Trei zile de divertisment la Targul National de Artizanat si Mestesuguri “MestesugarFEST-Romania Creativa”

Targul National de Artizanat si Mestesuguri - MestesugarFEST - Romania Creativa 2016Targul National de Artizanat si Mestesuguri “MestesugarFEST-Romania Creativa” aduce trei zile de spectacole de muzica, dans si teatru, proiectii de film, ateliere pentru copii si workshopuri de business intre 28-30 octombrie la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucuresti. Mestesugarii si artizanii care expun in cadrul targului MestesugarFEST- Romania Creativa pot participa la cursuri gratuite sustinute de specialisti in finantare, comunicare si vanzari online, in perioada 28-29 octombrie a.c.


In centrul evenimentului, organizat de Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, se va afla insa targul mesterilor populari, la care vor participa aproximativ 150 de mestesugari si artizani din toata tara. Pe langa acesta, evenimentul va cuprinde si spectacole de muzica si dans popular, ateliere pentru copii, teatru, proiectii de film si lansari de carte.

  

Workshop-uri la MestesugarFEST - Romania Creativa

”O mare parte dintre mestesugarii si artizanii romani sunt persoane care nu folosesc foarte mult tehnologia, dar isi doresc ca produsele lor sa fie mai vizibile si, adesea, apeleaza la rude sau cunostinte care sa-i ajute sa faca acest lucru. Crearea unei pagini atractive de Facebook, lansarea unui serviciu sau a unui magazin de comenzi online, aparitiile in presa pot aduce o crestere importanta unui business de mici dimensiuni. De aceea am creat un „pachet de consultanta” pentru aceste zone pe care le credem esentiale pentru dezvoltarea unei afaceri, sustinut de traineri care sunt cei mai buni specialisti in domeniile lor”, a declarat Claudiu Vrinceanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

La workshop-urile din cadrul MestesugarFEST vor avea prioritate mestesugarii si artizanii inscrisi ca expozanti dar pot participa si alte persoane, cu conditia sa lucreze domeniul crearii, vanzarii ori promovarii de produse traditionale romanesti.

Cei care doresc sa participe la trainingurile sustinute de Adrian Panait si George Brezoi, reprezentanti ai Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Oana Bulexa si Monica Jitariuc, manageri la MSLGROUP The Practice, Antoaneta Mares, fondatoarea Blouse Roumaine Shop si Valentin Radu, fondator al companiei de software pentru marketing Omniconvert in cadrul MestesugarFest se pot inscrie la adresa de e-mail [email protected], precizand numele persoanei si workshopul ales.

Reamintim ca, 26 octombrie a.c., este ultima zi in care se mai pot face inscrieri online pentru a participa ca expozant la MestesugarFest pe site-ul www.aippimm.ro, la linkul http://programe2016.aippimm.ro/inscriereMestesug. Beneficiarii programului isi vor putea prezenta si vinde produsele in cadrul targului si, totodata, vor avea ocazia sa organizeze ateliere de lucru pentru vizitatorii interesati.

Participarea expozantilor la targ este gratuita, iar MECRMA va suporta cheltuielile de transport si cazare ale acestora. Transportul este asigurat inclusiv pentru produse. Bugetul alocat acestui proiect este de 890.000 de lei, schema de minimis fiind aprobata prin anexa nr. 3/35/26 la Legea nr. 339/2015 a Bugetului de Stat pe anul 2016.

Programul national pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului este un program multianual de stimulare a infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, implementat de catre Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

Informatii despre program, despre accesul vizitatorilor, dar si alte noutati despre targ puteti afla urmarind pagina de Facebook “Mestesugar FEST - Romania Creativa” https://www.facebook.com/MestesugarFEST/.

 

Sapte Ateliere pentru copii

Sambata si duminica vor avea loc sapte ateliere pentru copii: creare de opinci, podoabe traditionale, atelier de “Mandrute” - brose si insigne, jocul educativ„Satul” - vizita in Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti, atelier pentru desen si pictura, atelier de creatie: “Sporul Casei”, atelier de creatie de papusi din papura.

Participarea la ateliere este gratuita, in limita locurilor disponibile. Salile pentru ateliere au 15-20 de locuri. Daca vreti sa va rezervati locul, puteti sa va inscrieti la adresa: [email protected]. Trebuie sa precizati numele copilului si atelierul ales.

