Regionalizarea si absorbtia fondurilor europene

Regionalizarea si fondurile europeneModelul polonez de descentralizare si de regionalizare, influenta asupra gradului de absorbtie a fondurilor europene in Republica Polona, fondurile europene din Romania in contextul procesului de regionalizare - descentralizare si perspective pentru perioada 2014-2020, studii de caz ale unor regiuni administrative poloneze si descentralizarea din perspectiva Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania.

Acestea au fost principalele teme prezentate in 27 septembrie a.c., la seminarul romano-polonez cu tema 'Impactul procesului de regionalizare-descentralizare asupra absorbtiei fondurilor europene'.

Seminarul, organizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si UNCJR la Palatul Parlamentului, a fost prezidat de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, si de Elżbieta Bieńkowska, ministrul dezvoltarii regionale din Polonia.

Evenimentul si-a propus sa faciliteze dialogul si schimbul de experienta si de bune practici, intre reprezentantii autoritatilor publice centrale si locale din Romania si Polonia, in ceea ce priveste implementarea procesului de regionalizare-descentralizare si modul in care un astfel de sistem administrativ poate imbunatati rata de absorbtie a fondurilor europene.

Polonia reprezinta un model de succes in privinta trecerii de la un sistem administrativ marcat de o birocratie greoaie, de sorginte sovietica, catre o administratie publica moderna, adaptata la exigentele economiei de piata si la standardele Uniunii Europene.

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a sustinut o prezentare cu privire la stadiul pregatirilor pentru procesul de regionalizare-descentralizare din Romania. 'In aceasta perioada proiectul este finalizat, toate structurile asociative l-au primit in studiu si ii invitam sa trimita la minister observatiile lor. Vom organiza o intalnire cu toate structurile asociative, reprezentative pentru autoritatile publice locale ca sa luam o hotarare finala cu privire la acest proiect', a declarat ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.

'Ca sa va dau un exemplu legat de finantarea investitiilor locale: eu, personal, nu mai vreau sa decid, daca se finanteaza sau nu o alimentare cu apa intr-o comuna; consider ca nu e de competenta ministrului sa hotarasca asta, ci de competenta autoritatii locale. Nu putem determina un transfer serios de competente catre autoritatile locale fara sa avem nivelul intermediar al regiunilor. Impreuna cu dumneavoastra trebuie sa realizam acest concept de integrare-dezvoltare', a adaugat Liviu Dragnea, adresandu-se participantilor la seminar.

Tot astazi a fost semnat 'Memorandumul de intelegere pentru cooperarea in domeniile dezvoltarii regionale si administratiei publice intre Ministerul Dezvoltarii Regionale din Polonia si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice din Romania'.

'Sper ca ceea am prezentat azi este inceputul unei frumoase colaborari la nivel regional si local. Ma bucur sa putem impartasi din experienta noastra, continuand astfel traditia colaborarii romano-polone, care are peste 20 de ani. Cred ca descentralizarea e calea potrivita, iar experienta Poloniei demonstreaza acest lucru. La noi, a fost evident ca trebuie sa cream mai putine voievodate, pentru ca cele care existau erau imposibil de administrat, nu aveau nicio putere financiara. Toate acestea, si nivelul de absorbtie, si cresterea economica, sunt rezultatul reformelor pe care le-am derulat in anii trecuti', a afirmat ministrul Elżbieta Bieńkowska.

La seminar au luat cuvantul: Marek Szczygieł, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Polone in Romania, Elżbieta Bieńkowska, Ministrul dezvoltarii regionale, Republica Polona, Jerzy Miller, Voievod al Regiunii Małopolska, Republica Polona, Jacek Kozłowski, Voievod al Regiunii Mazowsze, Republica Polona, Tadeusz Truskolaski, Primar al orasului Białystok, Adam STRUZIK, Maresal al regiunii Mazowsze, Liviu Dragnea, Viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, Eugen Teodorovici, Ministrul fondurilor europene,si Marian Oprisan, Presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania.

In cadrul intalnirii Presedintele UNCJR, domnul Marian Oprisan a declarat ca 'in procesul de descentralizare trebuie sa avem siguranta lucrului bine facut, atat pentru azi cat si pentru maine, trebuie gandit obiectiv si nu ne putem lasa influentati de conjuncturile politice pe care le stim cu totii versatile intrucat acest proces are un caracter durabil'.

Marian Oprisan a amintit ca incepand cu 2013 s-au realizat 'progrese vizibile in domeniile educatiei, tineret si sport, sanatate, agricultura si cultura, fiind deja in consultare publica actul normativ care reglementeaza definitiv transferul atributiilor in aceste domenii de la nivel central catre nivelul local.'

'Noi, presedintii consiliilor judetene vom fi cei care, de maine, vom gestiona indeproape activitatea noilor structuri create pentru a surprinde in timp real si nemijlocit nevoile populatiei din comunitatile pastorite, noi vom fi nevoiti sa identificam solutii in termene record pentru satisfacerea intereselor acestora fara a mai trebui sa apelam la 'centru' si tot noi vom fi cei care vor purta raspunderea totala a banilor cheltuiti si a obiectivelor ratate', a mai aratat liderul UNCJR.

Acesta a subliniat si importanta modelelor pozitive de descentralizare, cum este cel polonez, insa a aratat ca Romania are obligatia 'sa adapteze sistemele preluate la caracteristicile si specificul poporului roman in context geografic si istoric'.

'Trebuie sa avem in vedere diferentele de dezvoltare economica, realitatile istorice ale fiecarui tinuta si diferentele cultural', a explicat Marian Oprisan, subliniind ca in acest proces un rol important il are sprijinul popular.

Liderul UNCJR a mai aratat ca in procesul de descentralizare 'este necesar ca primarul si presedintele de consiliu judetean sa dobandeasca mai multe competente, prin transferul unui plus de atributii in sarcina acestora, etapizat si dand ragazul necesar implementarii si constientizarii de catre populatie a acestor competente'.

In concluzie, presedintele UNCJR a subliniat faptul ca 'administratia locala si regionala trebuie sa fie exercitata de organe alese in mod democratic, responsabile fata de cei al caror vot l-au primit, iar apropierea fata de cetateni a unei astfel de politici reprezinta valoarea adaugata a democratiei locale si regionale', a conchis Marian Oprisan care si-a exprimat convingerea ca, in contextul actual, procesul descentralizarii va fi unul de succes in Romania.

Seminarul a urmarit sa faciliteze dialogul si schimbul de experienta la nivelul autoritatilor publice din Romania si Polonia, cu privire la implementarea procesului de regionalizare-descentralizare si la modul in care un sistem administrativ descentralizat poate imbunatati rata de absorbtie a fondurilor europene.

MDRAP & UNCJR

 

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>