Modelul polonez de descentralizare si de regionalizare, influenta asupra gradului de absorbtie a fondurilor europene in Republica Polona, fondurile europene din Romania in contextul procesului de regionalizare - descentralizare si perspective pentru perioada 2014-2020, studii de caz ale unor regiuni administrative poloneze si descentralizarea din perspectiva Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania.
Acestea au fost principalele teme prezentate in 27 septembrie a.c., la seminarul romano-polonez cu tema 'Impactul procesului de regionalizare-descentralizare asupra absorbtiei fondurilor europene'.
Seminarul, organizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si UNCJR la Palatul Parlamentului, a fost prezidat de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, si de Elżbieta Bieńkowska, ministrul dezvoltarii regionale din Polonia.
Evenimentul si-a propus sa faciliteze dialogul si schimbul de experienta si de bune practici, intre reprezentantii autoritatilor publice centrale si locale din Romania si Polonia, in ceea ce priveste implementarea procesului de regionalizare-descentralizare si modul in care un astfel de sistem administrativ poate imbunatati rata de absorbtie a fondurilor europene.
Polonia reprezinta un model de succes in privinta trecerii de la un sistem administrativ marcat de o birocratie greoaie, de sorginte sovietica, catre o administratie publica moderna, adaptata la exigentele economiei de piata si la standardele Uniunii Europene.
Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a sustinut o prezentare cu privire la stadiul pregatirilor pentru procesul de regionalizare-descentralizare din Romania. 'In aceasta perioada proiectul este finalizat, toate structurile asociative l-au primit in studiu si ii invitam sa trimita la minister observatiile lor. Vom organiza o intalnire cu toate structurile asociative, reprezentative pentru autoritatile publice locale ca sa luam o hotarare finala cu privire la acest proiect', a declarat ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.
'Ca sa va dau un exemplu legat de finantarea investitiilor locale: eu, personal, nu mai vreau sa decid, daca se finanteaza sau nu o alimentare cu apa intr-o comuna; consider ca nu e de competenta ministrului sa hotarasca asta, ci de competenta autoritatii locale. Nu putem determina un transfer serios de competente catre autoritatile locale fara sa avem nivelul intermediar al regiunilor. Impreuna cu dumneavoastra trebuie sa realizam acest concept de integrare-dezvoltare', a adaugat Liviu Dragnea, adresandu-se participantilor la seminar.
Tot astazi a fost semnat 'Memorandumul de intelegere pentru cooperarea in domeniile dezvoltarii regionale si administratiei publice intre Ministerul Dezvoltarii Regionale din Polonia si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice din Romania'.
'Sper ca ceea am prezentat azi este inceputul unei frumoase colaborari la nivel regional si local. Ma bucur sa putem impartasi din experienta noastra, continuand astfel traditia colaborarii romano-polone, care are peste 20 de ani. Cred ca descentralizarea e calea potrivita, iar experienta Poloniei demonstreaza acest lucru. La noi, a fost evident ca trebuie sa cream mai putine voievodate, pentru ca cele care existau erau imposibil de administrat, nu aveau nicio putere financiara. Toate acestea, si nivelul de absorbtie, si cresterea economica, sunt rezultatul reformelor pe care le-am derulat in anii trecuti', a afirmat ministrul Elżbieta Bieńkowska.
La seminar au luat cuvantul: Marek Szczygieł, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Polone in Romania, Elżbieta Bieńkowska, Ministrul dezvoltarii regionale, Republica Polona, Jerzy Miller, Voievod al Regiunii Małopolska, Republica Polona, Jacek Kozłowski, Voievod al Regiunii Mazowsze, Republica Polona, Tadeusz Truskolaski, Primar al orasului Białystok, Adam STRUZIK, Maresal al regiunii Mazowsze, Liviu Dragnea, Viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, Eugen Teodorovici, Ministrul fondurilor europene,si Marian Oprisan, Presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania.
In cadrul intalnirii Presedintele UNCJR, domnul Marian Oprisan a declarat ca 'in procesul de descentralizare trebuie sa avem siguranta lucrului bine facut, atat pentru azi cat si pentru maine, trebuie gandit obiectiv si nu ne putem lasa influentati de conjuncturile politice pe care le stim cu totii versatile intrucat acest proces are un caracter durabil'.
Marian Oprisan a amintit ca incepand cu 2013 s-au realizat 'progrese vizibile in domeniile educatiei, tineret si sport, sanatate, agricultura si cultura, fiind deja in consultare publica actul normativ care reglementeaza definitiv transferul atributiilor in aceste domenii de la nivel central catre nivelul local.'
'Noi, presedintii consiliilor judetene vom fi cei care, de maine, vom gestiona indeproape activitatea noilor structuri create pentru a surprinde in timp real si nemijlocit nevoile populatiei din comunitatile pastorite, noi vom fi nevoiti sa identificam solutii in termene record pentru satisfacerea intereselor acestora fara a mai trebui sa apelam la 'centru' si tot noi vom fi cei care vor purta raspunderea totala a banilor cheltuiti si a obiectivelor ratate', a mai aratat liderul UNCJR.
Acesta a subliniat si importanta modelelor pozitive de descentralizare, cum este cel polonez, insa a aratat ca Romania are obligatia 'sa adapteze sistemele preluate la caracteristicile si specificul poporului roman in context geografic si istoric'.
'Trebuie sa avem in vedere diferentele de dezvoltare economica, realitatile istorice ale fiecarui tinuta si diferentele cultural', a explicat Marian Oprisan, subliniind ca in acest proces un rol important il are sprijinul popular.
Liderul UNCJR a mai aratat ca in procesul de descentralizare 'este necesar ca primarul si presedintele de consiliu judetean sa dobandeasca mai multe competente, prin transferul unui plus de atributii in sarcina acestora, etapizat si dand ragazul necesar implementarii si constientizarii de catre populatie a acestor competente'.
In concluzie, presedintele UNCJR a subliniat faptul ca 'administratia locala si regionala trebuie sa fie exercitata de organe alese in mod democratic, responsabile fata de cei al caror vot l-au primit, iar apropierea fata de cetateni a unei astfel de politici reprezinta valoarea adaugata a democratiei locale si regionale', a conchis Marian Oprisan care si-a exprimat convingerea ca, in contextul actual, procesul descentralizarii va fi unul de succes in Romania.
Seminarul a urmarit sa faciliteze dialogul si schimbul de experienta la nivelul autoritatilor publice din Romania si Polonia, cu privire la implementarea procesului de regionalizare-descentralizare si la modul in care un sistem administrativ descentralizat poate imbunatati rata de absorbtie a fondurilor europene.
MDRAP & UNCJR
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
02-07-2025 Rapita
Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>
02-07-2025 Insecticide
În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Animale de companie
Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
25-06-2025 Energie regenerabila
Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>