 

Spectacole de muzica, dans, teatru si proiectii de film

Spectacolele de muzica si dans popular sunt oferite de artisti din toata tara, printre care se numara: Stefania Rares, Aneta Stan, Doina Lavric, Gheorghe Turda, Andreea Haisan, Ana Maria Patrascioiu, Paul Ananie.

Intre spectacolele de sambata, 29 octombrie, se numara: “Catu-i... Maramuresu`!” (ora 12.00, sustinut de ansamblul folcloric profesionist Transilvania – Baia Mare), „Multumiri la aniversarea muzeului” (ora 13.00, vor participa colaboratori de seama ai Muzeului Satului), „Dialogul instrumentelor muzicale populare” - tilinca, tulnic,fluier, doba, muzicuta (ora 12.00, sustinut de Danuta Stan, Constantin Cojocarita).

Duminica, 30 octombrie, va fi „Zarva mare in targ” cu fanfara taraneasca de la Vorona, Botosani (ora 12.15), spectacolul „De la noi, de pe la Vlasca!” cu ansamblul folcloric profesionist Burnasul din Alexandria, Teleorman (ora 13.00), „Koy muzesinde beraber dans edelim (Haideti sa ne inveselim la muzeu!)” - spectacol oferit de ansamblul KaraSu din Medgidia.

Mai tarziu, de la ora 14.00 mergem „Pe un picior de plai...” cu Fluierasii din Dobrotesti, Teleorman, iar de la ora 15.00 dansam la „Hai la hora mare!” cu Stefania Rares, Aneta Stan, Doina Lavric, Andreea Haisan, Ana Maria Patrascioiu, Paul Ananie. Si, pentru ca scena inseamna si teatru, incheiem spectacolele “MestesugarFEST-Romania Creativa” la ora 16.00 cu reprezentatia oferita de Teatrul Masca din Bucuresti.

 

Despre MestesugarFEST - Romania Creativa

MestesugarFEST - Romania Creativa este un eveniment organizat de Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri care se va desfasura in perioada 28-30 octombrie 2016, la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, din Bucuresti. Targul va avea loc afara, zilnic, intre orele 9-18.00. Deschiderea oficiala a MestesugarFest va avea loc vineri, 28 octombrie, ora 9:30, in sala “V.I. Popa” din cadrul Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti" (Sos. Kiseleff, nr. 30, sector 1, Bucuresti).

In cadrul targului vor avea loc zilnic workshopuri dedicate mestesugarilor (finantare, PR, social media, cresterea vanzarilor online, branding), ateliere pentru copii (creare de papusi din papura, realizare de opinci, desen si pictura, ateliere de creare de podoabe- margele populare), proiectii de film, spectacole de teatru si muzica.

Vizitatorii targului vor plati doar taxa obisnuita de intrare in Muzeul Satului. Biletele costa 2,5 lei pentru elevi si studenti, 5 lei pentru pensionari si posesori ai cardului Euro 26 si 10 lei pentru adulti. Beneficiaza de acces gratuit: prescolarii, veteranii, persoanele cu dizabilitati, bursierii statului roman, membrii ICOM, ICOMOS, ASER, AMAR, AEOM, specialisti din muzee, angajatii Ministerului Culturii si Patrimoniului National, angajatii Institutului National de Cercetare in Domeniul Conservarii si Restaurarii.

Bugetul alocat acestui proiect este de 890.000 de lei, schema de minimis fiind aprobata prin anexa nr. 3/35/26 la Legea nr. 339/2015 a Bugetului de Stat pe anul 2016.

Programul national pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului este un program multianual de stimulare a infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, implementat de catre Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

Aflati noutati despre targ urmarind paginile de Facebook “Mestesugar FEST - Romania Creativa” https://www.facebook.com/MestesugarFEST/ si Ministerul Economiei - https://www.facebook.com/events/1158134664281209/.

Informatii despre aplicantii pentru participarea la MestesugarFest se pot gasi urmand link-ul: http://programe2016.aippimm.ro/listare/mestesug-artizanat.html/pagina_1.

Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri

  

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

25-06-2025 Energie regenerabila

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>