Tractoare produse la Brasov;
Uzina de autocamioane Roman SA Brasov va lansa pe piata, pana la sfarsitul acestui an, primul model de tractor al carui pret va fi de maximum 20.000 de euro. Omul de afaceri Ioan Neculaie, directorul uzinei Roman Brasov si principalul actionar al companiei, a declarat marti pentru MEDIAFAX ca, in urma cu doua saptamani, a inceput lucrul la primul prototip de tractor marca Roman, iar pana la sfarsitul anului, acesta va fi lansat pe piata. ,,Pentru realizarea acestui prototip ne-am asociat cu o fabrica din Sfantu Gheorghe si cu inca un intreprinzator. Daca totul va merge bine, asa cum ne dorim, putem pune pe picioare industria romaneasca de tractoare, deoarece exista cerere chiar foarte mare de tractoare ieftine si bune atat in afara, cat si la noi“, a spus Neculaie.
Participare la Indagra Farm
Executivul a alocat, printr-o Hotarare adoptata in sedinta de astazi, suma de 533.000 lei in vederea participarii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), cu standuri proprii de prezentare, la Expozitia internationala de echipamente si produse din domeniul agriculturii, zootehniei si alimentatiei „Indagra Farm” Bucuresti, in perioada 5-9 noiembrie 2008, informeaza un comunicat de presa al Executivului, remis AMOS News.
MADR va prezenta, cu aceasta ocazie, activitatea sa in sectorul zootehnic, politica sa de informare, sustinere si consultanta acordate fermierilor, si va organiza o expozitie de prezentare si degustare a produselor traditionale si ecologice romanesti.
Totodata, in cadrul expozitiei se va organiza o Conferinta la nivel inalt, la care vor participa unii ministri ai agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene.
Aflata la cea de-a 13-a editie, expozitia „Indagra Farm” este considerata cea mai importantă manifestare expozitionala din domeniul agriculturii romanesti.
Expozitia se bucura de un interes major pe plan international, la editia din 2007 fiind prezenti peste 800 expozanti din 26 tari. „Indagra Farm” reuneste producatori si comercianti de masini, utilaje si unelte agricole, seminte si materiale saditor, ingrasaminte si pesticide, crescatori de animale, producatori de produse traditionale si ecologice, precum si mici fermieri care cauta solutii tehnice simple pentru a trece de la productia pentru propria familie la productia pentru piata.
Model de prevenire a secetei
Romania ar putea implementa masuri antiseceta dupa modelul Portugaliei, a declarat Marius Postelnicescu, la intalnirea de la Lisabona, cu omologul sau, Jose Rocha Afonso, vice-presedinte al Insistuto da Agua I.P.- INAG, informeaza AmosNews.
Conform sursei citate, in cadrul intalnirii de la Lisbona si in baza Protocolului de cooperare din domeniul gospodaririi apelor, semnat intre cele doua tari, in data de 10 iulie a.c., au fost stabilite echipe mixte de lucru care vor cauta solutii la problemele comune. Echipele vor lucra pe cinci domenii: hidrologie, combaterea secetei, gestionarea inundatiilor, realizarea planurilor de management bazinal, zonele costiere si amenajarea litoralului. Prima intalnire a echipelor de lucru va avea loc la Bucuresti, la sfarsitul lui noiembrie, unde vor fi stabilite obiectivele si calendarul de actiuni pentru anul viitor. Datele obtinute in urma acestor schimburi de experienta intre specialistii romani si portughezi vor fi colectate si analizate la nivelul Comisiei Europene, in vederea adoptarii unei posibile Directive europene privind Seceta.
Cerere pentru vinul ecologic
In Occident, vanzarile de vin din struguri ecologici certificati cresc, in ciuda ridicarii costurilor cu energia si alimentele. Totodata, se face simtita nevoia cresterii ofertei viticultorilor bio.
Gama de vinuri din struguri eco este foarte cautata in vestul Europei nu numai in magazinele specializate bio, ci si in supermarket-urile clasice si chiar in sistemul de catering.
Mai mult, si comerciantii de vinuri conventionale sunt acum tot mai interesati de sectorul bio, potrivit unui comunicat postat pe site-ul BioFach, cel mai mare targ bio din lume. Incurajati de interesul clientilor pentru alimentele organice, marile lanturi de retail si magazinele de discount din Occident aduc tot mai mult vin fara pesticide.
Plati directe in zootehnie
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a efectuat, ieri, primele plati nationale directe complementare in sectorul zootehnic pentru anul 2008, pentru un numar de aproximativ 80.000 de beneficiari. APIA a platit suma de aproximativ 149.000.000 lei, aferenta primei transe pentru prima pe exploatatia de bovine, pentru un efectiv de 425.000 capete, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.
In cursul acestei saptamani, APIA urmeaza sa solicite fonduri de aproximativ 71 milioane lei pentru un numar de aproximativ 32.000 beneficiari, care au cerut prima pe exploatatia de bovine pentru un efectiv de 205.000 capete.
Oficialii APIA sustin ca a fost finalizat controlul administrativ al cererilor depuse de crescatorii de bovine in 2008, fiind in curs de solutionare aproximativ 41.000 de cereri pentru care fermierii au fost notificati. Acestia urmeaza sa se prezinte in cel mai scurt timp la Centrele Judetene ale APIA pentru clarificarea neconcordantelor identificate in cererile de sprijin.
Potrivit HG nr. 1230/2008, pentru acordarea primei transe in sectorul zootehnic s-au alocat aproximativ 650 de milioane de lei, din care 487.000.000 lei fonduri pentru specia bovina, valoarea primei pe exploatatie fiind de 350 de lei.
Diferenta fata de suma totala, respectiv 162,5 milioane lei, reprezinta fonduri destinate platilor nationale directe complementare pentru specia ovine/caprine, valoarea sprijinului pe cap de animal fiind de 25 de lei. In vederea efectuarii platilor pentru specia ovina/caprina, APIA a solicitat, in urma cu o saptamana, fonduri in valoare de 32.839.375 lei pentru un numar de 9.146 de beneficiari, cu un efectiv de 1.313.517 animale.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>