Trei zile de divertisment la Targul National de Artizanat si Mestesuguri “MestesugarFEST-Romania Creativa”

Targul National de Artizanat si Mestesuguri - MestesugarFEST - Romania Creativa 2016Targul National de Artizanat si Mestesuguri “MestesugarFEST-Romania Creativa” aduce trei zile de spectacole de muzica, dans si teatru, proiectii de film, ateliere pentru copii si workshopuri de business intre 28-30 octombrie la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucuresti. Mestesugarii si artizanii care expun in cadrul targului MestesugarFEST- Romania Creativa pot participa la cursuri gratuite sustinute de specialisti in finantare, comunicare si vanzari online, in perioada 28-29 octombrie a.c.


In centrul evenimentului, organizat de Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, se va afla insa targul mesterilor populari, la care vor participa aproximativ 150 de mestesugari si artizani din toata tara. Pe langa acesta, evenimentul va cuprinde si spectacole de muzica si dans popular, ateliere pentru copii, teatru, proiectii de film si lansari de carte.

  

Workshop-uri la MestesugarFEST - Romania Creativa

”O mare parte dintre mestesugarii si artizanii romani sunt persoane care nu folosesc foarte mult tehnologia, dar isi doresc ca produsele lor sa fie mai vizibile si, adesea, apeleaza la rude sau cunostinte care sa-i ajute sa faca acest lucru. Crearea unei pagini atractive de Facebook, lansarea unui serviciu sau a unui magazin de comenzi online, aparitiile in presa pot aduce o crestere importanta unui business de mici dimensiuni. De aceea am creat un „pachet de consultanta” pentru aceste zone pe care le credem esentiale pentru dezvoltarea unei afaceri, sustinut de traineri care sunt cei mai buni specialisti in domeniile lor”, a declarat Claudiu Vrinceanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

La workshop-urile din cadrul MestesugarFEST vor avea prioritate mestesugarii si artizanii inscrisi ca expozanti dar pot participa si alte persoane, cu conditia sa lucreze domeniul crearii, vanzarii ori promovarii de produse traditionale romanesti.

Cei care doresc sa participe la trainingurile sustinute de Adrian Panait si George Brezoi, reprezentanti ai Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Oana Bulexa si Monica Jitariuc, manageri la MSLGROUP The Practice, Antoaneta Mares, fondatoarea Blouse Roumaine Shop si Valentin Radu, fondator al companiei de software pentru marketing Omniconvert in cadrul MestesugarFest se pot inscrie la adresa de e-mail [email protected], precizand numele persoanei si workshopul ales.

Reamintim ca, 26 octombrie a.c., este ultima zi in care se mai pot face inscrieri online pentru a participa ca expozant la MestesugarFest pe site-ul www.aippimm.ro, la linkul http://programe2016.aippimm.ro/inscriereMestesug. Beneficiarii programului isi vor putea prezenta si vinde produsele in cadrul targului si, totodata, vor avea ocazia sa organizeze ateliere de lucru pentru vizitatorii interesati.

Participarea expozantilor la targ este gratuita, iar MECRMA va suporta cheltuielile de transport si cazare ale acestora. Transportul este asigurat inclusiv pentru produse. Bugetul alocat acestui proiect este de 890.000 de lei, schema de minimis fiind aprobata prin anexa nr. 3/35/26 la Legea nr. 339/2015 a Bugetului de Stat pe anul 2016.

Programul national pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului este un program multianual de stimulare a infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, implementat de catre Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

Informatii despre program, despre accesul vizitatorilor, dar si alte noutati despre targ puteti afla urmarind pagina de Facebook “Mestesugar FEST - Romania Creativa” https://www.facebook.com/MestesugarFEST/.

 

Sapte Ateliere pentru copii

Sambata si duminica vor avea loc sapte ateliere pentru copii: creare de opinci, podoabe traditionale, atelier de “Mandrute” - brose si insigne, jocul educativ„Satul” - vizita in Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti, atelier pentru desen si pictura, atelier de creatie: “Sporul Casei”, atelier de creatie de papusi din papura.

Participarea la ateliere este gratuita, in limita locurilor disponibile. Salile pentru ateliere au 15-20 de locuri. Daca vreti sa va rezervati locul, puteti sa va inscrieti la adresa: [email protected]. Trebuie sa precizati numele copilului si atelierul ales.

 

Spectacole de muzica, dans, teatru si proiectii de film

Spectacolele de muzica si dans popular sunt oferite de artisti din toata tara, printre care se numara: Stefania Rares, Aneta Stan, Doina Lavric, Gheorghe Turda, Andreea Haisan, Ana Maria Patrascioiu, Paul Ananie.

