Titlurile zilei:
Doar pescuit turistic in Delta
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat in cadrul unei deplasari pe Dunare, intre Galati si Isaccea, ca doreste ca pescuitul in Delta Dunarii sa poata continua doar ca activitate strict turistica si nu ca activitate pur economica, subliniind situatia grava legata de braconaj.
El a aratat ca exista un master-plan pentru întreaga Delta care prevede o suma de 130 de milioane de euro din care 80 de milioane de euro sunt destinate crearii de activitati de dezvoltare a infrastructurii din Delta si a activitatilor alternative pescuitului referitoare la prelucrarea stufului sau la construcţii.
Tariceanu a mai spus ca vizita sa in zona Dunarii si a Deltei are in vedere si discutii cu autoritatile locale referitoare la aceste subiecte.
Sapardul prelungit cu un an
Potrivit ministrului agriculturii Dacian Ciolos, Comisia Europeana (CE) a aprobat prelungirea cu un an, pana la sfarsitul lui 2009, a termenelor de plata pentru proiectele depuse in 2006 pentru accesarea fondurilor SAPARD.
Prelungirea programului de preaderare SAPARD, initiat in 2000 si care ar urma sa expire la sfarsitul acestui an, ar permite Romaniei sa nu piarda cele cateva zeci de milioane de euro care ar mai putea fi rambursate din bugetul comunitar, relateaza Newsin.
In urma unei misiuni de audit ce a avut loc in prima jumatate a lunii iunie si care a constatat deficiente in sistemul de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali, Comisia Europeana a decis sa suspende platile SAPARD.
O agricultura pentru export
Romania poate ajunge un exportator net de produse agroalimentare in mai putin de zece ani, in conditiile unei politici fiscale favorabile si a unei bune organizari a agricultorilor, a declarat ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos.
Ciolos a participat joi la un seminar pe tema experientei Poloniei cu Politica Agricola Comuna (PAC) si punctele comune ale celor doua state privind viitoarele politici din domeniu. Atat Romania, cat si Polonia sustin o politica europeana echilibrata si comuna, care sa nu faca diferente intre vechile si noile state membre ale UE, in discutiile care vor avea loc privind bugetul după 2013.
Ministrul a mai aratat ca cele doua state sustin mentinerea platilor directe la hectar dupa 2013, in conditiile actuale, in care tendinta europeana este de orientare spre sustinerea investitiilor.
"Sigur ca este nevoie si de sustinerea investitiilor, dar, in acelasi timp, trebuie sa sustinem agricultorii pentru a avea venituri sa sustina, la randul lor, aceste investitii. Din cauza caracterului nesigur al productiei, bancile pot fi neincrezatoare la credite pe mai multi ani, dar platile directe ofera stabilitate, sunt un venit stabil", a afirmat ministrul Agriculturii.
Porumb la export cu 120 euro/to
Porumbul din Romania, Serbia si Ungaria, tari care folosesc pentru livrari portul Constanta, se exporta in noiembrie la un pret FOB (ce nu include cheltuielile de transport sau asigurare) de 120 euro/tona, printre cele mai mici din Europa.
Astfel, pentru livrarile din noiembrie, pretul FOB negociat pentru porumbul expediat din porturile din Croatia este de 121 euro/tona, iar porumbul din Franta, considerat de calitate mai buna, se vinde cu 131-134 euro/tona, pret care include insa si costul transportului.
In 2008, productia de porumb din Franta este estimata la 15 milioane de tone, fata de 14,4 milioane tone in 2007, in ciuda unor intarzieri in recoltare ca urmare a ploilor mari din ultima perioada, potrivit institutului francez Arvalis. In Romania, productia de porumb a fost anul trecut de 3,85 milioane tone si este estimata la circa 4 milioane tone pentru 2008, potrivit ultimelor date ale Ministerului Agriculturii.
Franta are probleme, de altfel, in a exporta porumb, din cauza pretului mult mai mare decat al altor producatori europeni importanti, mai ales Ucraina, care are un disponibil pentru export de circa 2,7 milioane tone de porumb, fata de 1,5 milioane tone in anul agricol precedent, potrivit unor estimari ale companiei de consultanta pentru agricultura UkrAgroConsult.
Preturile la termen pentru porumb - cumparat mai ales pentru a fi folosit ca furaj - au scazut cu peste 40% de la sfarsitul lui iunie pe platforma Euronext, ajungand sub pretul la grau, ca urmare a ofertei mari de furaje si ingrijorarilor legate de scaderea cererii de carne, pe fondul crizei financiare.
Achizitiile din stocul de interventie din Uniunea Europeana, care au inceput in luna noiembrie, nu au adus mult optimism in piata, in conditiile in care stocul de interventie din UE este in acest an de 700.000 de tone, mai putin de jumatate fata de cel de anul trecut, de 1,5 milioane tone.
Cooperativa ecologica o solutie
Conceptul de cooperativa este castigator atat pentru producatorul ecologic, cat si pentru consumator, ne-a declarat Marcel Macris, presedintele Consiliului de Administratie al Escar Prod si initiatorul proiectului. Producatorii vor avea un loc in care sa-si desfaca marfa in conditii optime, fara sa li se perceapa taxe de listare. In plus, pretul produselor lor nu va mai fi umflat cu un adaos comercial mare, lucru ce va atrage tot mai multi consumatori catre hrana sanatoasa, fara chimicale. “Vrem sa deschidem magazinul pana la 1 decembrie. Vreau sa fac o cooperativa, ca la Sibiu, in care sa aducem cam tot ce se produce pe piata romaneasca”, a spus Macris la Salonul Ecoagricultura, organizat la Romexpo. “Avem deja un spatiu si sunt mai multi producatori ecologici, din mai multe zone ale tarii, care vor sa intre”, a precizat el.
Salonul Ecoagricultura este organizat in cadrul expozitiei internationale Indagra Farm – cu concursul Asociatiei Bio Romania – si reuneste producstori, comercianti, organisme de inspectie si certificare, asociatii si federatii din agricultura ecologica. “Verzii” sunt cazati in Pavilionul 29 de la Romexpo.
Publicul larg are ocazia sa deguste si sa cumpere alimentele ecologice aduse de expozanti: miere si produse apicole de la Tremot Dobre si Fiii, Tivadar Petre, Stupina Biris, Ecoapis Sabin, oua de la Avi Pop, paine, fainuri si produse de panificatie de la Naturalia si Shalom Bio Food, branzeturi de la Asociatia Valea Asaului Eco Rozi, uleiuri si suplimente alimentare din canepa de la Canah, ceaiuri de la Farmacia Naturii si Sonnentor, produse din soia (tofu, lapte, etc).
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>