Cursuri de calificare organizate prin Agentia Nationala de Consultanta Agricola in aceasta perioada
OJCA Brasov
Obiective prioritare: formarea profesionala si accesarea fondurilor financiare europene
O noua serie de participanti la cursurile organizate de Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Brasov sustine in zilele de 3 si 4 august 2009 examenul de atestare a cunostintelor insusite in cursul orelor de pregatire teoretica si practica, in comuna Maierus (3 august) si in satul Ohaba, comuna Sinca (4 august). In ambele cazuri, profilul cursului a fost mixt, respectiv acela de agricultor In culturi vegetale si crescator de animale.
In timpul pregatirii, cursantii au dobandit cunostinte, deprinderi si abilitati specifice meseriei. Prin obtinerea atestatului, absolventii vor avea de aici inainte posibilitatea administrarii unei exploatatii agricole de profil in conditii complet legale. De asemenea, ei vor putea obtine credite bancare (necesare si cofinantarii proiectelor europene) si vor beneficia de programe de sprijin financiar national si european.
In fiecare CLCA se desfasoara in bune conditii cursurile de pregatire profesionala pentru producatorii agricoli in meseriile dea agricultor in culturi vegetale si crescator de animale, la aceasta data fiind in derulare 11 cursuri ( Maieruş (1) , Bod, Teliu, Vama Buzaului, Rupea, Ticus ( cate 2 cursuri), Crit, Voila, Sinca (cAte 1 curs). In localitatea Vistea se deruleaza cursul de formare in meseria de lucrator in gospodaria agroturistica.
In curand, se vor deschide cursuri avand caa tematica agroturismul si in localitatile Halchiu, Sacele, Bod.
Totodata, specialistii O.J.C.A. Brasov desfasoara in ritm intens acţiunile privind informarea si identificarea potentialilor beneficiari ai masurilor 112 – instalarea tinerilor fermieri; 141 – sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta si 142 – infiintarea grupurilor de producatori.
In acest context, din ce in ce mai multi fermieri solicita informatii referitoare la posibilitatea accesarii fondurilor structurale, mai ales prin masurile 112 si 141, considerand ca numai in acest mod pot desfasura o activitate care sa le asigure profit.
Finantarea proiectelor prin Masura 141 - sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta - cu suma nerambursabila de 1500 Euro/an/ferma este o provocare pentru agricultori. Prioritatea specialistilor OJCA Brasov este aceea ca un numar cat mai mare de persoane care desfaşoara activitati agricole si indeplinesc conditiile minime obligatorii sa beneficieze de acest sprijin.
Georgeta UJUPAN, director coordonator OJCA Braşov, Cornelia TICAN, consilier OJCA Braşov
TELEORMAN
17 noi cursuri de calificare pentru producatorii agricoli
Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Teleorman desfasoara in aceasta perioada o serie de 17 cursuri de calificare in meseriile de agricultor in productiaa vegetala, crescator de animale, apicultor, tractorist.
Cursurile au loc in localitatile Rosiori de Vede, Bragadiru, Storobaneasa, Izvoarele, Saele, Viisoara, Plosca, Peretu, Nanov, Segarcea Vale, Tr. Magurele.
In perioada urmatoare, o noua serie de cursanti va incheiaa cursurile de pregatire incepute in lunile noiembrie – decembrie 2008, prin sustinerea examenelor de testare a cunostintelor, in urma carora vor primi certificatul de calificare profesionala in meseriile mai sus mentionate.
Numeroasele solicitari de sprijin pe masurile active din Planul National de Dezvoltare Rurala au condus la un numar mare de inscrieri la aceste cursuri care cuprind pregatirea teoretica si practica in tehnologia meseriei (conform standardelor ocupationale), precum si elemente de management si marketing, contabilitate si gestiune economica, legislatie nationala si comunitara, protectia mediului, agricultura ecologica, standarde de calitate.
Cursantii dobandesc cunostinte si deprinderi specifice meseriei, avand posibilitatea administrarii exploatatiei agricole in conditii legale. De asemenea, ei au acces la informatii cu privire la facilitarea obtinerii de credite bancare necesare cofinantarii proiectelor europene si la posibilitatea de a beneficia de programe de sprijin financiar intern si comunitar.
