Stirile zilei de 2 august 2009

 

Titlurile zilei: S-au depus cereri pentru obtinerea licentelor de depozit; MAPDR analizeaza rentabilitatea fermelor de vaci pentru lapte impreuna cu experti din SUA; Intalnire de lucru pentru implementarea rasei Limousine in Romania; Intalnirea reprezentantilor MAPDR cu cei ai ZAH ORGANIC; Intalnire de lucru intre reprezentantii MAPDR si cei ai sectorului horticol; 

 




 

 

 

S-au depus cereri pentru obtinerea licentelor de depozit

Pana la data de 30 iulie a.c., la sediul MAPDR, au fost depuse cereri in vederea obtinerii licentelor de depozit pentru o cantitate 2.310.000 tone.

Aceste cereri au fost depuse in baza OG nr. 141/2002, cu modificarile si completarile aprobate, precum si  HG privind modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.141/2002 privind reglementarea depozitarii semintelor de consum, regimul certificatelor de depozit pentru acestea  si constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit si pentru stabilirea contraventiilor si a modului de sanctionare a acestora, aprobate prin HG nr.82/2003.

Facem precizarea, ca termenul de depunere a cererilor la MAPDR, pentru depozitarii interesati in obtinerea licentelor aferente anului 2009 va continua pana la data de 5 august a.c., inclusiv.

 

 

 

MAPDR analizeaza rentabilitatea fermelor de vaci pentru lapte
impreuna cu experti din SUA

La Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a avut loc, in cursul zilei de 29 iulie a.c., intalnirea dintre secretarul de stat Catalin Aurelian Rosculete, Daniel Botanoiu, director general, Cristinel Sonea, director si un reprezentant al ANARZ cu domnul Lindell Whitelock, consultant principal din partea World Wide Sires, LTD, SUA.

Partea romana a solicitat sprijinul domnului Whitelock in vederea imbunatatirii managementului fermei si al reproducerii vacilor pentru lapte. Astfel, tema discutiei a fost axata pe rentabilitatea fermei de vaci cu accentul pus pe managementul si reproductia vacilor de lapte. Totodata, discutiile au vizat sectorul vacilor de lapte, imbunatatirea calitatii laptelui, promovarea de tauri in Romania.

De asemenea, au fost discutate modalitati de a sustine fermierii romani in situaţia de criza economica, tinand cont de vasta experienta a domnului Lindell Whitelock in domeniu.

 

 

 

Intalnire de lucru pentru implementarea rasei Limousine in Romania

In data de 29 iulie a.c., la sediul MAPDR a avut loc o intalnire a secretarului de stat, Catalin Aurelian Rosculete cu reprezentantul comercial al Ambasadei Frantei la Bucuresti, insotit de o delegatie formată din Jean- Luc Kress, director general pentru rasa Limousine – vaci pentru carne, Michel Vannier, director proiect rasa Limousine Romania, Cristina Vannier, partener de proiect si Antoine Burret, consilier Unipress Romania. La intalnire au mai participat, din partea MAPDR, directorul general Daniel Botanoiu, directorul Cristinel Sonea, precum si reprezentatii ANARZ.

In cadrul intalnirii au fost discutate urmatoarele teme: capacitatea de a acorda asistenta tehnica pentru cresterea animalelor, pentru formare profesionala a fermierilor, dar si furnizarea de input-uri necesare sectorului de crestere a animalelor.

Cu aceasta ocazie, reprezentantii francezi si-au aratat disponibilitatea in vederea implementarii rasei de carne Limousine in Romania (imaginea de sus), imbunatatirea si consolidarea filierei rasei de carne din punct de vedere al calitatii si trasabilitatii. Totodata, reprezentantii permanenti ai rasei din Romania au fost invitati sa participe ca observatori la reuniunile grupului de lucru bovine.  

In urma discutiilor, s-a cazut de acord asupra a trei directii importante de actiune. In primul rand este necesara realizarea strategiei sectoriale privind rasa de carne, apoi implementarea strategiei la nivel local si la cel al organizatiilor profesionale si in final, stabilirea modului de actiune privind realizarea infrastructurii, gasirea de piete pentru materia prima, furnizarea de animale de rasa.

Partea franceza a evidentiat capacitatea companiei pe care o reprezinta de a atrage proiecte si fonduri europene, avand in vederea experienta pe care au dobandit-o din contractele derulate cu institutiile celorlalte state, noi membre ale UE.

 

 

 

Intalnirea reprezentantilor MAPDR cu cei ai ZAH ORGANIC

La sediul MAPDR secretarul de stat Catalin Aurelian Rosculete, alaturi de directorul general Daniel Botanoiu, directorul Cristinel Sonea si un reprezentant al ANARZ s-au intalnit cu reprezentantii ZAH ORGANIC, firma producatoare de ingrasaminte organice naturale. Scopul acestei intalniri l-a constituit promovarea acestui tip de ingrasamant necesar pentru agricultura ecologica dar si pentru cea conventionala.

Domnul Iura Cojuhari, directorul companiei a prezentat alternativele la ingrasamintele anorganice, modul lor de actiune si beneficiile ce pot fi obtinute in urma folosirii acestor tipuri de input-uri agricole. Compania care introduce pe piata ingrasamantul organic universal are o colaborare extrem de buna cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, cu Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului Bucuresti si multe alte statiuni de cercetare si companii din tara.

Secretarul de stat Catalin Aurelian Rosculete a propus reprezentantilor companiei sa participe la reuniunile grupului de lucru legume – fructe in calitate de observator, pentru a prezenta utilitatea produsului si pentru a intra intr-o colaborare cu producatorii agricoli.

 

 

 

Intalnire de lucru intre reprezentantii MAPDR si cei ai sectorului horticol

In data de 28 iulie a.c., la sediul MAPDR a avut loc o intalnire de lucru intre reprezentantii MAPDR si cei ai sectorului horticol, grupul de lucru fiind constituit din: Catalin Rosculete, secretar de stat, Daniel Botanoiu, director general, reprezentanti ai Directiei politici de piata in horticultura si industrie alimentara, ai Hortifruct si ai Asociatiei Procesatorilor de Legume din Romania.

In cadrul intalnirii au fost prezentate problemele existente din sectorul horticol, facandu-se referire la investitii, sustinere, piata etc. Reprezentantii ministerului agriculturii au oferit solutii pentru reglementarea dificultatilor cu care se confrunta sectorul horticol. De asemenea, s-a discutat despre actele normative care sunt in curs de avizare, precum si intentia ministerului de a acoperi prin strategia sectoriala, necesarul de legume si fructe si crearea unei disponibilitati pentru export.

S-a facut cunoscuta intentia MAPDR de a sustine fermierii romani si de a promova  productia nationala de legume si fructe. In acest sens, exista in derulare programul „Fructele in scoli” si se intentioneaza amenajarea unor spatii protejate de productie in cazul legumelor astfel incat necesarul de legume sa poata fi acoperit pentru o perioada mai lunga de cinci luni dintr-un an.

 

 

Biroul de presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>