Peste 200 de firme expozante din 13 tari (Romania, Bulgaria, Cehia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Spania, Turcia, Ucraina, Ungaria) s-au reunit anul acesta pe o suprafata de 36 ha, cei 11.700 de vizitatori avand ocazia sa se informeze asupra noilor tendinte privind tehnica agricola, dar si sa achizitioneze. Companiile au expus in camp un numar impresionant de masini si utilaje agricole din portofoliu si au lansat pentru perioada expozitiei discounturi si oferte de finantare avantajoase pentru vizitatori.
Desi conditiile meteorologice nu au fost dintre cele mai prielnice pentru organizarea expozitiei, ploaia fiind insa in avantajul fermierilor, AgriPlanta-RomAgroTec 2019 a dovedit si in acest an ca reprezinta o importanta platforma de comunicare pentru comunitatea agricola din Romania, reunind cu succes un numar reprezentativ de fermieri, specialisti, mediul academic si furnizorii de input-uri pentru agricultura.
Din datele preliminare oferite de cercetarea realizata de Facultatea de Economie Agroalimentara si a Mediului din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti in parteneriat cu DLG InterMarketing, au fost identificate urmatoarele informatii privind structura si nevoile/asteptarile vizitatorilor, referitoare la expozitie :
49,5% dintre vizitatori au participat pentru prima data la expozitie
Peste 37% au fost fermieri cu activitate in productia vegetala (culturi de camp), 9.9% in zootehnie, 8.9% in horticultura
Productia vegetala (47.5%), horticultura (17.8%), zootehnia (14.9%) si industria alimentara (11.9%) au reprezentat principalele domenii de interes
Principalele 3 motive de vizitare a expozitiei: Informare asupra noutatilor (61.4%), Identificare noi posibilitati de investitii (26,7%), Identificare inovatii din domeniu (15,8%)
Increderea reprezentantilor in acest sector a fost reflectata in dorinta crescuta de a derula investitii, 69% dintre vizitatorii intervievati intentionand sa demareze o afacere in domeniu, iar 30,69% intentionand sa dezvolte afacerea existenta in agricultura in perioada urmatoare.
Din dorinta de a raspunde nevoilor fermierilor, a fost amenajata pentru prima data la AgriPlanta-RomAgroTec 2019 o zona dedicata irigatiilor. 7 companii din Romania si din strainatate au participat cu stand propriu, precum si alte branduri renumite fiind co-expozanti in standurile unora dintre firmele participante. Vizitatorii au avut ocazia sa se informeze asupra solutiilor inovative privind managementul apei, asupra sistemelor inteligente de irigare si tehnologiilor performante in domeniul irigatiilor.
In ziua de Vineri, 17 mai, peste 150 de fermieri, furnizori de utilaje si inputuri, specialisti din domeniu, au participat la Forumul pentru irigatii, pentru a intra in dialog cu speakerii invitati, din partea principalelor autoritati responsabile in domeniu. „Intr-un cadru organizat, au fost prezentate stadiile de lucru pentru fiecare etapa din programul national de reabilitare a sistemului de irigatii, masuri ce vor urma sa fie implementate, solutii tehnice si, nu in ultimul rand, tehnologii oferite de producatorii in materie de irigatii. Intr-un cuvant, implicare.” – Lect. Univ. Dr. Radu Antohe, Expert in politici agricole si dezvoltare rurala.
Activitatile din programul Forumului pentru Irigatii au fost realizate cu sprijinul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, avand ca parteneri: Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF), Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Autoritatea pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor, Directia Judeteana pentru Agricultura Calarasi, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, APPR- Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania.
In cadrul sectiunii DLG Special la AgriPlanta – RomAgroTec 2019 au fost organizate loturi demonstrative pentru principalele culturi agricole de grau, porumb si floarea soarelui, diseminandu-se astfel la nivelul fermierilor, informatii privind aceste culturi in cadrul Campus Cereale – Loturi demonstrative. Produse si tehnologii. Loturile demonstrative au fost realizate cu sprijinul Institutului National de Cercetare - Dezvoltare Agricola Fundulea si APPR - Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania.
Peste 200 de elevi si profesori de la 15 licee cu profil agricol din tara, fermieri, firme din domeniul agricol, mass-media etc. au participat Sambata, 18 mai, la a 13-a editie a Zilei Liceelor Agricole, in cadrul careia a fost evidentiata, de catre participanti, nevoia reala de resursa umana calificata si stabilizata in agricultura, mai ales de fermieri tineri.
Principalele activitati din program au inclus:
Prezentarea ofertei educationale a liceelor agricole partenere in proiectul „ Sustinem invatamantul preuniversitar agricol”
Conferinta “ Tinerii cu studii medii sunt cei care pot face agricultura sa se miste”. La eveniment au participat ca moderatori: Nicoleta Dragomir – redactor-sef Revista Ferma, Catalin Lenta - Radio France International (RFI), Gabriel Gherghescu - emisiunea Viata satului (TVR), avand ca invitati: Maricel Dima - Subsecretar de Stat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), iar din partea ANFPISDR: Stelian Victor FEDORCA - director Cabinet presedinte, Gabriel Narcis VRINCEANU – director. Organizatori: DLG InterMarketing, Radio France Internationale – Romania. Partener: Revista Ferma
Concurs cu premii, pe teme agricole, pentru liceeni
Dezbateri cu firmele expozante, liceeni si fermieri asupra aspectelor practice in educatia agricola.
