Stirile zile de 30.03.2009


Titlurile zilei:

  • Comitetul de monitorizare PNDR;
  • Memoriu pentru lapte;
  • Targul Mare de Primavara;
  • Expozitie de animale in Timis;
  • ONU si criza alimentara.








Comitetul de monitorizare PNDR;

Vineri, 27 martie 2009, a avut loc cea de a III-a reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Alaturi de reprezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale,  Comitetul a reunit reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Ministerului Mediului, reprezentanti ai LAPAR si ANAMOB, si ai organizatiilor profesionale din agricultura, industria alimentară, silvicultura.

Din partea Comisiei Europene, au participat, in calitate de observatori, doamna Irini Papadimitriou – Sef de unitate pentru Bulgaria, Republica Ceha, Romania si Slovacia, doamna Zelie Peppiette – responsabil dezvoltare rurala pentru Romania.

In urma discutiilor s-a decis prin vot ca pentru masura 322 „Renovarea satelor” sa se scoata la licitatie intreaga suma ramasa in program.

Pentru masurile 121 si 123, s-a votat propunerea de alocare a intregii sume disponibile pentru perioada 2007-2013 in urmatorii 2 ani, dupa urmatorul algoritm: 60% in anul 2009 si 40% în anul 2010.

Membrii Comitetului de Monitorizare au aprobat cu unanimitate de voturi propunerea ca pentru masurile 121 si 123 in anul 2009 sa fie un numar de maxim 2 sesiuni de depunere, cu alocari distincte pentru aceste masuri, iar pentru restul masurilor sa fie un numar de maxim 8 sesiuni de depunere, cu alocarea intregii sume disponibile in 2009 iîn cadrul primei sesiuni.

Deasemenea, s-au prezentat masurile care vor fi lansate in perioada imediat urmatoare: 122 ”Imbunatatirea valorii economice a padurii”, 125 “Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii”, 221 “Sprijin pentru Zona Montana Defavorizata”. Precizam ca pana la sfarsitul acestui an se are in vedere lansarea tuturor masurilor din Programul National de Dezvoltare Rurala.

In cadrul reuniunii s-au aprobat si modificarile punctajelor de selectie pentru masura 322 „Renovarea satelor” cu scopul de a realiza echilibrarea investitiilor de infrastructura rurala apa/apa uzata si drumuri comunale.

Reprezentanţii Comisiei Europene au tinut sa precizeze ca in 17 martie 2009, Comitetul de Dezvoltare Rurala a aprobat modificarea Regulamentului (CE) nr. 1974/2006 in sensul acordarii beneficiarilor FEADR a unui avans de maxim 50% din valoarea cofinantarii publice a proiectelor, urmand ca, in cel mai scurt timp, modificarea regulamentului sa fie publicata in Jurnalul Oficial al Comisiei Europene si sa devina operabila.




Memoriu pentru lapte

Asociatia Fermierilor Crescatori de Bovine din judetul Cluj va inainta un memoriu Guvernului Romaniei, prin care vor cere ca laptele folosit in programul "Cornul si laptele" sa fie produs in tara, iar motorina pentru agricultura sa nu fie accizata.

O alta cerere a fermierilor este ca in echipa ministrului "sa fie cooptati oameni nu pe criterii politice, ci de competenta care sa stiu sa negocieze notificarile trimise forurilor europene", se arata in memoriul care va ajunge luni la Ministerul Agriculturii.

"Atitudinea guvernului ne deranjeaza, pentru ca a uitat de zootehnie. Fermierii mici sunt exploatati si lucreaza in conditii de subzistenta. Daca eu produc laptele la 1.05 lei pe litru si il vand la 1 leu, nu mai realizez profit deloc. Cum pot eu sa ma modernizez, cum pot sa evoluez, sa imi platesc oamenii? Dispar efectiv fermierii si nimeni nu sesizeaza ca suntem dati la o parte", a declarat Calin Fargaciu, presedintele Asociatiei Fermierilor Crescatori de Bovine Cluj. Acesta sustine ca, pentru un litru de lapte, fermierii au costuri de 1,05 - 1,15 lei, insa pretul de vanzare catre procesatori e de 0,60 - 1,12 de lei.

Asociatia mai cere in memoriu ca guvernul sa stabilesca un pret minim garantat pentru cumpararea litrului de lapte sau sa scuteasca de la accizare motorina folosita agricultura. "Cerem adoptarea unui pret minim garantat pe litrul de lapte iar in caz de necesitate, a unui pret de interventie care sa salveze zootehnia. Cerem acordarea la timp a subventiilor in cuantum echivalent cu a celorlalte tari care ne fac concurenta neloiala", se arata in memoriul fermierilor din Cluj.




Targul Mare de Primavara

Agricultori de pe Valea Carasului au venit la Racajdia, localitatea unde s-a organizat Targul Mare de Primavara, ca sa cumpere sau sa vanda seminte, animale, utilaje sau simple produse traditionale: branza de oi ori de vaci, cascaval, iaurt de capra si multe altele.

Organizatorii au pregatit si un concurs pentru cele mai frumoase animale domestice, fiind premiati crescatorii cu cele mai frumoase oi, vaci sau cai.

Cei mai admirati au fost caii, iar concursul l-a castigat Gheorghe Purea, din Oravita, cu doi murgi superbi rasa „semigreu romanesc”.




Expozitie de animale in Timis

Asociata Ovitim-Miorita  din comuna Coseiu, judet Timis va invita la expozitia de animale ”Ovitim Expo 2009” care va avea loc in data de 4 aprilie 2009, in localitatea Tipari, Comuna Costeiu.

Evenimentul este realizat si conceput de Asociatia Crescatorilor de Animale Ovitim-Miorita cu sprijinul Primariei Costeiu. Expozitia va fi deschisa intre orele 9.00 – 17.00 si prezinta o gama variata de rase de animale, furaje, precum si produse traditionale din oaie si porc, dar si cele mai noi produse de farmacie veterinara dedicate cresterii si ingrijirii animalelor. 

In cadrul evenimentului, in jurul orei 12.00 se va desfasura un simpozion cu tema ”Cresterea animalelor si perspectivele tinerilor fermieri”.




ONU si criza alimentara

Seful diviziei de Agricultura si Alimentatie din Organizatia Natiunilor Unite (ONU) (Imaginea de sus) a  declarat, in cadrul unei conferinte, ca pe agenda summitului G20 de la Londra ar trebui sa se regaseasca si problema fermierilor, care nu mai pot face fata presiunilor crizei economice si limitarii creditarii in contextul cresterii pretului la alimente, informeaza Wall Street Journal. "Atragem atentia ca situatia este foarte periculoasa - criza alimentara este cu mult agravata de criza financiara", a explicat oficialul ONU.

Diouf a explicat ca, desi preturile au scazut cu peste o treime, tarifele practicate pentru grane raman cu 27% mai mari ca in 2005, iar pietele globale se mentin la un nivel foarte scazut. Reprezentantul ONU a tinut sa precizeze ca speculatorii de pe piata si cererea tot mai mare pentru biocombustibili au condus la explozia preturilor pentru orez, grau si alte cereale in perioada 2007-2008.

Seful Institutului de Cercetare pentru Politica Alimentara din Washington DC a precizat ca, pe masura ce guvernele cheltuiesc mai mult, "criza creditului va constrange expansiunea agriculturii in acest an", subliniind ca, in acest moment, "situatia este foarte precara".

Diouf a prezentat si situatia Chinei, care face din investitiile in agricultura "un element cheie" in politica de stimulare economica.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>