Joi, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a participat, alaturi de presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu, la o serie de dezbateri pe tema accesarii fondurilor europene disponibile pentru perioada 2014-2020. Intalnirea a fost structurata pe doua parti : incepand cu ora 10.00, la sala Mihail Kogalniceanu a Consiliului Judetean Tulcea, discutia s-a axat pe domeniul public, astfel ca ministrul Teodorovici a vorbit despre oportunitatile de accesare de fonduri pentru institutiile publice.
La ora 12.00, delegatia de la Bucuresti a discutat cu reprezentanti ai sistemului privat despre variantele de accesare de fonduri pentru dezvoltarea afacerilor din aceasta zona a tarii.
'Putem sa ne laudam ca am avut, la nivel de judet, reusite extrem de importante atunci cand vine vorba despre accesarea de fonduri europene. Pornind de la investitii deosebite pentru Tulcea si Delta Dunarii, cum ar fi proiectul de 30 de milioane de euro pentru gestionarea deseurilor, pana la proiecte ale unitatilor administrativ teritoriale, cred ca noi stam foarte bine la absorbtia fondurilor', a spus presedintele Teodorescu in cadrul intalnirii.
Seful administratiei judetene a prezentat, pe scurt, realizarile extrem de importante pentru judetul nostru. In acest sens, a discutat despre FLAG Delta Dunarii, un real succes pentru Tulcea: grupul de actiune locala pentru pescuit creat in judetul nostru (FLAG, asa cum este el cunoscut) a reusit deja sa aduca la Tulcea peste 3 milioane de euro, bani europeni.
Vorbim despre proiecte derulate atat de agenti privati, cat si de institutii ale administratiei publice, pentru care s-au semnat deja contractele de finantare. In total, valoarea proiectelor derulate prin FLAG la Tulcea se ridica la peste 20 de milioane de euro — avem, astfel, un procent de peste 100% absorbtie a fondurilor.
Cea mai mare realizare a judetului Tulcea ramane, totusi, acest instrument nou de plata, ITI. Judetul nostru este singurul beneficiar al instrumentului financiar ITI. Acordul de Parteneriat semnat recent intre Guvern si Comisia Europeana prevede faptul ca acest ITI va fi aplicat pe zona Deltei Dunarii. Vorbim despre un buget estimat la peste 1,2 miliarde de euro pentru perioada de programare 2014-2020, bani care vor fi directionati atat catre sistemul privat, cat si catre autoritatile publice.
'Sper ca toti presedintii de consilii judetene sa fie la fel de implicati in ceea ce priveste dezvoltarea judetelor, precum Horia Teodorescu', a spus, la inceputul discutiilor, ministrul Fondurilor Europene.
In ceea ce priveste alocarile prin ITI, Teodorovici spune ca este pentru prima data cand Guvernul ia o astfel de decizie, iar suma alocata este una foarte importanta. 'Vorbim despre o alocare de 1,2 miliarde, la care se adauga si partea de cofinantare a Romaniei. ITI demonstreaza faptul ca Guvernul acorda o importanta deosebita acestei zone. Sper sa incepeti sa scrieti proiecte, pentru a simti cat mai repede efectele concrete ale acestei alocari', le-a transmis ministrul Fondurilor Europene reprezentantilor administratiei publice din judetul Tulcea, prezenti la sala Mihail Kogalniceanu a Consiliului Judetean.
Pornind de la ideea ca beneficiarul trebuie sa fie cel in jurul caruia trebuie sa isi organizeze activitatea, ministrul Teodorovici a precizat ca 'Scopul nostru este simplificarea, iar una dintre masuri este transmiterea documentelor in format electronic'. Domnia sa a mai vorbit si despre faptul ca statul roman a preluat corectiile financiare din Romania, in suma de 1 miliard de euro. A fost un efort financiar destul de mare, pe care actualul guvern si l-a asumat, a sustinut ministrul Eugen Teodorovici.
Una dintre propunerile cu care vine actualul Cabinet este aceea a optimizarii POS DRU: in acest sens, exista un ghid pentru economii sociale (cu o valoare de peste 200 de milioane de euro), iar de saptamana viitoare se va deschide o noua sesiune de finantare. 'Vreau sa sprijinim satele, astfel ca am incurajat prin punctaj ca aceste proiecte sa dezvolte zona rurala. Ne dorim sa nu sustinem numai crearea unor poli de dezvoltare'.
De asemenea, sunt luate in calcul proiecte pentru sanatate. Una dintre idei este aceea a dotarii centrelor pentru copiii cu malformatii (banii ar putea fi directionati si spre operatii pentru micutii pacienti).
