Stirile zilei de 22.09.2008

mures2.jpgTitlurile zilei:

  • Interagro lider la gaze naturale;
  • Cultivam putina sfecla de zahar;
  • Sprijin confuz pentru toamna;
  • Au inceput insamantarile in Banat;
  • Insula castorilor;
  • Sarmale de un kilogram / bucata.







Interagro lider la gaze naturale

Producatorul agricol si de ingrasaminte chimice Interagro, condus de omul de afaceri Ioan Niculae, a reusit in numai un an sa-si dubleze cota pe piata libera a furnizorilor de gaze, de la 15,9%, in iunie 2007, la 29,36%, se arata in raportul de monitorizare realizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniulEnergiei (ANRE) pentru piata gazelor, aferent lunii iunie 2008.

Astfel, Interagro ramane lider pe acest segment, pozitie castigata inca din luna aprilie, cand a detronat cel mai important jucator de pe piata gazelor, Romgaz. Acesta a avut in iunie o cota de 22,2% pe piata libera, dupa ce a pierdut 4 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut. Interagro se afla, de asemenea, si in topul beneficiarilor de importurile de gaze, cu o cota de 22,46%, fiind depasita doar de Distrigaz Sud, cu 25,58%.




Cultivam putina sfecla de zahar

Disparitia fabricilor de procesare, blocajele financiare, imbatranirea populatiei de la sate, etc sunt ingredientele uneia dintre cele mai dure reforme din agricultura.

Ministerul Agriculturii a anuntat zilele trecute acordarea unui sprijin cultivatorilor de sfecla in suma de 30 de lei pe tona de productie valorificata in acest an la fabricile de zahar.

Sumele raman inca de cateva ori mai mici decat cele primite de cultivatorii din Vest.

Romania cultiva inainte de 1989 peste 200 000 ha de sfecla de zahar. In 2008 suprafata cultiva a scazut la 20 000 ha, respectiv de 10 ori. Explicatia e relativ simpla - putini isi pot permite costul suplimentar al inchirierii unei masini de recoltat (pretul de achizitie este prohibitiv, astfel ca in tara exista doar cateva zeci de masini de mare performanta). Practic au ramas in piata doar producatorii cu forta care pot asigura inceperea productiei (costuri mai mari la motorina, ingrasaminte) in aşteptarea subventiei. De notat ca subventie nu pot primi decat cei care erau inregistrati ca producatori de sfecla de zahar în 2007.

"Am ajuns la o suprafata medie cultivata de 13 hectare, chiar mai mult decat in unele tari vest-europene" spune Ioan Gherman, presedinte Federatieicultivatorilor de sfecla de zahar.

Indiferent de recolta de sfecla de zahar, Romania are o cota fixa, de 104.000 tone de zahar din sfeclă, plus 329.000 de tone pentru procesare zahar brut (in schimb, consumul intern este cu 100.000 de tone mai mare).




Sprijin confuz pentru toamna

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) sustine ca, desi campania de insamantare a culturilor de toamna este in plina desfasurare, nu exista o procedura clara de acordare a subventiei de un leu pe litru pentru motorina. "Consiliul Director al LAPAR considera ca Ministerul Agriculturii nu a intreprins din timp demersurile necesare pentru materializarea deciziei de sustinere a pretului motorinei pentru infiintarea culturilor de toamna cu 1 leu/litru. La aceasta data, cand campania de insamantare este in plina desfasurare, la nivelul judetelor nu exista o procedura clara de acordare a acestui sprijin, in ciuda atentionarilor adresate de LAPAR, cu mult timp in urma", se arata intr-o nota de protest a Ligii.

