

In calitate de invitati au fost prezenti 179 de:

  • Fermieri si producatori din industria alimentara din cele 14 judete
  • Camerele Agricole din judetele Bacau, Botosani, Brasov, Harghita, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui
  • Directiile judetene pentru Agricultura Bacau, Botosani, Covasna, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui si Vrancea
  • Primarii din judetele Bacau, Galati, Iasi, Neamt, Suceava


Deschiderea conferintei

Conferinta a fost deschisa, in calitate de gazda si moderator al intalnirii de Doru SIMOVICI -Presedintele Camerei de Comert si Industrie Bacau care a indemnat participantii prezenti sa considere acest domeniu ca o alternativa la agricultura traditionala.

Rectorul Universitatii Vasile Alecsandri - Valentin NEDEFF a urat la randul sau un bun venit participantilor si si-a manifestat intregul sprijin pentru a dezvolta parteneriate cu fermierii interesati pe directia acestui domeniu.

De asemenea, Presedintele Camerei de Comert si Industrie Prahova - Aurelian GOGULESCU a apreciat numarul mare de participanti la eveniment si a invitat participantii la conferinta de la Ploiesti care are loc vineri 26 septembrie.


Lucrarile conferintei

Reprezentantii Ministerului Agriculturii au prezentat stadiul agriculturii ecologice in Romania, remarcand ritmul de crestere al acestui domeniu, similar cu cel din Uniunea Europeana, desi Romania se afla inca la inceput. De asemenea, au prezentat legislatia nationala in acest domeniu, mentionand ca exista cadrul legal care incurajeaza producatorii sa abordeze acest domeniu. In continuare, s-au prezentat schemele de sprijin disponibile pentru perioada 2014 - 2020, formele de sprijin acordat operatorilor inregistrati in sistemul de agricultura ecologica, aflati in perioada de conversie, specificandu-se ca, pentru anul 2014, suma alocata acestui sector, in conformitate cu prevederile HG 759 /2010 este de 7.098.000 euro.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii au precizat ca se afla in stadiu de pregatire viitoarea legislatie privind subventia pe suprafata, urmand ca in perioada urmatoare sa fie lansata in consultare.

Prezentarile au continuat cu descrierea schemelor de calitate pentru produsele agroalimentare, cu accent pe procedura de obtinere a atestarii de produs traditional.

In ceea ce priveste stadiul agriculturii ecologice din Judetul Bacau, Directorul Directiei pentru Agricultura Bacau a mentionat ca numarul operatorilor in agricultura ecologica este de 122. Dintre acestia 114 sunt operatori in sectorul vegetal si cresterea animalelor, 3 sunt procesatori, 3 comercianti, 1 exportator si unul opereaza in domeniul florei spontane.

Ca model de microferma ecologica, Presedintele Patronatului Agricultorilor din judetul Bacau a prezentat plantatiile pomicole in sistem de agricultura ecologica - pentru mar si cires, si un model de microferma ecologica de gaini ouatoare.

Reprezentantul APIA Bacau a prezentat solutii de finantare pentru agricultura ecologica si schemele de sprijin disponibile, respectiv schema de ajutor specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica a carei termen de depunere cereri este in data de 28 noiembrie 2014.

Pentru promovarea produselor ecologice la export, reprezentantul Ministerului Economiei si Coordonatorul Strategiei Nationale de Export a mentionat ca agricultura ecologica este un domeniu cuprins in Strategia Nationala de Export ca un domeniu strategic. Astfel, in Strategia Nationala de Export s-au prevazut actiuni care vizeaza realizarea de studii de piata pe pietele tinta pentru acest tip de produse, intensificarea eforturilor de promovare a brandurilor romanesti, selectarea mai eficienta a canalelor de distributie, actiuni care sunt cumulate si cu interventiile disponibile prin Programul National de Promovare a Exporturilor.

Pentru perioada viitoare, Ministerul Economiei a precizat ca exista intentia de a dezvolta Centre regionale de export care sa identifice oferta locala si sa o promoveze la export, pe pietele unde exista cerere. Luand in considerare interesul si amploarea evenimentului organizat de Camera de Comert si Industrie Bacau, reprezentatul Ministerului a constatat ca un prim Centru Regional de Export poate fi infiintat la Bacau.

Reprezentantul Asociatiei operatorilor ecologici - Bio Romania a prezentat proiectele care sunt implementate la acest moment la nivel national pentru a sprijini producatorii de produse ecologice si impactul pe care acestea l-au avut in sensul sprijinirii fermierilor cu informatiile necesare pentru certificarea produselor ecologice si promovarea acestor produse catre consumatori.

Etapele si documentele necesare pentru realizarea inspectiei si certificarii produselor ecologice au fost prezentate de Presedintele Patronatului Agricultorilor din Judetul Bacau.

La finalul prezentarilor consultantul societatii elvetiene MATTIG MANAGEMENT PARTNERS a precizat ca este important ca in etapele obtinerii certificarii de produs ecologic dar si ulterior, agricultorul sa fie insotit de un consultant care sa implementeze un plan de afaceri viabil, adaptat la nevoile si potentialul acestuia.

In incheierea conferintei, gazda a multumit sponsorilor care au sustinut evenimentul: AGRICULTORUL SRL Bacau, INTERAGROALIMENT SA Bacau, AGRICOLA INTERNATIONAL SA Bacau, ALMERA INTERNATIONAL SRL Bacau, INAN PROD COM SRL Bacau, PROAMY DISTRIBUTION SRL Bacau si PFA POPA IRINA DANIELA Consulting Bacau si a mentionat ca toate prezentarile speakerilor vor fi disponibile pe site-ul evenimentului www.ccibc.ro.

Acest eveniment va fi urmat de o serie de alte evenimente similare, dedicate informarii si formarii agricultorilor cu privire la acest domeniu.

De asemenea, Presedintele Camerei de Comert si Industrie Bacau a acceptat provocarea lansata de reprezentantul Ministerului Economiei si a declarat disponibilitatea de a participa la infiintarea unui Centru Regional de Export a produselor bio, la Bacau, care sa sprijine promovarea produselor locale pe pietele internationale.

Lucrarile conferintei au fost incheiate cu un apel din partea Camerei de Comert si Industrie Bacau catre participanti - autoritati si institutii publice de a disemina catre fermieri informatiile care au fost prezentate in cadrul evenimentului si de a deveni promotori si difuzori in aria lor de activitate pentru a incuraja agricultorii sa abordeze acest domeniu, ca o solutie pentru dezvoltarea rurala durabila a Romaniei.


Camera de Comert si Industrie Bacau



Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

25-06-2025 Energie regenerabila

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>