Ministrul Teodorovici, prezent la Tulcea: 'ITI demonstreaza importanta pe care Guvernul o acorda Deltei Dunarii'

fonduril europene Delta DunariiJoi, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a participat, alaturi de presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu, la o serie de dezbateri pe tema accesarii fondurilor europene disponibile pentru perioada 2014-2020. Intalnirea a fost structurata pe doua parti : incepand cu ora 10.00, la sala Mihail Kogalniceanu a Consiliului Judetean Tulcea, discutia s-a axat pe domeniul public, astfel ca ministrul Teodorovici a vorbit despre oportunitatile de accesare de fonduri pentru institutiile publice.

 

La ora 12.00, delegatia de la Bucuresti a discutat cu reprezentanti ai sistemului privat despre variantele de accesare de fonduri pentru dezvoltarea afacerilor din aceasta zona a tarii.

'Putem sa ne laudam ca am avut, la nivel de judet, reusite extrem de importante atunci cand vine vorba despre accesarea de fonduri europene. Pornind de la investitii deosebite pentru Tulcea si Delta Dunarii, cum ar fi proiectul de 30 de milioane de euro pentru gestionarea deseurilor, pana la proiecte ale unitatilor administrativ teritoriale, cred ca noi stam foarte bine la absorbtia fondurilor', a spus presedintele Teodorescu in cadrul intalnirii.

Seful administratiei judetene a prezentat, pe scurt, realizarile extrem de importante pentru judetul nostru. In acest sens, a discutat despre FLAG Delta Dunarii, un real succes pentru Tulcea: grupul de actiune locala pentru pescuit creat in judetul nostru (FLAG, asa cum este el cunoscut) a reusit deja sa aduca la Tulcea peste 3 milioane de euro, bani europeni.

Vorbim despre proiecte derulate atat de agenti privati, cat si de institutii ale administratiei publice, pentru care s-au semnat deja contractele de finantare. In total, valoarea proiectelor derulate prin FLAG la Tulcea se ridica la peste 20 de milioane de euro — avem, astfel, un procent de peste 100% absorbtie a fondurilor.

Cea mai mare realizare a judetului Tulcea ramane, totusi, acest instrument nou de plata, ITI. Judetul nostru este singurul beneficiar al instrumentului financiar ITI. Acordul de Parteneriat semnat recent intre Guvern si Comisia Europeana prevede faptul ca acest ITI va fi aplicat pe zona Deltei Dunarii. Vorbim despre un buget estimat la peste 1,2 miliarde de euro pentru perioada de programare 2014-2020, bani care vor fi directionati atat catre sistemul privat, cat si catre autoritatile publice.


Ministrul Teodorovici: 'ITI demonstreaza importanta pe care Guvernul o acorda acestei zone'

fonduril europene Delta Dunarii2'Sper ca toti presedintii de consilii judetene sa fie la fel de implicati in ceea ce priveste dezvoltarea judetelor, precum Horia Teodorescu', a spus, la inceputul discutiilor, ministrul Fondurilor Europene.

In ceea ce priveste alocarile prin ITI, Teodorovici spune ca este pentru prima data cand Guvernul ia o astfel de decizie, iar suma alocata este una foarte importanta. 'Vorbim despre o alocare de 1,2 miliarde, la care se adauga si partea de cofinantare a Romaniei. ITI demonstreaza faptul ca Guvernul acorda o importanta deosebita acestei zone. Sper sa incepeti sa scrieti proiecte, pentru a simti cat mai repede efectele concrete ale acestei alocari', le-a transmis ministrul Fondurilor Europene reprezentantilor administratiei publice din judetul Tulcea, prezenti la sala Mihail Kogalniceanu a Consiliului Judetean.


Scopul Ministerului: simplificarea procedurilor

Pornind de la ideea ca beneficiarul trebuie sa fie cel in jurul caruia trebuie sa isi organizeze activitatea, ministrul Teodorovici a precizat ca 'Scopul nostru este simplificarea, iar una dintre masuri este transmiterea documentelor in format electronic'. Domnia sa a mai vorbit si despre faptul ca statul roman a preluat corectiile financiare din Romania, in suma de 1 miliard de euro. A fost un efort financiar destul de mare, pe care actualul guvern si l-a asumat, a sustinut ministrul Eugen Teodorovici.


Idei noi pentru POS DRU

Una dintre propunerile cu care vine actualul Cabinet este aceea a optimizarii POS DRU: in acest sens, exista un ghid pentru economii sociale (cu o valoare de peste 200 de milioane de euro), iar de saptamana viitoare se va deschide o noua sesiune de finantare. 'Vreau sa sprijinim satele, astfel ca am incurajat prin punctaj ca aceste proiecte sa dezvolte zona rurala. Ne dorim sa nu sustinem numai crearea unor poli de dezvoltare'.

De asemenea, sunt luate in calcul proiecte pentru sanatate. Una dintre idei este aceea a dotarii centrelor pentru copiii cu malformatii (banii ar putea fi directionati si spre operatii pentru micutii pacienti).

In plus, vor fi alocati bani pentru achizitionarea unor aparate medicale (angiograf) pentru dotarea spitalelor din Romania. Pentru Tulcea, discutia s-a purtat la inceputul lunii mai, atunci cand ministrul Teodorovici l-a insotit pe premierul Victor Ponta intr-o vizita in judetul Tulcea (respectiv la Spitalul Judetean de Urgenta).


Problemele primarilor: ajutoarele europene sau salariile angajatilor

Primarul comunei Mahmudia, Gherghina Vramulet, a adus in discutie posibilitatea asigurarii unor salarii mai mari pentru personalul din primarii (pentru cei care lucreaza pe fonduri europene), iar in acest sens ministrul Eugen Teodorovici a solicitat sa ii fie transmise documente prin care s fie prezentata, punctual, situatia de la Mahmudia.

