Reformarea sistemului de Consultanta

Activitatea de consultanţă în agricultura românească se află în faţa celei mai mari provocări profesionale din scurta istorie a existenţei sale. Prima etapă, cea mai dificilă, a pus la grea încercare capacitatea managerială a celor care au avut misiunea să implementeze în România prima instituţie agricolă de tip european.

.

Spre lauda celor care au gestionat această instituţie, Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă s-a impus în peisajul agriculturii noastre cu realizări care, în domeniul formării noilor fermieri şi organizării sistemului de asistenţă, reprezintă o reuşită totală.

Obiectivele primei etape au fost îndeplinite, dar pentru a merge mai departe este necesară reformarea întregului sistem, în consens cu sistemul de organizare şi de administrare existent la această dată în Uniunea Europeană.

În acest sens, guvernanţii au elaborat un proiect de act legislativ, care are marele defect de a fi conceput în afara instituţiei, care va reprezenta scheletul noilor structuri administrative. Proiectul de înfiinţare a Camerelor Agricole se înfruntă deja cu primele semne de nemulţumire, venite mai ales din partea consultanţilor şi specialiştilor agricoli.

Reprezentanţii ANCA au elaborat, în acest sens, o strategie care are la bază trei variante de restructurare:

  1. ANCA – instituţie publică cu finanţare din venituri extrabugetare şi subvenţii de la Bugetul de Stat (consolidare instituţională ANCA).
  2. Organizarea Camerelor Agricole.
  3. Privatizarea serviciilor de consultanţă agricolă.

Varianta 1 de reformă a sistemului de consultanţă agricolă

Consolidarea instituţională

Organizare – Structura ANCA este gândită a fi una de tip piramidal, organizată pe 3 nivele (central, judeţean şi local-comunal):

în prima etapă se vor menţine consultanţi la nivel comunal şi se va face completarea personalului, în vederea acoperirii întregului teritoriu al ţării cu specialişti, deoarece micii producători şi fermele de subzistenţă deţin încă o pondere majoritară în agricultura României;

la nivel judeţean se vor constitui echipe pluridisciplinare de specialişti, stabilite şi organizate în funcţie de specificul zonei, cu activitate preponderentă, privind absorbţia fondurilor europene (subvenţii, proiecte) şi în domeniul economic sau managementul fermei;

activitatea oficiilor judeţene de consultanţă trebuie localizată în apropierea centrelor judeţene APIA şi APDRP, în vederea eficientizării activităţii şi accesului rapid al solicitanţilor consultanţei agricole la serviciile oferite de instituţiile respective;

promovarea unor parteneriate cu instituţiile de învăţământ şi cercetare, precum şi cu firme private, în scopul înfiinţării şi funcţionării unor ferme model, loturi demonstrative, staţiuni de testare şi pentru realizarea unor cursuri de calificare şi perfecţionare a producătorilor agricoli etc.;

• consultanţii care activează la nivel local şi judeţean vor sprijinii şi vor acorda asistenţă producătorilor, în scopul organizării şi creării unor forme asociative ale acestora;

• ANCA – instituţie de interes public, în coordonarea metodologică a MADR – cu finanţare din venituri extrabugetare şi subvenţii de la bugetul de stat.

Resurse umane – Este evidentă necesitatea completării cu personal, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ:

la nivel judeţean se vor completa specialităţile deficitare (cum ar fi silvicultură, piscicultură, industria alimentară, economie şi management, juridic, cadastru, construcţii, mecanizare şi automatizare);

• se va pune accent pe încadrarea, formarea şi perfecţionarea tinerilor;

• personalul de la OJCA şi Centrele locale va fi instruit permanent privind legislaţia europeană, absorbţia fondurilor naţionale şi europene, în cadrul unei activităţi de perfecţionare continuă a adulţilor.

Dotare – Aceasta se va face conform unui plan anual stabilit pe baza solicitărilor OJCA, în funcţie de necesităţile şi specificităţile locale. Accentul va fi pus pe amenajarea spaţiilor de lucru, pe dotarea cu logistica şi aparatura de analiză.

Consideraţii privind numărul consultanţilor

Potrivit experţilor străini care au oferit asistenţă tehnică în cadrul proiectului MAKIS, finanţat de Banca Mondială, numărul total al angajaţilor la nivel central, zonal şi judeţean trebuie să fie 8.000 de persoane.

