Cursuri de calificare organizate prin Agentia Nationala de Consultanta Agricola in aceasta perioada
OJCA Brasov
Obiective prioritare: formarea profesionala si accesarea fondurilor financiare europene
O noua serie de participanti la cursurile organizate de Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Brasov sustine in zilele de 3 si 4 august 2009 examenul de atestare a cunostintelor insusite in cursul orelor de pregatire teoretica si practica, in comuna Maierus (3 august) si in satul Ohaba, comuna Sinca (4 august). In ambele cazuri, profilul cursului a fost mixt, respectiv acela de agricultor In culturi vegetale si crescator de animale.
In timpul pregatirii, cursantii au dobandit cunostinte, deprinderi si abilitati specifice meseriei. Prin obtinerea atestatului, absolventii vor avea de aici inainte posibilitatea administrarii unei exploatatii agricole de profil in conditii complet legale. De asemenea, ei vor putea obtine credite bancare (necesare si cofinantarii proiectelor europene) si vor beneficia de programe de sprijin financiar national si european.
In fiecare CLCA se desfasoara in bune conditii cursurile de pregatire profesionala pentru producatorii agricoli in meseriile dea agricultor in culturi vegetale si crescator de animale, la aceasta data fiind in derulare 11 cursuri ( Maieruş (1) , Bod, Teliu, Vama Buzaului, Rupea, Ticus ( cate 2 cursuri), Crit, Voila, Sinca (cAte 1 curs). In localitatea Vistea se deruleaza cursul de formare in meseria de lucrator in gospodaria agroturistica.
In curand, se vor deschide cursuri avand caa tematica agroturismul si in localitatile Halchiu, Sacele, Bod.
Totodata, specialistii O.J.C.A. Brasov desfasoara in ritm intens acţiunile privind informarea si identificarea potentialilor beneficiari ai masurilor 112 – instalarea tinerilor fermieri; 141 – sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta si 142 – infiintarea grupurilor de producatori.
In acest context, din ce in ce mai multi fermieri solicita informatii referitoare la posibilitatea accesarii fondurilor structurale, mai ales prin masurile 112 si 141, considerand ca numai in acest mod pot desfasura o activitate care sa le asigure profit.
Finantarea proiectelor prin Masura 141 - sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta - cu suma nerambursabila de 1500 Euro/an/ferma este o provocare pentru agricultori. Prioritatea specialistilor OJCA Brasov este aceea ca un numar cat mai mare de persoane care desfaşoara activitati agricole si indeplinesc conditiile minime obligatorii sa beneficieze de acest sprijin.
Georgeta UJUPAN, director coordonator OJCA Braşov, Cornelia TICAN, consilier OJCA Braşov
TELEORMAN
17 noi cursuri de calificare pentru producatorii agricoli
Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Teleorman desfasoara in aceasta perioada o serie de 17 cursuri de calificare in meseriile de agricultor in productiaa vegetala, crescator de animale, apicultor, tractorist.
Cursurile au loc in localitatile Rosiori de Vede, Bragadiru, Storobaneasa, Izvoarele, Saele, Viisoara, Plosca, Peretu, Nanov, Segarcea Vale, Tr. Magurele.
In perioada urmatoare, o noua serie de cursanti va incheiaa cursurile de pregatire incepute in lunile noiembrie – decembrie 2008, prin sustinerea examenelor de testare a cunostintelor, in urma carora vor primi certificatul de calificare profesionala in meseriile mai sus mentionate.
Numeroasele solicitari de sprijin pe masurile active din Planul National de Dezvoltare Rurala au condus la un numar mare de inscrieri la aceste cursuri care cuprind pregatirea teoretica si practica in tehnologia meseriei (conform standardelor ocupationale), precum si elemente de management si marketing, contabilitate si gestiune economica, legislatie nationala si comunitara, protectia mediului, agricultura ecologica, standarde de calitate.
Cursantii dobandesc cunostinte si deprinderi specifice meseriei, avand posibilitatea administrarii exploatatiei agricole in conditii legale. De asemenea, ei au acces la informatii cu privire la facilitarea obtinerii de credite bancare necesare cofinantarii proiectelor europene si la posibilitatea de a beneficia de programe de sprijin financiar intern si comunitar.