LAPAR mai sustine ca plafonul financiar alocat pentru finantarea motorinei ar putea fi majorat cu 20%. "Ultimele negocieri de la Ministerul Agriculturii au identificat o posibila majorare a plafonului de susţinere, cu 20%, pentru care ar trebui emisa o Hotarare de Guvern. In acest timp, in plina activitate de toamna, la judete, s-a instalat o adevarata deruta", potrivit comunicatului. Agricultorii beneficiaza si de o reducere a accizei de 0,65 lei pe litru pentru motorina folosita. Totodată, Liga precizeaza ca sprijinul care va fi acordat pentru insamantarea culturilor de toamna este de 200 de lei pe hectar, in limita a 120 de hectare pe ferma, la care se adaugă posibilitatea accesarii unui sprijin de 30% din valoarea creditului agricol. Totusi, majoritatea agricultorilor nu sunt eligibili pentru accesarea acestui sprijin, sustine Liga. 




Au inceput insamantarile in Banat

Fermierii din Caras-Severin au inceput insamantarile de toamna. Pana in prezent, orzul a fost cultivat pe o suprafata de 55 de hecare, rapita pe 328 ha, lucerna pe 80 de hectare, iar chimen pe 25 de hectare.

Prin programul implementat de APIA pentru respectarea bunelor conditii de mediu, s-au mai insamantat 410 hectare cu mustar si 300 cu rapita, folosita pentru ingrasamat verde. Operatiunea de insamantare este intarziata din cauza vremii nefavorabile si a faptului ca multe suprafete agricole nu au fost eliberate de vechile culturi.




Insula castorilor

In secolele trecute, castorul era unul dintre cele mai vanate animale din Romania, in special pentru blana, dar si pentru carne. Asa se face ca specia a disparut complet, ultima atestare documentara a existentei castorului fiind din 1824. După 180 de ani, castorul isi recastiga teritoriile, iar in Lunca Muresului exista deja o insula populata de aceste rozătoare. "Insula castorilor", cum a primit recent numele de la specialistii rezervatiei Parcul Natural Lunca Muresului, este situată la 35 de kilometri de municipiul Arad, intre localitstile Pecica si Semlac.

Paradisul castorilor are o suprafaţă de trei hectare, suficienta pentru cateva familii de rozatoare care s-au stabilit pe malul apei. Pe insula se poate ajunge doar cu barca, dar autoritatile nici nu vor ca oamenii sa calce pe acolo, pentru a nu pune din nou in pericol existenta speciei. "Castorilor le plac zonele izolate, probabil acesta fiind motivul pentru care s-au stabilit pe insula", explica Ovidiu Parv, director Parcul Natural Lunca Muresului.

În 2004, printr-o hotarare de guvern, Lunca Muresului a fost declarata rezervatie naturala, in aval de municipiul Arad pana la granita cu Ungaria. Parcul Natural Lunca Muresului, cum a fost denumita zona, se intinde pe o suprafata de peste 17.000 de hectare, de-a lungul raului, in judetele Arad si Timis. Rezervatia are aproximativ 40 de insule, cuprinzand plaje de nisip si tuneluri formate de salcii. Aici traiesc 200 specii de pasari, dar si mamifere spectaculoase, reptile si amfibieni.




Sarmale de un kilogram/ bucata

Un gulas de 600 de kilograme, sarmale pregatite de 30 de echipe de bucatari si peste o suta de litri de palinca au fost atractiile principale ale festivalurilor traditiilor locale desfasurate la sfarsitul saptamanii trecute in trei localitati din judetul Harghita.

La Praid, vedetele au fost o sarma uriasa, cu diametrul de 20 de centimetri si cu greutatea de un kilogram, preparata de o echipa din Ungaria, si o sarmaluta de opt milimetri, pregatita de echipa ANTREC Alba.

In Lunca de Jos, 1400 de persoane au mancat dintr-un gulas facut din 200 de kilograme de pulpa de porc, 250 de kilograme de cartofi, 100 de de kilograme de legume, 20 de kilograme de slanina afumata si 15 kilograme de condimente.

Intr-o alta localitate din judet, la Dealu, satenii si oaspetii lor au ciocnit simultan 100 de pahare de palinca in centrul comunei.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>