Stirile zile de 16.02.2009

1roudup.jpgTitlurile zilei:

  • Fermier in scaun cu rotile;
  • Protectie minimala pentru producatori;
  • Cultivam mult porumb modificat genetic;
  • Total subventii, 1000 lei/ha.






Fermier in scaun cu rotile

Marius Presecan a lucrat timp de 14 ani ca electrician la Intreprinderea Miniera de la Baia de Aries, iar la o interventie a cazut de pe un acoperis ramanand paralizat de la brau in jos. Imobilizat in scaunul cu rotile, barbatul a pus atunci bazele unei ferme de animale care, cu timpul, a inceput sa prospere. Ajutat si de familie, Marius Presecan a reusit sa aiba acum in propria ferma sapte scroafe gestante, treizeci de purcei, rasa de carne Pietrain si Landrace, si doua vaci cu vitei.

Multumit de afacerea sa, barbatul vrea sa o extinda. "Mie mi-a placut intotdeauna agricultura. La Baia de Aries nu exista inca nicio asociatie de crestere a animalelor functionala. Am venit la Campeni pentru a ma inscrie in asociatie, cu toate ca, pentru a ma prezenta la intruniri, trebuie sa parcurg 24 km de la Baia de Aries", a declarat ambitiosul fermier.

Desi este imobilizat in scaunul cu rotile, Marius Presecan a demonstrat ca a castigat lupta cu viata prin forta si ambitia cu care munceste zi de zi.




Protectie minimala pentru producatorii

Federatia sindicala Infratirea, care activeaza in sfera industriei constructoare de masini, solicita urgentarea dezbaterii si aprobarii unui cadru legislativ pentru sprijinirea si protectia minimala a producatorilor autohtoni.

Adrian Damian, presedintele Federatiei sindicale, propune realizarea unei intalniri intre reprezentantii sindicatelor si patronatelor din agricultura, dar si din industria prelucratoare de tehnica agricola cu reprezentanti ai ministerelor si a clasei politice responsabile de relansarea agriculturii romanesti.

Potrivit datelor sindicalistilor, „gradul de dotare cu tractoare si maşini agricole, nivelul la care s-a ajuns este foarte scazut fata de media nivelului statelor din Comunitatea Europeana”. Astfel, in Romania, gradul de ocupare este de 54 de hectare la un tractor, in timp ce media europeana este de 13 hectare la un tractor. Cele mai dotate tari din acest punct de vedere sunt Austria (un tractor la patru hectare), Belgia (un tractor la sapte hectare) si Germania (un tractor la noua hectare).

De asemenea, potrivit sindicalistilor, exista sectoare in agricultura romaneasca neacoperite din punct de vedere al mecanizarii (legumicultura, viticultura, pregatirea bazei furajere), in timp ce 45% din suprafata agricola din tara noastra este necultivata. In plus, productia agricola este intr-o continua scadere.

Totodata, sindicalistii sustin ca se impune luarea unor masuri hotarate pentru cresterea gradului de mecanizare a agriculturii cat mai aproape de nivelul statelor UE, avand in vedere exemplul statelor europene dezvoltate care acorda agricultorilor autohtoni subventii ce reprezinta 40% din valoarea productiei. Subventia tehnicii agricole ca procent din valoarea acesteia s-a dovedit benefica, atat pentru fermieri, cat si pentru producatori, in timp ce mare parte din subventii s-au intors la bugetul de stat prin aplicarea taxelor si impozitelor legale, demonstrandu-se ca este o masura neinflationista.




Cultivam mult porumb modificat genetic

Romania este al treilea mare cultivator de porumb modificat genetic din UE, cu o suprafata semanata anul trecut de 7.146 hectare, comparativ cu 350 hectare cultivate in 2007, potrivit Serviciului International de Achizitionare a Aplicatiilor Agricole Biotehnologice (ISAAA), consultat de Mediafax

Numarul statelor comunitare care cultiva porumbul Bt, cu rezistenta crescuta la daunatori, a scazut anul trecut la sapte, dupa interzicerea acestuia in Franta.

Romania a urcat trei locuri fata de 2007, cand se situa pe penultimapozitie, inaintea Poloniei.

Tara cu cele mai intinse culturi de porumb Bt este Spania, unde suprafata a urcat de la 75.148 hectare in 2007 la 79.269 hectare anul trecut, potrivit raportului ISAAA.

Pozitia a doua a fost ocupata de Cehia cu 8.380 de hectare, in urcare de la 5.000 de hectare anul precedent.

Alte patru state au cultivat porumb Bt, respectiv Portugalia (4.851 hectare), Germania (3.173 hectare), Polonia (3.000 hectare) si Slovacia (1.900 hectare). In 2008, in UE au fost semanate culturi modificate genetic pe 107.719 hectare, din suprafata agricola totala de circa 60 de milioane de hectare, in crestere de la 88.673 hectare in 2007.

In spatiul UE poate fi cultivata o singura cultura modificata genetic, respectiv porumbul Bt (MON 810), o varianta a porumbului care contine toxina bacteriala Bt, otravitoare pentru insecte.

Consumatorii europeni sunt sceptici in privinta produselor respective, denumite in mod frecvent "alimente Frankenstein".




Total subventii, 1000 lei/ha

Subvenţiile pe care Guvernul le va acorda producatorilor agricoli in aceasta primavara se ridică la aproximativ 1.000 de lei pe hectar, a anuntat presedintele organizatiei PSD din judetul Suceava, senatorul Gavril Mirza.

“In ce constau cei 1.000 de lei?

· 39 de lei motorina,

· 540 de lei subventia de 30% pentru creditele de productie,

· 85 de lei pe hectar acciza la motorina,

· 400 de lei plata directa”,

a explicat Mirza.

Liderul social democrat a precizat ca ajutorul dat producatorilor agricoli va creste la 1.300-1.350 de lei pe hectar odata cu alocarea de ingrasaminte chimice care se va face printr-o hotarare de guvern. “Noi am promis ca vom da subventii de 1.500 de lei pe hectar. Daca la cei 1.000 de lei mai punem si ingrasamintele chimice vom ajuge la un sprijin de circa 1.350 de lei apropiat de suma promisa”, a mai spus Mîrza.


Sursa: www.pescurt.ro


Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>