Modelul polonez de descentralizare si de regionalizare, influenta asupra gradului de absorbtie a fondurilor europene in Republica Polona, fondurile europene din Romania in contextul procesului de regionalizare - descentralizare si perspective pentru perioada 2014-2020, studii de caz ale unor regiuni administrative poloneze si descentralizarea din perspectiva Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania.
Acestea au fost principalele teme prezentate in 27 septembrie a.c., la seminarul romano-polonez cu tema 'Impactul procesului de regionalizare-descentralizare asupra absorbtiei fondurilor europene'.
Seminarul, organizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si UNCJR la Palatul Parlamentului, a fost prezidat de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, si de Elżbieta Bieńkowska, ministrul dezvoltarii regionale din Polonia.
Evenimentul si-a propus sa faciliteze dialogul si schimbul de experienta si de bune practici, intre reprezentantii autoritatilor publice centrale si locale din Romania si Polonia, in ceea ce priveste implementarea procesului de regionalizare-descentralizare si modul in care un astfel de sistem administrativ poate imbunatati rata de absorbtie a fondurilor europene.
Polonia reprezinta un model de succes in privinta trecerii de la un sistem administrativ marcat de o birocratie greoaie, de sorginte sovietica, catre o administratie publica moderna, adaptata la exigentele economiei de piata si la standardele Uniunii Europene.
Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a sustinut o prezentare cu privire la stadiul pregatirilor pentru procesul de regionalizare-descentralizare din Romania. 'In aceasta perioada proiectul este finalizat, toate structurile asociative l-au primit in studiu si ii invitam sa trimita la minister observatiile lor. Vom organiza o intalnire cu toate structurile asociative, reprezentative pentru autoritatile publice locale ca sa luam o hotarare finala cu privire la acest proiect', a declarat ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.
'Ca sa va dau un exemplu legat de finantarea investitiilor locale: eu, personal, nu mai vreau sa decid, daca se finanteaza sau nu o alimentare cu apa intr-o comuna; consider ca nu e de competenta ministrului sa hotarasca asta, ci de competenta autoritatii locale. Nu putem determina un transfer serios de competente catre autoritatile locale fara sa avem nivelul intermediar al regiunilor. Impreuna cu dumneavoastra trebuie sa realizam acest concept de integrare-dezvoltare', a adaugat Liviu Dragnea, adresandu-se participantilor la seminar.
Tot astazi a fost semnat 'Memorandumul de intelegere pentru cooperarea in domeniile dezvoltarii regionale si administratiei publice intre Ministerul Dezvoltarii Regionale din Polonia si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice din Romania'.
'Sper ca ceea am prezentat azi este inceputul unei frumoase colaborari la nivel regional si local. Ma bucur sa putem impartasi din experienta noastra, continuand astfel traditia colaborarii romano-polone, care are peste 20 de ani. Cred ca descentralizarea e calea potrivita, iar experienta Poloniei demonstreaza acest lucru. La noi, a fost evident ca trebuie sa cream mai putine voievodate, pentru ca cele care existau erau imposibil de administrat, nu aveau nicio putere financiara. Toate acestea, si nivelul de absorbtie, si cresterea economica, sunt rezultatul reformelor pe care le-am derulat in anii trecuti', a afirmat ministrul Elżbieta Bieńkowska.
La seminar au luat cuvantul: Marek Szczygieł, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Polone in Romania, Elżbieta Bieńkowska, Ministrul dezvoltarii regionale, Republica Polona, Jerzy Miller, Voievod al Regiunii Małopolska, Republica Polona, Jacek Kozłowski, Voievod al Regiunii Mazowsze, Republica Polona, Tadeusz Truskolaski, Primar al orasului Białystok, Adam STRUZIK, Maresal al regiunii Mazowsze, Liviu Dragnea, Viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, Eugen Teodorovici, Ministrul fondurilor europene,si Marian Oprisan, Presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania.
In cadrul intalnirii Presedintele UNCJR, domnul Marian Oprisan a declarat ca 'in procesul de descentralizare trebuie sa avem siguranta lucrului bine facut, atat pentru azi cat si pentru maine, trebuie gandit obiectiv si nu ne putem lasa influentati de conjuncturile politice pe care le stim cu totii versatile intrucat acest proces are un caracter durabil'.
Marian Oprisan a amintit ca incepand cu 2013 s-au realizat 'progrese vizibile in domeniile educatiei, tineret si sport, sanatate, agricultura si cultura, fiind deja in consultare publica actul normativ care reglementeaza definitiv transferul atributiilor in aceste domenii de la nivel central catre nivelul local.'
'Noi, presedintii consiliilor judetene vom fi cei care, de maine, vom gestiona indeproape activitatea noilor structuri create pentru a surprinde in timp real si nemijlocit nevoile populatiei din comunitatile pastorite, noi vom fi nevoiti sa identificam solutii in termene record pentru satisfacerea intereselor acestora fara a mai trebui sa apelam la 'centru' si tot noi vom fi cei care vor purta raspunderea totala a banilor cheltuiti si a obiectivelor ratate', a mai aratat liderul UNCJR.
Acesta a subliniat si importanta modelelor pozitive de descentralizare, cum este cel polonez, insa a aratat ca Romania are obligatia 'sa adapteze sistemele preluate la caracteristicile si specificul poporului roman in context geografic si istoric'.
'Trebuie sa avem in vedere diferentele de dezvoltare economica, realitatile istorice ale fiecarui tinuta si diferentele cultural', a explicat Marian Oprisan, subliniind ca in acest proces un rol important il are sprijinul popular.
Liderul UNCJR a mai aratat ca in procesul de descentralizare 'este necesar ca primarul si presedintele de consiliu judetean sa dobandeasca mai multe competente, prin transferul unui plus de atributii in sarcina acestora, etapizat si dand ragazul necesar implementarii si constientizarii de catre populatie a acestor competente'.
In concluzie, presedintele UNCJR a subliniat faptul ca 'administratia locala si regionala trebuie sa fie exercitata de organe alese in mod democratic, responsabile fata de cei al caror vot l-au primit, iar apropierea fata de cetateni a unei astfel de politici reprezinta valoarea adaugata a democratiei locale si regionale', a conchis Marian Oprisan care si-a exprimat convingerea ca, in contextul actual, procesul descentralizarii va fi unul de succes in Romania.
Seminarul a urmarit sa faciliteze dialogul si schimbul de experienta la nivelul autoritatilor publice din Romania si Polonia, cu privire la implementarea procesului de regionalizare-descentralizare si la modul in care un sistem administrativ descentralizat poate imbunatati rata de absorbtie a fondurilor europene.
MDRAP & UNCJR
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Masini si utilaje agricole
Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
14-10-2024 Irigatii
Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
01-10-2024 Bovine
Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>