Titlurile zilei:
Conferinta ecologica
Productia ecologica in Uniunea Europeana si perspectivele pe care le au producatorii si procesatorii din Romania au constituit temele unei conferinte organizate, joi, de Directoratul General (DG) pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala al Comisiei Europene, in cadrul Targului international "Agraria" (6-9 mai) de la Complexul expozitional Expo Transilvania din Cluj-Napoca.
Cu acest prilej, Carmen Calverley, expert national in Unitatea de Agricultura Ecologica a DG Agricultura si Dezvoltarea Rurala a Comisiei Europene si Almuth Klink, PR project manager la Media Consulta, au facut o expunere detaliata asupra evolutiilor in agricultura ecologica, referindu-se, totodata, la campania UE de promovare a acestui sector.
La randul sau, consilierul Teodora Aldescu din Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale a abordat tema alimentelor ecologice procesate in Romania, iar prof. dr. Cornel Man, presedintele Asociatiei "Bioterra" a bioagricultorilor din Romania, a facut aprecieri asupra evolutiei agriculturii ecologice din Transilvania.
"Romania exporta produse ecologice, precum cereale, oleaginoase si proteice, fructe de padure, ciuperci, dar si produse procesate din lapte, miere de albine, produse derivate si ulei din floarea soarelui. Produsele ecologice romanesti au fost comercializate in Germania, Italia, Grecia, Elvetia, Olanda si Franta", a aratat Teodora Aldescu.
Pe de alta parte, produsele procesate s-au diversificat, cu cele prelucrate din soia, apoi cu sortimente variate de paine, paste fainoase, produse procesate din orez, fulgi de cereale, ceaiuri din plante si flori de padure, suc de mere si produse apicole precum ceara, propolis sau polen. Suprafetele de teren cultivate ecologic in Romania depasesc 180.000 de hectare, de 11 ori mai mult decat in anul 2000.
Seceta din 2009
Presedintele federatiei Agrostar, Niculae Stefan, a declarat ca aproape patru milioane de hectare din cele sapte milioane de hectare arabile ale Romaniei vor fi afectate in aceasta vara de seceta ce va incepe la sfarsitul lunii mai. Potrivit lui Stefan, cele mai afectate zone vof fi cele din sudul tarii, estul Moldovei si Dobrogea.
"Perioada de seceta va incepe la sfarsitul lunii mai, se va manifesta pana in luna august si va afecta majoritatea culturilor din tara", a spus presedintele federatiei Agrostar.
Acesta a adaugat ca seceta, cumulata cu lipsa ingrasamintelor, ar putea duce la o pierdere a productiei de peste 30% la cereale si la principalele culturi de primavara. El a mai spus ca soiurile nu au mai fost imbunatatite de multa vreme, astfel incat samanta sa fie adaptata la seceta.
Stefan a adaugat ca nu sunt solutii reale pentru a impiedica efectele secetei deoarece sistemul de irigatii al Romaniei este aproape ""inexistent".
Totodata, Niculae Stefan a adaugat ca primele efecte ale secetei se vor resimti in buzunarul agricultorului, la recoltarea graului si orzului, cand se va simti diminuarea productiei. De asemenea, el a mai spus ca, in conditiile in care pretul cerealelor va fi mic, taranii vor avea parte de un dezastru ce nu va putea fi controlat.
Suc natural!
Standul Comisiei Europene de la expozitia de produse agricole Agraria din Cluj, care durează pana duminica, imbie vizitatorii cu un pahar de suc natural, cu conditia pedalarii la o bicicleta timp de cateva secunde.
La roata din spate este un rotor aplicat, care transmite miscarea printr-un cablu la un mixer, care stoarce fructele tocate marunt in prealabil.
Irigatii pe 5%
Pana in prezent, in judetul Constanta, nu sunt afectate de seceta culturile agricole de grau, orz, orzoaica si rapita insamantate toamna trecuta, dar prognozele meteo sunt nefavorabile agriculturii.
Din totalul de aproape 500.000 de hectare de teren arabil din judetul Constanta, numai 20.000 sunt irigate.
Din suprafata totala se iriga mai putin de 5%, insumand circa 20.000 de hectare. Purtatorul de cuvant al Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Constanta, ing. Stere Economu, a declarat ca in judet mai sunt functionale sisteme de irigatii pe 113.000 de hectare. Acestea ar putea fi irigate, daca Guvernul va decide sa subventioneze energia electrica folosita pentru acest proces.
Grau nefertilizat
Doar pe aproape o treime din suprafata totala de 191.000 hectare insamantate cu grau in toamna anului trecut in judetul Teleorman s-au aplicat ingrasaminte pe baza de azot in cantitati apropiate de optimul tehnologic, care vizeaza obtinerea de productii medii la hectar de 5.000 kg.
Potrivit datelor centralizate la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Teleorman, pe circa 63.800 de hectare cultivate cu grau s-au administrat doze mici de ingrasaminte, iar alte 76.380 de hectare nu beneficiaza de niciun fel de aport de elemente nutritive.
Directorul general al Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola Teleorman, dr.ing. Emilian Negrila, apreciaza ca pe solele lipsite de ingrasaminte plantele sunt in prezent firave, cu talie redusa, evaluandu-se de pe acum o diminuare a recoltei intre 30 si 50 la suta pe aceste suprafete.
In Teleorman, ingrasamintele se gasesc foarte aproape, la combinatul chimic din Turnu Magurele, unde in prezent exista stocuri importante pentru agricultori. Fermierii, insa, nu se inghesuie sa le cumpere, majoritatea acuzand dificultatile de ordin financiar cu care se confrunta.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>