Stirile zilei de 6.11.2008

miere.jpg

Titlurile zilei:

  • Doar pescuit turistic in Delta;
  • Sapardul prelungit cu un an;
  • O agricultura pentru export;
  • Porumb la export cu 120 euro/to;
  • Cooperativa ecologica o solutie.








Doar pescuit turistic in Delta

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat in cadrul unei deplasari pe Dunare, intre Galati si Isaccea, ca doreste ca pescuitul in Delta Dunarii sa poata continua doar ca activitate strict turistica si nu ca activitate pur economica, subliniind situatia grava legata de braconaj.

El a aratat ca exista un master-plan pentru întreaga Delta care prevede o suma de 130 de milioane de euro din care 80 de milioane de euro sunt destinate crearii de activitati de dezvoltare a infrastructurii din Delta si a activitatilor alternative pescuitului referitoare la prelucrarea stufului sau la construcţii.

Tariceanu a mai spus ca vizita sa in zona Dunarii si a Deltei are in vedere si discutii cu autoritatile locale referitoare la aceste subiecte.



Sapardul prelungit cu un an

Potrivit ministrului agriculturii Dacian Ciolos, Comisia Europeana (CE) a aprobat prelungirea cu un an, pana la sfarsitul lui 2009, a termenelor de plata pentru proiectele depuse in 2006 pentru accesarea fondurilor SAPARD.

Prelungirea programului de preaderare SAPARD, initiat in 2000 si care ar urma sa expire la sfarsitul acestui an, ar permite Romaniei sa nu piarda cele cateva zeci de milioane de euro care ar mai putea fi rambursate din bugetul comunitar, relateaza Newsin.

In urma unei misiuni de audit ce a avut loc in prima jumatate a lunii iunie si care a constatat deficiente in sistemul de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali, Comisia Europeana a decis sa suspende platile SAPARD.



O agricultura pentru export

Romania poate ajunge un exportator net de produse agroalimentare in mai putin de zece ani, in conditiile unei politici fiscale favorabile si a unei bune organizari a agricultorilor, a declarat ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos.

Ciolos a participat joi la un seminar pe tema experientei Poloniei cu Politica Agricola Comuna (PAC) si punctele comune ale celor doua state privind viitoarele politici din domeniu. Atat Romania, cat si Polonia sustin o politica europeana echilibrata si comuna, care sa nu faca diferente intre vechile si noile state membre ale UE, in discutiile care vor avea loc privind bugetul după 2013.

Ministrul a mai aratat ca cele doua state sustin mentinerea platilor directe la hectar dupa 2013, in conditiile actuale, in care tendinta europeana este de orientare spre sustinerea investitiilor.

"Sigur ca este nevoie si de sustinerea investitiilor, dar, in acelasi timp, trebuie sa sustinem agricultorii pentru a avea venituri sa sustina, la randul lor, aceste investitii. Din cauza caracterului nesigur al productiei, bancile pot fi neincrezatoare la credite pe mai multi ani, dar platile directe ofera stabilitate, sunt un venit stabil", a afirmat ministrul Agriculturii.



Porumb la export cu 120 euro/to

Porumbul din Romania, Serbia si Ungaria, tari care folosesc pentru livrari portul Constanta, se exporta in noiembrie la un pret FOB (ce nu include cheltuielile de transport sau asigurare) de 120 euro/tona, printre cele mai mici din Europa.

Astfel, pentru livrarile din noiembrie, pretul FOB negociat pentru porumbul expediat din porturile din Croatia este de 121 euro/tona, iar porumbul din Franta, considerat de calitate mai buna, se vinde cu 131-134 euro/tona, pret care include insa si costul transportului.

In 2008, productia de porumb din Franta este estimata la 15 milioane de tone, fata de 14,4 milioane tone in 2007, in ciuda unor intarzieri in recoltare ca urmare a ploilor mari din ultima perioada, potrivit institutului francez Arvalis. In Romania, productia de porumb a fost anul trecut de 3,85 milioane tone si este estimata la circa 4 milioane tone pentru 2008, potrivit ultimelor date ale Ministerului Agriculturii.

Franta are probleme, de altfel, in a exporta porumb, din cauza pretului mult mai mare decat al altor producatori europeni importanti, mai ales Ucraina, care are un disponibil pentru export de circa 2,7 milioane tone de porumb, fata de 1,5 milioane tone in anul agricol precedent, potrivit unor estimari ale companiei de consultanta pentru agricultura UkrAgroConsult.

Preturile la termen pentru porumb - cumparat mai ales pentru a fi folosit ca furaj - au scazut cu peste 40% de la sfarsitul lui iunie pe platforma Euronext, ajungand sub pretul la grau, ca urmare a ofertei mari de furaje si ingrijorarilor legate de scaderea cererii de carne, pe fondul crizei financiare.

Achizitiile din stocul de interventie din Uniunea Europeana, care au inceput in luna noiembrie, nu au adus mult optimism in piata, in conditiile in care stocul de interventie din UE este in acest an de 700.000 de tone, mai putin de jumatate fata de cel de anul trecut, de 1,5 milioane tone.



Cooperativa ecologica o solutie

Conceptul de cooperativa este castigator atat pentru producatorul ecologic, cat si pentru consumator, ne-a declarat Marcel Macris, presedintele Consiliului de Administratie al Escar Prod si initiatorul proiectului. Producatorii vor avea un loc in care sa-si desfaca marfa in conditii optime, fara sa li se perceapa taxe de listare. In plus, pretul produselor lor nu va mai fi umflat cu un adaos comercial mare, lucru ce va atrage tot mai multi consumatori catre hrana sanatoasa, fara chimicale. “Vrem sa deschidem magazinul pana la 1 decembrie. Vreau sa fac o cooperativa, ca la Sibiu, in care sa aducem cam tot ce se produce pe piata romaneasca”, a spus Macris la Salonul Ecoagricultura, organizat la Romexpo. “Avem deja un spatiu si sunt mai multi producatori ecologici, din mai multe zone ale tarii, care vor sa intre”, a precizat el.

Salonul Ecoagricultura este organizat in cadrul expozitiei internationale Indagra Farm – cu concursul Asociatiei Bio Romania – si reuneste producstori, comercianti, organisme de inspectie si certificare, asociatii si federatii din agricultura ecologica. “Verzii” sunt cazati in Pavilionul 29 de la Romexpo.

Publicul larg are ocazia sa deguste si sa cumpere alimentele ecologice aduse de expozanti: miere si produse apicole de la Tremot Dobre si Fiii, Tivadar Petre, Stupina Biris, Ecoapis Sabin, oua de la Avi Pop, paine, fainuri si produse de panificatie de la Naturalia si Shalom Bio Food, branzeturi de la Asociatia Valea Asaului Eco Rozi, uleiuri si suplimente alimentare din canepa de la Canah, ceaiuri de la Farmacia Naturii si Sonnentor, produse din soia (tofu, lapte, etc).

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>