De fapt, normele U.E prevad clar ca nicio suma de bani nu se va indrepta catre cineva care nu are minima pregatire in domeniu, aceasta fiind una din conditiile esentiale in stabilirea eligibilitatii proiectelor.
Unii dintre absolventii acestor cursuri de calificare au inceput deja o afacere in domeniul agricol prin arendarea de teren agricol, altii au accesat proiecte pe fonduri europene. Dintre acestia, ii amintim aici pe Curea Mihai Marian, Manica Ion, Suica Mirela, Chiotea Ion, Ceapa Dan, Mihaita Florin, Serban Marcel, Stefanescu Avram, Bogdan Maria, Radut Ionut, Neagu Petre Gabriel.
Actiunea de calificare a fermierilor continua, cei interesati urmand sa se adreseze consilierilor de la centrele locale de consultanta agricola.
Dosarul pentru inscriere cuprinde urmatoarele documente: cerere tip; copie dupa cartea de identitate sau buletin de identitate; copie de pe ultimul act de studii (minimum 8 clase).
Ing. Constanta ALBOI, OJCA Teleorman
IASI
Cursuri de pregatire profesionala
Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Iasi a finalizat cursurile de pregatire profesionala pentru producatorii agricoli in meseriile de apicultor, crescator de animale, pomicultor şi legumicultor.
Examenele organizate cu acest prilej in localitatile Iasi, Raducaneni, Vladeni, Costuleni, Cepelnita si Strunga au fost absolvite de 311 persoane, din totalul de 320 de cursanti.
Impactul acestor cursuri poate fi reliefat prin urmatoarele rezultate concrete: o parte a absolventilor au intentia sa acceseze subventii si masuri de finantare europeana, altii si-au imbunatatit cunostintele in domeniu, la alti absolventi a fost necesara perfectionarea profesionala pentru incadrare sau pentru mentinerea locului de munca.
Cu aceeasi ocazie, s-au prezentat masurile active de finantare pentru mediul rural, documentatia necesara si exemple concrete de obtinere a finantarilor din judetul Iasi. Totodata, au fost explicate pe larg modalitatile legale de asociere a producatorilor agricoli.
In perioada urmatoare se vor organiza examene pentru alte trei meserii (apicultor, crescator de animale si floricultor) in localitatile Iasi, Pascani si Valea Seaca.
dr. ec. Camelia APETROAIE, O.J.C.A. Iasi
BUCURESTI
Curs pentru meseria de ciupercar, in curs de autorizare
Oficiul Municipal de Consultanta Agricola Bucuresti se afla in faza de finalizare a elaborarii documentatiei pentru autorizarea cursului de calificare in meseria de ,,ciupercar’’.
Documentatia va fi depusa la comisia de autorizare din cadrul Consiliului National de Formare Profesionala pentru Adulti.
Consecinta a autorizarii, certificatele de calificare ce se vor elibera dupa absolvirea cursurilor vor fi emise sub egida Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si a Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.
Emil Florin LUCA, director coordinator OMCA Bucuresti
ILFOV
Noi cursuri de calificare pentru producatorii agricoli
O.J.C.A. Ilfov organizeaza cursuri de calificare a producatorilor agricoli cu o durata cuprinsa intre 3 si 6 luni in meseriile de apicultor, legumicultor, agricultor, pomicultor, crescator de animale. Cele mai solicitate cursuri sunt cele de apicultori si legumicultori.
La ora actuala, se afla in derulare un curs de apicultor, la care participa 32 de crescatori de albine din judetul Ilfov si din zonele limítrofe.
Interesul manifestat de cursanti se explica prin caracterul accesibil al materialelor prezentate si, mai ales, prin modalitatea interactiva de desfasurare a cursului. Astfel, schimbul de opinii intre cursantii cu experienta si vechime diferita in cresterea albinelor s-a dovedit a fi benefic pentu toti, dar in primul rand pentru incepatori.
De remarcat si faptul ca organizarea si desfasurarea cursurilor de calificare a producatorilor agricoli in diferite domenii de activitate din agricultura determina implicit cresterea numarului de solicitari de intocmire a documentatiei in vederea accesarii fondurilor comunitare.
Dumitru BUDESCU, director coordonator, Dan BUZESCU, consilier, OJCA Ilfov
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>