Primarul din IC Bratianu, Viorel Chirita, a solicitat ca ajutoarele europene destinare persoanelor defavorizate sa fie distribuite in functie de anumite liste intocmite cu sprijinul primariilor. In acest sens, primarul Chirita a precizat ca ar exista, la nivelul comunei IC Bratianu, persoane cu venituri suficient de mari, dar care, ca urmare a unor proceduri birocratice, devin beneficiari ai acestui program. In alta ordine de idei, exista persoane cu probleme financiare care nu trec de selectia stabilita pentru intocmirea listelor de beneficiari.

Georgel Rosca, din cadrul GAL Delta Dunarii, a fost interesat de posibilitatea primariilor de a accesa fonduri atat pe ITI, cat si pe FLAG sau GAL. In acest sens, Anton Enachescu (expert in cadrul Ministerului Fondurilor Europene) a adus in discutie faptul ca accesarea fondurilor se va face in baza unei strategii, astfel ca nu va exista o dubla finantare. Sursele pot fi, insa, complementare.

'Important este sa atrageti cat mai multi bani pentru judetul dumneavoastra', a transmis ministrul Teodorovici.


Probleme legate de birocratie

Primarul comunei Luncavita si seful ACoR Tulcea, Stefan Ilie, a expus o parte din problemele cu care se confrunta primarii din judet atunci cand vine vorba despre fondurile europene : 'Daca avem un procent mic de absorbtie a fondurilor, nu este din cauza europenilor sau din cauza beneficiarilor. Este din cauza noastra, a tuturor, pentru ca asteptam cate doua luni pentru un aviz. (...) Daca vorbim de specii protejate in Delta, trebuie sa luam in calcul si oamenii. Pentru ca si ei merita protejati'.


4 miliarde pentru domeniul privat

Ministrul Eugen Teodorovici a discutat despre principalele directii de interes pentru accesarea de fonduri europene in perioada urmatoare: productia, respectiv exportul (atat in spatiul euro, cat si in spatiul non-european).

Suma destinata operatorilor privati pentru perioada 2014-2020 ajunge la aproximativ 4 miliarde de euro, a spus ministrul Teodorovici, dintre care 2-3 miliarde se vor duce spre IMM — uri.

Un lucru deosebit de important este ca platile sa fie facute la timp, iar procedurile sa fie simplificate.

'La nivelul ITI vor exista doua persoane care va vor sprijini pentru accesarea de fonduri. De asemenea, POR are un birou la Tulcea, iar reprezentantii lor va stau la dispozitie pentru orice informatii. Va putem ajuta cu date legate de directiile de abordat pentru proiecte, va putem spune unde sa va indreptati pentru atragerea de fonduri europene', le-a transmis presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu, operatorilor privati prezenti la sala de sedinte. In acest sens, seful administratiei judetene a amintit faptul ca prin ITI vor vor fi alocati peste 100 de milioane de euro pentru domeniul privat.


Delta Dunarii, zona periferica ?

Daniel Buhai, presedinte al FLAG Delta Dunarii si investitor local, i-a solicitat ministrului sa ia in calcul posibilitatea ca Delta Dunarii sa fie declarata zona periferica. Astfel, cotele de finantare pentru agentii economici ar creste foarte mult.

Eugen Teodorovici i-a transmis ca aceasta problema va fi discutata la Minister, pentru a afla care ar fi avantajele si care ar fi dezavantajele unui astfel de statut.

Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, cel care a gandit proiectul Rowmania, a insistat asupra faptului ca Delta Dunarii ar trebui sa fie un brand, iar produsele locale sa aiba o valoare crescuta. 'Scopul este ca banii sa ramana aici, la Tulcea', a precizat Patzaichin.


Consiliul Judetean Tulcea



Noutati

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Ce este lacul pentru cărămida grătar și când ai nevoie de el?

26-03-2025 Constructii, instalatii, echipamente

Ce este lacul pentru cărămida grătar și când ai nevoie de el?

Ai observat că grătarul tău din cărămidă începe să-și piardă culoarea și să se degradeze în timp? Sau poate vrei să-l protejezi de ploaie, îngheț și grăsimea încinsă care poate păta suprafața? Dacă ai un grătar din cărămidă în curte, probabil că te-ai confruntat deja cu aceste probleme. Expunerea constantă la intemperii, temperaturile ridicate și depunerile de grăsime pot deteriora aspectul și structura grătarului, scurtându-i durata de viață.    Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

21-03-2025 Floarea soarelui

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

Perioada critică pentru nutriția cu N,P,K a culturii de floarea soarelui începe din primele faze de vegetație, efectul lipsei acestora în această etapă nu poate fi compensată ulterior !Strategia de fertilizare a culturii de floarea soarelui trebuie să ia în considerare particularitățile biologice ale plantei, condițiile pedoclimatice, consumul specific și producția scontată. Mai multe>>

IulianCântar lansează gama de Generatoare PTO marca Schneeberger pe piața din România

20-03-2025 Masini, utilaje, instalatii

IulianCântar lansează gama de Generatoare PTO  marca Schneeberger pe piața din România

IulianCântar, divizie a Grupului SILOBAG, se numără printre cei mai importanți producători autohtoni de cântare auto și cântare platformă omologate, certificate SRAC, și de aparatură de laborator pentru testarea cerealelor. IulianCântar anunță extinderea portofoliului de produse prin introducerea generatoarelor PTO produse de Schneeberger, Austria, o soluție eficientă pentru ferme și industria agricolă.Aceste produse sunt lansate în premieră pe piața din România, IulianCântar fiind unic importa... Mai multe>>