Stirile zile de 29.04.2009


Titlurile zilei:

  • Protest antidescentralizare;
  • Piata laptelui, analizata;
  • Depozite alimentare sigure;
  • "Gripa porceasca!"'
  • Vin fara promovare.






Protest antidescentralizare;

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentate, Tutun, Domenii si Servicii Conexe „AGROSTAR” protesteaza fata de decizia Guvernului Romaniei si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu privire la Proiectul de Descentralizare si Reorganizare a Administratiei Agricole.

AGROSTAR nu admite promovarea unui proiect de act normativ cu privire la desfiintarea unor agentii din subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (Agentia Nationala de Consultanta Agricola, Agentia Domeniilor Statului, Agentia Nationala de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie) fara a fi consultati partenerii sociali si asociatiile profesionale din domeniu, fara a analiza implicatiile sociale asupra personalului din aceste agentii si efectele asupra sectorului agricol.

            "Trecerea acestor structuri in componenta Consiliilor judetene, trecerea terenurilor agricole de la Agentia Domeniilor Statului la baronii locali, precum si constituirea unor camere agricole subordonate politic Consiliilor judetene si primariilor, inseamna de fapt distrugerea definitiva a agriculturii din Romania si transformarea acestor functionari in activisti de partid" se spune in comunicat.

            Federatia „AGROSTAR” solicita blocarea acestei initiative si inceperea imediata a consultarilor partenerilor sociali.

            In cazul in care Guvernul Romaniei si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurare refuza dialogul, Federatia „AGROSTAR” va declansa actiuni sindicale de protest la nivel national.




Piata laptelui, analizata;

Consiliul Concurentei are in derulare o investigatie utila de cunoastere a pietei laptelui, cu scopul de a analiza structura pietei, precum si a factorii care influenteaza relatia producator-procesator de lapte (de vaca, de oaie, respectiv de capra), informeaza un comunicat de presa.

Aceasta masura s-a luat in urma unor semnalele primite de Consiliul Concurentei, care indica existenta unor tensiuni in relatia dintre producatorii si procesatorii de lapte de vaca, ancheta sectoriala se axeaza pe primele etape de comercializare si va urmari, de asemenea, si identificarea, respectiv corectarea unor posibile disfunctionalitati de natura anticoncurentiala.

In cadrul investigatiei utile pentru cunoasterea pietei laptelui, cu accent pe relatia dintre producatorii si procesatorii de lapte de vaca, Consiliul Concurentei poate solicita informatii, documente sau declaratii tuturor actorilor implicati (agenti economici producatori, procesatori, centre de colectare, asociatii patronale si profesionale, institutii ale statului cu competente in acest domeniu).

Investigatiile utile pentru cunoasterea pietei reprezinta, pe langa radiografii complexe ale sectoarelor analizate,  instrumente esentiale in activitatea oricarei autoritati de concurenta, scopul acestor studii sectoriale fiind obtinerea de informatii privind modul de functionare a unei anumite piete precum si identificarea masurilor potrivite  pentru a rezolva problemele de concurenta din domeniul analizat.

Consiliul Concurentei invita toti actorii implicati pe aceasta piata la o comunicare activa, deschisa in ceea ce priveste problemele de natura concurentiala cu care acestia se confrunta. In acest sens, persoanele interesate pot trimite observatii si puncte de vedere prin posta, la adresa Consiliul Concurentei – Directia Cercetare-Sinteze, Piata Presei Libere nr. 1, Corp D1, Sector 1, Bucuresti, Cod postal 013701, sau prin e-mail, la adresa [email protected] . Precizam faptul ca aceste informatii vor fi tratate drept confidentiale.




Depozite alimentare sigure

La nivel naţional, depozitele cu temperatură controlată nu reuşesc să acopere cererea venită din partea procesatorilor. De aceea, „unii producători sunt forţaţi să-şi păstreze stocurile chiar şi în Ungaria, unde găsesc condiţii de depozitare şi manipulare conforme cu cerinţele de siguranţă alimentară în vigoare”, explică Felix Lucuţar, managing partner la Agriculture Capital &Engineering.

În sprijinul lor, fondurile europene pot fi accesate şi pentru construcţia de depozite cu temperatură controlată, atât pentru activităţile angro, cât şi pentru prestarea de servicii logistice pentru terţi.

