Producatorii de struguri de masa din Moldova vin la INDAGRA

Asociatia Producatorilor de Struguri de Masa din Republica Moldova va fi prezenta la INDAGRA 2017Asociatia Producatorilor de Struguri de Masa din Republica Moldova va fi prezenta la INDAGRA cu o noutate absoluta pentru piata din Romania, la standul B315 – pavilion central din cadrul Romexpo. Membrii asociatiei produc anual peste 1900 tone de struguri si detin impreuna o suprafata de exploatare de aproximativ 251 ha. Producatorii de struguri de masa din regiunea viticola cu Indicatia Geografica Protejata ”Valul lui Traian” vor promova soiuri autohtone de struguri, pentru care intentioneaza sa gaseasca distribuitori in Romania.


Regiunea de provenienta a strugurilor moldovenesti are o suma a temperaturilor active care depaseste 3100° anual, ceea ce confera strugurilor un gust deosebit.

Asociatia Producatorilor de Struguri de Masa a obtinut o finantare din partea Reprezentantei in Republica Moldova a Fundatiei Elvetiene HEKS EPER. Proiectul cu titlul “Imbunatatirea producerii si acces la piata pentru producatorii de struguri din Moldova” a fost lansat in ianuarie 2015 si are o perioada de implementare de 36 luni. Cu ajutorul acestei finantari, producatorii de struguri din Republica Moldova vor sa contribuie la cresterea veniturilor producatorilor de struguri de masa prin dezvoltarea interventiilor pe intregul lant valoric. Una dintre actiunile finantate este participarea la expozitia INDAGRA FOOD CARNEXPO. Producatorii care vor participa la expozitie sunt membri ai APSM, iar din punct de vedere juridic sunt Gospodarii Taranesti si SRL, unii dintre ei reprezinta o Cooperativa de Intreprinzatori (CI). 

Unul dintre producatori este Vulpe Ecaterina, care din 2003, odata cu lansarea programului de tara de incurajare a plantarii culturilor horticole, cu valoare adaugata inalta, a plantat 22 ha de vita de vie cu soiuri de masa si 8 ha de livada. Pe langa faptul ca produce struguri de masa, detine si un depozit frigorific cu o capacitate de 500 de tone. Soiurile cultivate sunt: alb de Suruceni, Modova, Cardinal, Codreanca si Muskat de Hamburg. 

Membru al Cooperativei de Intreprinzator „Struguri de Colibasi”, Bragaru Tudor a mostenit de la parintii sai cateva terenuri agricole si a lansat propria afacere. In anul 1999 membrii familiei au fondat GT ”Bragaru Nicolae Ion”. In prezent Gospodaria Taraneasca ”Bragaru Nicolae Ion” detine o suprafata de 25ha dintre care 8ha sunt cultivate cu struguri de diverse soiuri: Alb de Suruceni, Leana, Moldova, Ialovenschii Ustoicivii. Impreuna cu alti 7 producatori au fondat Cooperativa de Intreprinzatori ”Struguri de Colibasi”. In prezent aceasta cooperativa detine un depozit frigorific cu o capacitate de 350 tone, iar cei opt producatori agricoli de la Colibasi care s-au asociat au impreuna 30 hectare de vita de vie, soiuri de masa. ”Sunt posibilitati mari si bune pentru crearea unui business in domeniul viticulturii, daca ai initiativa, incredere in sine, sustinere din partea familiei si seriozitate in ceea ce faci. Toate aceste calitati ofera oportunitati foarte mari pentru reusita in afaceri” a declarat BragaruTudor. 

