Titlurile zilei:
Comitetul de monitorizare PNDR;
Vineri, 27 martie 2009, a avut loc cea de a III-a reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
Alaturi de reprezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Comitetul a reunit reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Ministerului Mediului, reprezentanti ai LAPAR si ANAMOB, si ai organizatiilor profesionale din agricultura, industria alimentară, silvicultura.
Din partea Comisiei Europene, au participat, in calitate de observatori, doamna Irini Papadimitriou – Sef de unitate pentru Bulgaria, Republica Ceha, Romania si Slovacia, doamna Zelie Peppiette – responsabil dezvoltare rurala pentru Romania.
In urma discutiilor s-a decis prin vot ca pentru masura 322 „Renovarea satelor” sa se scoata la licitatie intreaga suma ramasa in program.
Pentru masurile 121 si 123, s-a votat propunerea de alocare a intregii sume disponibile pentru perioada 2007-2013 in urmatorii 2 ani, dupa urmatorul algoritm: 60% in anul 2009 si 40% în anul 2010.
Membrii Comitetului de Monitorizare au aprobat cu unanimitate de voturi propunerea ca pentru masurile 121 si 123 in anul 2009 sa fie un numar de maxim 2 sesiuni de depunere, cu alocari distincte pentru aceste masuri, iar pentru restul masurilor sa fie un numar de maxim 8 sesiuni de depunere, cu alocarea intregii sume disponibile in 2009 iîn cadrul primei sesiuni.
Deasemenea, s-au prezentat masurile care vor fi lansate in perioada imediat urmatoare: 122 ”Imbunatatirea valorii economice a padurii”, 125 “Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii”, 221 “Sprijin pentru Zona Montana Defavorizata”. Precizam ca pana la sfarsitul acestui an se are in vedere lansarea tuturor masurilor din Programul National de Dezvoltare Rurala.
In cadrul reuniunii s-au aprobat si modificarile punctajelor de selectie pentru masura 322 „Renovarea satelor” cu scopul de a realiza echilibrarea investitiilor de infrastructura rurala apa/apa uzata si drumuri comunale.
Reprezentanţii Comisiei Europene au tinut sa precizeze ca in 17 martie 2009, Comitetul de Dezvoltare Rurala a aprobat modificarea Regulamentului (CE) nr. 1974/2006 in sensul acordarii beneficiarilor FEADR a unui avans de maxim 50% din valoarea cofinantarii publice a proiectelor, urmand ca, in cel mai scurt timp, modificarea regulamentului sa fie publicata in Jurnalul Oficial al Comisiei Europene si sa devina operabila.
Memoriu pentru lapte
Asociatia Fermierilor Crescatori de Bovine din judetul Cluj va inainta un memoriu Guvernului Romaniei, prin care vor cere ca laptele folosit in programul "Cornul si laptele" sa fie produs in tara, iar motorina pentru agricultura sa nu fie accizata.
O alta cerere a fermierilor este ca in echipa ministrului "sa fie cooptati oameni nu pe criterii politice, ci de competenta care sa stiu sa negocieze notificarile trimise forurilor europene", se arata in memoriul care va ajunge luni la Ministerul Agriculturii.
"Atitudinea guvernului ne deranjeaza, pentru ca a uitat de zootehnie. Fermierii mici sunt exploatati si lucreaza in conditii de subzistenta. Daca eu produc laptele la 1.05 lei pe litru si il vand la 1 leu, nu mai realizez profit deloc. Cum pot eu sa ma modernizez, cum pot sa evoluez, sa imi platesc oamenii? Dispar efectiv fermierii si nimeni nu sesizeaza ca suntem dati la o parte", a declarat Calin Fargaciu, presedintele Asociatiei Fermierilor Crescatori de Bovine Cluj. Acesta sustine ca, pentru un litru de lapte, fermierii au costuri de 1,05 - 1,15 lei, insa pretul de vanzare catre procesatori e de 0,60 - 1,12 de lei.
Asociatia mai cere in memoriu ca guvernul sa stabilesca un pret minim garantat pentru cumpararea litrului de lapte sau sa scuteasca de la accizare motorina folosita agricultura. "Cerem adoptarea unui pret minim garantat pe litrul de lapte iar in caz de necesitate, a unui pret de interventie care sa salveze zootehnia. Cerem acordarea la timp a subventiilor in cuantum echivalent cu a celorlalte tari care ne fac concurenta neloiala", se arata in memoriul fermierilor din Cluj.
Targul Mare de Primavara
Agricultori de pe Valea Carasului au venit la Racajdia, localitatea unde s-a organizat Targul Mare de Primavara, ca sa cumpere sau sa vanda seminte, animale, utilaje sau simple produse traditionale: branza de oi ori de vaci, cascaval, iaurt de capra si multe altele.
Organizatorii au pregatit si un concurs pentru cele mai frumoase animale domestice, fiind premiati crescatorii cu cele mai frumoase oi, vaci sau cai.
Cei mai admirati au fost caii, iar concursul l-a castigat Gheorghe Purea, din Oravita, cu doi murgi superbi rasa „semigreu romanesc”.
Expozitie de animale in Timis
Asociata Ovitim-Miorita din comuna Coseiu, judet Timis va invita la expozitia de animale ”Ovitim Expo 2009” care va avea loc in data de 4 aprilie 2009, in localitatea Tipari, Comuna Costeiu.
Evenimentul este realizat si conceput de Asociatia Crescatorilor de Animale Ovitim-Miorita cu sprijinul Primariei Costeiu. Expozitia va fi deschisa intre orele 9.00 – 17.00 si prezinta o gama variata de rase de animale, furaje, precum si produse traditionale din oaie si porc, dar si cele mai noi produse de farmacie veterinara dedicate cresterii si ingrijirii animalelor.
In cadrul evenimentului, in jurul orei 12.00 se va desfasura un simpozion cu tema ”Cresterea animalelor si perspectivele tinerilor fermieri”.
ONU si criza alimentara
Seful diviziei de Agricultura si Alimentatie din Organizatia Natiunilor Unite (ONU) (Imaginea de sus) a declarat, in cadrul unei conferinte, ca pe agenda summitului G20 de la Londra ar trebui sa se regaseasca si problema fermierilor, care nu mai pot face fata presiunilor crizei economice si limitarii creditarii in contextul cresterii pretului la alimente, informeaza Wall Street Journal. "Atragem atentia ca situatia este foarte periculoasa - criza alimentara este cu mult agravata de criza financiara", a explicat oficialul ONU.
Diouf a explicat ca, desi preturile au scazut cu peste o treime, tarifele practicate pentru grane raman cu 27% mai mari ca in 2005, iar pietele globale se mentin la un nivel foarte scazut. Reprezentantul ONU a tinut sa precizeze ca speculatorii de pe piata si cererea tot mai mare pentru biocombustibili au condus la explozia preturilor pentru orez, grau si alte cereale in perioada 2007-2008.
Seful Institutului de Cercetare pentru Politica Alimentara din Washington DC a precizat ca, pe masura ce guvernele cheltuiesc mai mult, "criza creditului va constrange expansiunea agriculturii in acest an", subliniind ca, in acest moment, "situatia este foarte precara".
Diouf a prezentat si situatia Chinei, care face din investitiile in agricultura "un element cheie" in politica de stimulare economica.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>