Joi, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a participat, alaturi de presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu, la o serie de dezbateri pe tema accesarii fondurilor europene disponibile pentru perioada 2014-2020. Intalnirea a fost structurata pe doua parti : incepand cu ora 10.00, la sala Mihail Kogalniceanu a Consiliului Judetean Tulcea, discutia s-a axat pe domeniul public, astfel ca ministrul Teodorovici a vorbit despre oportunitatile de accesare de fonduri pentru institutiile publice.
La ora 12.00, delegatia de la Bucuresti a discutat cu reprezentanti ai sistemului privat despre variantele de accesare de fonduri pentru dezvoltarea afacerilor din aceasta zona a tarii.
'Putem sa ne laudam ca am avut, la nivel de judet, reusite extrem de importante atunci cand vine vorba despre accesarea de fonduri europene. Pornind de la investitii deosebite pentru Tulcea si Delta Dunarii, cum ar fi proiectul de 30 de milioane de euro pentru gestionarea deseurilor, pana la proiecte ale unitatilor administrativ teritoriale, cred ca noi stam foarte bine la absorbtia fondurilor', a spus presedintele Teodorescu in cadrul intalnirii.
Seful administratiei judetene a prezentat, pe scurt, realizarile extrem de importante pentru judetul nostru. In acest sens, a discutat despre FLAG Delta Dunarii, un real succes pentru Tulcea: grupul de actiune locala pentru pescuit creat in judetul nostru (FLAG, asa cum este el cunoscut) a reusit deja sa aduca la Tulcea peste 3 milioane de euro, bani europeni.
Vorbim despre proiecte derulate atat de agenti privati, cat si de institutii ale administratiei publice, pentru care s-au semnat deja contractele de finantare. In total, valoarea proiectelor derulate prin FLAG la Tulcea se ridica la peste 20 de milioane de euro — avem, astfel, un procent de peste 100% absorbtie a fondurilor.
Cea mai mare realizare a judetului Tulcea ramane, totusi, acest instrument nou de plata, ITI. Judetul nostru este singurul beneficiar al instrumentului financiar ITI. Acordul de Parteneriat semnat recent intre Guvern si Comisia Europeana prevede faptul ca acest ITI va fi aplicat pe zona Deltei Dunarii. Vorbim despre un buget estimat la peste 1,2 miliarde de euro pentru perioada de programare 2014-2020, bani care vor fi directionati atat catre sistemul privat, cat si catre autoritatile publice.
'Sper ca toti presedintii de consilii judetene sa fie la fel de implicati in ceea ce priveste dezvoltarea judetelor, precum Horia Teodorescu', a spus, la inceputul discutiilor, ministrul Fondurilor Europene.
In ceea ce priveste alocarile prin ITI, Teodorovici spune ca este pentru prima data cand Guvernul ia o astfel de decizie, iar suma alocata este una foarte importanta. 'Vorbim despre o alocare de 1,2 miliarde, la care se adauga si partea de cofinantare a Romaniei. ITI demonstreaza faptul ca Guvernul acorda o importanta deosebita acestei zone. Sper sa incepeti sa scrieti proiecte, pentru a simti cat mai repede efectele concrete ale acestei alocari', le-a transmis ministrul Fondurilor Europene reprezentantilor administratiei publice din judetul Tulcea, prezenti la sala Mihail Kogalniceanu a Consiliului Judetean.
Pornind de la ideea ca beneficiarul trebuie sa fie cel in jurul caruia trebuie sa isi organizeze activitatea, ministrul Teodorovici a precizat ca 'Scopul nostru este simplificarea, iar una dintre masuri este transmiterea documentelor in format electronic'. Domnia sa a mai vorbit si despre faptul ca statul roman a preluat corectiile financiare din Romania, in suma de 1 miliard de euro. A fost un efort financiar destul de mare, pe care actualul guvern si l-a asumat, a sustinut ministrul Eugen Teodorovici.
Una dintre propunerile cu care vine actualul Cabinet este aceea a optimizarii POS DRU: in acest sens, exista un ghid pentru economii sociale (cu o valoare de peste 200 de milioane de euro), iar de saptamana viitoare se va deschide o noua sesiune de finantare. 'Vreau sa sprijinim satele, astfel ca am incurajat prin punctaj ca aceste proiecte sa dezvolte zona rurala. Ne dorim sa nu sustinem numai crearea unor poli de dezvoltare'.
De asemenea, sunt luate in calcul proiecte pentru sanatate. Una dintre idei este aceea a dotarii centrelor pentru copiii cu malformatii (banii ar putea fi directionati si spre operatii pentru micutii pacienti).