Intre spectacolele de sambata, 29 octombrie, se numara: “Catu-i... Maramuresu`!” (ora 12.00, sustinut de ansamblul folcloric profesionist Transilvania – Baia Mare), „Multumiri la aniversarea muzeului” (ora 13.00, vor participa colaboratori de seama ai Muzeului Satului), „Dialogul instrumentelor muzicale populare” - tilinca, tulnic,fluier, doba, muzicuta (ora 12.00, sustinut de Danuta Stan, Constantin Cojocarita).

Duminica, 30 octombrie, va fi „Zarva mare in targ” cu fanfara taraneasca de la Vorona, Botosani (ora 12.15), spectacolul „De la noi, de pe la Vlasca!” cu ansamblul folcloric profesionist Burnasul din Alexandria, Teleorman (ora 13.00), „Koy muzesinde beraber dans edelim (Haideti sa ne inveselim la muzeu!)” - spectacol oferit de ansamblul KaraSu din Medgidia.

Mai tarziu, de la ora 14.00 mergem „Pe un picior de plai...” cu Fluierasii din Dobrotesti, Teleorman, iar de la ora 15.00 dansam la „Hai la hora mare!” cu Stefania Rares, Aneta Stan, Doina Lavric, Andreea Haisan, Ana Maria Patrascioiu, Paul Ananie. Si, pentru ca scena inseamna si teatru, incheiem spectacolele “MestesugarFEST-Romania Creativa” la ora 16.00 cu reprezentatia oferita de Teatrul Masca din Bucuresti.

 

Despre MestesugarFEST - Romania Creativa

MestesugarFEST - Romania Creativa este un eveniment organizat de Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri care se va desfasura in perioada 28-30 octombrie 2016, la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, din Bucuresti. Targul va avea loc afara, zilnic, intre orele 9-18.00. Deschiderea oficiala a MestesugarFest va avea loc vineri, 28 octombrie, ora 9:30, in sala “V.I. Popa” din cadrul Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti" (Sos. Kiseleff, nr. 30, sector 1, Bucuresti).

In cadrul targului vor avea loc zilnic workshopuri dedicate mestesugarilor (finantare, PR, social media, cresterea vanzarilor online, branding), ateliere pentru copii (creare de papusi din papura, realizare de opinci, desen si pictura, ateliere de creare de podoabe- margele populare), proiectii de film, spectacole de teatru si muzica.

Vizitatorii targului vor plati doar taxa obisnuita de intrare in Muzeul Satului. Biletele costa 2,5 lei pentru elevi si studenti, 5 lei pentru pensionari si posesori ai cardului Euro 26 si 10 lei pentru adulti. Beneficiaza de acces gratuit: prescolarii, veteranii, persoanele cu dizabilitati, bursierii statului roman, membrii ICOM, ICOMOS, ASER, AMAR, AEOM, specialisti din muzee, angajatii Ministerului Culturii si Patrimoniului National, angajatii Institutului National de Cercetare in Domeniul Conservarii si Restaurarii.

Bugetul alocat acestui proiect este de 890.000 de lei, schema de minimis fiind aprobata prin anexa nr. 3/35/26 la Legea nr. 339/2015 a Bugetului de Stat pe anul 2016.

Programul national pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului este un program multianual de stimulare a infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, implementat de catre Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

Aflati noutati despre targ urmarind paginile de Facebook “Mestesugar FEST - Romania Creativa” https://www.facebook.com/MestesugarFEST/ si Ministerul Economiei - https://www.facebook.com/events/1158134664281209/.

Informatii despre aplicantii pentru participarea la MestesugarFest se pot gasi urmand link-ul: http://programe2016.aippimm.ro/listare/mestesug-artizanat.html/pagina_1.

Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri

  

Noutati

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

13-06-2025 Siguranta alimentara

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

Autoritățile au confiscat produse alimentare contrafăcute în valoare de 91 de milioane de euro într-o singură operațiune la nivelul UE. Vinurile și băuturile spirtoase se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de contrafacere în comparație cu alte produse, cu pierderi anuale în vânzări de 2 289 de milioane de euro și aproape 5 700 de locuri de muncă în UE. Numai în România, în acest sector se pierd anual 29 de milioane de euro din vânzări și peste 220 de locuri de muncă. Mai multe>>

”Parfum de Cluj” – vizitarea colecției de trandafiri a USAMV Cluj-Napoca, în 14 iunie 2025.

12-06-2025 Targuri si expozitii

”Parfum de Cluj” – vizitarea colecției de trandafiri a USAMV Cluj-Napoca, în 14 iunie 2025.

