Stirile zile de 16.01.2009


Titlurile zilei:

  • Revigorarea pomiculturii valcene;
  • Subventii pentru exportul lactatelor;
  • Peste 6000 de cereri de finantare.

 

 



Revigorarea pomiculturii valcene

Alunecarile de teren din judetul Valcea ar putea fi combatute prin infiintarea de plantatii de nuc, iar primarii din mediul rural ar putea pune umarul la realizarea unor loturi pomicole demonstrative, menite sa revigoreze pomicultura valceana, este de parere Ion Calea, presedintele Consiliului Judetean Valcea.

"Le-am cerut primarilor din localitatile unde exista alunecari active sa-i incurajeze pe proprietarii acelor terenuri sa le planteze cu puieti de nuc, pe care ii furnizeaza Statiunea de Cercetare Pomicola (SCP) Ramnicu Valcea. Pe langa fixarea solului, dumnealor ar avea un dublu avantaj, fiind vorba de o dubla productie, respectiv fructe si material lemnos de mare valoare" a precizat, joi, 15 ianuarie 2009, Ion Calea.

Contactat telefonic, prof. univ. dr. Ioan Botu, directorul SCP Ramnicu Valcea, a precizat ca infiintarea unui hectar de plantatie de nuc ar putea costa circa 6.500 lei, in aceasta suma intrand contravaloare puietilor si a lucrarilor de plantare. "Eventual, asa cum se intampla cu plantarea in regim silvic a puietilor de alte specii, statul ar putea decide subventionarea acestor costuri, ceea ce ar face inca si mai atractiva propunerea noastra. In plus, noi am putea oferi instruirea necesara pentru exploatarea unor asemenea plantatii in conditii de randament maxim" a adaugat prof. univ. dr. Ioan Botu.

In ceea ce priveste infiintarea unor loturi pomicole demonstrative in fiecare comuna din Valcea, directorul SCP a tinut sa precizeze ca deja exista 12 asemenea plantatii menite sa redeschida apetitul valcenilor spre activitatea de pomicultura. "In acest judet se preteaza foarte bine plantarea marului, prunului, nucului si alunului, insa noi putem oferi material saditor si consultanta de specialitate si in ceea ce priveste visinul, ciresul si chiar capsunul. Cel mai bun randament se obtine in livezi de 5 pana la 100 de hectare, ceea ce presupune fie proprietati un pic mai extinse, fie asocieri intre proprietari, fie arendari" a opinat directorul SCP Ramnicu Valcea.




Subventii pentru exportul lactatelor

Uniunea Europeana va reintroduce subventiile pentru exportul unor produse lactate, respectiv unt, branza si lapte praf degresat, pentru a sprijini producatorii in contextul problemelor economiei mondiale, a declarat comisarul pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel.

In iunie 2007, ca urmare a unei perioade prelungite in care pe piata comunitara au fost inregistrate preturi ridicate la produsele lactate, executivul european a renuntat la toate subventiile pentru acest sector industrial.

Intre timp, cresterea productiei la nivel mondial si cererea scazuta pe piata UE au determinat preturile sa scada la nivel comunitar, iar criza financiara a contribuit la agravarea situatiei exportatorilor.

Anul trecut, in timpul negocierilor de la Doha, pentru reglementarea comertului international, oficialii Uniunii Europene, zona care ofera cele mai mari subventii si ajutoare pentru export in sectorul agricol, si-au asumat obligatia de a reduce subsidiile odata cu celelalte state participante.




Peste 6000 de cereri de finantare

Sumele solicitate anul trecut din fondurile europene de dezvoltare rurala au ajuns la 5 miliarde de euro, depasind de aproape 3 ori alocarea anuala in valoare de 1,83 miliarde euro, potrivit datelor furnizate de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Numarul cererilor de finantare conforme depuse la APDRP pe cele 5 masuri active si doua scheme de ajutor de stat a ajuns la 6.232, desi au fost selectate doar 1.339 proiecte pentru finantare, in valoare de 752 milioane euro, pe numai trei masuri care au beneficiat de mai multe sesiuni de depunere.

Potrivit APDRP, cele mai multe cereri depuse au fost inregistrate pe masura 121 - Modernizarea exploatatiilor agricole, un numar de 3.581 proiecte, valorand 983 milioane euro si pe masura 322 - Renovarea si dezvoltarea satelor - 1.370 proiecte, in valoare de 3,32 miliarde euro. Datele APDRP arata ca pe intregul an 2008 au fost contractate peste 666 milioane euro pe un numar de 1.222 de proiecte.

MAPDR a lansat pe 3 decembrie inca doua noi masuri din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), adresate grupurilor de producatori si fermelor de subzistenta, termenul de depunere expirand pe 27 februarie. Sprijinul financiar nerambursabil pentru masura 142 - destinata infiintarii grupurilor de producatori este de 138,855 milioane euro, din care 80% este contributia Uniunii Europene, iar diferenta din contributia Guvernului Romaniei. Fondurile sunt disponibile pana in anul 2013. Obiectivul specific al acestei masuri este de a incuraja infiintarea grupurilor de producatori din sectorul agricol si silvic in vederea obtinerii de produse de calitate care indeplinesc standardele comunitare, prin aplicarea unor tehnologii de productie unitare si sprijinirea accesului la piata a propriilor membri.

Pentru cea de-a doua masura 141 - Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta - suma totala este de 476, 077 milioane euro din care 20% - contributia Guvernului Romaniei si 80% - contributia Uniunii Europene. Masura este destinata cresterii volumului productiei destinate comercializarii pentru ca fermele de semi-subzistenta sa devina viabile economic, dar si pentru diversificarea productiei in functie de cerintele pietei si introducerea de noi produse.

PNDR a fost aprobat in data de 20 februarie 2008 de reprezentantii celor 27 state membre din cadrul Comitetului de Dezvoltare Rurala, structura institutionala a Comisiei Europene cu responsabilitati in acest domeniu si a fost lansat la inceputul lunii martie, cu masurile 121, 123 si 322. Valoarea totala alocata Romaniei pentru dezvoltare rurala prin acest program se ridica la aproximativ 8 miliarde euro, pana in 2013.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>