Un depozit frigorific construit pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi costă între 3,65-4,5 milioane de euro, în funcţie de numărul de paleţi plasaţi pe verticală, de gradul de automatizare şi de temperatura de păstrare a produselor. Aproximativ 20% din valoarea totală a investiţiei acoperă uzina de frig, iar cu cât aceasta este mai eficientă, cu atât costurile de operare sunt mai mici, chiar dacă efortul financiar este mai ridicat.

„În general, o investiţie performantă acoperă surplusul plătit iniţial în mai puţin de doi ani, şi poate asigura funcţionarea pe o perioadă de 20 de ani în condiţii de eficienţă energetică”, completează Lucuţar. Dacă eşti interesat să obţii o astfel de finanţare trebuie să iei în calcul un grad de ocupare al depozitului de 50%- 75% din suprafaţa acestuia.

Veniturile pe care le poţi obţine provin din activităţi de depozitare, manipulare, altele specifice (picking, cross docking) sau chiar comercializarea angro. Tarifele solicitate în prezent pentru depozitare variază între 0,8-1,4 euro/tonă/zi, iar cele pentru manipulare sunt de aproximativ 2,5 euro/palet.

Dacă faci un simplu calcul, vei constata că poţi obţine un câştig anual de 1,5 milioane de euro, la care se adaugă şi profiturile ce provin din celelalte servicii prestate. Astfel, vei putea încasa un profit anual de cel puţin 0,5 milioane de euro, cu toate că o astfel de investiţie se recuperează, de obicei, după, 4-5 ani. Totuşi, dacă poziţionezi depozitul în proximitatea unui oraş important, cu acces la infrastructură, poţi recupera sumele investite chiar şi în trei ani.

Construcţiile de acest tip sunt finanţare în proporţie de 50%, prin măsura 123- Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, cu condiţia ca ajutorul nerambursabil să nu depăşească suma de două milioane de euro.




"Gripa porceasca!"

Mediatizarea gripei porcine s-a reflectat rapid in comportamentul utilizatorilor romani. Astfel, daca vineri, 24 aprilie, nu erau cautari dupa sirul "gripa porcina" care sa conduca in site-urile monitorizate de trafic.ro, iar sambata, 25 aprilie, au existat doar 14 cautari, o zi mai tarziu, pe 26 aprilie, numarul cautarilor crescuse deja la 329.

"Explozia" a venit la inceputul saptamanii: luni, 27 aprilie - 4.236 cautari, iar marti, 28 aprilie - 6.811 cautari. Interesant este ca numarul de cautari dupa "simptome gripa porcina" este scazut (27 aprilie - 243 cautari; 28 aprilie - 256 cautari), ceea ce inseamna ca romanii nu sunt ingrijorati de posibilitatea aparitiei virusului in tara noastra, cel putin pentru moment.

Si, ca fapt divers: unele dintre cele mai amuzante constructii derivate au fost "gripa porceasca" si "gripa porcului" (58 de cautari, respectiv 9 cautari, in data de 28 aprilie).




Vin fara promovare

Viticultorii romani nu vor putea accesa banii pentru promovarea vinurilor din campania viticola 2008/2009 in strainatate, din cauza intarzierilor la elaborarea caietului de sarcini si a conditiilor dificile impuse de banci, au declarat reprezentantii MAPDR si APEV.

Data limita pentru depunerea propunerilor de programe de promovare a vinurilor pe pietele straine, pentru campania viticola 2008/2009, este 30 aprilie.

Potrivit directorului execultiv al Asociatiei Exportatorilor si Producatorilor de Vinuri din Romania (APEV), Ioan Stefan, caietul de sarcini ar fi trebuit publicat pe site-uri, cu cel putin o luna inainte de expirarea termenului pentru depunerea proiectelor. De caietul se sarcini se ocupa Ministerul Agriculturii si APIA.

"Speram sa fie gata in urmatoarele zile, dar ei nu vor mai putea depune programe pentru a primi banii aferenti promovarii culturilor de vin din campania 2008/2009. Acesta va fi util pentru banii ce vor dori sa-i acceseze in campaniile urmatoare", explica reprezentantii MAPDR. Potrivit MAPDR, este vorba despre 425.000 de euro.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>