Stirile zilei de 23.10.2008

euro2.jpgTitlurile zilei:

  • Sprijin pentru legume-fructe;
  • Sprijin pentru agricultura ecologica;
  • Incep platile ajutorul pentru toamna;
  • Franta sprijina agricultura romaneasca;
  • Ajutor financiar pentru material saditor.








Sprijin pentru legume-fructe

In sedinta de Guvern din 24 septembrie a fost aprobata Hotararea de Guvern nr.1195/2008, privind acordarea de sprijin financiar in sectorul legume - fructe si din agricultura ecologica. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a elaborat si aprobat metodologia de aplicare a acestei hotarari, termenul limita de depunere a cererilor de sprijin financiar fiind 12 decembrie 2008, inclusiv.

Sprijinul este destinat producatorilor agricoli din sectorul legume-fructe si pentru cei din sectorul agricultura ecologica.

Beneficiarii sprijinului in sectorul legume fructe sunt: persoane fizice membre ale asociatiilor sau organizatiilor profesionale legal constituite, persoane fizice autorizate, persoane juridice, membrii grupurilor de producatori, ai grupurilor de producatori recunoscute preliminar sau ai organizatiilor de producatori.

Conditii generale pentru a beneficia de sprijin:

  • sa faca dovada utilizarii dreptului de folosinta a terenului;
  • sa aiba in folosinta suprafete agricole de cel putin 0,25 ha;
  • sa nu aiba datorii la bugetul de stat sau la bugetul local pentru anul anterior acordarii sprijinului.

Sprijinul se acorda pentru o suprafata de maximum 3 ha, de pe care sunt recoltate unul sau mai multe produse care, in conformitate cu legislatia in vigoare, apartin organizarii comune de piata in sectorul legume-fructe. Beneficiarii pot solicita acest sprijin financiar fie numai pentru suprafetele de pe care sunt recoltate legume sau numai pentru suprafetele de pe care sunt recoltate fructe. Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala judetene si a Municipiului Bucuresti primesc cererile de sprijin, verifica eligibilitatea beneficiarilor si elaboreaza situatia centralizata privind beneficiarii sprijinului financiar.



Sprijin pentru agricultura ecologica

Beneficiarii sprijinului in sectorul agricultura ecologica sunt: producatori agricoli, persoane fizice sau juridice, activi in productia primara de produse agricole obtinute in conformitate cu legislatia din domeniu privind agricultura ecologica.

Conditii generale pentru a beneficia de sprijin:

  • sa detina cel putin in folosinta o suprafata de teren agricol de minim 0,25 ha cultivata in sistemul de agricultura ecologica, in conformitate cu prevederile legislatiei in domeniu;
  • sa fie inregistrati in Registrul electronic al operatorilor din agricultura ecologica, tinut de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Compartimentul de specialitate si in registrul electronic gestionat de responsabilul pentru agricultura ecologica din fiecare DADR;
  • sa nu aiba datorii la bugetul de stat si la bugetul administratiei publice locale.

Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala judetene si a Municipiului Bucuresti primesc cererile de sprijin, verifica eligibilitatea beneficiarilor si elaboreaza situatia centralizata privind beneficiarii sprijinului financiar.



Incep platile ajutorul pentru toamna

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – prin directiile agricole si de dezvoltare rurala judetene – va incepe efectuarea platilor aferente cererilor depuse si aprobate in prima decada pentru primirea ajutorului de minimis privind infiintarea culturilor agricole in toamna anului 2008, incepand cu data de 28 octombrie a.c.

Suma alocata platii ajutorului de minimis pentru prima decada este de 79,1 milioane lei, din suma totala de 235,7 milioane lei.

Amintim faptul ca sprijinul financiar pentru ajutorul de minimis este de 200 lei/ha, pentru o suprafata cuprinsa intre minim 1 ha - maxim 120 ha pe exploatatie; suma maxima a sprijinului financiar reprezentand „ajutorul de minimis” neputand depasi 7500 euro pentru fiecare beneficiar.

Termenul limita de depunere a cererilor de sprijin financiar prevazut de schema de ajutor minimis este 15 noiembrie 2008, inclusiv; depunerile de cereri, respectiv platile catre beneficiari facandu-se pe decade.

De asemenea, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – va face platile nationale directe complementare in sectorul zootehnic, pentru specia bovina, valoarea sprijinului fiind de 350 lei/exploatatie, incepand cu data de 28 octombrie a.c. Valoarea transei aferenta unei parti din dosarele aprobate de APIA este de 150,5 milioane lei, din suma totala de aprox. 900 milioane lei, prevazuta pentru subventiile din zootehnie pentru bovine, caprine si ovine. Platile pentru ovine si caprine urmeaza a fi efectuate in decursul lunii noiembrie.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va face, in continuare, platile catre fermieri, pe masura ce dosarele depuse de acestia vor fi aprobate de catre directiile agricole si de dezvoltare rurala judetene, in cazul ajutorului minimis.



