Titlurile zilei:
Sprijin pentru legume-fructe
In sedinta de Guvern din 24 septembrie a fost aprobata Hotararea de Guvern nr.1195/2008, privind acordarea de sprijin financiar in sectorul legume - fructe si din agricultura ecologica. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a elaborat si aprobat metodologia de aplicare a acestei hotarari, termenul limita de depunere a cererilor de sprijin financiar fiind 12 decembrie 2008, inclusiv.
Sprijinul este destinat producatorilor agricoli din sectorul legume-fructe si pentru cei din sectorul agricultura ecologica.
Beneficiarii sprijinului in sectorul legume fructe sunt: persoane fizice membre ale asociatiilor sau organizatiilor profesionale legal constituite, persoane fizice autorizate, persoane juridice, membrii grupurilor de producatori, ai grupurilor de producatori recunoscute preliminar sau ai organizatiilor de producatori.
Conditii generale pentru a beneficia de sprijin:
Sprijinul se acorda pentru o suprafata de maximum 3 ha, de pe care sunt recoltate unul sau mai multe produse care, in conformitate cu legislatia in vigoare, apartin organizarii comune de piata in sectorul legume-fructe. Beneficiarii pot solicita acest sprijin financiar fie numai pentru suprafetele de pe care sunt recoltate legume sau numai pentru suprafetele de pe care sunt recoltate fructe. Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala judetene si a Municipiului Bucuresti primesc cererile de sprijin, verifica eligibilitatea beneficiarilor si elaboreaza situatia centralizata privind beneficiarii sprijinului financiar.
Sprijin pentru agricultura ecologica
Beneficiarii sprijinului in sectorul agricultura ecologica sunt: producatori agricoli, persoane fizice sau juridice, activi in productia primara de produse agricole obtinute in conformitate cu legislatia din domeniu privind agricultura ecologica.
Conditii generale pentru a beneficia de sprijin:
Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala judetene si a Municipiului Bucuresti primesc cererile de sprijin, verifica eligibilitatea beneficiarilor si elaboreaza situatia centralizata privind beneficiarii sprijinului financiar.
Incep platile ajutorul pentru toamna
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – prin directiile agricole si de dezvoltare rurala judetene – va incepe efectuarea platilor aferente cererilor depuse si aprobate in prima decada pentru primirea ajutorului de minimis privind infiintarea culturilor agricole in toamna anului 2008, incepand cu data de 28 octombrie a.c.
Suma alocata platii ajutorului de minimis pentru prima decada este de 79,1 milioane lei, din suma totala de 235,7 milioane lei.
Amintim faptul ca sprijinul financiar pentru ajutorul de minimis este de 200 lei/ha, pentru o suprafata cuprinsa intre minim 1 ha - maxim 120 ha pe exploatatie; suma maxima a sprijinului financiar reprezentand „ajutorul de minimis” neputand depasi 7500 euro pentru fiecare beneficiar.
Termenul limita de depunere a cererilor de sprijin financiar prevazut de schema de ajutor minimis este 15 noiembrie 2008, inclusiv; depunerile de cereri, respectiv platile catre beneficiari facandu-se pe decade.
De asemenea, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – va face platile nationale directe complementare in sectorul zootehnic, pentru specia bovina, valoarea sprijinului fiind de 350 lei/exploatatie, incepand cu data de 28 octombrie a.c. Valoarea transei aferenta unei parti din dosarele aprobate de APIA este de 150,5 milioane lei, din suma totala de aprox. 900 milioane lei, prevazuta pentru subventiile din zootehnie pentru bovine, caprine si ovine. Platile pentru ovine si caprine urmeaza a fi efectuate in decursul lunii noiembrie.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va face, in continuare, platile catre fermieri, pe masura ce dosarele depuse de acestia vor fi aprobate de catre directiile agricole si de dezvoltare rurala judetene, in cazul ajutorului minimis.
Franta sprijina agricultura romaneasca
Europarlamentarul Constantin DUMITRIU (PPE-DE, PD-L) a fost solicitat pentru o intalnire pe tema reformei Politicii Agricole Comune de catre Philippe DUCLAUD, consilierul diplomatic al lui Michel BARNIER, ministrul francez al agriculturii si presedintele in exercitiu al Consiliului. La intalnire a luat parte si Sebastian Graf von KEYSERLINGK, consilier al ministrului.
