Stirile zilei de 6.11.2008

miere.jpg

Titlurile zilei:

  • Doar pescuit turistic in Delta;
  • Sapardul prelungit cu un an;
  • O agricultura pentru export;
  • Porumb la export cu 120 euro/to;
  • Cooperativa ecologica o solutie.








Doar pescuit turistic in Delta

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat in cadrul unei deplasari pe Dunare, intre Galati si Isaccea, ca doreste ca pescuitul in Delta Dunarii sa poata continua doar ca activitate strict turistica si nu ca activitate pur economica, subliniind situatia grava legata de braconaj.

El a aratat ca exista un master-plan pentru întreaga Delta care prevede o suma de 130 de milioane de euro din care 80 de milioane de euro sunt destinate crearii de activitati de dezvoltare a infrastructurii din Delta si a activitatilor alternative pescuitului referitoare la prelucrarea stufului sau la construcţii.

Tariceanu a mai spus ca vizita sa in zona Dunarii si a Deltei are in vedere si discutii cu autoritatile locale referitoare la aceste subiecte.



Sapardul prelungit cu un an

Potrivit ministrului agriculturii Dacian Ciolos, Comisia Europeana (CE) a aprobat prelungirea cu un an, pana la sfarsitul lui 2009, a termenelor de plata pentru proiectele depuse in 2006 pentru accesarea fondurilor SAPARD.

Prelungirea programului de preaderare SAPARD, initiat in 2000 si care ar urma sa expire la sfarsitul acestui an, ar permite Romaniei sa nu piarda cele cateva zeci de milioane de euro care ar mai putea fi rambursate din bugetul comunitar, relateaza Newsin.

In urma unei misiuni de audit ce a avut loc in prima jumatate a lunii iunie si care a constatat deficiente in sistemul de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali, Comisia Europeana a decis sa suspende platile SAPARD.



O agricultura pentru export

Romania poate ajunge un exportator net de produse agroalimentare in mai putin de zece ani, in conditiile unei politici fiscale favorabile si a unei bune organizari a agricultorilor, a declarat ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos.

Ciolos a participat joi la un seminar pe tema experientei Poloniei cu Politica Agricola Comuna (PAC) si punctele comune ale celor doua state privind viitoarele politici din domeniu. Atat Romania, cat si Polonia sustin o politica europeana echilibrata si comuna, care sa nu faca diferente intre vechile si noile state membre ale UE, in discutiile care vor avea loc privind bugetul după 2013.

Ministrul a mai aratat ca cele doua state sustin mentinerea platilor directe la hectar dupa 2013, in conditiile actuale, in care tendinta europeana este de orientare spre sustinerea investitiilor.

"Sigur ca este nevoie si de sustinerea investitiilor, dar, in acelasi timp, trebuie sa sustinem agricultorii pentru a avea venituri sa sustina, la randul lor, aceste investitii. Din cauza caracterului nesigur al productiei, bancile pot fi neincrezatoare la credite pe mai multi ani, dar platile directe ofera stabilitate, sunt un venit stabil", a afirmat ministrul Agriculturii.



Porumb la export cu 120 euro/to

Porumbul din Romania, Serbia si Ungaria, tari care folosesc pentru livrari portul Constanta, se exporta in noiembrie la un pret FOB (ce nu include cheltuielile de transport sau asigurare) de 120 euro/tona, printre cele mai mici din Europa.

Astfel, pentru livrarile din noiembrie, pretul FOB negociat pentru porumbul expediat din porturile din Croatia este de 121 euro/tona, iar porumbul din Franta, considerat de calitate mai buna, se vinde cu 131-134 euro/tona, pret care include insa si costul transportului.

In 2008, productia de porumb din Franta este estimata la 15 milioane de tone, fata de 14,4 milioane tone in 2007, in ciuda unor intarzieri in recoltare ca urmare a ploilor mari din ultima perioada, potrivit institutului francez Arvalis. In Romania, productia de porumb a fost anul trecut de 3,85 milioane tone si este estimata la circa 4 milioane tone pentru 2008, potrivit ultimelor date ale Ministerului Agriculturii.

Franta are probleme, de altfel, in a exporta porumb, din cauza pretului mult mai mare decat al altor producatori europeni importanti, mai ales Ucraina, care are un disponibil pentru export de circa 2,7 milioane tone de porumb, fata de 1,5 milioane tone in anul agricol precedent, potrivit unor estimari ale companiei de consultanta pentru agricultura UkrAgroConsult.

Preturile la termen pentru porumb - cumparat mai ales pentru a fi folosit ca furaj - au scazut cu peste 40% de la sfarsitul lui iunie pe platforma Euronext, ajungand sub pretul la grau, ca urmare a ofertei mari de furaje si ingrijorarilor legate de scaderea cererii de carne, pe fondul crizei financiare.

Achizitiile din stocul de interventie din Uniunea Europeana, care au inceput in luna noiembrie, nu au adus mult optimism in piata, in conditiile in care stocul de interventie din UE este in acest an de 700.000 de tone, mai putin de jumatate fata de cel de anul trecut, de 1,5 milioane tone.



Cooperativa ecologica o solutie

Conceptul de cooperativa este castigator atat pentru producatorul ecologic, cat si pentru consumator, ne-a declarat Marcel Macris, presedintele Consiliului de Administratie al Escar Prod si initiatorul proiectului. Producatorii vor avea un loc in care sa-si desfaca marfa in conditii optime, fara sa li se perceapa taxe de listare. In plus, pretul produselor lor nu va mai fi umflat cu un adaos comercial mare, lucru ce va atrage tot mai multi consumatori catre hrana sanatoasa, fara chimicale. “Vrem sa deschidem magazinul pana la 1 decembrie. Vreau sa fac o cooperativa, ca la Sibiu, in care sa aducem cam tot ce se produce pe piata romaneasca”, a spus Macris la Salonul Ecoagricultura, organizat la Romexpo. “Avem deja un spatiu si sunt mai multi producatori ecologici, din mai multe zone ale tarii, care vor sa intre”, a precizat el.

Salonul Ecoagricultura este organizat in cadrul expozitiei internationale Indagra Farm – cu concursul Asociatiei Bio Romania – si reuneste producstori, comercianti, organisme de inspectie si certificare, asociatii si federatii din agricultura ecologica. “Verzii” sunt cazati in Pavilionul 29 de la Romexpo.

Publicul larg are ocazia sa deguste si sa cumpere alimentele ecologice aduse de expozanti: miere si produse apicole de la Tremot Dobre si Fiii, Tivadar Petre, Stupina Biris, Ecoapis Sabin, oua de la Avi Pop, paine, fainuri si produse de panificatie de la Naturalia si Shalom Bio Food, branzeturi de la Asociatia Valea Asaului Eco Rozi, uleiuri si suplimente alimentare din canepa de la Canah, ceaiuri de la Farmacia Naturii si Sonnentor, produse din soia (tofu, lapte, etc).

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>