O alta Cooperativa de Intreprinzatori este ”LegBioFruct” fondata in anul 2014 de catre 5 Gospodarii Taranesti care aveau ca activitate de baza cultivarea strugurilor de masa si a prunelor. Mihai Barcaru este in prezent directorul executiv al acesteia, iar in 2014 a initiat primele exporturi. In 2016, acesta infiinteaza, in Romania, compania “ECO AGRARIA BRAILESCU” SRL si inchiriaza o platforma de distributie cu depozit frigorific, cu capacitate de 100 de tone, in piata en-gros din localitatea Afumati, jud. Ilfov. Platforma de distributie din Afumati permite distribuirea pe intreg teritoriul Romaniei, la peste 1000 clienti, atat a strugurilor cat si a altor fructe si legume de origine moldoveneasca. 

Pascal Petru, directorul executiv al SC MARCOST-AGRO SRL inceput activitatea in agricultura in 2001 plantand pepeni rosii, pe o suprafata de 5 ha. In ideea de a-si diversifica asortimentul de produse agricole, in anul urmator a plantat 2 ha de vita de vie soiuri de masa. Pana in anul 2017 a ajuns la o suprafata de exploatare de 72 ha de vita de vie. 

„E nevoie de o mare responsabilitate in ceea ce priveste protectia vitei de vie, in educare si in lucrarile agrotehnice. Organizarea mea tine de faptul ca educam via, o protejam de boli si daunatori. Pe langa asta fac ceea ce tine de estetica, asa cum sunt plantatiile de vie din alte tari renumite in producerea strugurilor. Daca altii vor sa scoata doar bani, eu visez sa fac in vie un coltisor de rai”, spune Pascal Petru. 

Recolta fermierului ajunge la aproximativ 700 de tone de struguri din soiul Moldova si detine un depozit frigorific cu capacitate de 500 tone, dotat cu atmosfera controlata. 

Asociatia ”Com-FructFresh” a fost infiintata la initiativa Mariei Gurschi, care a convins mai multi detinatori din sud-estul tarii sa se asocieze. Acestia au obtinut finantare din partea Uniunii Europene pentru constructia unui depozit frigorific ultramodern, pentru ca merele, prunele si strugurii produsi in sud-estul tarii sa poata ajunge in Europa. Agricultorii din grup detin impreuna peste 50 de ha. 

”Avem posibilitatea de a accede pe cele mai mari piete din lume, Europa avand un vast potential de absorbtie a strugurilor de masa si a fructelor proaspete moldovenesti, dar pentru a beneficia de aceste oportunitati agricultorii moldoveni trebuie sa imbunatateasca conditiile de pastrare si ambalare a produselor, cu scopul de a se conforma standardelor de calitate europene. Din acest motiv, noi planificam sa construim si o camera de sortare si ambalare, precum si o camera de pre racire a fructelor”, a declarat Maria Gurschi. 

Cara Petru este fondatorul GT ”Cara”. Din anul 2007 pana in 2014 acesta planteaza aproximativ 22 ha de vita de vie din soiul Moldova, iar pentru ca afacerea cu strugurii este una profitabila, a decis sa construiasca si un depozit frigorific cu o capacitate de 500 de tone. Astazi, productia a ajuns la aproximativ 250 de tone de struguri calitativi pregatiti pentru export. 

Afacerea cu struguri este gestionata de intreaga familie, pasiunea pentru cultivarea vitei de vie fiindu-i inspirata inca din copilarie de catre bunicul sau. 

”Dragostea nu are anotimp, nu are clipe de odihna. Mereu si mereu trebuie sa tii focul aprins. Eu ma simt mai bine aici, in vie. Toamna se numara bobocii, se spune, eu, toata viata am numarat tonele de struguri. De maine o luam de la capat. Stiti cum se spune, daca iubesti strugurii, nu lasa niciodata via sa sufere”, povesteste Cara Petru.

 

Noutati

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

21-11-2024 Erbicide

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

Când vine vorba de protejarea culturilor tale împotriva buruienilor dăunătoare, alegerea erbicidului potrivit poate face diferența între o recoltă bogată și una afectată. Cu atâtea opțiuni pe piață, este necesar să înțelegi cum să selectezi produsul care să îți asigure cele mai bune rezultate. Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

14-10-2024 Masini si utilaje agricole

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>