Stirile zilei de 23.10.2008

euro2.jpgTitlurile zilei:

  • Sprijin pentru legume-fructe;
  • Sprijin pentru agricultura ecologica;
  • Incep platile ajutorul pentru toamna;
  • Franta sprijina agricultura romaneasca;
  • Ajutor financiar pentru material saditor.








Sprijin pentru legume-fructe

In sedinta de Guvern din 24 septembrie a fost aprobata Hotararea de Guvern nr.1195/2008, privind acordarea de sprijin financiar in sectorul legume - fructe si din agricultura ecologica. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a elaborat si aprobat metodologia de aplicare a acestei hotarari, termenul limita de depunere a cererilor de sprijin financiar fiind 12 decembrie 2008, inclusiv.

Sprijinul este destinat producatorilor agricoli din sectorul legume-fructe si pentru cei din sectorul agricultura ecologica.

Beneficiarii sprijinului in sectorul legume fructe sunt: persoane fizice membre ale asociatiilor sau organizatiilor profesionale legal constituite, persoane fizice autorizate, persoane juridice, membrii grupurilor de producatori, ai grupurilor de producatori recunoscute preliminar sau ai organizatiilor de producatori.

Conditii generale pentru a beneficia de sprijin:

  • sa faca dovada utilizarii dreptului de folosinta a terenului;
  • sa aiba in folosinta suprafete agricole de cel putin 0,25 ha;
  • sa nu aiba datorii la bugetul de stat sau la bugetul local pentru anul anterior acordarii sprijinului.

Sprijinul se acorda pentru o suprafata de maximum 3 ha, de pe care sunt recoltate unul sau mai multe produse care, in conformitate cu legislatia in vigoare, apartin organizarii comune de piata in sectorul legume-fructe. Beneficiarii pot solicita acest sprijin financiar fie numai pentru suprafetele de pe care sunt recoltate legume sau numai pentru suprafetele de pe care sunt recoltate fructe. Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala judetene si a Municipiului Bucuresti primesc cererile de sprijin, verifica eligibilitatea beneficiarilor si elaboreaza situatia centralizata privind beneficiarii sprijinului financiar.



Sprijin pentru agricultura ecologica

Beneficiarii sprijinului in sectorul agricultura ecologica sunt: producatori agricoli, persoane fizice sau juridice, activi in productia primara de produse agricole obtinute in conformitate cu legislatia din domeniu privind agricultura ecologica.

Conditii generale pentru a beneficia de sprijin:

  • sa detina cel putin in folosinta o suprafata de teren agricol de minim 0,25 ha cultivata in sistemul de agricultura ecologica, in conformitate cu prevederile legislatiei in domeniu;
  • sa fie inregistrati in Registrul electronic al operatorilor din agricultura ecologica, tinut de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Compartimentul de specialitate si in registrul electronic gestionat de responsabilul pentru agricultura ecologica din fiecare DADR;
  • sa nu aiba datorii la bugetul de stat si la bugetul administratiei publice locale.

Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala judetene si a Municipiului Bucuresti primesc cererile de sprijin, verifica eligibilitatea beneficiarilor si elaboreaza situatia centralizata privind beneficiarii sprijinului financiar.



Incep platile ajutorul pentru toamna

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – prin directiile agricole si de dezvoltare rurala judetene – va incepe efectuarea platilor aferente cererilor depuse si aprobate in prima decada pentru primirea ajutorului de minimis privind infiintarea culturilor agricole in toamna anului 2008, incepand cu data de 28 octombrie a.c.

Suma alocata platii ajutorului de minimis pentru prima decada este de 79,1 milioane lei, din suma totala de 235,7 milioane lei.

Amintim faptul ca sprijinul financiar pentru ajutorul de minimis este de 200 lei/ha, pentru o suprafata cuprinsa intre minim 1 ha - maxim 120 ha pe exploatatie; suma maxima a sprijinului financiar reprezentand „ajutorul de minimis” neputand depasi 7500 euro pentru fiecare beneficiar.

Termenul limita de depunere a cererilor de sprijin financiar prevazut de schema de ajutor minimis este 15 noiembrie 2008, inclusiv; depunerile de cereri, respectiv platile catre beneficiari facandu-se pe decade.

De asemenea, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – va face platile nationale directe complementare in sectorul zootehnic, pentru specia bovina, valoarea sprijinului fiind de 350 lei/exploatatie, incepand cu data de 28 octombrie a.c. Valoarea transei aferenta unei parti din dosarele aprobate de APIA este de 150,5 milioane lei, din suma totala de aprox. 900 milioane lei, prevazuta pentru subventiile din zootehnie pentru bovine, caprine si ovine. Platile pentru ovine si caprine urmeaza a fi efectuate in decursul lunii noiembrie.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va face, in continuare, platile catre fermieri, pe masura ce dosarele depuse de acestia vor fi aprobate de catre directiile agricole si de dezvoltare rurala judetene, in cazul ajutorului minimis.



