Stirile zilei de 17.11.2008

Titlurile zilei:

  • 5 zile la munte cu 158 lei;
  • Fondurile UE si coruptia;
  • Muresan si deturnarea de fonduri;
  • Cum taiem porcul de Craciun?










5 zile la munte cu 158 lei

Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc a lansat, impreuna cu hotelierii, programul "O saptamana la munte", un sejur de cinci nopti la hoteluri de doua-patru stele avand preturi intre 158 lei si 358 de lei de persoana (fara masa. In acest program, durata sejurului va fi de 5 nopti, de duminica pana vineri, in perioada 16 noiembrie- 19 decembrie.

"Acest program se afla la prima editie, iar locurile vor fi vandute tuturor categoriilor de turisti romani dupa principiul primul venit, primul servit", se arata intr-un comunicat al FPTR. Pana acum s-au inscris in program 18 societati hoteliere din statiunile montane, care au pus la dispozitie aproximativ 600 de locuri pe serie. Biletele pentru aceste hoteluri vor fi puse in vanzare in agentiile de turism incepand cu 14 noiembrie.




Fondurile UE si coruptia

Fermierii din Romania si Bulgaria au inteles repede ceea ce aflasera cu 30 de ani in urma colegii lor din Franta, Italia sau Spania, si anume ca subsidiile generoase administrate de la distanta de UE pot face obiectul fraudelor, comenteaza Telegraph, intr-un articol privind coruptia din Bulgaria.

In octombrie, tribunalele bulgare au început audierile in doua cazuri de mare coruptie, unul dintre ele fiind considerat la Bruxelles drept un test pentru vointa Bulgariei de a rezolva problema. Unul dintre acestea implica "o retea de companii formata din peste 50 de firme", acuzata de fraude in valoare de 4,6 milioane de euro din fonduri Sapard, folosite pentru inlocuirea unor echipamente de procesare a carnii.

Echipamentele invechite au fost trimise unui complice din estul Germaniei si cumparate din nou la un pret de 24 de ori mai mare decat cel initial. Conform unui raport OLAF obtinut de Sunday Telegraph, grupul este acuzat de frauda, import ilegal de carne de iepure din China, insotita de certificate sanitare false, si cumpararea ilegala de material rulant feroviar de la caile ferate bulgare. Conform raportului, unul dintre inculpati a avut "legaturi apropiate cu guvernul bulgar", fiind acuzat ca ar fi donat Partidului Socialist al premierului Serghei Stanisev 200.000 de leva (circa 100.000 de euro) în 2005.

Si in Romania se vorbeste ca a existat o filiera bazata pe spaga, intre unele firmele de consultanta privata, unii angajatii ai Agentiei Sapard si unii politicieni, in facilitarea obtinerii de fonduri nerambursabile de la UE.




Muresan si deturnarea de fonduri

Fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, este responsabil pentru un imprumut nerambursabil primit din partea SUA care a avut alta destinatie decat se prevedea in acordul semnat de Guvernul Romaniei cu americanii, conform unei expertize care a fost depusa la dosarul de la Curtea Suprema.

Concret, aproape 23 de miliarde de lei vechi au fost schimbate in valuta si transferate in contul unui offshore din Cipru, se arata in expertiza din dosarul în care Muresan este acuzat de deturnare de fonduri.

Procurorii DNA au retinut in sarcina lui Ioan Avram Muresan, fost ministru al agriculturii si alimentatiei - care a fost trimis in judecata in 12 septembrie 2003 - utilizarea defectuoasa a sumei de peste 28 miliarde lei. Muresan a mai fost acuzat si in legatura cu vanzarea pachetului de actiuni a unor societati agricole la un pret subevaluat si a unei infractiuni de luare de mita, constand in primirea unor sume de bani, prin intermediul altor persoane, pentru a dispune acordarea cu prioritate a unor prime de export grau si porumb precum si pentru facilitarea unor credite pentru achizitionarea de produse agricole, conform OUG nr. 31/1999 si Legii 165/1998.

In aceeasi cauza, au mai fost trimisi in judecata fostul director general al Directiei Generale Economice si Relatii Bugetare din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, Dan Jiga, fostul secretar general adjunct si consilier personal al ministrului agriculturii si alimentatiei, Enea Ioan Truta si fostul director al Directiei Generale de Integrare Europeana si Cooperare Internationala din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, Silvia Capitanu.




Cum taiem porcul de Craciun?

Cu toate ca suntem de doi ani  membri ai UE, taranii romani isi tin cu strictete traditiile, chiar si cele care incalca legislatia europeana. Aceasta in pofida faptului ca directivele europene privind bunastarea animalelor impun ca animalele sa fie anesteziate total inainte de sacrificare (asomate), astfel incat sa nu sufere atunci cand sunt ucise.

Reprezentantii Romaniei au purtat discutii cu oficialii Comisiei Europene (CE) inca de anul trecut din decembrie pentru a obtine o derogare, astfel incat taranii sa poata sacrifica animalele inainte de sarbatorile de Craciun si Paste fara asomare pentru urmatorii 3 ani. CE a acceptat sa discute pe tema derogarii insa doar dupa ce Romania va elabora un program de educare a populatiei in legatura cu normele europene legate de bunastarea animalelor.

"Normal ca UE nu a mai adus vorba de nici o derogare, pentru ca Romania nu a luata nici o masura. Anul trecut, cei de la ANSVSA m-au rugat sa ii ajut si am fost la Bruxelles pentru a negocia. Dar acum, cand vad ca nu am fost in stare sa profitam de o ocazie unica, dupa ce reprezentantii Comisiei ne-au spus ca ne acorda derogarea daca facem un plan simplu de informare, mi-e si jena ca i-am ajutat. O sa implementam asomarea peste 10 ani din cauza lipsei de interes si autoritate a ANSVSA“, a spus Liviu Harbuz presedintele Colegiului Medicilor Veterinari.

Conform lui Harbuz, taranii sunt obligati sa contacteze medicii veterinari care pot sa realizeze asomarea, iar pentru serviciul prestat, acestia percep un tarif de aproximativ 3 euro pentru fiecare porc.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>