In plus, vor fi alocati bani pentru achizitionarea unor aparate medicale (angiograf) pentru dotarea spitalelor din Romania. Pentru Tulcea, discutia s-a purtat la inceputul lunii mai, atunci cand ministrul Teodorovici l-a insotit pe premierul Victor Ponta intr-o vizita in judetul Tulcea (respectiv la Spitalul Judetean de Urgenta).
Primarul comunei Mahmudia, Gherghina Vramulet, a adus in discutie posibilitatea asigurarii unor salarii mai mari pentru personalul din primarii (pentru cei care lucreaza pe fonduri europene), iar in acest sens ministrul Eugen Teodorovici a solicitat sa ii fie transmise documente prin care s fie prezentata, punctual, situatia de la Mahmudia.
Primarul din IC Bratianu, Viorel Chirita, a solicitat ca ajutoarele europene destinare persoanelor defavorizate sa fie distribuite in functie de anumite liste intocmite cu sprijinul primariilor. In acest sens, primarul Chirita a precizat ca ar exista, la nivelul comunei IC Bratianu, persoane cu venituri suficient de mari, dar care, ca urmare a unor proceduri birocratice, devin beneficiari ai acestui program. In alta ordine de idei, exista persoane cu probleme financiare care nu trec de selectia stabilita pentru intocmirea listelor de beneficiari.
Georgel Rosca, din cadrul GAL Delta Dunarii, a fost interesat de posibilitatea primariilor de a accesa fonduri atat pe ITI, cat si pe FLAG sau GAL. In acest sens, Anton Enachescu (expert in cadrul Ministerului Fondurilor Europene) a adus in discutie faptul ca accesarea fondurilor se va face in baza unei strategii, astfel ca nu va exista o dubla finantare. Sursele pot fi, insa, complementare.
'Important este sa atrageti cat mai multi bani pentru judetul dumneavoastra', a transmis ministrul Teodorovici.
Primarul comunei Luncavita si seful ACoR Tulcea, Stefan Ilie, a expus o parte din problemele cu care se confrunta primarii din judet atunci cand vine vorba despre fondurile europene : 'Daca avem un procent mic de absorbtie a fondurilor, nu este din cauza europenilor sau din cauza beneficiarilor. Este din cauza noastra, a tuturor, pentru ca asteptam cate doua luni pentru un aviz. (...) Daca vorbim de specii protejate in Delta, trebuie sa luam in calcul si oamenii. Pentru ca si ei merita protejati'.
Ministrul Eugen Teodorovici a discutat despre principalele directii de interes pentru accesarea de fonduri europene in perioada urmatoare: productia, respectiv exportul (atat in spatiul euro, cat si in spatiul non-european).
Suma destinata operatorilor privati pentru perioada 2014-2020 ajunge la aproximativ 4 miliarde de euro, a spus ministrul Teodorovici, dintre care 2-3 miliarde se vor duce spre IMM — uri.
Un lucru deosebit de important este ca platile sa fie facute la timp, iar procedurile sa fie simplificate.
'La nivelul ITI vor exista doua persoane care va vor sprijini pentru accesarea de fonduri. De asemenea, POR are un birou la Tulcea, iar reprezentantii lor va stau la dispozitie pentru orice informatii. Va putem ajuta cu date legate de directiile de abordat pentru proiecte, va putem spune unde sa va indreptati pentru atragerea de fonduri europene', le-a transmis presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu, operatorilor privati prezenti la sala de sedinte. In acest sens, seful administratiei judetene a amintit faptul ca prin ITI vor vor fi alocati peste 100 de milioane de euro pentru domeniul privat.
Daniel Buhai, presedinte al FLAG Delta Dunarii si investitor local, i-a solicitat ministrului sa ia in calcul posibilitatea ca Delta Dunarii sa fie declarata zona periferica. Astfel, cotele de finantare pentru agentii economici ar creste foarte mult.
Eugen Teodorovici i-a transmis ca aceasta problema va fi discutata la Minister, pentru a afla care ar fi avantajele si care ar fi dezavantajele unui astfel de statut.
Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, cel care a gandit proiectul Rowmania, a insistat asupra faptului ca Delta Dunarii ar trebui sa fie un brand, iar produsele locale sa aiba o valoare crescuta. 'Scopul este ca banii sa ramana aici, la Tulcea', a precizat Patzaichin.
Consiliul Judetean Tulcea
11-07-2025 Alimentatie sanatoasa
S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro. Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
09-07-2025 Vinuri
Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>
07-07-2025 Utilaje agricole
Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>
07-07-2025 Invatamant agricol
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
02-07-2025 Rapita
Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>
02-07-2025 Insecticide
În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>