Stirile zile de 30.03.2009


Titlurile zilei:

  • Comitetul de monitorizare PNDR;
  • Memoriu pentru lapte;
  • Targul Mare de Primavara;
  • Expozitie de animale in Timis;
  • ONU si criza alimentara.








Comitetul de monitorizare PNDR;

Vineri, 27 martie 2009, a avut loc cea de a III-a reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Alaturi de reprezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale,  Comitetul a reunit reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Ministerului Mediului, reprezentanti ai LAPAR si ANAMOB, si ai organizatiilor profesionale din agricultura, industria alimentară, silvicultura.

Din partea Comisiei Europene, au participat, in calitate de observatori, doamna Irini Papadimitriou – Sef de unitate pentru Bulgaria, Republica Ceha, Romania si Slovacia, doamna Zelie Peppiette – responsabil dezvoltare rurala pentru Romania.

In urma discutiilor s-a decis prin vot ca pentru masura 322 „Renovarea satelor” sa se scoata la licitatie intreaga suma ramasa in program.

Pentru masurile 121 si 123, s-a votat propunerea de alocare a intregii sume disponibile pentru perioada 2007-2013 in urmatorii 2 ani, dupa urmatorul algoritm: 60% in anul 2009 si 40% în anul 2010.

Membrii Comitetului de Monitorizare au aprobat cu unanimitate de voturi propunerea ca pentru masurile 121 si 123 in anul 2009 sa fie un numar de maxim 2 sesiuni de depunere, cu alocari distincte pentru aceste masuri, iar pentru restul masurilor sa fie un numar de maxim 8 sesiuni de depunere, cu alocarea intregii sume disponibile in 2009 iîn cadrul primei sesiuni.

Deasemenea, s-au prezentat masurile care vor fi lansate in perioada imediat urmatoare: 122 ”Imbunatatirea valorii economice a padurii”, 125 “Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii”, 221 “Sprijin pentru Zona Montana Defavorizata”. Precizam ca pana la sfarsitul acestui an se are in vedere lansarea tuturor masurilor din Programul National de Dezvoltare Rurala.

In cadrul reuniunii s-au aprobat si modificarile punctajelor de selectie pentru masura 322 „Renovarea satelor” cu scopul de a realiza echilibrarea investitiilor de infrastructura rurala apa/apa uzata si drumuri comunale.

Reprezentanţii Comisiei Europene au tinut sa precizeze ca in 17 martie 2009, Comitetul de Dezvoltare Rurala a aprobat modificarea Regulamentului (CE) nr. 1974/2006 in sensul acordarii beneficiarilor FEADR a unui avans de maxim 50% din valoarea cofinantarii publice a proiectelor, urmand ca, in cel mai scurt timp, modificarea regulamentului sa fie publicata in Jurnalul Oficial al Comisiei Europene si sa devina operabila.




Memoriu pentru lapte

Asociatia Fermierilor Crescatori de Bovine din judetul Cluj va inainta un memoriu Guvernului Romaniei, prin care vor cere ca laptele folosit in programul "Cornul si laptele" sa fie produs in tara, iar motorina pentru agricultura sa nu fie accizata.

O alta cerere a fermierilor este ca in echipa ministrului "sa fie cooptati oameni nu pe criterii politice, ci de competenta care sa stiu sa negocieze notificarile trimise forurilor europene", se arata in memoriul care va ajunge luni la Ministerul Agriculturii.

"Atitudinea guvernului ne deranjeaza, pentru ca a uitat de zootehnie. Fermierii mici sunt exploatati si lucreaza in conditii de subzistenta. Daca eu produc laptele la 1.05 lei pe litru si il vand la 1 leu, nu mai realizez profit deloc. Cum pot eu sa ma modernizez, cum pot sa evoluez, sa imi platesc oamenii? Dispar efectiv fermierii si nimeni nu sesizeaza ca suntem dati la o parte", a declarat Calin Fargaciu, presedintele Asociatiei Fermierilor Crescatori de Bovine Cluj. Acesta sustine ca, pentru un litru de lapte, fermierii au costuri de 1,05 - 1,15 lei, insa pretul de vanzare catre procesatori e de 0,60 - 1,12 de lei.

Asociatia mai cere in memoriu ca guvernul sa stabilesca un pret minim garantat pentru cumpararea litrului de lapte sau sa scuteasca de la accizare motorina folosita agricultura. "Cerem adoptarea unui pret minim garantat pe litrul de lapte iar in caz de necesitate, a unui pret de interventie care sa salveze zootehnia. Cerem acordarea la timp a subventiilor in cuantum echivalent cu a celorlalte tari care ne fac concurenta neloiala", se arata in memoriul fermierilor din Cluj.




Targul Mare de Primavara

Agricultori de pe Valea Carasului au venit la Racajdia, localitatea unde s-a organizat Targul Mare de Primavara, ca sa cumpere sau sa vanda seminte, animale, utilaje sau simple produse traditionale: branza de oi ori de vaci, cascaval, iaurt de capra si multe altele.

Organizatorii au pregatit si un concurs pentru cele mai frumoase animale domestice, fiind premiati crescatorii cu cele mai frumoase oi, vaci sau cai.

Cei mai admirati au fost caii, iar concursul l-a castigat Gheorghe Purea, din Oravita, cu doi murgi superbi rasa „semigreu romanesc”.




Expozitie de animale in Timis

Asociata Ovitim-Miorita  din comuna Coseiu, judet Timis va invita la expozitia de animale ”Ovitim Expo 2009” care va avea loc in data de 4 aprilie 2009, in localitatea Tipari, Comuna Costeiu.

Evenimentul este realizat si conceput de Asociatia Crescatorilor de Animale Ovitim-Miorita cu sprijinul Primariei Costeiu. Expozitia va fi deschisa intre orele 9.00 – 17.00 si prezinta o gama variata de rase de animale, furaje, precum si produse traditionale din oaie si porc, dar si cele mai noi produse de farmacie veterinara dedicate cresterii si ingrijirii animalelor. 

In cadrul evenimentului, in jurul orei 12.00 se va desfasura un simpozion cu tema ”Cresterea animalelor si perspectivele tinerilor fermieri”.




ONU si criza alimentara

Seful diviziei de Agricultura si Alimentatie din Organizatia Natiunilor Unite (ONU) (Imaginea de sus) a  declarat, in cadrul unei conferinte, ca pe agenda summitului G20 de la Londra ar trebui sa se regaseasca si problema fermierilor, care nu mai pot face fata presiunilor crizei economice si limitarii creditarii in contextul cresterii pretului la alimente, informeaza Wall Street Journal. "Atragem atentia ca situatia este foarte periculoasa - criza alimentara este cu mult agravata de criza financiara", a explicat oficialul ONU.

Diouf a explicat ca, desi preturile au scazut cu peste o treime, tarifele practicate pentru grane raman cu 27% mai mari ca in 2005, iar pietele globale se mentin la un nivel foarte scazut. Reprezentantul ONU a tinut sa precizeze ca speculatorii de pe piata si cererea tot mai mare pentru biocombustibili au condus la explozia preturilor pentru orez, grau si alte cereale in perioada 2007-2008.

Seful Institutului de Cercetare pentru Politica Alimentara din Washington DC a precizat ca, pe masura ce guvernele cheltuiesc mai mult, "criza creditului va constrange expansiunea agriculturii in acest an", subliniind ca, in acest moment, "situatia este foarte precara".

Diouf a prezentat si situatia Chinei, care face din investitiile in agricultura "un element cheie" in politica de stimulare economica.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>