De fapt, normele U.E prevad clar ca nicio suma de bani nu se va indrepta catre cineva care nu are minima pregatire in domeniu, aceasta fiind una din conditiile esentiale in stabilirea eligibilitatii proiectelor.
Unii dintre absolventii acestor cursuri de calificare au inceput deja o afacere in domeniul agricol prin arendarea de teren agricol, altii au accesat proiecte pe fonduri europene. Dintre acestia, ii amintim aici pe Curea Mihai Marian, Manica Ion, Suica Mirela, Chiotea Ion, Ceapa Dan, Mihaita Florin, Serban Marcel, Stefanescu Avram, Bogdan Maria, Radut Ionut, Neagu Petre Gabriel.
Actiunea de calificare a fermierilor continua, cei interesati urmand sa se adreseze consilierilor de la centrele locale de consultanta agricola.
Dosarul pentru inscriere cuprinde urmatoarele documente: cerere tip; copie dupa cartea de identitate sau buletin de identitate; copie de pe ultimul act de studii (minimum 8 clase).
Ing. Constanta ALBOI, OJCA Teleorman
IASI
Cursuri de pregatire profesionala
Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Iasi a finalizat cursurile de pregatire profesionala pentru producatorii agricoli in meseriile de apicultor, crescator de animale, pomicultor şi legumicultor.
Examenele organizate cu acest prilej in localitatile Iasi, Raducaneni, Vladeni, Costuleni, Cepelnita si Strunga au fost absolvite de 311 persoane, din totalul de 320 de cursanti.
Impactul acestor cursuri poate fi reliefat prin urmatoarele rezultate concrete: o parte a absolventilor au intentia sa acceseze subventii si masuri de finantare europeana, altii si-au imbunatatit cunostintele in domeniu, la alti absolventi a fost necesara perfectionarea profesionala pentru incadrare sau pentru mentinerea locului de munca.
Cu aceeasi ocazie, s-au prezentat masurile active de finantare pentru mediul rural, documentatia necesara si exemple concrete de obtinere a finantarilor din judetul Iasi. Totodata, au fost explicate pe larg modalitatile legale de asociere a producatorilor agricoli.
In perioada urmatoare se vor organiza examene pentru alte trei meserii (apicultor, crescator de animale si floricultor) in localitatile Iasi, Pascani si Valea Seaca.
dr. ec. Camelia APETROAIE, O.J.C.A. Iasi
BUCURESTI
Curs pentru meseria de ciupercar, in curs de autorizare
Oficiul Municipal de Consultanta Agricola Bucuresti se afla in faza de finalizare a elaborarii documentatiei pentru autorizarea cursului de calificare in meseria de ,,ciupercar’’.
Documentatia va fi depusa la comisia de autorizare din cadrul Consiliului National de Formare Profesionala pentru Adulti.
Consecinta a autorizarii, certificatele de calificare ce se vor elibera dupa absolvirea cursurilor vor fi emise sub egida Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si a Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.
Emil Florin LUCA, director coordinator OMCA Bucuresti
ILFOV
Noi cursuri de calificare pentru producatorii agricoli
O.J.C.A. Ilfov organizeaza cursuri de calificare a producatorilor agricoli cu o durata cuprinsa intre 3 si 6 luni in meseriile de apicultor, legumicultor, agricultor, pomicultor, crescator de animale. Cele mai solicitate cursuri sunt cele de apicultori si legumicultori.
La ora actuala, se afla in derulare un curs de apicultor, la care participa 32 de crescatori de albine din judetul Ilfov si din zonele limítrofe.
Interesul manifestat de cursanti se explica prin caracterul accesibil al materialelor prezentate si, mai ales, prin modalitatea interactiva de desfasurare a cursului. Astfel, schimbul de opinii intre cursantii cu experienta si vechime diferita in cresterea albinelor s-a dovedit a fi benefic pentu toti, dar in primul rand pentru incepatori.
De remarcat si faptul ca organizarea si desfasurarea cursurilor de calificare a producatorilor agricoli in diferite domenii de activitate din agricultura determina implicit cresterea numarului de solicitari de intocmire a documentatiei in vederea accesarii fondurilor comunitare.
Dumitru BUDESCU, director coordonator, Dan BUZESCU, consilier, OJCA Ilfov
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>