Organizatori eveniment: Fundatia Revistei Ferma, DLG InterMarketing;
Parteneri: Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania (APPR), Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Masini Agricole din Romania (APIMAR), Autoritatea Nationala pentru Formare Profesionala Initiala in Sistem Dual din Romania, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, Academia de Studii Economice Bucuresti – Facultatea de Economie Agroalimentara si a Mediului.
Vremea nefavorabila a impiedicat desfasurarea amplului program de demonstratii pregatit pentru aceasta editie. Totusi, s-au putut desfasura zilnic, in perioada 16-19 mai 2019, demonstratii cu masini agricole la standul IPSO Agricultura, AgroConcept, Agri Alianta, desfasurate in 3 zone distincte, DLG InterMarketing alocand o suprafata generoasa, special pentru demonstratiile practice cu tehnica agricola de ultima ora, unde fermierii interesati, s-au convins de performantele in lucru ale masinilor si utilajelor agricole inscrise in programul de demonstratii individuale.
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, impreuna cu organizatorul, DLG InterMarketing, au oferit informatii noi privind tehnologiile de conservare a solului: cauze, consecinte si metode de reducere a compactarii solului, demonstratii cu reglarea presiunii aerului din anvelope, efecte asupra reducerii consumului de combustibil.
De asemenea, la standul USAMV Cluj-Napoca, vizitatorii interesati au putut afla de la specialisti cum trebuie aplicate substantele de protectie a plantelor, in cadrul sectiunii “Tehnici Moderne pentru Protectia plantelor. Testarea masinilor. TOPPS”. „In cadrul programului TOPPS au fost prezentate tehnici de alimentare, distributie, reglare si exploatare a masinilor fitosanitare. De asemenea, abordarea corecta a sigurantei utilizatorului si a consumatorului, prin prisma spalarii interioare si exterioare a masinilor si a reducerii contaminarii prin fenomene de deriva. De asemenea, s-a pus accent pe reducerea poluarii cu produse de protectia plantelor, a apelor de suprafata si subterane.” – Dr.Ing. Ovidiu Ranta, conferentiar USAMV Cluj-Napoca.
Activitatile de consiliere individuala si de grup, SkillShop-urile, interviurile face-to-face cu angajatorii care au depus oferte de recrutare la Job-Wall desfasurate in cadrul noului concept lansat de catre DLG InterMarketing, "Campus & Cariera" au fost considerat utile pentru dezvoltarea unor planuri de viitor de catre studentii si absolventii participanti la AgriPlanta-RomAgroTec 2019. Parteneri: AgriBusinessJob, Fundatia Revistei Ferma, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.
La aceasta editie, sectiunea AgriKids a venit in intampinarea micilor fermieri cu activitati interesante, precum: escape room cu tema agricola, jocuri interactive, laborator de stiinta distractiva, ateliere de creatie, teste de cunostinte din domeniul agriculturii. Sute de copii au participat Vineri, Simbata si Duminica la programul destinat familiarizarii lor cu practicile agricole.
Editia AgriPlanta-RomAgroTec 2019 s-a bucurat de prezenta Ministrului Agriculturii, Dl. Petre Daea, acesta vizitand standurile firmelor expozante si intrand in dialog cu fermierii.
Asociatiile reprezentative din agricultura folosesc AgriPlanta-RomAgroTec ca platforma de comunicare cu membrii, astfel, la aceasta editie, Federatia Nationala a Grupurilor de Actiune Locala din Romania a organizat Joi, 16 mai, seminarul "Rolul GAL-urilor in dezvoltarea formelor asociative din agricultura". Totodata, APPR - Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania si APAR – Asociatia Presei Agricole din Romania au realizat intalniri de lucru cu membrii acestora.
AgriPlanta-RomAgroTec 2019, organizata cu sprijnul APIMAR, LAPAR si PROAGRO, a beneficiat la aceasta editie de urmatoarele partneriate: Partener Oficial – EuroChem, Partener – BNP Paribas Leasing Solution, Parteneri Tehnici : Asociatia Producatorilor de Pormb din Romania- APPR, CASE Agriculture prin Titan Machinery, Directia pentru Agricultura a Judetului Calarasi, Güttler, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”, In colaborare cu: Consiliul Judetean Calarasi si Primaria Fundulea.
21-05-2025 Targuri si expozitii
Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>
21-05-2025 Stiri agricole
● FieldBee aduce inovația pe teren ● Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ● Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>
20-05-2025 Stiri agricole
Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>
15-05-2025 Stiri agricole
AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>
13-05-2025 Produse traditionale
Săptămâna Bucătăriei Turcești, celebrarea anuală a patrimoniului culinar bogat al Turciei, revine cu cea de-a patra ediție între 21 și 27 mai, pentru a sărbători metode de gătit durabile, sănătoase și tradiționale. Tema din acest an, „Preparatele Clasice ale Bucătăriei Turcești”, evidențiază rețetele clasice atemporale. Mai multe>>
08-05-2025 Invatamant agricol
Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>
08-05-2025 Protectia mediului
În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>
08-05-2025 Afaceri agricole
România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>
08-05-2025 Utilaje agricole
Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>
07-05-2025 Targuri si expozitii
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>
07-05-2025 Protectia mediului
Fundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>