„A fost o intalnire utila intrucat am avut posibilitatea sa discutam atat despre propunerile de reforma a Politicii Agricole Comune care se dezbat acum in Parlament, cat si despre interesele comune ale Romaniei si Frantei in acest domeniu. Romania ca tara cu un potential agricol insuficient exploatat are multe de invatat din experienta franceza si am discutat cu colegii francezi despre oportunitatile pe care le avem. M-am axat in special pe standardele pe care fermierii si producatorii romani trebuie sa le indeplineasca, standarde care trebuie sa fie proportionale cu subventiile pe care le primim de la UE. Atat timp cat sumele pe care le primeste un fermier roman, respectiv unul francez sunt diferite, este anormal ca cerintele sa fie aceleasi.
O alta problema adusa in discutie a fost cea a sprijinului financiar pentru culturile energetice de tipul rapitei, care au luat un mare avant in Romania si care sunt o solutie pentru terenurile neutilizate care raman in paragina, fara sa produca nimic.
Am incredere ca relatiile de buna colaborare cu Franta se vor concretiza si in solutii pentru problemele agriculturii romanesti”.
Constantin Dumitriu este europarlamentar al Partidului Democrat-Liberal, in grupul PPE-DE, singurul membru cu drepturi depline din Romania in Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, membru supleant in Comisia pentru Pescuit.
Ajutor financiar pentru material saditor
Operatorii economici, persoane fizice sau juridice, inregistrati pentru producerea de seminte sau material saditor, vor primi sprijin financiar in valoare totala de 23,225 milioane lei din partea statului, pentru productia certificata oficial destinata insamantarii si plantarii in toamna anului 2008 si primavara anului 2009.
Guvernul a aprobat, speciile si valoarea ajutorului financiar ce urmeaza sa fie acordat, precum si Normele metodologice pe baza carora se va realiza transferul fondurilor. Ajutorul financiar provine din fondurile alocate cu aceasta destinatie de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale pe anul 2009 si se asigura incepand cu data de 1 ianuarie 2009. Derularea si decontarea fondurilor alocate ca ajutor financiar pentru productia interna de seminte si material saditor se realizeaza prin Agentia de Plati si Interventie in Agricultura.
Sprijinul financiar va fi alocat pentru urmatoarele produse, in functie de categoria de samanta (prebaza, baza, Clasa A si B):
Termenul maxim pana la care pot fi vandute semintele sau se pot insamanta ori planta, după caz, este data de 30 iunie a anului de vanzare.
Potrivit Normelor metodologice aprobate de Guvern, beneficiarii ajutorului financiar vor adresa o cerere centrelor judetene ale Agentiei de Platii si Interventie pentru Agricultura sau centrului APIA al municipiului Bucuresti. Cererea va fi insotita de documente care vor certifica autorizarea operatorului economic, provenienta semintelor si a materialului saditor, precum si lista si datele de identificare ale cumpărătorilor. Termenul limita pentru depunerea cererii si a documentelor insotitoare este 15 iulie 2009.
Inspectoratele teritoriale si Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor au obligatia sa verifice si sa confirme, inainte de aprobarea acestor cereri, daca operatorii economici care solicita sprijin financiar sunt inregistrati pentru producerea de seminte sau material saditor, iar cantitatea pentru care solicita ajutorul financiar a fost produsa in baza unui contract si/sau a unei declaratii de multiplicare.
Ajutorul financiar se acorda o singura data pentru aceeasi cantitate de seminte si material saditor certificate oficial produse si comercializate si/sau utilizate pentru insamantare sau plantare proprie de catre producator.
Actul normativ stabileste ca semintele si materialul saditor cumparate pentru insamantare sau plantare nu se comercializeaza, nu se folosesc in alte scopuri decat cel pentru care au fost cumparate si nu se pastreaza pe stoc. Nerespectarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 20.000 lei, anularea autorizatiei de producere a semintelor si materialului saditor, precum si cu obligarea la restituirea sumelor incasate, actualizate in functie de nivelul inflatiei. Aplicarea sanctiunilor se face de catre persoane imputernicite de MADR.
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>