In plus, vor fi alocati bani pentru achizitionarea unor aparate medicale (angiograf) pentru dotarea spitalelor din Romania. Pentru Tulcea, discutia s-a purtat la inceputul lunii mai, atunci cand ministrul Teodorovici l-a insotit pe premierul Victor Ponta intr-o vizita in judetul Tulcea (respectiv la Spitalul Judetean de Urgenta).
Primarul comunei Mahmudia, Gherghina Vramulet, a adus in discutie posibilitatea asigurarii unor salarii mai mari pentru personalul din primarii (pentru cei care lucreaza pe fonduri europene), iar in acest sens ministrul Eugen Teodorovici a solicitat sa ii fie transmise documente prin care s fie prezentata, punctual, situatia de la Mahmudia.
Primarul din IC Bratianu, Viorel Chirita, a solicitat ca ajutoarele europene destinare persoanelor defavorizate sa fie distribuite in functie de anumite liste intocmite cu sprijinul primariilor. In acest sens, primarul Chirita a precizat ca ar exista, la nivelul comunei IC Bratianu, persoane cu venituri suficient de mari, dar care, ca urmare a unor proceduri birocratice, devin beneficiari ai acestui program. In alta ordine de idei, exista persoane cu probleme financiare care nu trec de selectia stabilita pentru intocmirea listelor de beneficiari.
Georgel Rosca, din cadrul GAL Delta Dunarii, a fost interesat de posibilitatea primariilor de a accesa fonduri atat pe ITI, cat si pe FLAG sau GAL. In acest sens, Anton Enachescu (expert in cadrul Ministerului Fondurilor Europene) a adus in discutie faptul ca accesarea fondurilor se va face in baza unei strategii, astfel ca nu va exista o dubla finantare. Sursele pot fi, insa, complementare.
'Important este sa atrageti cat mai multi bani pentru judetul dumneavoastra', a transmis ministrul Teodorovici.
Primarul comunei Luncavita si seful ACoR Tulcea, Stefan Ilie, a expus o parte din problemele cu care se confrunta primarii din judet atunci cand vine vorba despre fondurile europene : 'Daca avem un procent mic de absorbtie a fondurilor, nu este din cauza europenilor sau din cauza beneficiarilor. Este din cauza noastra, a tuturor, pentru ca asteptam cate doua luni pentru un aviz. (...) Daca vorbim de specii protejate in Delta, trebuie sa luam in calcul si oamenii. Pentru ca si ei merita protejati'.
Ministrul Eugen Teodorovici a discutat despre principalele directii de interes pentru accesarea de fonduri europene in perioada urmatoare: productia, respectiv exportul (atat in spatiul euro, cat si in spatiul non-european).
Suma destinata operatorilor privati pentru perioada 2014-2020 ajunge la aproximativ 4 miliarde de euro, a spus ministrul Teodorovici, dintre care 2-3 miliarde se vor duce spre IMM — uri.
Un lucru deosebit de important este ca platile sa fie facute la timp, iar procedurile sa fie simplificate.
'La nivelul ITI vor exista doua persoane care va vor sprijini pentru accesarea de fonduri. De asemenea, POR are un birou la Tulcea, iar reprezentantii lor va stau la dispozitie pentru orice informatii. Va putem ajuta cu date legate de directiile de abordat pentru proiecte, va putem spune unde sa va indreptati pentru atragerea de fonduri europene', le-a transmis presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu, operatorilor privati prezenti la sala de sedinte. In acest sens, seful administratiei judetene a amintit faptul ca prin ITI vor vor fi alocati peste 100 de milioane de euro pentru domeniul privat.
Daniel Buhai, presedinte al FLAG Delta Dunarii si investitor local, i-a solicitat ministrului sa ia in calcul posibilitatea ca Delta Dunarii sa fie declarata zona periferica. Astfel, cotele de finantare pentru agentii economici ar creste foarte mult.
Eugen Teodorovici i-a transmis ca aceasta problema va fi discutata la Minister, pentru a afla care ar fi avantajele si care ar fi dezavantajele unui astfel de statut.
Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, cel care a gandit proiectul Rowmania, a insistat asupra faptului ca Delta Dunarii ar trebui sa fie un brand, iar produsele locale sa aiba o valoare crescuta. 'Scopul este ca banii sa ramana aici, la Tulcea', a precizat Patzaichin.
Consiliul Judetean Tulcea
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Masini si utilaje agricole
Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
14-10-2024 Irigatii
Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
01-10-2024 Bovine
Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>