Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a participat marti, 27 mai 2014, la Conferinta "Agricultura si mediul — Agricultura si protectia mediului in Europa Centrala si de Est: contributia acestora la cresterea economica si ocuparea fortei de munca".
Evenimentul a fost organizat de Comisia Agricultura si Mediu a Ligii Europene pentru Cooperare Economica (ELEC), cu sprijinul Bancii Nationale a Romaniei, la sediul BNR. ELEC este o retea independenta a oamenilor de afaceri, care are statut consultativ in cadrul Consiliului Europei si Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite.
La reuniune au participat Dacian Ciolos — Comisar European pentru Agricultura, Daniel Constantin — ministrul Agriculturii, Bernard Snoy — presedintele ELEC International, Valeriu Steriu — presedintele Comisiei Agricultura si Mediu a ELEC, precum si Florin Georgescu — vice-guvernatorul BNR.
Cu acest prilej, ministrul Korodi a transmis urmatorul mesaj:
"Dati-mi voie, in primul rand, sa va felicit pentru organizarea acestui eveniment, la un nivel atat de inalt. Consider ca subiectul abordat este unul deosebit de actual si ofertant.
Inca din 2007, odata cu aderarea la UE, Romania a avut obligatia transpunerii acquis-lui UE in legislatia nationala, inclusiv in domeniul protectiei naturii. O parte a acestui acquis a presupus constituirea retelei Natura 2000 pe teritoriul Romaniei. Astfel, prin procesul initiat in cursul anului 2007, au fost desemnate 273 de situri de importanta comunitara (SCI-uri), respectiv 108 arii de protectie speciala avifaunistica (SPA-uri), asigurandu-se o acoperire de 17,8 % din suprafata terestra a tarii.
In perioada urmatoare, dupa raportarea si negocierea cu Comisia Europeana reteaua s-a extins, in prezent aceasta cuprinzand 383 SCI-uri si 148 SPA-uri (cca. 22,68 % din suprafata terestra a tarii). Procesul de desemnare continua, reteaua urmand sa se extinda si definitiveze, cel mai probabil pana la sfarsitul anului 2015.
Romania dispune de o biodiversitate unica in Uniunea Europeana. Astfel, din punct de vedere al speciilor si habitatelor de interes comunitar, in Romania se regasesc 278 specii si 87 habitate de interes comunitar. O buna parte a acestor specii si habitate sunt asociate direct sau indirect cu zonele agricole (ca de ex. Habitate de pajisti etc.).
Din pacate, in Raportul final privind evaluarea starii de conservare a speciilor si habitatelor, realizat la nivelul Uniunii Europene, activitatea agricola (in special cea intensiva) exercita o puternica presiune pentru habitatele si speciile de interes comunitar, acestea fiind cele mai afectate.
In acest context, avand in vedere cerintele Uniunii Europene, la nivel national, in Strategia privind Biodiversitatea au fost definite o serie de obiective operationale pentru asigurarea unui management integrat al agriculturii in raport cu biodiversitatea, respectiv:
In cadrul procesului de evaluare a starii de conservare a speciilor si habitatelor, raportat catre Comisie la finalul anului 2013, a rezultat ca, la nivel national, s-a constatat ca temerile specialistilor se confirma. Ca si la precedenta raportare europeana din 2007, in cazul tarii noastre s-a constatat ca una dintre principalele presiuni asupra speciilor si habitatelor de interes comunitar este reprezentata de agricultura.
Consideram ca elementul ecologic in politica agricola comuna este vital pentru mediu, sanatate si economie, una din modalitatile introducerii acestuia fiind stimulii financiari pentru fermieri.
In acelasi timp, daca se doreste o agricultura europeana care sa furnizeze aprovizionarea constanta cu alimente de calitate superioara si care sa contribuie la protectia mediului si asigurarea de energii din surse regenerabile, aceasta trebuie finantata in mod adecvat, pentru a oferi fermierilor stimulentele necesare pentru a utiliza tehnologii moderne si ecologice.
In acest context, pentru a asigura un echilibru intre protectia biodiversitatii si agricultura, precum si pentru asigurarea unei stari de conservare favorabile pentru speciile si habitatele de interes comunitar, se impune asigurarea unor interventii din partea statului si a UE pentru proprietarii de terenuri, interventii sub forma unor plati de agromediu, silvomediu, plati Natura 2000, sau piscicultura.
Este nevoie ca aceste plati sa se faca atat pe baza voluntara (ca de exemplu platilor de agromediu) cat si dupa stabilirea masurilor de conservare pentru speciile si habitatele din siturile Natura 2000. Totodata se impune ca, in cel mai scurt timp, subventiile pentru proprietarii de terenuri sa fie corelate si cu rezultatele evaluarii starii de conservare, in acest sens fiind demarate deja discutii tehnice intre expertii MMSC si MADR.
Reforma viitoarei Politici Agricole Comune reprezinta o oportunitate deosebita in a face un pas important in asigurarea protectiei agriculturii si mediului din Uniunea Europeana. Ne dorim nu doar o Politica Agricola Comuna mai buna, dar si o mai buna implementare a acesteia, atat la nivelul UE, cat si la nivel national. Aceasta trebuie sa tina cont, in acelasi timp, de cerintele necesare asigurarii unui mediu curat si sanatos, precum si de caracteristicile si circumstantele specifice fiecarui Stat.
Agricultura ecologica pune accent pe folosirea unor practici de gestionare corespunzatoare si ia in consideratie si faptul ca particularitatile fiecarei regiuni in parte necesita sisteme bine adaptate specificului acestei regiuni. Iar tarile din Europa Centrala si de Est prezinta un potential extraordinar din acest punct de vedere. Totodata, prin corelarea politicii de dezvoltare rurala cu actiunile in domeniul schimbarilor climatice vor fi create premisele necesare dezvoltarii unei agriculturi ecologice si prietenoase mediului.
Trebuie sa fim foarte precauti din acest punct de vedere si sa nu tratam cu superficialitate aceasta abordare. Evenimentele recente si cele cu care ne-am confruntat in ultimul deceniu, care au condus inclusiv la importante pierderi de vieti omenesti, demonstreaza necesitatea acordarii unei atentii deosebite intreprinderii unor astfel de actiuni si promovarii de proiecte care sa conduca la rezultate pozitive si micsorarea sau indepartarea acestor riscuri.
Iar rezultatul este cu atat mai bun cu cat se intreprind actiuni sinergice, cu efect transfrontier".
MMSC
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
26-03-2025 Constructii, instalatii, echipamente
Ai observat că grătarul tău din cărămidă începe să-și piardă culoarea și să se degradeze în timp? Sau poate vrei să-l protejezi de ploaie, îngheț și grăsimea încinsă care poate păta suprafața? Dacă ai un grătar din cărămidă în curte, probabil că te-ai confruntat deja cu aceste probleme. Expunerea constantă la intemperii, temperaturile ridicate și depunerile de grăsime pot deteriora aspectul și structura grătarului, scurtându-i durata de viață. Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>