Franta sprijina agricultura romaneasca

Europarlamentarul Constantin DUMITRIU (PPE-DE, PD-L) a fost solicitat pentru o intalnire pe tema reformei Politicii Agricole Comune de catre Philippe DUCLAUD, consilierul diplomatic al lui Michel BARNIER, ministrul francez al agriculturii si presedintele in exercitiu al Consiliului. La intalnire a luat parte si Sebastian Graf von KEYSERLINGK, consilier al ministrului.

A fost o intalnire utila intrucat am avut posibilitatea sa discutam atat despre propunerile de reforma a Politicii Agricole Comune care se dezbat acum in Parlament, cat si despre interesele comune ale Romaniei si Frantei in acest domeniu. Romania ca tara cu un potential agricol insuficient exploatat are multe de invatat din experienta franceza si am discutat cu colegii francezi despre oportunitatile pe care le avem. M-am axat in special pe standardele pe care fermierii si producatorii romani trebuie sa le indeplineasca, standarde care trebuie sa fie proportionale cu subventiile pe care le primim de la UE. Atat timp cat sumele pe care le primeste un fermier roman, respectiv unul francez sunt diferite, este anormal ca cerintele sa fie aceleasi.

O alta problema adusa in discutie a fost cea a sprijinului financiar pentru culturile energetice de tipul rapitei, care au luat un mare avant in Romania si care sunt o solutie pentru terenurile neutilizate care raman in paragina, fara sa produca nimic.

Am incredere ca relatiile de buna colaborare cu Franta se vor concretiza si in solutii pentru problemele agriculturii romanesti”.

Constantin Dumitriu este europarlamentar al Partidului Democrat-Liberal, in grupul PPE-DE, singurul membru cu drepturi depline din Romania in Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, membru supleant in Comisia pentru Pescuit.



Ajutor financiar pentru material saditor

Operatorii economici, persoane fizice sau juridice, inregistrati pentru producerea de seminte sau material saditor, vor primi sprijin financiar in valoare totala de 23,225 milioane lei din partea statului, pentru productia certificata oficial destinata insamantarii si plantarii in toamna anului 2008 si primavara anului 2009.

Guvernul a aprobat, speciile si valoarea ajutorului financiar ce urmeaza sa fie acordat, precum si Normele metodologice pe baza carora se va realiza transferul fondurilor. Ajutorul financiar provine din fondurile alocate cu aceasta destinatie de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale pe anul 2009 si se asigura incepand cu data de 1 ianuarie 2009. Derularea si decontarea fondurilor alocate ca ajutor financiar pentru productia interna de seminte si material saditor se realizeaza prin Agentia de Plati si Interventie in Agricultura.

Sprijinul financiar va fi alocat pentru urmatoarele produse, in functie de categoria de samanta (prebaza, baza, Clasa A si B):

  • cartof: valoarea ajutorului financiar este cuprinsa intre 25 lei/100 kg si 35 lei/100 kg;
  • pomi altoiti si nealtoiti: valoarea ajutorului financiar este cuprinsa intre 250 lei/100 bucati si 700 lei/100 bucati;
  • arbusti fructiferi (zmeur, mur, coacaz, afin) - valoarea ajutorului financiar este cuprinsa intre 115 lei/100 bucati si 230 lei/100 bucati;
  • capsun - valoarea ajutorului financiar este cuprinsa intre 9 lei/100 bucati si 15 lei/100 bucati;
  • vite altoite sau pe radacini proprii - valoarea ajutorului financiar este cuprinsa intre 200 lei/100 bucati si 300 lei/100 bucati.

Termenul maxim pana la care pot fi vandute semintele sau se pot insamanta ori planta, după caz, este data de 30 iunie a anului de vanzare.

Potrivit Normelor metodologice aprobate de Guvern, beneficiarii ajutorului financiar vor adresa o cerere centrelor judetene ale Agentiei de Platii si Interventie pentru Agricultura sau centrului APIA al municipiului Bucuresti. Cererea va fi insotita de documente care vor certifica autorizarea operatorului economic, provenienta semintelor si a materialului saditor, precum si lista si datele de identificare ale cumpărătorilor. Termenul limita pentru depunerea cererii si a documentelor insotitoare este 15 iulie 2009.

Inspectoratele teritoriale si Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor au obligatia sa verifice si sa confirme, inainte de aprobarea acestor cereri, daca operatorii economici care solicita sprijin financiar sunt inregistrati pentru producerea de seminte sau material saditor, iar cantitatea pentru care solicita ajutorul financiar a fost produsa in baza unui contract si/sau a unei declaratii de multiplicare.

Ajutorul financiar se acorda o singura data pentru aceeasi cantitate de seminte si material saditor certificate oficial produse si comercializate si/sau utilizate pentru insamantare sau plantare proprie de catre producator.

Actul normativ stabileste ca semintele si materialul saditor cumparate pentru insamantare sau plantare nu se comercializeaza, nu se folosesc in alte scopuri decat cel pentru care au fost cumparate si nu se pastreaza pe stoc. Nerespectarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 20.000 lei, anularea autorizatiei de producere a semintelor si materialului saditor, precum si cu obligarea la restituirea sumelor incasate, actualizate in functie de nivelul inflatiei. Aplicarea sanctiunilor se face de catre persoane imputernicite de MADR.

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>