LA PAS. Festival de Gastronomie Artizanala 2022 | Parcul Rozelor, Timisoara, 23-25 septembrie

LA PAS - Festival de Gastronomie Artizanala in cadrul Programului Cultural - Timisoara 2023 Capitala Europeana a CulturiiLA PAS. Festival de Gastronomie Artizanala are loc intre 23 si 25 septembrie 2022 in Parcul Rozelor din Timisoara, in organizarea Asociatiei CRIES – Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare. Festivalul LA PAS aduce impreuna peste 50 de artizani si sustine un program artistic complex, cu artisti locali, din tara, precum si din Ungaria, Italia si Portugalia. Toata lumea este binevenita, activitatile fiind prietenoase cu toate categoriile de varsta.


Pentru a sublinia valorile si principiile dupa care lucreaza, reprezentantii Asociatiei CRIES colaboreaza cu organizatii locale, nationale si europene, scoli, cu producatori locali, artizani si artisti, sensibili la temele propuse de eveniment.

 

Artizanii LA PAS

Vor oferi o diversitate de produse alimentare preparate dupa retete traditionale sau inovatoare, folosind in mare parte ingrediente locale si practici de productie sustenabila. Bere artizanala produsa local, meniuri vegetariene si vegane, preparate cu specific local si international, cidru artizanal, sucuri presate la rece, gemuri, zacusca, prajituri, paine artizanala, produse lactate si branzeturi de specialitate – toate acestea fac parte din oferta gastronomica a editiei din acest an.

Pe toata durata Festivalului LA PAS vor fi organizate degustari la standurile producatorilor, insotite de povestea produsului. Vor avea loc demonstratii ale unor practici traditionale de gatit, precum prepararea magiunul sau a pitei in tast.

Pentru a sublinia importanta micilor producatori de hrana si pentru a incuraja publicul sa exploreze diversitatea gusturilor, vor fi lansate produse marca LA PAS: branza, paine, miere, cidru si bere artizanala si lumanari parfumate, manufacturate de Asociatia Curtea Culorilor, Prospero, Poienita Zarand, Casa Despi, OneTwo Brewery, OilRight.

 

Programul Festivalului

Vizitatorii sunt asteptati de vineri, 23 septembrie 2022, incepand cu ora 15.00, cand toate standurile vor fi deschise. Vineri seara Scoala de Circ din Murani va sustine un spectacol de funambulism si acrobatie verticala.

In fiecare zi timisorenii si turistii sunt asteptati la programul de concerte, variat si pentru gusturi diverse, sustinut de artistii de la JazzyBit, Madalina Paval Live Orchestra, Simion Bogdan-Mihai si Lautarii de Matase, DJ pe vinil: Angel (SouledOut), Rapala (Soulheads) who:ratio, Kira Németh & Bela Wittek din Ungaria si NinaNinar - Telma Pereira, Carlos Garcia din Portugalia.

In toate cele trei zile de festival se va organiza „5 minute pentru o intalnire cu tine”, o instalatie artistica ce se construieste in timp real, avandu-i drept protagonisti pe vizitatori, artizani si voluntari. In timpul festivalului, participantii sunt invitati sa stea timp de 5 minute, sa observe sau sa se lase observati, sa deseneze sau sa fie desenati de artista Ligia Fernandes, sa-si ofere un ragaz de interactiune sau reflectie. Evenimentul este o invitatie pentru a incetini ritmul, venita din partea producatorului artistic Cooperativa LARGO Residências din Portugalia.

 

Programul de ateliere

Peste 20 de ateliere vor fi puse la dispozitie pentru copii, adulti sau seniori, abordand teme incitante precum accesul la apa in conditii de siguranta, cum facem mamaliga, circ pentru copii si parinti, educatie senzoriala cu plante aromatice, cum facem pizza, cum sa transformi deseurile publicitare in produse sustenabile, moda verde: practici pentru consumatorii sustenabili, orasul sustenabil prin ochii copiilor sau borcanul anti-risipa.

Eco PlaygroundEcologos, organizat in colaborare cu Asociatia Seneca, este un spatiu interactiv unde copiii pot afla totul despre Amprenta Ecologica si va fi deschis pentru joaca si invatare pe intreaga perioada a festivalului.

In ultima zi de festival, un moment special este reprezentat de organizarea unui atelier de preparat bors dupa o reteta traditionala din Ucraina. Borsul a fost inscris in 2022 in Lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat in pericol. UNESCO a declarat practica de gatire a acestui preparat „in pericol de disparitie” din pricina situatiei generate de razboiul inceput in 2022 in Ucraina, definind-o caz de extrema urgenta. Conflictul din Ucraina nu pune in pericol numai pastratorii traditiei practicii borsului traditional, ci si mediul inconjurator si agricultura traditionala.

Intrarea si participarea la toate activitatile Festivalului LA PAS sunt gratuite, datorita sustinerii finantatorilor, partenerilor si voluntarilor.

Festivalul subscrie conceptelor de sustenabilitate si solidaritate, celebrand productia si consumul sustenabil, aducand impreuna artizani si consumatori din Romania si Europa, care apreciaza productia locala, realizata cu preocupare pentru standardele sociale si de mediu.

Programul integral al Festivalului se poate regasi aici:

https://la-pas.cries.ro/program-la-pas-festival-de-gastronomie-artizanala-2022/ 

 

La Pas 2022 poster vertical

 

Proiectul face parte din Programul Cultural „Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii” si este finantat de Municipiul Timisoara prin Centrul de Proiecte.

Producator: Asociatia CRIES-Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare

Parteneri: Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, Departamentul pentru Dezvoltare Durabila, Secretariatul General al Guvernului, Punctul de contact pentru Programul Cetateni, Egalitate, Drepturi si Valori, Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii, RTC - Romania Traditiilor Creative, ASAT - Asociatia pentru Sustinerea Agriculturii Taranesti, Asociatia ALIMENTERRA, Reciproc, Asociatia INTERSECT, Asociatia REPER 21, Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului in Timis, Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis, AQUATIM, Fundatia Aquatim, Asociatia SNK, Editura Seneca, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Centrul pentru Inovare si Dezvoltare Sustenabila, Asociatia Ateliere fara frontiere, Asociatia Kolping, Asociatia LOGS-Grup de Initiative Sociale, Asociatia Generatii pentru Generatii, Act for Tomorrow, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri Timis

Parteneri internationali: FeketeSereg, Largo Residencias, RIPESS Europe, Solidarius Italia, UFISC

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Timisoara, Green Report, Zile si Nopti, Modernism.ro, EduPedu, Observator Gastronomic, Romania Pozitiva, Radio Econatura, FoodNews Romania, Stiri ONG, Festivalier

Produsele LA PAS 2022 sunt manufacturate de: Asociatia Curtea Culorilor, Casa Despi, OilRight, OneTwo Brewery, Prospero, Poienita Zarand. Ciocolata Fair Trade oferita de Pronat.

Programul LA PAS, demarat de
Asociatia CRIES – Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare din Timisoara in 2018, in contextul „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii”, urmareste valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea unor principii specifice miscarii Slow Food (bun-curat-etic), dezvoltarea competentelor de consum responsabil in randul tinerilor, promovarea practicilor sustenabile pentru organizarea evenimentelor culturale, incurajarea de politici publice care sa favorizeze modele de dezvoltare sustenabila si o cultura a sustenabilitatii in randul oamenilor.

LaPas 2022 festival cover page

Asociatia CRIES - Centrul de Resurse pentru Initiative Etice & Solidare

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

14-10-2024 Masini si utilaje agricole

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

01-10-2024 Bovine

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>