Stirile zilei de 26.09.2008

1fermiertan.jpg
Titlurile zilei:

  • Suprafata de tutun in crestere;
  • Tinerii fermieri raman la urma;
  • Salarul mediu de 1930 lei, in 2013;
  • Liber la vanat in rezervatii;
  • S-a lansata reteaua de dezvoltare rurala.










Suprafata de tutun in crestere

Suprafata cultivata cu tutun se va tripla in urmatorii cinci ani, iar producatorii si procesatorii vor incheia din ce in ce mai mai multe contracte cu producatorii autohtoni, a declarat, pentru NewsIn, Paula Craioveanu, consilier in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Potrivit acesteia, suprafata cultivata cu tutun a crescut anul acesta la 1.463 de hectare, fata de anul trecut cand suprafata cultivata s-a ridicat la 1.015 hectare.

Totodata, recolta de tutun a crescut semnificativ, de la 2.165 de tone, cat era in 2007, la 3.542 de tone in 2008.

In tara noastra, pentru 2008 au fost autorizati patru procesatori care au incheiat contracte cu cultivatorii romani. Cei patru prim - procesatori sunt compania Universal, Interagro, societatea Invest Romfarm si Galaxy Tobacco. Acestia incheie contracte atat cu producatorii agricoli individuali cat si cu cei care sunt organizati in grupuri de producatori.

In anul 2007 ajutorul primit prin schema unica se ridica la 50,5 euro pe hectar si doi euro pe kilogram, reprezentand sprijinul cuplat, la productie.

In ceea ce priveste pretul cu care se vinde kilogramul de tutun, si acesta difera in functie de soiuri. De exemplu, soiul Virginia se vinde cu 1.000-1.200 de euro pe tona.

"La un hectar se obtin circa 1.500 de kilograme, pentru care producatorul primeste un sprijin pentru productie de 3.000 de euro. Costurile de insamantare si intretinere a unui hectar cu tutun se ridica la 80 de milioane de lei vechi pe hectar pentru soiul Virginia si 50 de milioane de lei vechi pentru soiul Burley. Soiurile orientale au costuri si mai ridicate. Necesita mai multe lucrari dupa recoltare, iar costurile ajung la 100 de milioane de lei vechi ", a mai adaugat consilierul MADR.




Tinerii fermieri raman la urma

Sapte europarlamentari PD-L i-au trimis presedintelui PSD Mircea Geoana o scrisoare deschisa in care il acuza ca este vinovat de neaplicarea unor masuri care vizeaza alocarea de fonduri europene tinerilor fermieri.

Masura la care acestia fac referire presupune alocarea unor sume intre 10.000 si 25.000 de euro pentru un numar de 14.000 de tineri fermieri din Romania si trebuia pusa in aplicare inca de la inceputul lunii septembrie, lucru ce nu s-a intamplat.

Semnatarii mai sustin ca "Ghidurile solicitantului" la masurile 312 si 313, au fost publicate cu doar o zi inainte de lansarea cererii de proiecte din septembrie, desi ghidurile respective prevad "nenumarate proceduri birocratice". "Numai solicitantilor care au cunoscut continutul ghidurilor inainte de lansarea oficiala - deci clientelei dumneavoastra politice - le va fi posibil sa se incadreze in aceste termene", apreciaza europarlamentarii.




Salarul mediu de 1930 lei, in 2013

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza, in prognoza preliminara de toamna, ca Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va creste in acest an cu 9,1%, mult peste nivelul avansat de institutie in aprilie, de 6,5%.

Pentru perioada 2009-2013, CNP a revizuit, insa, in scadere avansul comparativ cu nivelurile avansate de institutie in luna aprilie. PIB va ajunge in acest an la 505 miliarde de lei, de la 404,7 miliarde de lei in 2007, iar anul viitor va urca la 592,9 miliarde de lei.

In ceea ce priveste inflatia, CNP a mentinut estimarea privind inflatia din acest an la 5,8%, insa a ridicat de la 4% la 4,5% proiectia pentru 2009.

Pe de alta parte, CNP a revizuit in sus estimarile, pentru perioada 2008-2013, datele privind cursul de schimb al monedei nationale, cotatiile medii anticipate pentru acest an fiind de 3,63 lei/euro, repectiv 2,43 lei/dolar. Institutia estima, in prognoza de primavara, o paritate medie pentru acest an de 3,55 lei pentru euro si de 2,31 lei pentru dolar.

Daca salariul mediu estimat de CNP pentru acest an se cifreaza la 1.260 lei lunar, acesta va ajunge la 1.930 lei in 2013. (G.M.)




Liber la vanat in rezervatii

Zeci de animale din zone protejate au fost trecute pe lista care cuprinde derogari de la restrictiile de vanatoare. Lista cu derogari, stabilita prin ordin al Ministerului Mediului, a fost publicata in Monitorul Oficial din 17 septembrie si numara 73 de animale salbatice ce vor putea fi vanate in judetul Mures. Este vorba de 33 de ursi, 25 de lupi, nouă rasi si 26 de pisici salbatice.

Un specialist in domeniu, a dezvaluit ca aprobarile sunt date pentru zone in care nu sunt semnalate pagube materiale provocate de animale si, chiar mai mult, in arii protejate. Astfel, sase din cele sapte asociatii de vanatoare din Mures care au primit derogare sunt situate in zona vailor Muresului si Gurghiului, incluse in reteaua de situri protejate „Natura 2000".

Potrivit sursei citate, presiunea pentru stabilirea unui numar cat mai mare de exemplare ce se poate vana a fost facuta de persoane implicate in vanatoare, care obtin profituri fabuloase de pe urma acesteia. Este vorba despre intermediarii care aduc vanatori straini in Romania, respectiv acei intermediari, cu care Regia Nationala a Padurilor incheie contracte, care nu se refera la cotele de vanatoare ci la vanatori.

Autoritatea de mediu nu are o implicare activa in procedura de autorizare. „Nu avem incotro, noi trebuie sa dam autorizatiile, deciziile specifice nu ne apartin", a explicat seful Agentiei pentru Protectia Mediului Mures, Danut Stefanescu.




A fost lansata Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala

Pe 24 septembrie a fost lansata oficial Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR), in cadrul primei intalniri a Comitetului National de Coordonare a RNDR. Alaturi de expertii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, au participat reprezentantii principalelor grupuri de actori implicati in procesul de dezvoltare rurala (ministere, agentii guvernamentale, autoritati locale si regionale, universitati, institute de cercetare, muzee, organizatii civile si non-profit, grupuri de actiune locala, grupuri etnice si minoritare, IMM-uri).

Reuniunea a avut drept scop validarea Regulamentului de Organizare si Functionare, a planului de actiune precum si a listei membrilor RNDR. In cadrul RNDR va fi constituita Unitatea de Sprijin a Retelei (USR), al carei rol central va fi acela de a acorda sprijin pentru realizarea tuturor actiunilor propuse pentru implementarea eficienta a Programului National de Dezvoltare Rurala. Totodata, USR va identifica evenimentele ce urmeaza sa se desfasoare in Romania sau in afara tarii, care pot oferi oportunitati importante de a face schimb de idei si experienta in ceea ce priveste dezvoltarea rurala.

De asemenea, vor fi sprijiniti membrii RNDR care doresc sa coopereze in scopul de a dezvolta activitati antreprenoriale, in contextul PNDR, cum ar fi: promovarea produselor traditionale, crearea si functionarea grupurilor de producatori sau imbunatatirea si promovarea facilitatilor si serviciilor turistice.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>