Conform HG nr. 676/30 septembrie 1998 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ANCA, art. 5, alin. (5) „Numărul maxim de posturi al unităţilor bugetare aflate în subordinea Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă este de 4.962 şi se aprobă, pentru fiecare unitate, prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei, încadrându-se în numărul total de personal aprobat de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.“

Potrivit Proiectului PHARE RO9505-01-01, propus şi finanţat de UE, agenţia a fost concepută să funcţioneze pe 3 niveluri, având alocat următorul personal:

• la nivel central, 29 persoane de specialitate;
• la nivel judeţean, 10-15 specialişti/OJCA;
• la nivel comunal, numărul total al personalului urma să crească în trei etape, ajungându-se ca până în anul 2005 toate localităţile din ţară să dispună de câte un centru local de Consultanţă agricolă.

NOTA: la ora actuala sunt in jur de 970 de angajaţi la ANCA

Varianta 2 de reformă

Organizarea Camerelor Agricole

Definiţie, caracteristici:

• structuri organizatorice conduse de către fermieri;

• finanţare parţială de la Bugetul de Stat;

• distribuţia consultanţilor agricoli să fie asemănătoare celei din Europa: Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, unele landuri din Germania, Italia, Spania, Suedia;

• organizarea juridică diferă de la o ţară la alta;

• au caracter obligatoriu sau facultativ.

Principii de organizare:

• caracterul profesional;
• universalitatea;
• reprezentativitatea;
• autonomia;
• descentralizarea;
• uniformitatea;
• neutralitatea;
• incompatibilitatea între misiunea de reprezentare şi activităţile comerciale.

Funcţii:

• funcţia de reprezentare;
• funcţia de consultare;
• funcţia de informare şi pregătire profesională a agricultorilor;
• funcţia de sprijin a organizaţiilor profesionale ale agricultorilor.

Organizarea instituţională a Camerelor Agricole

Organizarea Camerelor Agricole comportă o structură aleasă a fermierilor creată de jos în sus (organizare şi funcţionare „bottom-up“) din iniţiativa acestora şi care:

• îi reprezintă pe fermieri şi sunt singurele abilitate să vorbească în numele acestora;

• are responsabilitatea activităţilor de tip instituţional, care le sunt asumate cu sprijinul organelor de execuţie tehnică şi operaţională;

• are putere de decizie privind gestionarea Camerelor, alegerea priorităţii obiectivelor şi programelor de acţiune, alocarea şi utilizarea mijloacelor, adoptarea de propuneri şi transmiterea lor, factorilor de decizie politici, apărarea în faţa instituţiilor de administraţie publică sau a partenerilor privaţi;

• rolul specialiştilor consultanţi, în această perioadă, este acela de a-i conştientiza pe fermieri asupra apartenenţei la această structură şi la necesitatea ei.

În momentul în care aceste structuri vor fi realizate şi fermierii vor simţi necesitatea sprijinului tehnic în aceste organizaţii profesionale, ANCA (prin structurile sale teritoriale) va asigura asistenţă tehnică de specialitate acestor structuri.

Varianta 3 de reformă

Privatizarea sistemului de consultanţă agricolă

Realizarea privatizării se poate face doar în momentul în care se constată existenţa unei clase de fermieri capabilă din punct de vedere economic şi al mentalităţii să solicite şi să plătească servicii de consultanţă agricolă.

Privatizarea sistemului se va face în mai multe etape prin trecerea unor servicii specifice din proprietatea statului în cea a grupurilor de fermieri sau a persoanelor interesate (servicii de contabilitate şi gestiune economică, certificarea calităţii, de testare, de ameliorare şi însămânţări artificiale, juridice, cadastrale şi topografice etc.).

Sursa: LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2007

 

Noutati

Al 4-lea Congres European al Sorgului va avea loc la Budapesta, Ungaria, pe 8 și 9 octombrie 2025

23-05-2025 Intalniri si conferinte

Al 4-lea Congres European al Sorgului va avea loc la Budapesta, Ungaria, pe 8 și 9 octombrie 2025

• Acest congres este evenimentul emblematic pentru industria sorgului, o cereală cu multe avantaje care devine din ce în ce mai importantă în peisajul agro-industrial european. • Inovații, piețe și povești de succes: aceasta este oportunitatea de a descoperi cele 1001 motive pentru a investi în sorg. Mai multe>>

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

22-05-2025 APIA

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari cu privire la publicarea pe site-ul instituției www.apia.org.ro a două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol, respectiv:- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 „Investiții în active corporale și necorporale” din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027;- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-07 „Investiții în active c... Mai multe>>

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

21-05-2025 Targuri si expozitii

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

21-05-2025 Stiri agricole

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

●  FieldBee aduce inovația pe teren ●  Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ●  Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>