Attila Korodi discuta despre practicile agricole si protectia mediului la Conferinta Agricultura si Mediul

Attila Korodi Conferinta agriculturaMinistrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a participat marti, 27 mai 2014, la Conferinta "Agricultura si mediul — Agricultura si protectia mediului in Europa Centrala si de Est: contributia acestora la cresterea economica si ocuparea fortei de munca".

 

 

 

 


Evenimentul a fost organizat de Comisia Agricultura si Mediu a Ligii Europene pentru Cooperare Economica (ELEC), cu sprijinul Bancii Nationale a Romaniei, la sediul BNR. ELEC este o retea independenta a oamenilor de afaceri, care are statut consultativ in cadrul Consiliului Europei si Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite.


La reuniune au participat Dacian Ciolos — Comisar European pentru Agricultura, Daniel Constantin — ministrul Agriculturii, Bernard Snoy — presedintele ELEC International, Valeriu Steriu — presedintele Comisiei Agricultura si Mediu a ELEC, precum si Florin Georgescu — vice-guvernatorul BNR.

Cu acest prilej, ministrul Korodi a transmis urmatorul mesaj:

"Dati-mi voie, in primul rand, sa va felicit pentru organizarea acestui eveniment, la un nivel atat de inalt. Consider ca subiectul abordat este unul deosebit de actual si ofertant.

Inca din 2007, odata cu aderarea la UE, Romania a avut obligatia transpunerii acquis-lui UE in legislatia nationala, inclusiv in domeniul protectiei naturii. O parte a acestui acquis a presupus constituirea retelei Natura 2000 pe teritoriul Romaniei. Astfel, prin procesul initiat in cursul anului 2007, au fost desemnate 273 de situri de importanta comunitara (SCI-uri), respectiv 108 arii de protectie speciala avifaunistica (SPA-uri), asigurandu-se o acoperire de 17,8 % din suprafata terestra a tarii.

In perioada urmatoare, dupa raportarea si negocierea cu Comisia Europeana reteaua s-a extins, in prezent aceasta cuprinzand 383 SCI-uri si 148 SPA-uri (cca. 22,68 % din suprafata terestra a tarii). Procesul de desemnare continua, reteaua urmand sa se extinda si definitiveze, cel mai probabil pana la sfarsitul anului 2015.

Romania dispune de o biodiversitate unica in Uniunea Europeana. Astfel, din punct de vedere al speciilor si habitatelor de interes comunitar, in Romania se regasesc 278 specii si 87 habitate de interes comunitar. O buna parte a acestor specii si habitate sunt asociate direct sau indirect cu zonele agricole (ca de ex. Habitate de pajisti etc.).

Din pacate, in Raportul final privind evaluarea starii de conservare a speciilor si habitatelor, realizat la nivelul Uniunii Europene, activitatea agricola (in special cea intensiva) exercita o puternica presiune pentru habitatele si speciile de interes comunitar, acestea fiind cele mai afectate.

In acest context, avand in vedere cerintele Uniunii Europene, la nivel national, in Strategia privind Biodiversitatea au fost definite o serie de obiective operationale pentru asigurarea unui management integrat al agriculturii in raport cu biodiversitatea, respectiv:

    • Mentinerea si dezvoltarea practicilor agricole extensive si a metodelor traditionale de utilizare a terenurilor ce asigura conservarea habitatelor semi-naturale
    • Dezvoltarea standardelor pentru bunele practici agricole
    • Promovarea si asigurarea viabilitatii speciilor si soiurilor/ raselor ce contribuie la conservarea ecosistemelor si speciilor salbatice
    • Dezvoltarea schemelor actuale de agro-mediu
    • Diminuarea efectelor negative ale practicilor agricole intensive


In cadrul procesului de evaluare a starii de conservare a speciilor si habitatelor, raportat catre Comisie la finalul anului 2013, a rezultat ca, la nivel national, s-a constatat ca temerile specialistilor se confirma. Ca si la precedenta raportare europeana din 2007, in cazul tarii noastre s-a constatat ca una dintre principalele presiuni asupra speciilor si habitatelor de interes comunitar este reprezentata de agricultura.

Consideram ca elementul ecologic in politica agricola comuna este vital pentru mediu, sanatate si economie, una din modalitatile introducerii acestuia fiind stimulii financiari pentru fermieri.

In acelasi timp, daca se doreste o agricultura europeana care sa furnizeze aprovizionarea constanta cu alimente de calitate superioara si care sa contribuie la protectia mediului si asigurarea de energii din surse regenerabile, aceasta trebuie finantata in mod adecvat, pentru a oferi fermierilor stimulentele necesare pentru a utiliza tehnologii moderne si ecologice.

In acest context, pentru a asigura un echilibru intre protectia biodiversitatii si agricultura, precum si pentru asigurarea unei stari de conservare favorabile pentru speciile si habitatele de interes comunitar, se impune asigurarea unor interventii din partea statului si a UE pentru proprietarii de terenuri, interventii sub forma unor plati de agromediu, silvomediu, plati Natura 2000, sau piscicultura.

Este nevoie ca aceste plati sa se faca atat pe baza voluntara (ca de exemplu platilor de agromediu) cat si dupa stabilirea masurilor de conservare pentru speciile si habitatele din siturile Natura 2000. Totodata se impune ca, in cel mai scurt timp, subventiile pentru proprietarii de terenuri sa fie corelate si cu rezultatele evaluarii starii de conservare, in acest sens fiind demarate deja discutii tehnice intre expertii MMSC si MADR.

Reforma viitoarei Politici Agricole Comune reprezinta o oportunitate deosebita in a face un pas important in asigurarea protectiei agriculturii si mediului din Uniunea Europeana. Ne dorim nu doar o Politica Agricola Comuna mai buna, dar si o mai buna implementare a acesteia, atat la nivelul UE, cat si la nivel national. Aceasta trebuie sa tina cont, in acelasi timp, de cerintele necesare asigurarii unui mediu curat si sanatos, precum si de caracteristicile si circumstantele specifice fiecarui Stat.

Agricultura ecologica pune accent pe folosirea unor practici de gestionare corespunzatoare si ia in consideratie si faptul ca particularitatile fiecarei regiuni in parte necesita sisteme bine adaptate specificului acestei regiuni. Iar tarile din Europa Centrala si de Est prezinta un potential extraordinar din acest punct de vedere. Totodata, prin corelarea politicii de dezvoltare rurala cu actiunile in domeniul schimbarilor climatice vor fi create premisele necesare dezvoltarii unei agriculturi ecologice si prietenoase mediului.

Trebuie sa fim foarte precauti din acest punct de vedere si sa nu tratam cu superficialitate aceasta abordare. Evenimentele recente si cele cu care ne-am confruntat in ultimul deceniu, care au condus inclusiv la importante pierderi de vieti omenesti, demonstreaza necesitatea acordarii unei atentii deosebite intreprinderii unor astfel de actiuni si promovarii de proiecte care sa conduca la rezultate pozitive si micsorarea sau indepartarea acestor riscuri.

Iar rezultatul este cu atat mai bun cu cat se intreprind actiuni sinergice, cu efect transfrontier".


MMSC



Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

25-06-2025 Energie regenerabila

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>