Titlurile zilei:
Fondul de creditare
In sedinta de Guvern din 20 mai a fost adoptata Hotarare privind adoptarea pentru anul 2009, a nivelului fondurilor publice la creditele agricole pentru productie, potrivit Legii creditului agricol pentru productie nr.150/2003.
Nivelul fondurilor publice care se acorda la creditele agricole pentru productie, pentru anul 2009, a fost stabilit la 30% din volumul creditelor agricole. Procentul reprezinta cota care se aplica la cheltuielile eligibile efectuate din volumul creditelor acordate pentru activitatile curente de productie prevazute de lege.
Prevederile actului normativ raspund propunerilor formulate de partenerii sociali in cadrul Planului de masuri anticriza. De asemenea, aceasta asigura o distributie echitabila a fondurilor publice, avand in vedere numarul ciclurilor de productie si implicit al costului creditelor agricole care se acceseaza intr-un an, in sectoarele vegetal si zootehnic.
Aplicarea masurilor acestei Hotarari de Guvern permite beneficiarilor de credite agricole desfasurarea activitatilor de productie cu reduceri semnificative ale cheltuielilor curente de productie si implicit, cresterea rentabilitatii activitatilor agricole si un nivel acceptabil al preturilor produselor la consumatorii finali, sustin reprezentantii Ministerului Agriculturii.
Resursele financiare aferente fondurilor publice care se acorda in temeiul prezentei hotarari, se asigura de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Legea creditului agricol pentru productie nr.150/2003 instituie mecanismul economico-financiar de sustinere a activitatilor curente de productie prin credite agricole acordate in conditii avantajoase.
Irigatii gravitationale
Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, a declarat ca seceta ce va afecta Romania in vara acestui an nu va duce la scumpirea produselor alimentare intrucat efectele acesteia nu se vor resimti in productia autohtona.
Ilie Sarbu a declarat miercuri ca, potrivit datelor centralizate de MAPDR, pana in prezent, 1.054.000 hectare de teren insamantat cu cereale au fost afectate de seceta si inghet.
Ministrul a explicat ca, desi a reusit in patru luni sa aduca sistemul de irigatii la o suprafata de 500.000 de hectare functionabile, de la 200.000 cate erau in decembrie 2008, acestea nu vor fi suficiente pentru a rezolva problemele cauzate de seceta din tara. "Trebuie sa intervenim si cu alte masuri cum ar fi impaduririle. Sistemul de irigare este depasit, din punct de vedere al tehnologiei, utilizeaza pompe cu consum mare de energie. Avem pierderi mari de apa pe canale, plus ca lipsesc multe magistrale si dale care fost furate", a mai spus Sarbu.
Acesta a mai adaugat ca solutii de termen lung pentru a preintampina efectele secetei ar fi introducerea unui sistem gravitational de irigatii prin care apa sa fie adusa din amonte in lacurile de acumulare, finalizarea canalului Siret-Baragan. De asemenea, el a adaugaat ca si fermierii ar putea avea rol important in reducerea efectelor secetei prin inceperea forarii puturilor.
Intrebat daca vor fi alocate despagubiri in cazul declansarii starii de calamitate, Sarbu a raspuns ca vor fi acordate astfel de fonduri, mentionand ca exista bani in buget, ele urmand sa fie date la timp din fondul special de interventie. Totodata, la intrebarea daca seceta va afecta pretul painii, Ilie Sarbu a replicat ca acesta nu va creste in 2009, deoarece este un pret stabilit pe piata europeana.
Subventii si calamitati
Fermierii ale caror culturi au fost calamitate trebuie sa anunte in scris Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura aparitia fenomenului, altfel vor pierde subventiile acordate pentru suprafata.
Potrivit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), fermierii care au depus cereri pentru schemele de sprijin pe suprafata si ale caror culturi au fost calamitate trebuie sa anunte, in scris, in termen de cel mult 10 zile lucratoare de la obtinerea actelor doveditoare, aparitia cazului de forta majora.
De asemenea, in cazul culturilor calamitate din cauza unor fenomene naturale izolate precum inghet, inundatii, seceta, tornade, pentru care nu exista un act normativ national, fermierii trebuie sa prezinte drept dovada, alaturi de instiintare, copie dupa procesul-verbal de calamitate sau adeverinta de la primaria pe raza careia se afla terenul.
Totodata, APIA anunta ca, in situatia in care terenul agricol pentru care s-a solicitat sprijin financiar se afla intr-o zona declarata calamitata printr-un act normativ national, fermierii nu trebuie sa mai depuna la centrele APIA nici un alt act doveditor, ci doar instiintarea. APIA va lua in considerare cazul unei culturi calamitate numai in baza ambelor acte mentionate, actul normativ national si instiintarea.
Campania de depunere a cererilor de plati pentru suprafata aferenta anului 2009 a inceput in data de 2 martie. Romania beneficiaza de la UE de o alocatie financiara de 618,1 milioane de euro pentru plata unica pe suprafata (SAPS), ceea ce reprezinta circa 71 de euro pentru un hectar. Termenul limita pentru depunerea acestor cereri a fost 15 mai 2009.
Sursa: www.agroaliment.ro
Expozitie de taurine
Cea de a III-a editie a Expozitiei "Zilele Crescatorului de Taurine 2009" se deschide astazi, 22 mai, in localitatea Rasnov, judetul Brasov.
La ceremonie participa si Ilie Sarbu, ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale.
Evenimentul este dedicat producatorilor de lapte din romania si reuneste peste 30 de asociatii de crescatori, urmand a fi expuse peste 100 de animale.
Intr-o sectiune speciala a expozitiei, cele mai frumoase exemplare vor fi jurizate, cu scopul de a premia animalele cu valoare genetica ridicata. Arbitrajul va fi realizat de catre Giovanni Cerri, un arbitru cu experienta internationala, acreditat ANAFI.
Organizatorii isi propun ca manifestarea sa devina o traditie si un reper pentru crescatorii de taurine din Romania, care au nevoie de un punct de intalnire si interactiune.
Sursa: www.agroazi.ro
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>