Titlurile zilei:
Protest antidescentralizare;
Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentate, Tutun, Domenii si Servicii Conexe „AGROSTAR” protesteaza fata de decizia Guvernului Romaniei si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu privire la Proiectul de Descentralizare si Reorganizare a Administratiei Agricole.
AGROSTAR nu admite promovarea unui proiect de act normativ cu privire la desfiintarea unor agentii din subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (Agentia Nationala de Consultanta Agricola, Agentia Domeniilor Statului, Agentia Nationala de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie) fara a fi consultati partenerii sociali si asociatiile profesionale din domeniu, fara a analiza implicatiile sociale asupra personalului din aceste agentii si efectele asupra sectorului agricol.
"Trecerea acestor structuri in componenta Consiliilor judetene, trecerea terenurilor agricole de la Agentia Domeniilor Statului la baronii locali, precum si constituirea unor camere agricole subordonate politic Consiliilor judetene si primariilor, inseamna de fapt distrugerea definitiva a agriculturii din Romania si transformarea acestor functionari in activisti de partid" se spune in comunicat.
Federatia „AGROSTAR” solicita blocarea acestei initiative si inceperea imediata a consultarilor partenerilor sociali.
In cazul in care Guvernul Romaniei si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurare refuza dialogul, Federatia „AGROSTAR” va declansa actiuni sindicale de protest la nivel national.
Piata laptelui, analizata;
Consiliul Concurentei are in derulare o investigatie utila de cunoastere a pietei laptelui, cu scopul de a analiza structura pietei, precum si a factorii care influenteaza relatia producator-procesator de lapte (de vaca, de oaie, respectiv de capra), informeaza un comunicat de presa.
Aceasta masura s-a luat in urma unor semnalele primite de Consiliul Concurentei, care indica existenta unor tensiuni in relatia dintre producatorii si procesatorii de lapte de vaca, ancheta sectoriala se axeaza pe primele etape de comercializare si va urmari, de asemenea, si identificarea, respectiv corectarea unor posibile disfunctionalitati de natura anticoncurentiala.
In cadrul investigatiei utile pentru cunoasterea pietei laptelui, cu accent pe relatia dintre producatorii si procesatorii de lapte de vaca, Consiliul Concurentei poate solicita informatii, documente sau declaratii tuturor actorilor implicati (agenti economici producatori, procesatori, centre de colectare, asociatii patronale si profesionale, institutii ale statului cu competente in acest domeniu).
Investigatiile utile pentru cunoasterea pietei reprezinta, pe langa radiografii complexe ale sectoarelor analizate, instrumente esentiale in activitatea oricarei autoritati de concurenta, scopul acestor studii sectoriale fiind obtinerea de informatii privind modul de functionare a unei anumite piete precum si identificarea masurilor potrivite pentru a rezolva problemele de concurenta din domeniul analizat.
Consiliul Concurentei invita toti actorii implicati pe aceasta piata la o comunicare activa, deschisa in ceea ce priveste problemele de natura concurentiala cu care acestia se confrunta. In acest sens, persoanele interesate pot trimite observatii si puncte de vedere prin posta, la adresa Consiliul Concurentei – Directia Cercetare-Sinteze, Piata Presei Libere nr. 1, Corp D1, Sector 1, Bucuresti, Cod postal 013701, sau prin e-mail, la adresa [email protected] . Precizam faptul ca aceste informatii vor fi tratate drept confidentiale.
Depozite alimentare sigure
La nivel naţional, depozitele cu temperatură controlată nu reuşesc să acopere cererea venită din partea procesatorilor. De aceea, „unii producători sunt forţaţi să-şi păstreze stocurile chiar şi în Ungaria, unde găsesc condiţii de depozitare şi manipulare conforme cu cerinţele de siguranţă alimentară în vigoare”, explică Felix Lucuţar, managing partner la Agriculture Capital &Engineering.
În sprijinul lor, fondurile europene pot fi accesate şi pentru construcţia de depozite cu temperatură controlată, atât pentru activităţile angro, cât şi pentru prestarea de servicii logistice pentru terţi.