Vor fi prezentate și cele mai noi soiuri brevetate la OSIM de către Stațiunea de Cercetare Horticolă – Luna albă și Splendoria. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca are plăcerea să invite iubitorii de trandafiri la evenimentul anual ”Parfum de Cluj”, în 14 iunie, între orele 10.00 – 18.00, la Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH). Mai multe>>

Start la înscrieri în Romania ClimAccelerator – programul pentru startupuri verzi din România

12-06-2025 Stiri agricole

Start la înscrieri în Romania ClimAccelerator – programul pentru startupuri verzi din România

Impact Hub Bucharest și partenerul principal Rompetrol, cu sprijinul Climate-KIC, au deschis înscrierile pentru Romania ClimAccelerator, acceleratorul startupurilor verzi, care se desfășoară între 11 iunie și 11 august 2025. Programul susține dezvoltarea startupurilor verzi care propun soluții inovatoare în domenii precum mobilitate urbană, energie regenerabilă, agricultură inteligentă pentru climă,  Mai multe>>

Plăți de peste 104,6 milioane lei (21 milioane euro) pentru Campania 2024

12-06-2025 Plati APIA

Plăți de peste 104,6 milioane lei (21 milioane euro) pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 26 mai – 06 iunie 2025, plăți pentru anul de cerere 2024, în suma totală 104.676.932,20 lei (21.038.860,67 euro), astfel: Mai multe>>

Fermierii sunt așteptați până pe 13 iunie 2025 să depună Cererea de plată!

11-06-2025 Plati APIA

Fermierii sunt așteptați până pe 13 iunie 2025 să depună Cererea de plată!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reamintește că vineri, 13 iunie, este termenul limită de depunere a cererilor de Plată, în cadrul Campaniei 2025. Cererile de plată se depun electronic, prin accesarea aplicației IPA-Online. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 48,5 milioane lei pentru crescătorii de animale

09-06-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 48,5 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor(ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna martie / trimestrul I 2025 Mai multe>>

APIA a demarat autorizarea plăților aferente intervențiilor pentru sprijinul cuplat - Campania 2024

06-06-2025 Plati APIA

APIA a demarat autorizarea plăților aferente intervențiilor pentru sprijinul cuplat - Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat astăzi, 02 iunie 2025, autorizarea la plată a intervențiilor pentru sprijinul cuplat, aferente Campaniei 2024.  Cuantumurile unitare ale plăților directe pentru intervențiile prevăzute la art.1 din Ordinul MADR nr. 185/28.05.2025 pentru aprobarea cuantumului unitar al plăților directe aferente cererilor de plată depuse în anul 2024,  Mai multe>>

Zece antreprenoare intră în acceleratorul european Empowering Women in Agrifood

06-06-2025 Afaceri agricole

Zece antreprenoare intră în acceleratorul european Empowering Women in Agrifood

Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, anunță cele 10 antreprenoare selectate în programul  Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene. Mai multe>>

Servicii de extensie agricolă în universitățile din România, după modelul american

06-06-2025 Invatamant agricol

Servicii de extensie agricolă în universitățile din România, după modelul american

●  3 universități cu profil agronomic din România se vor deschide direct către fermieri, pentru a duce cunoștințele teoretice și rezultatele cercetării mai aproape de aceștia●  Primele extensii ale universităților vor fi deschise în județele Cluj, Timiș și Brașov, în zona Făgărașului Mai multe>>

Antreprenorul Dorin Bob atrage 4,6 mil. euro pentru modernizarea și digitalizarea uneia dintre cele mai mari plantații de aluni din România

04-06-2025 Afaceri agricole

Antreprenorul Dorin Bob atrage 4,6 mil. euro pentru modernizarea și digitalizarea uneia dintre cele mai mari plantații de aluni din România

Dorin Bob, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din Transilvania, cu activități importante în domeniul agro-alimentar și imobiliar, a obținut două finanțări europene în valoare totală de 4,6 milioane de euro pentru extinderea activităților agricole în județul Satu Mare, prin înființarea de noi plantații de alun, reconversia unei livezi, instalarea unor sisteme moderne de irigații și dotarea cu tehnologie de top. Mai multe>>

Corteva Agronomy Day - Grabat, județul Timiș - 6 Iunie 2025

04-06-2025 Targuri si expozitii

Corteva Agronomy Day - Grabat, județul Timiș - 6 Iunie 2025

Corteva Agronomy Day 2025 revine pe 6 iunie în localitatea Grabaț, județul Timiș,in cadrul fermei Fangmeier aducând în prim-plan cele mai noi inovații și soluții pentru fermierii români. Evenimentul, organizat de Corteva Agriscience, se anunță a fi un punct de întâlnire esențial pentru agricultorii interesați de tehnologii moderne și practici sustenabile. Mai multe>>