Franta sprijina agricultura romaneasca

Europarlamentarul Constantin DUMITRIU (PPE-DE, PD-L) a fost solicitat pentru o intalnire pe tema reformei Politicii Agricole Comune de catre Philippe DUCLAUD, consilierul diplomatic al lui Michel BARNIER, ministrul francez al agriculturii si presedintele in exercitiu al Consiliului. La intalnire a luat parte si Sebastian Graf von KEYSERLINGK, consilier al ministrului.

A fost o intalnire utila intrucat am avut posibilitatea sa discutam atat despre propunerile de reforma a Politicii Agricole Comune care se dezbat acum in Parlament, cat si despre interesele comune ale Romaniei si Frantei in acest domeniu. Romania ca tara cu un potential agricol insuficient exploatat are multe de invatat din experienta franceza si am discutat cu colegii francezi despre oportunitatile pe care le avem. M-am axat in special pe standardele pe care fermierii si producatorii romani trebuie sa le indeplineasca, standarde care trebuie sa fie proportionale cu subventiile pe care le primim de la UE. Atat timp cat sumele pe care le primeste un fermier roman, respectiv unul francez sunt diferite, este anormal ca cerintele sa fie aceleasi.

O alta problema adusa in discutie a fost cea a sprijinului financiar pentru culturile energetice de tipul rapitei, care au luat un mare avant in Romania si care sunt o solutie pentru terenurile neutilizate care raman in paragina, fara sa produca nimic.

Am incredere ca relatiile de buna colaborare cu Franta se vor concretiza si in solutii pentru problemele agriculturii romanesti”.

Constantin Dumitriu este europarlamentar al Partidului Democrat-Liberal, in grupul PPE-DE, singurul membru cu drepturi depline din Romania in Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, membru supleant in Comisia pentru Pescuit.



Ajutor financiar pentru material saditor

Operatorii economici, persoane fizice sau juridice, inregistrati pentru producerea de seminte sau material saditor, vor primi sprijin financiar in valoare totala de 23,225 milioane lei din partea statului, pentru productia certificata oficial destinata insamantarii si plantarii in toamna anului 2008 si primavara anului 2009.

Guvernul a aprobat, speciile si valoarea ajutorului financiar ce urmeaza sa fie acordat, precum si Normele metodologice pe baza carora se va realiza transferul fondurilor. Ajutorul financiar provine din fondurile alocate cu aceasta destinatie de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale pe anul 2009 si se asigura incepand cu data de 1 ianuarie 2009. Derularea si decontarea fondurilor alocate ca ajutor financiar pentru productia interna de seminte si material saditor se realizeaza prin Agentia de Plati si Interventie in Agricultura.

Sprijinul financiar va fi alocat pentru urmatoarele produse, in functie de categoria de samanta (prebaza, baza, Clasa A si B):

  • cartof: valoarea ajutorului financiar este cuprinsa intre 25 lei/100 kg si 35 lei/100 kg;
  • pomi altoiti si nealtoiti: valoarea ajutorului financiar este cuprinsa intre 250 lei/100 bucati si 700 lei/100 bucati;
  • arbusti fructiferi (zmeur, mur, coacaz, afin) - valoarea ajutorului financiar este cuprinsa intre 115 lei/100 bucati si 230 lei/100 bucati;
  • capsun - valoarea ajutorului financiar este cuprinsa intre 9 lei/100 bucati si 15 lei/100 bucati;
  • vite altoite sau pe radacini proprii - valoarea ajutorului financiar este cuprinsa intre 200 lei/100 bucati si 300 lei/100 bucati.

Termenul maxim pana la care pot fi vandute semintele sau se pot insamanta ori planta, după caz, este data de 30 iunie a anului de vanzare.

Potrivit Normelor metodologice aprobate de Guvern, beneficiarii ajutorului financiar vor adresa o cerere centrelor judetene ale Agentiei de Platii si Interventie pentru Agricultura sau centrului APIA al municipiului Bucuresti. Cererea va fi insotita de documente care vor certifica autorizarea operatorului economic, provenienta semintelor si a materialului saditor, precum si lista si datele de identificare ale cumpărătorilor. Termenul limita pentru depunerea cererii si a documentelor insotitoare este 15 iulie 2009.

Inspectoratele teritoriale si Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor au obligatia sa verifice si sa confirme, inainte de aprobarea acestor cereri, daca operatorii economici care solicita sprijin financiar sunt inregistrati pentru producerea de seminte sau material saditor, iar cantitatea pentru care solicita ajutorul financiar a fost produsa in baza unui contract si/sau a unei declaratii de multiplicare.

Ajutorul financiar se acorda o singura data pentru aceeasi cantitate de seminte si material saditor certificate oficial produse si comercializate si/sau utilizate pentru insamantare sau plantare proprie de catre producator.

Actul normativ stabileste ca semintele si materialul saditor cumparate pentru insamantare sau plantare nu se comercializeaza, nu se folosesc in alte scopuri decat cel pentru care au fost cumparate si nu se pastreaza pe stoc. Nerespectarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 20.000 lei, anularea autorizatiei de producere a semintelor si materialului saditor, precum si cu obligarea la restituirea sumelor incasate, actualizate in functie de nivelul inflatiei. Aplicarea sanctiunilor se face de catre persoane imputernicite de MADR.

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>