Un depozit frigorific construit pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi costă între 3,65-4,5 milioane de euro, în funcţie de numărul de paleţi plasaţi pe verticală, de gradul de automatizare şi de temperatura de păstrare a produselor. Aproximativ 20% din valoarea totală a investiţiei acoperă uzina de frig, iar cu cât aceasta este mai eficientă, cu atât costurile de operare sunt mai mici, chiar dacă efortul financiar este mai ridicat.
„În general, o investiţie performantă acoperă surplusul plătit iniţial în mai puţin de doi ani, şi poate asigura funcţionarea pe o perioadă de 20 de ani în condiţii de eficienţă energetică”, completează Lucuţar. Dacă eşti interesat să obţii o astfel de finanţare trebuie să iei în calcul un grad de ocupare al depozitului de 50%- 75% din suprafaţa acestuia.
Veniturile pe care le poţi obţine provin din activităţi de depozitare, manipulare, altele specifice (picking, cross docking) sau chiar comercializarea angro. Tarifele solicitate în prezent pentru depozitare variază între 0,8-1,4 euro/tonă/zi, iar cele pentru manipulare sunt de aproximativ 2,5 euro/palet.
Dacă faci un simplu calcul, vei constata că poţi obţine un câştig anual de 1,5 milioane de euro, la care se adaugă şi profiturile ce provin din celelalte servicii prestate. Astfel, vei putea încasa un profit anual de cel puţin 0,5 milioane de euro, cu toate că o astfel de investiţie se recuperează, de obicei, după, 4-5 ani. Totuşi, dacă poziţionezi depozitul în proximitatea unui oraş important, cu acces la infrastructură, poţi recupera sumele investite chiar şi în trei ani.
Construcţiile de acest tip sunt finanţare în proporţie de 50%, prin măsura 123- Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, cu condiţia ca ajutorul nerambursabil să nu depăşească suma de două milioane de euro.
"Gripa porceasca!"
Mediatizarea gripei porcine s-a reflectat rapid in comportamentul utilizatorilor romani. Astfel, daca vineri, 24 aprilie, nu erau cautari dupa sirul "gripa porcina" care sa conduca in site-urile monitorizate de trafic.ro, iar sambata, 25 aprilie, au existat doar 14 cautari, o zi mai tarziu, pe 26 aprilie, numarul cautarilor crescuse deja la 329.
"Explozia" a venit la inceputul saptamanii: luni, 27 aprilie - 4.236 cautari, iar marti, 28 aprilie - 6.811 cautari. Interesant este ca numarul de cautari dupa "simptome gripa porcina" este scazut (27 aprilie - 243 cautari; 28 aprilie - 256 cautari), ceea ce inseamna ca romanii nu sunt ingrijorati de posibilitatea aparitiei virusului in tara noastra, cel putin pentru moment.
Si, ca fapt divers: unele dintre cele mai amuzante constructii derivate au fost "gripa porceasca" si "gripa porcului" (58 de cautari, respectiv 9 cautari, in data de 28 aprilie).
Vin fara promovare
Viticultorii romani nu vor putea accesa banii pentru promovarea vinurilor din campania viticola 2008/2009 in strainatate, din cauza intarzierilor la elaborarea caietului de sarcini si a conditiilor dificile impuse de banci, au declarat reprezentantii MAPDR si APEV.
Data limita pentru depunerea propunerilor de programe de promovare a vinurilor pe pietele straine, pentru campania viticola 2008/2009, este 30 aprilie.
Potrivit directorului execultiv al Asociatiei Exportatorilor si Producatorilor de Vinuri din Romania (APEV), Ioan Stefan, caietul de sarcini ar fi trebuit publicat pe site-uri, cu cel putin o luna inainte de expirarea termenului pentru depunerea proiectelor. De caietul se sarcini se ocupa Ministerul Agriculturii si APIA.
"Speram sa fie gata in urmatoarele zile, dar ei nu vor mai putea depune programe pentru a primi banii aferenti promovarii culturilor de vin din campania 2008/2009. Acesta va fi util pentru banii ce vor dori sa-i acceseze in campaniile urmatoare", explica reprezentantii MAPDR. Potrivit MAPDR, este vorba despre 425.000 de euro.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>