LA PAS. Festival de Gastronomie Artizanala are loc intre 23 si 25 septembrie 2022 in Parcul Rozelor din Timisoara, in organizarea Asociatiei CRIES – Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare. Festivalul LA PAS aduce impreuna peste 50 de artizani si sustine un program artistic complex, cu artisti locali, din tara, precum si din Ungaria, Italia si Portugalia. Toata lumea este binevenita, activitatile fiind prietenoase cu toate categoriile de varsta.
Pentru a sublinia valorile si principiile dupa care lucreaza, reprezentantii Asociatiei CRIES colaboreaza cu organizatii locale, nationale si europene, scoli, cu producatori locali, artizani si artisti, sensibili la temele propuse de eveniment.
Vor oferi o diversitate de produse alimentare preparate dupa retete traditionale sau inovatoare, folosind in mare parte ingrediente locale si practici de productie sustenabila. Bere artizanala produsa local, meniuri vegetariene si vegane, preparate cu specific local si international, cidru artizanal, sucuri presate la rece, gemuri, zacusca, prajituri, paine artizanala, produse lactate si branzeturi de specialitate – toate acestea fac parte din oferta gastronomica a editiei din acest an.
Pe toata durata Festivalului LA PAS vor fi organizate degustari la standurile producatorilor, insotite de povestea produsului. Vor avea loc demonstratii ale unor practici traditionale de gatit, precum prepararea magiunul sau a pitei in tast.
Pentru a sublinia importanta micilor producatori de hrana si pentru a incuraja publicul sa exploreze diversitatea gusturilor, vor fi lansate produse marca LA PAS: branza, paine, miere, cidru si bere artizanala si lumanari parfumate, manufacturate de Asociatia Curtea Culorilor, Prospero, Poienita Zarand, Casa Despi, OneTwo Brewery, OilRight.
Vizitatorii sunt asteptati de vineri, 23 septembrie 2022, incepand cu ora 15.00, cand toate standurile vor fi deschise. Vineri seara Scoala de Circ din Murani va sustine un spectacol de funambulism si acrobatie verticala.
In fiecare zi timisorenii si turistii sunt asteptati la programul de concerte, variat si pentru gusturi diverse, sustinut de artistii de la JazzyBit, Madalina Paval Live Orchestra, Simion Bogdan-Mihai si Lautarii de Matase, DJ pe vinil: Angel (SouledOut), Rapala (Soulheads) who:ratio, Kira Németh & Bela Wittek din Ungaria si NinaNinar - Telma Pereira, Carlos Garcia din Portugalia.
In toate cele trei zile de festival se va organiza „5 minute pentru o intalnire cu tine”, o instalatie artistica ce se construieste in timp real, avandu-i drept protagonisti pe vizitatori, artizani si voluntari. In timpul festivalului, participantii sunt invitati sa stea timp de 5 minute, sa observe sau sa se lase observati, sa deseneze sau sa fie desenati de artista Ligia Fernandes, sa-si ofere un ragaz de interactiune sau reflectie. Evenimentul este o invitatie pentru a incetini ritmul, venita din partea producatorului artistic Cooperativa LARGO Residências din Portugalia.
Peste 20 de ateliere vor fi puse la dispozitie pentru copii, adulti sau seniori, abordand teme incitante precum accesul la apa in conditii de siguranta, cum facem mamaliga, circ pentru copii si parinti, educatie senzoriala cu plante aromatice, cum facem pizza, cum sa transformi deseurile publicitare in produse sustenabile, moda verde: practici pentru consumatorii sustenabili, orasul sustenabil prin ochii copiilor sau borcanul anti-risipa.
Eco PlaygroundEcologos, organizat in colaborare cu Asociatia Seneca, este un spatiu interactiv unde copiii pot afla totul despre Amprenta Ecologica si va fi deschis pentru joaca si invatare pe intreaga perioada a festivalului.
In ultima zi de festival, un moment special este reprezentat de organizarea unui atelier de preparat bors dupa o reteta traditionala din Ucraina. Borsul a fost inscris in 2022 in Lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat in pericol. UNESCO a declarat practica de gatire a acestui preparat „in pericol de disparitie” din pricina situatiei generate de razboiul inceput in 2022 in Ucraina, definind-o caz de extrema urgenta. Conflictul din Ucraina nu pune in pericol numai pastratorii traditiei practicii borsului traditional, ci si mediul inconjurator si agricultura traditionala.
Intrarea si participarea la toate activitatile Festivalului LA PAS sunt gratuite, datorita sustinerii finantatorilor, partenerilor si voluntarilor.
Festivalul subscrie conceptelor de sustenabilitate si solidaritate, celebrand productia si consumul sustenabil, aducand impreuna artizani si consumatori din Romania si Europa, care apreciaza productia locala, realizata cu preocupare pentru standardele sociale si de mediu.
Programul integral al Festivalului se poate regasi aici:
https://la-pas.cries.ro/program-la-pas-festival-de-gastronomie-artizanala-2022/
Proiectul face parte din Programul Cultural „Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii” si este finantat de Municipiul Timisoara prin Centrul de Proiecte.
Producator: Asociatia CRIES-Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare
Parteneri: Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, Departamentul pentru Dezvoltare Durabila, Secretariatul General al Guvernului, Punctul de contact pentru Programul Cetateni, Egalitate, Drepturi si Valori, Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii, RTC - Romania Traditiilor Creative, ASAT - Asociatia pentru Sustinerea Agriculturii Taranesti, Asociatia ALIMENTERRA, Reciproc, Asociatia INTERSECT, Asociatia REPER 21, Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului in Timis, Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis, AQUATIM, Fundatia Aquatim, Asociatia SNK, Editura Seneca, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Centrul pentru Inovare si Dezvoltare Sustenabila, Asociatia Ateliere fara frontiere, Asociatia Kolping, Asociatia LOGS-Grup de Initiative Sociale, Asociatia Generatii pentru Generatii, Act for Tomorrow, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri Timis
Parteneri internationali: FeketeSereg, Largo Residencias, RIPESS Europe, Solidarius Italia, UFISC
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Timisoara, Green Report, Zile si Nopti, Modernism.ro, EduPedu, Observator Gastronomic, Romania Pozitiva, Radio Econatura, FoodNews Romania, Stiri ONG, Festivalier
Produsele LA PAS 2022 sunt manufacturate de: Asociatia Curtea Culorilor, Casa Despi, OilRight, OneTwo Brewery, Prospero, Poienita Zarand. Ciocolata Fair Trade oferita de Pronat.
Programul LA PAS, demarat de Asociatia CRIES – Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare din Timisoara in 2018, in contextul „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii”, urmareste valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea unor principii specifice miscarii Slow Food (bun-curat-etic), dezvoltarea competentelor de consum responsabil in randul tinerilor, promovarea practicilor sustenabile pentru organizarea evenimentelor culturale, incurajarea de politici publice care sa favorizeze modele de dezvoltare sustenabila si o cultura a sustenabilitatii in randul oamenilor.
Asociatia CRIES - Centrul de Resurse pentru Initiative Etice & Solidare
11-07-2025 Alimentatie sanatoasa
S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro. Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
09-07-2025 Vinuri
Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>
07-07-2025 Utilaje agricole
Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>
07-07-2025 Invatamant agricol
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
02-07-2025 Rapita
Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>
02-07-2025 Insecticide
În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>