Stirile zilei de 2 august 2009

 

Titlurile zilei: S-au depus cereri pentru obtinerea licentelor de depozit; MAPDR analizeaza rentabilitatea fermelor de vaci pentru lapte impreuna cu experti din SUA; Intalnire de lucru pentru implementarea rasei Limousine in Romania; Intalnirea reprezentantilor MAPDR cu cei ai ZAH ORGANIC; Intalnire de lucru intre reprezentantii MAPDR si cei ai sectorului horticol; 

 




 

 

 

S-au depus cereri pentru obtinerea licentelor de depozit

Pana la data de 30 iulie a.c., la sediul MAPDR, au fost depuse cereri in vederea obtinerii licentelor de depozit pentru o cantitate 2.310.000 tone.

Aceste cereri au fost depuse in baza OG nr. 141/2002, cu modificarile si completarile aprobate, precum si  HG privind modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.141/2002 privind reglementarea depozitarii semintelor de consum, regimul certificatelor de depozit pentru acestea  si constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit si pentru stabilirea contraventiilor si a modului de sanctionare a acestora, aprobate prin HG nr.82/2003.

Facem precizarea, ca termenul de depunere a cererilor la MAPDR, pentru depozitarii interesati in obtinerea licentelor aferente anului 2009 va continua pana la data de 5 august a.c., inclusiv.

 

 

 

MAPDR analizeaza rentabilitatea fermelor de vaci pentru lapte
impreuna cu experti din SUA

La Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a avut loc, in cursul zilei de 29 iulie a.c., intalnirea dintre secretarul de stat Catalin Aurelian Rosculete, Daniel Botanoiu, director general, Cristinel Sonea, director si un reprezentant al ANARZ cu domnul Lindell Whitelock, consultant principal din partea World Wide Sires, LTD, SUA.

Partea romana a solicitat sprijinul domnului Whitelock in vederea imbunatatirii managementului fermei si al reproducerii vacilor pentru lapte. Astfel, tema discutiei a fost axata pe rentabilitatea fermei de vaci cu accentul pus pe managementul si reproductia vacilor de lapte. Totodata, discutiile au vizat sectorul vacilor de lapte, imbunatatirea calitatii laptelui, promovarea de tauri in Romania.

De asemenea, au fost discutate modalitati de a sustine fermierii romani in situaţia de criza economica, tinand cont de vasta experienta a domnului Lindell Whitelock in domeniu.

 

 

 

Intalnire de lucru pentru implementarea rasei Limousine in Romania

In data de 29 iulie a.c., la sediul MAPDR a avut loc o intalnire a secretarului de stat, Catalin Aurelian Rosculete cu reprezentantul comercial al Ambasadei Frantei la Bucuresti, insotit de o delegatie formată din Jean- Luc Kress, director general pentru rasa Limousine – vaci pentru carne, Michel Vannier, director proiect rasa Limousine Romania, Cristina Vannier, partener de proiect si Antoine Burret, consilier Unipress Romania. La intalnire au mai participat, din partea MAPDR, directorul general Daniel Botanoiu, directorul Cristinel Sonea, precum si reprezentatii ANARZ.

In cadrul intalnirii au fost discutate urmatoarele teme: capacitatea de a acorda asistenta tehnica pentru cresterea animalelor, pentru formare profesionala a fermierilor, dar si furnizarea de input-uri necesare sectorului de crestere a animalelor.

Cu aceasta ocazie, reprezentantii francezi si-au aratat disponibilitatea in vederea implementarii rasei de carne Limousine in Romania (imaginea de sus), imbunatatirea si consolidarea filierei rasei de carne din punct de vedere al calitatii si trasabilitatii. Totodata, reprezentantii permanenti ai rasei din Romania au fost invitati sa participe ca observatori la reuniunile grupului de lucru bovine.  

In urma discutiilor, s-a cazut de acord asupra a trei directii importante de actiune. In primul rand este necesara realizarea strategiei sectoriale privind rasa de carne, apoi implementarea strategiei la nivel local si la cel al organizatiilor profesionale si in final, stabilirea modului de actiune privind realizarea infrastructurii, gasirea de piete pentru materia prima, furnizarea de animale de rasa.

Partea franceza a evidentiat capacitatea companiei pe care o reprezinta de a atrage proiecte si fonduri europene, avand in vederea experienta pe care au dobandit-o din contractele derulate cu institutiile celorlalte state, noi membre ale UE.

 

 

 

Intalnirea reprezentantilor MAPDR cu cei ai ZAH ORGANIC

La sediul MAPDR secretarul de stat Catalin Aurelian Rosculete, alaturi de directorul general Daniel Botanoiu, directorul Cristinel Sonea si un reprezentant al ANARZ s-au intalnit cu reprezentantii ZAH ORGANIC, firma producatoare de ingrasaminte organice naturale. Scopul acestei intalniri l-a constituit promovarea acestui tip de ingrasamant necesar pentru agricultura ecologica dar si pentru cea conventionala.

Domnul Iura Cojuhari, directorul companiei a prezentat alternativele la ingrasamintele anorganice, modul lor de actiune si beneficiile ce pot fi obtinute in urma folosirii acestor tipuri de input-uri agricole. Compania care introduce pe piata ingrasamantul organic universal are o colaborare extrem de buna cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, cu Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului Bucuresti si multe alte statiuni de cercetare si companii din tara.

Secretarul de stat Catalin Aurelian Rosculete a propus reprezentantilor companiei sa participe la reuniunile grupului de lucru legume – fructe in calitate de observator, pentru a prezenta utilitatea produsului si pentru a intra intr-o colaborare cu producatorii agricoli.

 

 

 

Intalnire de lucru intre reprezentantii MAPDR si cei ai sectorului horticol

In data de 28 iulie a.c., la sediul MAPDR a avut loc o intalnire de lucru intre reprezentantii MAPDR si cei ai sectorului horticol, grupul de lucru fiind constituit din: Catalin Rosculete, secretar de stat, Daniel Botanoiu, director general, reprezentanti ai Directiei politici de piata in horticultura si industrie alimentara, ai Hortifruct si ai Asociatiei Procesatorilor de Legume din Romania.

In cadrul intalnirii au fost prezentate problemele existente din sectorul horticol, facandu-se referire la investitii, sustinere, piata etc. Reprezentantii ministerului agriculturii au oferit solutii pentru reglementarea dificultatilor cu care se confrunta sectorul horticol. De asemenea, s-a discutat despre actele normative care sunt in curs de avizare, precum si intentia ministerului de a acoperi prin strategia sectoriala, necesarul de legume si fructe si crearea unei disponibilitati pentru export.

S-a facut cunoscuta intentia MAPDR de a sustine fermierii romani si de a promova  productia nationala de legume si fructe. In acest sens, exista in derulare programul „Fructele in scoli” si se intentioneaza amenajarea unor spatii protejate de productie in cazul legumelor astfel incat necesarul de legume sa poata fi acoperit pentru o perioada mai lunga de cinci luni dintr-un an.

 

 

Biroul de presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>